open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/17049/19

провадження № 1-кп/753/504/21

В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" жовтня 2021 р. Дарницький районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за № 12019100000000074, за обвинуваченням:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Києва, українця, громадянина України, з базовою вищою освітою, одруженого, маючого на утриманні двох малолітніх дітей 2015 та 2017 р.н., працюючого на посаді директора ТОВ«Укрстройсталь», зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 358, .ч. 4, ст. 358, ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст.190, ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 190 КК України,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_5 підробив офіційний документ, який надає права, з метою використання його іншою особою, використав завідомо підроблений документ, вчинив пособництво у заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчиненому за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах, та закінчений замах на заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчиненому повторно, за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах, за наступних обставин.

Так, у невстановлений досудовим розслідуванням даті, час та місці, у 2018 році, але не пізніше 30.08.2018, особа, відносно якої матеріали виділені в окреме провадження, та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вступили між собою в злочинну змову, направлену на заволодіння, шляхом обману, чужим майном, із використанням завідомо підроблених документів, та подальшого їх продажу, під виглядом законного власника, третій особі для особистого збагачення, розробивши при цьому спільний злочинний план з розподілом ролей кожного із учасників.

Згідно до розробленого спільно злочинного плану, особа, відносно якої матеріали виділені в окреме провадження, виступить власником вказаних приміщень та під виглядом їх власника здійснить продажу вказаних приміщень третій особі, в свою чергу ОСОБА_5 забезпечить надання частини документів, які слугуватимуть підставою для державної реєстрації в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно права власності на об`єкти нерухомого майна, а саме: нежитловим приміщенням (альтанка) АДРЕСА_2 загальною площею 64.1 кв.м. та нежитловим приміщенням (альтанка) АДРЕСА_2 загальною площею 63.9 кв.м., що належить ПрАТ «Трест-Київміськбуд-1», із зазначенням розташування вказаних приміщень за іншими адресами для неможливості викриття їх злочинної діяльності ПрАТ «Трест-Київміськбуд-1», а саме: нежитлова будівля АДРЕСА_3 загальна площа 64,8 кв.м. та нежитлова будівля АДРЕСА_4 загальна площа 63,8 кв.м. відповідно, за особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, а остання забезпечить державну реєстрацію в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно права власності, при цьому пошуком покупця на вказані нежитлові приміщення займається ОСОБА_5 .

Діючи згідно до розробленого спільно злочинного плану, ОСОБА_5 , з метою державної реєстрації в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно права власності на нежитлове приміщення (альтанка) АДРЕСА_2 загальною площею 64.1 кв.м., що належить ПрАТ «Трест-Київміськбуд-1» за особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, у невстановлений досудовим розслідуванням спосіб та в невстановлений досудовим розслідуванням даті, час та місці, але не пізніше 30.08.2018, підробив шляхом проставлення відбитку наявної в нього печатки ПП «Проект-Консалтинг», яку останній отримав у невстановлений досудовим розслідуванням спосіб, на Акті прийому-передачі права власності на нерухоме майно від 26.08.2018, що укладений між ПП «Проект-Консалтинг» (Боржник) в особі директора ОСОБА_6 та фізичної особи - ОСОБА_7 (Правонаступник), предметом якого є нежитлова будівля АДРЕСА_3 загальна площа 64,8 кв.м. та нежитлова будівля АДРЕСА_4 загальна площа 63,8 кв.м., хоча в дійсності вказані приміщеннями є нежитлове приміщення (альтанка) АДРЕСА_2 загальною площею 64.1 кв.м. та нежитлове приміщення (альтанка) АДРЕСА_2 загальною площею 63.9 кв.м.

У подальшому, з метою державної реєстрації в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно права власності на нежитлове приміщення (альтанка) АДРЕСА_2 загальною площею 64.1 кв.м., що належить ПрАТ «Трест-Київміськбуд-1» за особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, у невстановлений досудовим розслідуванням спосіб та в невстановлений досудовим розслідуванням часі та місці, але не пізніше 30.08.2018, остання отримала завідомо підроблені документи, а саме:

- Довідку про показники об`єкта нерухомого майна від 29.08.2018 № 29/08/18-745 про проведення технічної інвентаризації нежитлової будівлі, що знаходиться за адресою: м. Київ, Оболонський район, проспект Героїв Сталінграду, 24-Є, нежитлова будівля № 3, загальна площа 64,8 кв.м. нібито видану ТОВ «Бюро технічної інвентаризації «Альтернатива»;

- Технічний паспорт на нежитлову будівлю АДРЕСА_3 загальна площа 64,8 кв.м. нібито виготовлений ТОВ «БТІ «Альтернатива» 29.08.2018.

Крім того, з метою державної реєстрації в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно права власності на нежитлове приміщення АДРЕСА_2 загальною площею 63.9 кв.м. що належить ПрАТ «Трест-Київміськбуд-1» за особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, у невстановлений досудовим розслідуванням спосіб та в невстановлений досудовим розслідуванням даті, час та місці, але не пізніше 30.08.2018, остання отримала завідомо підроблені документи, а саме:

- Довідку про показники об`єкта нерухомого майна від 29.08.2018 № 29/08/18-746 про проведення технічної інвентаризації нежитлової будівлі, що знаходиться за адресою: м. Київ, Оболонський район, проспект Героїв Сталінграду, 24-Е, нежитлова будівля № 4, загальна площа 63,8 кв.м. нібито видану ТОВ «Бюро технічної інвентаризації «Альтернатива»;

- Технічний паспорт на нежитлову будівлю АДРЕСА_4 загальна площа 63,8 кв.м. нібито виготовлений ТОВ «БТІ «Альтернатива» 29.08.2018.

Реалізовуючи свій злочинний умисел направлений на заволодіння шляхом обману нежитловими приміщеннями особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, у невстановлений досудовим розслідуванні спосіб, розуміючи про те, що він не є власником приміщення, вчинив незаконні дії, у тому числі надав завідомо підроблені документи, в результаті чого проведено державну реєстрацію від імені державного реєстратора Комунального підприємства «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» в місті Києві ОСОБА_8 в Державному реєстру речових прав на нерухоме майно права власності на нежитлову будівлю АДРЕСА_3 загальна площа 64,8 кв.м. за ОСОБА_7 , хоча в дійсності вказаним приміщенням є нежитлове приміщення (альтанка) АДРЕСА_2 загальною площею 64.1 кв.м., що належить ПрАТ «Трест-Київміськбуд-1», з внесенням відповідних відомостей (з відкриттям розділу) до Державного реєстру о 23 год. 29 хв. 30.08.2018.

Також проведено державну реєстрацію від імені державного реєстратора Комунального підприємства «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» в місті Києві ОСОБА_8 в Державному реєстру речових прав на нерухоме майно права власності на нежитлову будівлю АДРЕСА_4 загальною площею 63,8 кв.м. за особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, хоча в дійсності вказаним приміщенням є нежитлове приміщення (альтанка) АДРЕСА_2 загальною площею 63.9 кв.м., що належить ПрАТ «Трест-Київміськбуд-1», з внесенням відповідних відомостей (з відкриттям розділу) до Державного реєстру о 23 год. 39 хв. 30.08.2018.

Шляхом вчинення особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, за пособництва ОСОБА_5 зазначених незаконних дій стосовно державної реєстрації права власності на нерухоме майно, а саме: на нежитлове приміщення (альтанка) АДРЕСА_2 , та нежитлове приміщення (альтанка) АДРЕСА_2 особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, у відповідності до вимог ст. 180, ст. 210 Цивільного кодексу України, 30.08.2018 набув право власності на нерухоме майно, що належать ПрАТ «Трест-Київміськбуд-1», при цьому до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно внесено відомості про реєстрацію за особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження,права власності на нежитлову будівлю АДРЕСА_3 , реєстраційний номер об`єкту нерухомого майна 1633270380000 будівлю № 4 по АДРЕСА_5 , реєстраційний номер об`єкту нерухомого майна 1633270780000.

В результаті своєї злочинної діяльності, особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, за пособництва ОСОБА_5 діючи за попередньою змовою групою осіб, шляхом обману заволодів нежитловими приміщеннями, що належать ПрАТ «Трест-Київміськбуд-1», ринкова вартість якого станом на 30.08.2018 становила 608 150 (шістсот вісім тисяч сто п`ятдесят) гривень 63 копійки без урахування ПДВ та 606 255 (шістсот шість тисяч двісті п`ятдесят п`ять) гривень 51 копійка без урахування ПДВ, тобто на суму, яка в шістсот і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян на момент вчинення злочину.

Крім того, продовжуючи свою злочинну діяльність, ОСОБА_5 виконуючи свою роль згідно раніше розробленого злочинного плану, діючи за попередньою змовою групою осіб разом з особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, підшукав покупця на нежитлову будівлю АДРЕСА_3 загальною площею 64,8 кв.м. та нежитлову будівлю АДРЕСА_4 загальною площею 63,8 кв.м., хоча в дійсності вказані приміщеннями є нежитлове приміщення (альтанка) АДРЕСА_2 загальною площею 64.1 кв.м. та нежитлове приміщення (альтанка) АДРЕСА_2 загальною площею 63.9 кв.м., що в дійсності належать ПрАТ «Трест-Київміськбуд-1», придбати які погодився ОСОБА_9 , який не усвідомлював про справжні злочинні наміри останніх, з яким ОСОБА_5 через ріелтора домовився про зустріч 23.01.2019 у приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_10 , офіс якої розташований по АДРЕСА_6 , для оформлення договорів відповідних купівлі-продажу майна.

Для доведення спільного злочинного умислу до кінця, ОСОБА_5 діючи за попередньою змовою групою осіб разом з особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, для оформлення відповідних договорів купівлі-продажу, отримали у невстановлений досудовим розслідуванням спосіб Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 136095785 щодо нежитлової будівлі АДРЕСА_7 , власником якої є ОСОБА_7 , Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 136095753 щодо нежитлової будівлі АДРЕСА_3 , власником якої є ОСОБА_7 , Звіт про оцінку майна № ZX11-190122-003 від 22.01.2019 на нежитлову будівлю АДРЕСА_3 виданого ТОВ «Естейт-Експерт» та Звіт про оцінку майна № ZX11-190122-004 від 22.01.2019 на нежитлову будівлю АДРЕСА_4 виданого ТОВ «Естейт-Експерт», які зроблені на підставі завідомо підроблених документів, а саме:

- Довідка про показники об`єкта нерухомого майна від 29.08.2018 № 29/08/18-745 про проведення технічної інвентаризації нежитлової будівлі, що знаходиться за адресою: м. Київ, Оболонський район, проспект Героїв Сталінграду, 24-Є, нежитлова будівля № 3, загальна площа 64,8 кв.м. нібито видану ТОВ «Бюро технічної інвентаризації «Альтернатива»;

- Технічний паспорт на нежитлову будівлю АДРЕСА_3 загальна площа 64,8 кв.м. нібито виготовлений ТОВ «БТІ «Альтернатива» 29.08.2018;

- Довідка про показники об`єкта нерухомого майна від 29.08.2018

№ 29/08/18-746 про проведення технічної інвентаризації нежитлової будівлі, що знаходиться за адресою: м. Київ, Оболонський район, проспект Героїв Сталінграду, 24-Е, нежитлова будівля № 4, загальна площа 63,8 кв.м. нібито видану ТОВ «Бюро технічної інвентаризації «Альтернатива»;

- Технічний паспорт на нежитлову будівлю АДРЕСА_4 загальна площа 63,8 кв.м. нібито виготовлений ТОВ «БТІ «Альтернатива» 29.08.2018.

З метою реалізації свого спільного злочинного умислу, направленого на використання завідомо підроблених документів про право власності на нежитлові приміщення, а саме нежитлову будівлю АДРЕСА_3 загальною площею 64,8 кв.м. та нежитлову будівлю АДРЕСА_4 загальною площею 63,8 кв.м., хоча в дійсності вказаними приміщеннями є нежитлове приміщення (альтанка) АДРЕСА_2 загальною площею 64.1 кв.м. та нежитлове приміщення (альтанка) АДРЕСА_2 загальною площею 63.9 кв.м., що належать ПрАТ «Трест-Київміськбуд-1», для їх продажу ОСОБА_9 , 23.01.2019, приблизно о 14 год. 10 хв., особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, та ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою групою осіб, прибули до офісу приватного нотаріусу Київського міського нотаріального округу ОСОБА_10 , що розташований по вул. О.Мішуги, 7-А в м. Києві, де на них очікував ОСОБА_9 .

Реалізовуючи свій злочинний умисел направлений на використання завідомо підроблених документів, діючи згідно заздалегідь розробленого спільного плану, особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, та ОСОБА_5 , знаходячись в офісі приватного нотаріуса ОСОБА_10 , що розташований по розташований по АДРЕСА_6 , де в присутності покупця ОСОБА_9 , 23.01.2019, приблизно о 14 год. 20 хв. подали приватному нотаріусу ОСОБА_10 завідомо підроблені документи на нежитлову будівлю АДРЕСА_3 загальною площею 64,8 кв.м. та нежитлову будівлю АДРЕСА_4 загальною площею 63,8 кв.м., хоча в дійсності вказаними приміщеннями є нежитлове приміщення (альтанка) АДРЕСА_2 загальною площею 64.1 кв.м. та нежитлове приміщення (альтанка) АДРЕСА_2 загальною площею 63.9 кв.м., що належать ПрАТ «Трест-Київміськбуд-1», а саме:

- Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 136095785 щодо нежитлової будівлі АДРЕСА_7 , власником якої є ОСОБА_7 ;

- Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 136095753 щодо нежитлової будівлі АДРЕСА_3 , власником якої є ОСОБА_7 ;

- Довідка про показники об`єкта нерухомого майна від 29.08.2018 № 29/08/18-745 про проведення технічної інвентаризації нежитлової будівлі, що знаходиться за адресою: м. Київ, Оболонський район, проспект Героїв Сталінграду, 24-Є, нежитлова будівля № 3, загальна площа 64,8 кв.м. нібито видану ТОВ «Бюро технічної інвентаризації «Альтернатива»;

- Технічний паспорт на нежитлову будівлю АДРЕСА_3 загальна площа 64,8 кв.м. нібито виготовлений ТОВ «БТІ «Альтернатива» 29.08.2018;

- Довідка про показники об`єкта нерухомого майна від 29.08.2018 № 29/08/18-746 про проведення технічної інвентаризації нежитлової будівлі, що знаходиться за адресою: м. Київ, Оболонський район, проспект Героїв Сталінграду, 24-Е, нежитлова будівля № 4, загальна площа 63,8 кв.м. нібито видану ТОВ «Бюро технічної інвентаризації «Альтернатива»;

- Технічний паспорт на нежитлову будівлю АДРЕСА_4 загальна площа 63,8 кв.м. нібито виготовлений ТОВ «БТІ «Альтернатива» 29.08.2018;

- Акт прийому-передачі права власності на нерухоме майно від 26.08.2018, що укладений між ПП «Проект-Консалтинг» (Боржник) в особі директора ОСОБА_6 та фізичної особи - ОСОБА_7 (Правонаступник), предметом якого є нежитлова будівля АДРЕСА_3 загальна площа 64,8 кв.м. та нежитлова будівля АДРЕСА_4 загальна площа 63,8 кв.м.;

- Звіт про оцінку майна № ZX11-190122-003 від 22.01.2019 на нежитлову будівлю АДРЕСА_3 виданого ТОВ «Естейт-Експерт»;

- Звіт про оцінку майна № ZX11-190122-004 від 22.01.2019 на нежитлову будівлю АДРЕСА_4 виданого ТОВ «Естейт-Експерт».

Пред`явлення особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження та ОСОБА_5 вказаних завідомо підроблених документів на вищевказані об`єкти нерухомого майна слугувало передумовою подальшого оформлення приватним нотаріусом ОСОБА_10 наступних договорів купівлі-продажу нежитлового приміщення від 31.01.2019 про продаж особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, вказаних приміщень ОСОБА_9 .

Крім того, продовжуючи свою злочинну діяльність, з метою заволодіння чужими коштами шляхом обману, під виглядом продажу майна із використанням завідомо підроблених документів, згідно яких нібито їх власником є особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, ОСОБА_5 виконуючи свою роль згідно раніше розробленого злочинного плану, діючи за попередньою змовою групою осіб разом з особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, підшукавши покупця на нежитлову будівлю АДРЕСА_3 загальною площею 64,8 кв.м. та нежитлову будівлю АДРЕСА_4 загальною площею 63,8 кв.м., хоча в дійсності вказаними приміщеннями є нежитлове приміщення (альтанка) АДРЕСА_2 загальною площею 64.1 кв.м. та нежитлове приміщення (альтанка) АДРЕСА_2 загальною площею 63.9 кв.м., що в дійсності належать ПрАТ «Трест-Київміськбуд-1», які погодився придбати ОСОБА_9 за суму, яка еквівалентна 143 000 (сто сорок три тисячі) доларів США, який не усвідомлював про справжні злочинні наміри останніх, з яким ОСОБА_5 через ріелтора домовився про зустріч 23.01.2019 у приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_10 , офіс якої розташований по АДРЕСА_6 , для оформлення відповідних договорів купівлі-продажу нежитлового приміщення.

Для доведення спільного злочинного умислу до кінця, ОСОБА_5 діючи за попередньою змовою групою осіб разом з особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, для оформлення відповідних договорів купівлі-продажу нежитлового приміщення, отримали у невстановлений спосіб Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 136095785 щодо нежитлової будівлі АДРЕСА_7 , власником якої є ОСОБА_7 , Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 136095753 щодо нежитлової будівлі АДРЕСА_3 , власником якої є ОСОБА_7 , Звіт про оцінку майна № ZX11-190122-003 від 22.01.2019 на нежитлову будівлю АДРЕСА_3 виданого ТОВ «Естейт-Експерт» та Звіт про оцінку майна № ZX11-190122-004 від 22.01.2019 на нежитлову будівлю АДРЕСА_4 виданого ТОВ «Естейт-Експерт», які зроблені на підставі завідомо підроблених документів, а саме:

- Довідки про показники об`єкта нерухомого майна від 29.08.2018 № 29/08/18-745 про проведення технічної інвентаризації нежитлової будівлі, що знаходиться за адресою: м. Київ, Оболонський район, проспект Героїв Сталінграду, 24-Є, нежитлова будівля № 3, загальна площа 64,8 кв.м. нібито видану ТОВ «Бюро технічної інвентаризації «Альтернатива»;

- Технічного паспорту на нежитлову будівлю АДРЕСА_3 загальна площа 64,8 кв.м. нібито виготовлений ТОВ «БТІ «Альтернатива» 29.08.2018;

- Довідки про показники об`єкта нерухомого майна від 29.08.2018 № 29/08/18-746 про проведення технічної інвентаризації нежитлової будівлі, що знаходиться за адресою: м. Київ, Оболонський район, проспект Героїв Сталінграду, 24-Е, нежитлова будівля № 4, загальна площа 63,8 кв.м. нібито виданого ТОВ «Бюро технічної інвентаризації «Альтернатива»;

- Технічного паспорту на нежитлову будівлю АДРЕСА_4 загальна площа 63,8 кв.м. нібито виготовленого ТОВ «БТІ «Альтернатива» 29.08.2018.

З метою реалізації свого спільного злочинного умислу, направленого на заволодіння чужим майном шляхом обману, повторно, під виглядом продажу із використання завідомо підроблених документів про право власності нежитлових приміщень, а саме нежитлової будівлі АДРЕСА_3 загальною площею 64,8 кв.м. та нежитлової будівлі АДРЕСА_4 загальною площею 63,8 кв.м., хоча в дійсності вказаними приміщеннями є нежитлове приміщення (альтанка) АДРЕСА_2 загальною площею 64.1 кв.м. та нежитлове приміщення (альтанка) АДРЕСА_2 загальною площею 63.9 кв.м., що в дійсності належать ПрАТ «Трест-Київміськбуд-1», особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, та ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою групою осіб, 23.01.2019, приблизно о 14 год. 10 хв., прибули до офісу приватного нотаріусу Київського міського нотаріального округу ОСОБА_10 , по розташований по вул. О.Мішуги, 7-А в м. Києві, де на них очікував ОСОБА_9 .

Реалізовуючи свій злочинний умисел направлений на заволодіння чужим майном шляхом обману, повторно, під виглядом продажу, із використання завідомо підроблених документів, нежитлових приміщень, діючи згідно заздалегідь розробленого спільного злочинного плану, особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, та ОСОБА_5 , знаходячись в офісі приватного нотаріуса ОСОБА_10 , що розташований по АДРЕСА_6 , 23.01.2019, приблизно о 14 год. 20 хв. подали приватному нотаріусу ОСОБА_10 завідомо підроблені документи на нежитлову будівлю АДРЕСА_3 загальною площею 64,8 кв.м. та нежитлову будівлю АДРЕСА_4 загальною площею 63,8 кв.м., хоча в дійсності вказаними приміщеннями є нежитлове приміщення (альтанка) АДРЕСА_2 загальною площею 64.1 кв.м. та нежитлове приміщення (альтанка) АДРЕСА_2 загальною площею 63.9 кв.м., що належать ПрАТ «Трест-Київміськбуд-1», а саме:

- Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 136095785 щодо нежитлової будівлі АДРЕСА_7 , власником якої є ОСОБА_7 ;

- Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 136095753 щодо нежитлової будівлі АДРЕСА_3 , власником якої є ОСОБА_7 ;

- Довідка про показники об`єкта нерухомого майна від 29.08.2018 № 29/08/18-745 про проведення технічної інвентаризації нежитлової будівлі, що знаходиться за адресою: м. Київ, Оболонський район, проспект Героїв Сталінграду, 24-Є, нежитлова будівля № 3, загальна площа 64,8 кв.м. нібито видану ТОВ «Бюро технічної інвентаризації «Альтернатива»;

- Технічний паспорт на нежитлову будівлю АДРЕСА_3 загальна площа 64,8 кв.м. нібито виготовлений ТОВ «БТІ «Альтернатива» 29.08.2018;

- Довідка про показники об`єкта нерухомого майна від 29.08.2018 № 29/08/18-746 про проведення технічної інвентаризації нежитлової будівлі, що знаходиться за адресою: м. Київ, Оболонський район, проспект Героїв Сталінграду, 24-Е, нежитлова будівля № 4, загальна площа 63,8 кв.м. нібито видану ТОВ «Бюро технічної інвентаризації «Альтернатива»;

- Технічний паспорт на нежитлову будівлю АДРЕСА_4 загальна площа 63,8 кв.м. нібито виготовлений ТОВ «БТІ «Альтернатива» 29.08.2018;

- Акт прийому-передачі права власності на нерухоме майно від 26.08.2018, що укладений між ПП «Проект-Консалтинг» (Боржник) в особі директора ОСОБА_6 та фізичної особи - ОСОБА_7 (Правонаступник), предметом якого є нежитлова будівля АДРЕСА_3 загальна площа 64,8 кв.м. та нежитлова будівля АДРЕСА_4 загальна площа 63,8 кв.м.;

- Звіт про оцінку майна № ZX11-190122-003 від 22.01.2019 на нежитлову будівлю АДРЕСА_3 виданого ТОВ «Естейт-Експерт»;

- Звіт про оцінку майна № ZX11-190122-004 від 22.01.2019 на нежитлову будівлю АДРЕСА_4 виданого ТОВ «Естейт-Експерт».

Пред`явлення особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, та ОСОБА_5 вказаних завідомо підроблених документів на вищевказані об`єкти нерухомого майна слугувало передумовою подальшого оформлення приватним нотаріусом ОСОБА_10 наступних договорів купівлі-продажу нежитлового приміщення про продаж особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, вказаних об`єктів нерухомого майна ОСОБА_9 .

З метою доведення свого злочинного умислу до кінця, особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, виконуючи свою роль, діючи за попередньою змовою групою осіб разом з ОСОБА_5 , усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, розуміючи, що він не є дійсним власником нежитлової будівлі АДРЕСА_3 загальною площею 64,8 кв.м. та нежитлової будівлі АДРЕСА_4 загальною площею 63,8 кв.м., які в дійсності є нежитловим приміщенням (альтанка) АДРЕСА_2 загальною площею 64.1 кв.м. та нежитловим приміщенням (альтанка) АДРЕСА_2 загальною площею 63.9 кв.м., що належать ПрАТ «Трест-Київміськбуд-1», про те, видаючи себе за власника вказаних приміщень, знаходячись в приміщенні приватного нотаріуса ОСОБА_10 , що розташований по АДРЕСА_6 , 23.01.2019, приблизно о 15 год. 45 хв., підписав договір купівлі-продажу нежитлових приміщень від 23.01.2019, згідно якого особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, відчужила, а ОСОБА_9 набув у власність нежитлове приміщення № 3 загальною площею 64,8 кв.м. по АДРЕСА_5 , що в дійсності є нежитловим приміщенням (альтанка) АДРЕСА_2 загальною площею 64.1 кв.м., та належить ПрАТ «Трест-Київміськбуд-1» та договір купівлі-продажу нежитлового приміщення від 23.01.2019, згідно якого особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, відчужив, а ОСОБА_9 набув у власність нежитлове приміщення АДРЕСА_7 , що в дійсності є нежитловим приміщенням (альтанка) АДРЕСА_2 загальною площею 63.9 кв.м. та належить ПрАТ «Трест-Київміськбуд-1».

По завершенню нотаріусом всіх дій по оформленню даних договорів купівлі-продажу нежитлового приміщення від 23.01.2019, які надруковані на бланках із багатоступеневим захистом від підроблення та підписання його сторонами, що зумовило надання документам офіційного значення, між особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, в якості продавця та ОСОБА_9 в якості покупця, ОСОБА_9 на виконання умов вказаних договорів мав сплатити особі, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, який діяв за попередньою змовою групою осіб разом з ОСОБА_5 , кошти, що еквіваленті сумі 143 000 доларів США, проте останні коштів не отримали, оскільки їх дії були припиненні працівниками поліції.

В результаті своєї злочинної діяльності, ОСОБА_5 діючи за попередньою змовою групою осіб разом з особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, шляхом обману, повторно, вчинили закінчений замах на заволодіння чужим майном, що належить ОСОБА_9 в сумі 143 000 доларів США, що згідно офіційного курсу валют Національного банку України станом на 23.10.2019 по курсу 2789 гривень 58 копійок за 100 доларів США, становить 3 989 099 (три мільйони дев`ятсот вісімдесят дев`ять тисяч дев`яносто дев`ять) гривень 40 копійок, тобто на суму, яка в шістсот і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян на момент вчинення злочину, виконали усі дії, які вважали необхідними для доведення злочину до кінця, але злочин не було закінчено з причин, які не залежали від їх волі.

Таким чином, ОСОБА_5 підробив офіційний документ, який надає права, з метою використання його іншою особою, та йогодії кваліфікуютьсязач. 1 ст. 358 КК України; використав завідомо підроблений документ, та йогодії кваліфікуютьсязач. 4 ст. 358 КК України; вчинив пособництво у заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчиненому за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах, та йогодії кваліфікуютьсязач. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 190 КК України та вчинив закінчений замах на заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчиненому повторно, за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах, та йогодії кваліфікуютьсязач. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 190 КК України.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що між прокурором відділу Київськоїміської прокуратури ОСОБА_3 та обвинуваченим ОСОБА_5 ,в присутностізахисника адвоката ОСОБА_4 , з іншого боку на підставі ст. ст. 468, 469, 472 КПК України в приміщенні Київської міської прокуратури за адресою: м. Київ, вул. Предславинська, 45/9, каб. 629, укладено угоду про визнання винуватості, відповідно до якої сторони: визначили істотні для кримінального провадження обставини, констатовано факт беззастережного визнання обвинуваченим своєї винуватості у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 358, ч. 4 ст. 358, ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 190 КК України, узгоджено, що при затвердженні угоди ОСОБА_5 за сукупністю злочинів буде призначено покарання у виді 5 років позбавлення волі. На підставі ч. 2 ст. 75 КК України сторони узгодили звільнення ОСОБА_5 від відбування покарання з іспитовим строком 3 роки, з покладенням обов`язків, передбачених ч. 1 ст. 76 КПК України, а також обов`язку не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації (п. 2 ч. 3. ст. 76 КПК України).

Розглядаючи питання про затвердження угоди, суд виходить з наступного.

Відповідно до ст. 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим.

Згідно з положеннями ст. 469 КПК України угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо:

1) кримінальних проступків, нетяжких злочинів, тяжких злочинів;

2) особливо тяжких злочинів, віднесених до підслідності Національного антикорупційного бюро України за умови викриття підозрюваним чи обвинуваченим іншої особи у вчиненні злочину, віднесеного до підслідності Національного антикорупційного бюро України, якщо інформація щодо вчинення такою особою злочину буде підтверджена доказами;

3) особливо тяжких злочинів, вчинених за попередньою змовою групою осіб, організованою групою чи злочинною організацією або терористичною групою за умови викриття підозрюваним, який не є організатором такої групи або організації, злочинних дій інших учасників групи чи інших, вчинених групою або організацією злочинів, якщо повідомлена інформація буде підтверджена доказами.

Угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена щодо кримінальних проступків, злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам. Укладення угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні щодо уповноваженої особи юридичної особи, яка вчинила кримінальне правопорушення, у зв`язку з яким здійснюється провадження щодо юридичної особи, а також у кримінальному провадженні щодо кримінальних правопорушень, внаслідок яких шкода завдана державним чи суспільним інтересам або правам та інтересам окремих осіб, у яких беруть участь потерпілий або потерпілі, не допускається, крім випадків надання всіма потерпілими письмової згоди прокурору на укладення ними угоди.

Внаслідок злочинних дій ОСОБА_5 шкода завдана потерпілому 1 - Приватне акціонерне товариство «Трест Київміськбуд-1», код 31176312, в особі директора ОСОБА_11 та потерпілому 2 - ОСОБА_9 .

Потерпілий ОСОБА_9 та керівник потерпілої юридичної особи ПрАТ «Трест Київміськбуд-1» ОСОБА_11 , з даною угодою між прокурором та обвинуваченим про визнання винуватості ознайомлені та надали письмову згоду на її укладення.

Судом встановлено, що обвинувачений ОСОБА_5 повністю усвідомлює зміст угоди про визнання винуватості, характер обвинувачення, щодо якого визнає себе винним, цілком розуміє положення п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження угоди, передбачені ст. 473 КПК України, наслідки її невиконання, вид покарання, який буде застосований в разі затвердження угоди.

Крім того, як обвинувачений, так і прокурор щодо укладання угоди, а потерпілі щодо надання згоди на укладення угоди, суду повідомили, що їх позиція є добровільною, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді, що в свою чергу підтвердив захисник обвинуваченого.

Прокурор, захисник та обвинувачений в судовому засіданні вважали наявними всі підстави для затвердження угоди про визнання винуватості, укладеної між прокурором та обвинуваченим.

Таким чином, перевіривши угоду про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим ОСОБА_5 , судом встановлено, що умови угоди не суперечать вимогам Кримінального процесуального кодексу України та Кримінального кодексу України; інтересам суспільства; не порушують права, свободи чи інтереси сторін; наявні фактичні підстави для визнання винуватості. При цьому, з урахуванням обставин, що пом`якшують покарання, а саме щире каяття ОСОБА_5 та активне сприяння в розкритті злочину, передбаченого ч.5ст.27ч.4ст.190КК України, які істотно знижуютьступінь тяжкостівказаного кримінальногоправопорушення, а також дані про особу обвинуваченого, який працює, має на утриманні двох малолітніх дітей, вперше притягується до кримінальної відповідальності, його молодий вік, а також позицію сторони обвинувачення щодо необхідної остаточної міри покарання, з думкою якої погодились потерпілі, суд приходить до висновку про можливість на підставі положень ч. 1 ст. 69 КК України призначити покарання за ч.5ст.27ч.4ст.190КК України нижче від найнижчої межі, встановленої у санкції частини статті.

Покарання сторонамиугоди визначеноу відповідностідо положеньст.ст.50,65,66,70 КК України, з урахуванням фактичних обставин справи, характеру та тяжкості висунутого обвинувачення.

При цьому суд, з огляду на обставини справи, дані щодо особи ОСОБА_5 та врахувавши думку сторони обвинувачення, вважає за необхідне встановити тривалість іспитового строку в максимальних межах.

В силу вимог ст. 77 КК України в угоді вірно вказано про не застосування обов`язкового додаткового покарання за ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 190 КК України у виді конфіскації майна.

Виходячи з викладеного, суд приходить до висновку про наявність підстав для затвердження угоди про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим.

Заходи забезпечення кримінального провадження, а саме арешт, накладений на майно ОСОБА_5 підлягає скасуванню.

Процесуальні витрати підлягають стягненню з обвинуваченого в розмірі частки.

Керуючись ст. 475 КПК України, суд, -

ЗАСУДИВ:

Визнати ОСОБА_5 винним у вчиненні кримінальних правопорушень, ч. 1 ст. 358, ч. 4 ст. 358, ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 190 КК України.

Призначити ОСОБА_5 покарання:

-за ч. 1 ст. 358 КК України 2 роки обмеження волі;

-за ч. 4 ст. 358 КК України 2 роки обмеження волі;

-за ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 190 КК України із застосуванням положень ч. 1 ст. 69 КК України 4 роки 11 місяців позбавлення волі без конфіскації майна;

-за ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 190 КК України - п`ять років позбавлення волі без конфіскації майна.

На підставі ст. 70 КК України за сукупністю покарань шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим призначити ОСОБА_5 остаточне покарання у виді 5 років позбавлення волі без конфіскації майна.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_5 від відбування покарання з випробуванням, з іспитовим строком 3 роки.

Покласти на ОСОБА_5 обов`язки відповідно до ст. 76 КК України:

- періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання;

- не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Стягнути з ОСОБА_5 процесуальні витрати за проведення експертиз в розмірі 5652 грн. 16 коп.

Ухвалу Голосіївського районного суду м. Києва від 07.12.2020 року, в частині накладення арешту на майно ОСОБА_5 - скасувати, арешт, накладений на:

- 6400 (шість тисяч чотириста) гривень;

- мобільний телефон «Sharp s2» IMEI НОМЕР_1 із сім-картою НОМЕР_2 ;

- мобільний телефон «Iphone 7» IMEI НОМЕР_3 із сім-картою НОМЕР_4 ;

- технічний паспорт на транспортний засіб марки Audi A4 Quatro, 2009 року випуску, д.н.з. НОМЕР_5 , НОМЕР_6 ;

- банківські картки із номерами НОМЕР_7 ; НОМЕР_8 ; НОМЕР_9 ; НОМЕР_10 ; НОМЕР_11 ; НОМЕР_12 ; НОМЕР_13 ;

- грошові кошти: купюра номіналом 50 (п`ятдесят) гривень СГ 4658241; купюра номіналом 20 (двадцять) гривень ТЕ 9292751; дві купюри номіналом 10 (десять) гривень ХБ 9205259 та НБ 6741435; купюра номіналом 5 (п`ять) гривень МД 8751501;

- довіреність на керування транспортним засобом марки Audi A4 Quatro, 2009 року випуску, д.н.з. НОМЕР_5 ;

- транспортний засіб марки Audi A4 Quatro, 2009 року випуску, д.н.з. НОМЕР_5 та ключі від нього -

зняти, а вказане майно повернути ОСОБА_5 .

Вирок суду може бути оскаржено до Київського апеляційного суду протягом 30 днів з дня проголошення через Дарницький районний суд м. Києва з урахуванням положень ч. 4 ст. 394 КПК України.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. В разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору.

Головуючий

Джерело: ЄДРСР 100384634
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку