open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18.10.2021 Справа №607/18422/21

Провадження 1-кс/607/6061/2021

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1 , з участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області клопотання cлідчого СВ Тернопільського РУП ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Тернопільської окружної прокуратури ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування в кримінальному провадженні № 42020211120000010 від 22 січня 2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.367 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВ Тернопільського РУП ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 , за погодженням із прокурором Тернопільської окружної прокуратури ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області з клопотанням про продовження строку досудового розслідування в кримінальному провадженні № 42020211120000010 від 22 січня 2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.367КК України до шести місяців.

Клопотання мотивоване тим, СВ Тернопільського РУП ГУНП в Тернопільській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42020211120000010 від 22 січня 2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.367 КК України.

Як зазначає слідчий, до Кременецької окружної прокуратури надійшли матеріали із Управління Служби безпеки України в Тернопільській області про те, що внаслідок неналежного виконання впродовж 2014-2015 років посадовими особами Головного управління Держземагентства у Тернопільській області, своїх посадових обов`язків, ОСОБА_5 незаконно без проведення земельних торгів отримав в оренду земельні ділянки для ведення фермерського господарства на території Кременецького та Шумського районів.

Під час досудового розслідування встановлено, що у 2014 році Головним управлінням Держземагентства видано ряд наказів про затвердження документації із землеустрою та надання в оренду земельних ділянок ОСОБА_5 для ведення фермерського господарства.

На підставі вказаних наказів Головним управлінням Держгеокадастру у Тернопільській області укладено із ОСОБА_5 договори оренди землі. Згідно даних договорів Головним управлінням Держгеокадастру у Тернопільській області ОСОБА_5 надано в оренду строком на 25 років земельні ділянки для ведення фермерського господарства.

Вказані накази Головного управління Держземагентства у Тернопільській області видані з порушенням вимог чинного законодавства, у зв`язку з чим вони підлягають визнанню незаконними та скасуванню, у зв`язку з таким. Питання надання земельних ділянок державної або комунальної власності в оренду для створення фермерських господарств регулюється Земельним кодексом України та Загоном України «Про фермерське господарство». Відповідно до ч.1 ст.116 Земельного кодексу України, громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом або за результатами аукціону. Положення ч.1 ст.7 Закону України «Про фермерське господарство» (у редакції, чинній на момент видання наказів та укладення договорів оренди) встановлюють, що для отримання (придбання) у власність або в оренду земельної ділянки державної власності з метою ведення фермерського господарства громадяни звертаються до відповідної районної державної адміністрації. Для отримання у власність або в оренду земельної ділянки із земель комунальної власності з метою ведення фермерського господарства громадяни звертаються до місцевої ради. У заяві зазначаються: бажаний розмір і місце розташування ділянки, кількість членів фермерського господарства та наявність у них права на безоплатне одержання земельних ділянок у власність, обґрунтування розмірів земельної ділянки з урахуванням перспектив діяльності фермерського господарства. До заяви додаються документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі. Однак, земельні ділянки розташовані не єдиним масивом та значній відстані одна від одної.

Слідчий вказує, що у даному кримінальному провадженні в ході проведення слідчих дій були вилучені договори оренди землі, технічна документація щодо встановлення меж земельної ділянки, виділеної в натурі ОСОБА_5 для ведення фермерського господарства; вилучено накази Головного управлінні Держземагентства у Тернопільській області про надання дозволу та розроблення документації із землеустрою, та накази про затвердження документації із землеустрою та надання в оренду земельних ділянок; відібрано пояснення в ОСОБА_5 з приводу відомих йому обставин даного кримінального правопорушення. Також, в ході досудового розслідування для з`ясування усіх обставин кримінального провадження 16 квітня 2021 року було призначено земельно-технічну експертизу, яка на даний час не виконана.

Беручи до уваги, що строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №42020211120000010 від 22 січня 2020 року закінчується 22 жовтня 2021 року, однак завершити у ньому досудове розслідування до вказаного строку неможливо, оскільки слідчому необхідно ще провести ряд слідчих та процесуальних дій, а саме: отримати результати земельно-технічної експертизи, яка на даний час проводиться в Тернопільському відділенні КНДІСЕ, у останнього виникла необхідність у продовженні строку досудового розслідування у даному кримінальному провадженні.

Зазначені слідчі (розшукові) та процесуальні дії, необхідні для повного та неупередженого дослідження обставин кримінального провадження та матимуть важливе значення для судового розгляду справи.

Обставинами, які перешкоджали завершити такі слідчі /розшукові/ та процесуальні дії раніше, слідчий вказав, проведення в цей час інших першочергових, невідкладних слідчих дій для встановлення обставин вчинення злочину, а необхідність у проведенні окремих з них, виникла лише після проведення вказаних слідчих дій.

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 клопотання підтримав з підстав, у ньому наведених та просив його задовольнити.

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, беручи до уваги надані в судовому засіданні пояснення щодо заявленого клопотання, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Згідно ч.1 ст.219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Згідно п.1 ч.2 ст.219 КПК України строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину.

Відповідно до ч.1 ст.294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

У відповідності до ч.4ст.219 КПК Українистрок досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати: шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні нетяжкого злочину.

Як вбачається з ч.4 ст. 294 КПК України, строк досудового розслідування злочину може бути продовжений до трьох місяців, якщо його неможливо закінчити внаслідок складності провадження, до шести місяців - внаслідок особливої складності провадження, до дванадцяти місяців - внаслідок виняткової складності провадження.

Слідчим суддею встановлено, що 22 січня 2020 року внесені відомості до ЄРДР під № 42020211120000010 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.367 КК України.

Враховуючи, що повідомлення про підозру у даному кримінальному провадженні нікому не повідомлялось, строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №42020211120000010 від 22 січня 2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.367КК України віднесеного відповідно до статті 12КК України до категорії нетяжких, відповідно до пункту 2 частини 2 статті 219 КПК України, становить дванадцять місяців.

Відтак, дванадцяти місячний строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні мав закінчитись 22 січня 2021 року.

Ухвалою слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 22 січня 2021 року строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні було продовжено на три місяці.

Окрім цього, ухвалою слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 20 квітня 2021 року строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні було продовжено на шість місяців.

Однак, як вбачається з матеріалів клопотання завершити досудове розслідування у кримінальному провадженні №42020211120000010 від 22 січня 2020 року неможливо до закінчення його строку, а саме до 22 жовтня 2021 року внаслідок особливої складності провадження, оскільки стороні обвинувачення необхідно ще провести ряд слідчих та процесуальних дій, а саме: отримати результати земельно-технічної експертизи, яка на даний час проводиться в Тернопільському відділенні КНДІСЕ.

З врахуванням вищевикладеного та враховуючи особливу складність провадження, яка передбачена ч.4 ст.294 КК України, слідчий суддя приходить до висновку, що у зв`язку з тим, що на даний час не завершено необхідні слідчі (процесуальні) дії, результати яких мають суттєве значення для кримінального провадження, клопотання підлягає задоволенню.

На підставі вищевикладеного і керуючись ст.ст. 219, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання cлідчого СВ Тернопільського РУП ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Тернопільської окружної прокуратури ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування в кримінальному провадженні №42020211120000010 від 22 січня 2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.367КК України задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №42020211120000010 від 22 січня 2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.367КК України на шість місяців, тобто до 22 квітня 2022 року.

Ухвала є остаточною, оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 100379676
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку