open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 761/30351/21

Провадження № 1-кп/761/2805/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 вересня 2021 року Шевченківський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря с/з ОСОБА_2 ,

провівши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві, судове засідання у кримінальному провадженні № 22021000000000285 від 16 серпня 2021 року щодо:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Києва, громадянина України, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_4

підозрюваного ОСОБА_3 ,

УС Т А Н О В И В:

До Шевченківського районного суду м. Києва з Офісу Генерального прокурора надійшло клопотання прокурора відділу Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 про звільнення особи від кримінальної відповідальності у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності у кримінальному провадженні за підозрою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2ст. 205-1 КК України, відомості щодо якого внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 22021000000000285 від 16 серпня 2021 року.

Відповідно до викладених у клопотанні фактичних обставин, ОСОБА_3 у 2015 році, більш точні дату, час та місце не встановлено, але не пізніше 27 квітня 2015 року на мітингах, що відбувались на Майдані Незалежності в м. Києві, познайомився з невстановленою особою на ім`я ОСОБА_5 . В ході спілкування, невстановлена особа на ім`я ОСОБА_5 запропонувала ОСОБА_3 роботу, яка полягала у реєстрації юридичної особи на території України за грошову винагороду без подальшого здійснення господарської діяльності.

В подальшому, невстановлена особа на ім`я ОСОБА_5 , за невстановлених обставин, познайомив ОСОБА_3 з невстановленою особою на ім`я ОСОБА_6 та представив останнього, як особу, що займається фірмами і у якого є робота.

Через деякий час, у 2015 році, більш точні дату, час та місце не встановлено, але не пізніше 27 квітня 2015 року, після знайомства, невстановлена особа на ім`я ОСОБА_6 зателефонував ОСОБА_3 та домовився про зустріч біля станції метро «Олімпійська» в м. Києві. Під час вказаної зустрічі, невстановлена особа на ім`я ОСОБА_6 повідомив ОСОБА_3 про необхідність слідування до нотаріуса і підписання ряду документів для оформлення ОСОБА_3 директором фірми.

В подальшому, ОСОБА_3 зустрівся в денний час доби біля станції метро «Олімпійська» в м. Києві, більш точні дату, час та місце не встановлено, але не пізніше 27 квітня 2015 року, з невстановленою особою, яка запропонувала йому внести в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдиві відомості, а саме стати засновником та директором суб`єкта підприємницької діяльності - Товариства з обмеженою відповідальністю «БУД- АЛЬЯНС Україна», натомість невстановлена особа заплатить ОСОБА_3 за такі дії грошові кошти.

У ході вказаної зустрічі ОСОБА_3 , усвідомлюючи, що він не буде здійснювати фактичне керівництво підприємством, здійснювати господарську діяльність, передбачену Статутом підприємства, не має необхідних навичок та інших умов, а отже буде лише формальним засновником та директором підприємства, натомість фінансово - господарську діяльність будуть здійснювати невстановлені особи, з корисливих мотивів, досяг попередньої змови з невстановленою особою, за грошову винагороду, формально стати засновником та директором суб`єкта підприємницької діяльності - Товариства з обмеженою відповідальністю «БУД-АЛЬЯНС УКРАЇНА» (ЄДРПОУ 39164753), шляхом підписання документів, які відповідно до Закону України «Про Державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» подаються державному реєстратору для проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

При цьому, невстановлена особа повідомила ОСОБА_3 , що для проведення реєстрації підприємства необхідно надати їй документи, а саме: копію реєстраційного номеру платника податків та копію паспорта громадянина України, для внесення відповідних відомостей у документи, на підставі яких буде створено підприємство і що він не буде здійснювати ніякої фінансово - господарської діяльності та виконувати обов`язки директора, а лише формально тимчасово рахуватиметься на даній посаді.

З метою реалізації запланованого, ОСОБА_3 , усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, з корисливих мотивів, погодився на пропозицію невстановленої особи та надав копію власного паспорта громадянина України серії НОМЕР_1 , виданого 18 червня 2002 року Шевченківським РУ ГУ МВС України в м. Києві та копію картки фізичної особи - платника податків про присвоєння ОСОБА_3 ідентифікаційного номеру НОМЕР_2 від 01 листопада 2000 року, для виготовлення необхідних документів для реєстрації ТОВ «БУД-АЛЬЯНС УКРАЇНА».

На підставі наданих копій документів (паспорту та картки фізичної особи - платника податків ОСОБА_3 ), невстановленими особами, у невстановлений час та місці, було виготовлено документи, які відповідно до закону подаються для вчинення реєстраційної дії - внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, зокрема протокол №1 Загальних зборів учасників ТОВ «БУД- АЛЬЯНС УКРАЇНА» від 20 квітня 2015 року, наказ №2-к по особовому складу, довіреність від 21 квітня 2015 року.

В подальшому, ОСОБА_3 , перебуваючи у невстановленому місці та у невстановлений час, реалізуючи умисел, направлений на внесення неправдивих відомостей у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, не маючи наміру здійснювати фінансово-господарську діяльність, за грошову винагороду підписав виготовлені та надані йому невстановленими особами документи, які містили завідомо неправдиві відомості, зокрема про те, що ОСОБА_3 придбав частку в статутному капіталі ТОВ «БУД-АЛЬЯНС УКРАЇНА» та його призначено директором вказаного підприємства для здійснення фінансово-господарської діяльності, за видами діяльності: 46.90 - Неспеціалізована оптова торгівля.

Таким чином ОСОБА_3 , підписавши документи ТОВ «БУД-АЛЬЯНС УКРАЇНА», які відповідно до Закону України «Про Державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» подаються державному реєстратору для проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, вніс у них завідомо неправдиві відомості.

На підставі підписаних ОСОБА_3 документів, невстановленими особами, у невстановленому місці та у невстановлений час, складено, підписано та в подальшому подано державному реєстратору документи, що раніше підписані ОСОБА_7 , для проведення реєстраційної дії «Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в установчих документах» з завідомо неправдивими відомостями, зокрема: опис документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в установчих документах»; реєстраційну картку (форма 4) про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, форму якої затверджено Наказом Міністерства юстиції України від 14.10.2011 №3178/5; протокол № 1 загальних зборів учасників ТОВ ««БУД-АЛЬЯНС УКРАЇНА» від 20 квітня 2015 року, відповідно до якого ОСОБА_3 обрано директором Товариства та уповноважено новообраного (новопризначеного) директора Товариства ОСОБА_3 (з правом передоручення) провести всі необхідні дії, щодо реєстрації змін Товариства в органах державної влади та здійснення всіх необхідних дій по внесенню відомостей щодо змін Товариства до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців, а також інших необхідних дій, передбачених чинним законодавством України; наказ № 2-к від 21 квітня 2015 року по особовому складу, в кому значиться, що ОСОБА_3 приступає до виконання обов`язків Директора ТОВ «БУД- АЛЬЯНС УКРАЇНА» з оплатою праці згідно штатного розпису; довіреність від 21 квітня 2015 року видану ОСОБА_3 , як директором ТОВ «БУД-АЛЬЯНС УКРАЇНА» на ОСОБА_8 , яка уповноважує представляти інтереси Товариства у всіх підприємствах, установах, організаціях, незалежно від форм власності, підпорядкування та галузевої незалежності, органах державної влади і місцевого самоврядування з усіх питань; протокол № 2 загальних зборів учасників ТОВ «БУД-АЛЬЯНС УКРАЇНА» від 29 травня 2015 року, відповідно до якого виведено зі складу учасників Товариства ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , у зв`язку з продажом їх часток у розмірах 600 грн. кожна, що становлять по 50% статутного капіталу Товариства на користь ОСОБА_3 за номінальною ціною, шляхом укладення договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі Товариства та прийнято (включено) до складу учасників Товариства ОСОБА_3 , у зв`язку з набуттям корпоративних прав. Частка ОСОБА_3 становила 100% Статутного капіталу Товариства, що в свою чергу становило 1 200 (одну тисячу двісті) грн. і була сформована грошовими коштами. ОСОБА_3 фактично грошові кошти не сплачував, не приймав у власність частки в статутному капіталі Товариства та будь-якої участі в формуванні статутного капіталу ТОВ «БУД-АЛЬЯНС УКРАЇНА» не брав.

На підставі підписаних та поданих реєстраційних документів ТОВ «БУД-АЛЬЯНС УКРАЇНА», які містили завідомо неправдиві відомості, державним реєстратором ОСОБА_11 проведена державна реєстраційна дія - «Внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців».

Про вказані реєстраційні дії у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань держаним реєстратором ОСОБА_11 зроблено запис № 10731070004026264 від 27 квітня 2015 року.

ОСОБА_3 , будучи формально засновником та директором ТОВ «БУД-АЛЬЯНС УКРАЇНА», не мав наміру здійснювати та не здійснював фінансово - господарську діяльність від імені вказаного товариства, не укладав фінансово - господарські договори з підприємствами - контрагентами про купівлю - продаж товарно - матеріальних цінностей, виконання робіт, надання послуг, перерахування/отримання грошових коштів з використанням рахунків та не мав печатки підприємства.

Дії ОСОБА_3 , на ім`я якого зареєстровано суб`єкт господарської діяльності ТОВ «БУД-АЛЬЯНС УКРАЇНА», здійснювалися з порушенням законодавчих актів України, що регулюють діяльність суб`єктів підприємництва, а саме: п. 3 ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»; ст.ст. 81, 87-89 Цивільного кодексу України, ст.ст. 56, 57, 88, 89 Господарського кодексу України.

Таким чином, ОСОБА_3 підозрюється у тому, що він вніс в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи завідомо неправдиві відомості, а також в умисному поданні документів, які містять завідомо неправдиві відомості, державному реєстратору, за попередньою змовою групою осіб, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України.

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_4 підтримав внесене клопотання та просив звільнити від кримінальної відповідальності ОСОБА_3 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2ст. 205-1 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, а кримінальне провадження стосовно останнього просив закрити.

Підозрюваний ОСОБА_3 визнав усі зазначені в повідомленні про підозру фактичні обставини, просив задовольнити клопотання прокурора про звільнення його від кримінальної відповідальності, підтримав свою письмову заяву про звільнення його від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2ст. 205-1 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, яка долучена до матеріалів клопотання. ОСОБА_3 зокрема суду пояснив, що йому роз`яснено та зрозуміло суть підозри, підставу для звільнення від кримінальної відповідальності, його право заперечувати проти закриття кримінального провадження з цієї підстави.

Вислухавши думку учасників судового розгляду, дослідивши надані в розпорядження суду матеріали кримінального провадження, суд прийшов до наступного висновку.

Так, суд має право закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених пунктами 4-8 частини першої або частиною другоюстатті 284 цього Кодексу.

Згідно п. 1 ч. 2ст. 284 КПК Україникримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до положеньпункту 2 ч. 1ст.49КК України встановлено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло три роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років.

Санкція ч. 2 ст. 205-1 КК України (в редакції Закону № 191- VІІІ від 05 квітня 2015 року), яка діяла на момент вчинення ОСОБА_3 кримінального правопорушення, яке інкриміноване останньому, передбачає покарання у виді штрафу від тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від трьох до п`яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого, що відповідно до ст. 12 КК України, віднесено до нетяжких злочинів.

Даних, які б вказували на те, що підозрюваний ОСОБА_3 ухилявся від слідства, суду, вчинив нове кримінальне правопорушення, прокурором суду не надано.

Як убачається з наявних в розпорядженні суду матеріалів, ОСОБА_3 в 2015 році, але не пізніше 27 квітня 2015 року вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 205-1 КК України (в редакції Закону 191-VІІІ від 05 квітня 2015 року), тобто на момент прийняття судом рішення сплинув термін, встановлений п. 2 ч. 1ст. 49 КК України, а тому клопотання прокурора відділу Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 про звільнення ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності у зв`язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності підлягає задоволенню, на підставі вимог зазначених судом норм закону.

Керуючись ст.ст.284-288,369-372,376 КПК України,ст. 49 КК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання прокурора відділу Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 про звільнення ОСОБА_3 , від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності задовольнити.

Звільнити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2ст.205-1КК України (вредакції Закону№ 191-VІІІвід 05квітня 2015 року), від кримінальної відповідальності на підставі п. 2 ч. 1ст. 49 КК України.

Кримінальне провадження щодо ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2ст.205-1КК України (вредакції Закону№ 191-VІІІвід 05квітня 2015 року), відомості щодо якого внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 22021000000000285 від 16 серпня 2021 року - закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом 7 (семи) днів з дня її оголошення через Шевченківський районний суд м. Києва.

Ухвала набирає законної сили на наступний день після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо таку не подано.

Суддя Шевченківського

районного суду м. Києва ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 100385252
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку