open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 717/1336/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 жовтня 2021 року року смт. Кельменці

Кельменецький районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

з участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження №12021263100000115 про обвинувачення:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який народився в смт. Кельменці Кельменецького району Чернівецької області, зареєстрований та проживає по АДРЕСА_1 , освіта повна загальна середня, не працюючого, раніше не судимого

- за ч. 1 ст.254 КК України,

з участю:

прокурора ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_3 ,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_3 обвинувачується в тому, що він осінню 2008 року, на земельній ділянці призначеній ля ведення сільськогосподарського господарства, що знаходиться у господарстві його матері ОСОБА_5 , за адресою АДРЕСА_1 загальною площею 0,10 га, в супереч вимогам пунктів «а» та «г» ч. 1 ст. 91 Земельного Кодексу України, відповідно до яких власники земельних ділянок зобов`язані забезпечувати використання їх за цільовим призначенням, підвищувати родючість ґрунтів та зберігати інші корисні властивості землі, достовірно знаючи про вид цільового використання земельної ділянки, без відповідних дозвільних документів на проведення робіт та без проведення зміни цільового призначення земельної ділянки зняв ґрунтовий покрив родючий шар ґрунту, тим самим створив штучну водойму (ставок), площею 0,0035 га. Відповідно до акту перевірки дотримання вимог земельного законодавства за об`єктом земельної ділянки використання ОСОБА_3 вказаної вище земельної ділянки призвело до зміни рельєфу місцевості, утворення штучної водойми, що зумовило змивання гумусного шару та порушення структури ґрунту, чим своїми діями порушив вимоги ст. 96 ст. 168 п. «г», «и» ст. 211 Земельного Кодексу України.

Таким чином, ОСОБА_3 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 254 КК України, тобто безгосподарське використання земель, що спричинило змивання гумусного шару та порушення структури ґрунту.

Обвинувачений ОСОБА_3 заявив клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності на підставі п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 285 КПК України особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Прокурор не заперечує щодо закриття даного кримінального провадження на підставі п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України особа звільняєтьсявід кримінальноївідповідальності,якщо здня вчиненнянею кримінальногоправопорушення ідо днянабрання вирокомзаконної силиминули такістроки: два роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі; три роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років.

Згідно ч.2 ст.12 КК України кримінальним проступком є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або інше покарання, не пов`язане з позбавленням волі. Згідно ч.4 ст. 12 КК України, нетяжким злочином є злочин, за який передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше п`яти років.

Санкцією ч. 1 ст. 254 Кримінального кодексу України, на момент вчинення кримінального правопорушення осінь 2008 року передбачалося покарання у виді штрафу додвохсот п`ятдесятинеоподатковуваних мінімумівдоходів громадянабо обмеженняволі настрок додвох років,з позбавленнямправа обійматипевні посадиабо займатисяпевною діяльністюна строкдо трьохроків абобез такого.На данийчас ч.1ст.254КК Українипередбачається покарання у виді штрафу від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Відповідно до ч.1 ст. 5 КК України закон про кримінальну відповідальність, що скасовує кримінальну протиправність діяння, пом`якшує кримінальну відповідальність або іншим чином поліпшує становище особи, має зворотну дію у часі, тобто поширюється на осіб, які вчинили відповідні діяння до набрання таким законом чинності, у тому числі на осіб, які відбувають покарання або відбули покарання, але мають судимість.

Таким чином кримінальне правопорушення, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_3 є кримінальним проступком строки давності притягнення до кримінальної відповідальності у якому закінчилися. З часу вчинення кримінального проступку минуло більше 3 років, тобто, закінчився строк давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Згідно п.1 ч.2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням від кримінальної відповідальності.

Відповідно до п.2 ч.3 ст.314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених пунктами 4-8 частини першої або частиною другою статті 284 цього Кодексу.

Враховуючи викладене вище, суд вважає, що дане кримінальне провадження слід закрити.

На підставі наведеного, керуючись п.1 ч. 2, ч.7 ст. 284, ч. 1 ст. 285, п.2 ч.3 ст.314, ст.ст. 369-372 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання ОСОБА_3 про звільнення від кримінальної відповідальності задовольнити.

Звільнити ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 254 КК України у зв`язку із закінченням строків давності на підставі ст.49 КК України, а дане кримінальне провадження закрити.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції. Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, вважається, що ухвала не набрала законної сили. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом семи днів з дня її проголошення до Чернівецького апеляційного суду через Кельменецький районний суд.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 100386542
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку