open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 559/1754/20

Провадження № 2/559/256/2021

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 жовтня 2021 року місто Дубно Рівненська область

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

в складі головуючого судді Ралець Р.В.,

секретаря судового засідання Федорук О.О.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду м. Дубно справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Мирогощанської сільської ради, Привільненської сільської ради, треті особи на стороні відповідача: Приватне акціонерне товариство «Мирогощанський аграрій», Головне управління Держгеокадастру в Рівненській області про визнання права на завершення приватизації та здійснення державної реєстрації земельної ділянки,-

ВСТАНОВИВ:

Позивачка звернулася до суду з позовом про визнання за нею права на завершення приватизації та отримання правовстановлюючих документів на земельні частки (пай) площею 2,8851 га (рілля) та 0,0749 га (пасовище), що знаходяться на території Мирогощанської та Молодавської сільських рад Дубенського району Рівненської області.

В обґрунтування позовних вимог посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мама ОСОБА_2 . Після її смерті залишилося спадкове майно, зокрема земельні ділянки площею 2,8851 га (рілля) та 0,049 га (пасовище). На момент смерті матері позивачка проживала з нею за адресою: АДРЕСА_1 . Таким чином, нею як спадкоємцем було належним чином прийнято спадщину. Також на момент смерті мами за вищевказаною адресою проживав брат позивачки ОСОБА_3 , який ІНФОРМАЦІЯ_2 помер. Відтак, позивачка є спадкоємцем майна, яке належало її матері, зокрема і земельних ділянок площею 2,8851 га (рілля) та 0,0749 га (пасовище).

Мама позивачки за життя розпочала приватизацію земельних часток (паїв) на території Мирогощанської та Молодавської сільських рад, а саме їй було надано дозвіл на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на вказані земельні ділянки, що знаходяться на території Мирогощанської та Молодавської сільських рад Дубенського району Рівненської області та включено її у список громадян за №104, яким надається такий дозвіл у відповідності до розпорядження голови Дубенської РДА від 09.08.2012 №620 та витягом з додатку до вказаного розпорядження.

З листа Дубенської РДА від 05.06.2018 року позивачці було відмовлено у внесені змін до розпорядження голови райдержадміністрації від 09.08.2012 року №620 та рекомендовано звернутися до суду.

Позивачкою було направлено заяву до Першої Дубенської державної нотаріальної контори, де зазначалися рід вимог, однією з яких є включити до спадкової маси право на завершення приватизації та право на здійснення реєстрації права власності на земельні частки (пай) площею 2,8851 га (рілля) та 0,049 га (пасовище), що знаходяться на території Мирогощанської та Молодавської сільських рад Дубенського району Рівненської області. Однак, станом на день подачі позовної заяви до суду відповіді від нотаріуса позивачка не отримала.

Враховуючи це, позивачка не має можливості зареєструвати земельні ділянки на своє ім`я та надати правовстановлюючі документи на землю нотаріусу. За викладених обставин змушена звернутися до суду. Просить задоволити позовні вимоги.

Ухвалою суду від 22 вересня 2020 року відкрито провадження у справі та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 08 лютого 2021 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду.

02 червня 2021 року ухвалою суду замінено первісного відповідача Дубенську районну державну адміністрацію на Мирогощанську та Привільненську сільську раду.

Позивач у судове засідання не з`явилася, до суду подала заяву про розгляд справи у її відсутності. Зазначила, що позовні вимоги підтримує, просить їх задоволити.

Представники відповідача Мирогощанської сільської ради в судове засідання не з`явився, до суду подав заяву про розгляд справи у їх відсутності. Зазначив, що позовні вимоги визнають.

Представник відповідача Привільненської сільської ради в судове засідання не з`явився, хоча про час та місце розгляду справи був повідомлений у встановленому законом порядку, про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення. Відзиву на позовну заяву не надав, заяв та клопотань не надходило.

Представники третіх осіб: ПАТ «Мирогощанський аграрій» та Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області, належно повідомлені про день та час слухання справи, в судове засідання не з`явились. Згідно поданих пояснень та заяв, позовні вимоги визнають. .

Керуючись ст. 223 ЦПК України, суд вважає можливим провести судове засідання без участі сторін на підставі наявних у справі доказів.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Відповідно до ч. 4 ст. 268 ЦПК України, у разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

Перевіривши фактичні обставини справи, наявні докази в їх сукупності та взаємозв`язку суд з врахуванням того, що визнання відповідачем позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, приходить до висновку про задоволення позову у повному обсязі.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що свідчить свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.9).

Як вбачається з матеріалів справи, померла ОСОБА_2 є матір`ю позивачки ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 . ОСОБА_4 після укладення шлюбу змінила прізвище на ОСОБА_1 (а.с.8).

Згідно довідки, виданої Мирогощанською сільською радою №1684/02-28 від .09.11.2018 року, останнім місцем проживання та реєстрації спадкодавця ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 на день її смерті є АДРЕСА_1 . На час відкриття спадщини зі спадкодавцем були зареєстровані та проживали такі особи: дочка ОСОБА_1 , син ОСОБА_3 , онук ОСОБА_6 та онук ОСОБА_7 (а.с.11).

Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 , ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.10)

Згідно розпорядження голови Дубенської РДА від 09.08.2012 № 620 та витягу з додатку 1 до вказаного розпорядження, ОСОБА_2 була включена до списку громадян-працівників та пенсіонерів, яким надається дозвіл на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельні ділянки та видачу державних актів на право власності на земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства на території Мирогощанської та Молодавської сільських рад. Їй належало право на земельну частку (пай) на території Мирогощанської сільської ради, а саме:

- у масиві 11 на ділянку № НОМЕР_4 площею 2,8851 га ріллі,

- у масиві 2 на ділянку № НОМЕР_5 площею 0,0749 га пасовищ.

Постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.2015 №271 затверджено перелік об`єктів державної власності, що підлягають приватизації у 2015 році, до якого включено ДП "Мирогощанський державний іподром".

В подальшому, постановою Кабінету Міністрів України від 16.11.2016 № 819 прийнято рішення приватизувати державне підприємство "Мирогощанський державний іподром" шляхом перетворення його у публічне акціонерне товариство за умови тимчасового залишення у власності держави пакета акцій розміром 75 відсотків плюс одна акція для подальшого продажу на конкурентних засадах.

На даний час, згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ДП «Мирогощанський державний іподром» припинено, а утворено ПАТ "Мирогощанський аграрій".

Згідно листа Дубенської РДА №185/02-09/18 від 05.06.2018 серед працівників ДП «Мирогощанський державний іподром», яким надано дозвіл на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі дійсно за №104 значиться ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 та за життя не встигла оформити правовстановлюючі документи на земельні ділянки. Позивачці рекомендовано звернутися до суду з даним питанням (а.с.14).

Відповідно до п.23 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Таким чином, виникла ситуація при якій, через смерть спадкодавця, який не виготовив правовстановлюючі документи на земельні ділянки та не зареєстрував за собою право власності на них, позивач як спадкоємець не може набути право власності на це майно в порядку спадкування через нотаріальну контору.

Реалізувати свої права на спадок в позасудовому порядку позивач не може.

Згідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичних осіб, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини, відповідно до статті 1218 ЦК України, входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до пункту «г» ч. 1 ст. 81 ЗК України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

Згідно ч. 1 ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Пунктом 1 ч. 3 ст. 152 ЗК України передбачено, що захист прав на земельні ділянки здійснюється, в тому числі шляхом визнання права.

Відповідно до ст. 125 Земельного Кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають із моменту державної реєстрації цих прав.

Якщо спадкоємець не набув права власності на земельну ділянку згідно зі ст. 125 ЗК України, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України, то спадкоємці мають право звертатися до суду із позовами про визнання відповідного права в порядку спадкування права на завершення приватизації та одержання державного акта про право власності на землю на ім`я спадкоємця, а не права власності на земельну ділянку.

ОСОБА_2 розпочала процедуру приватизації земельних ділянок відповідно до чинного законодавства України, проте померла, не завершивши її та не отримавши правовстановлюючих документів на земельні ділянки.

Право на завершення процедури приватизації та отримання даних земельних ділянок у власність, яке належало померлій на момент відкриття спадщини, не припинилося внаслідок її смерті. Це право в порядку спадкування перейшло до позивачки як спадкоємця померлого. Враховуючи ті обставини, що позивач успадкував право на одержання земельних ділянок у власність, яке мав спадкодавець, та в установленому порядку не може завершити процедуру приватизації і одержати правовстановлюючі документи на вказане майно, то успадковане право позивача підлягає захисту в судовому порядку.

Керуючись:ст.ст. 125, 152 ЗК України, ст. 346, 328, 1216, 1217, 1225, 1261 ЦК України ст.10, 60, 212, 213 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , місце проживання АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_6 ) до: Мирогощанської сільської ради Дубенського району Рівненської області (місцезнаходження: вул. Миру, 100 с. Мирогоща Друга Дубенського району Рівненської області, код ЄДРПОУ 04385304), Привільненської сільської ради Дубенського району Рівненської області (місцезнаходження: вул. Грушевського, 4 с. Привільне Дубенського району Рівненської області, код ЄДРПОУ 04385327), треті особи на стороні відповідача Приватне акціонерне товариство «Мирогощанський аграрій» (місцезнаходження: вул. Шевченка, 1 с. Мирогоща Перша Дубенського району Рівненської області, код ЄДРПОУ 35505132), Головне управління Держгеокадастру в Рівненській області (місцезнаходження: вул. С.Петлюри, 37 м. Рівне, код ЄДРПОУ 39768252) про визнання права на завершення приватизації та здійснення державної реєстрації земельної ділянки - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ІПН НОМЕР_6 , в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на завершення приватизації, реєстрацію права власності та отримання правовстановлюючих документів про право власності на земельні частки (пай) площею 2,8851га (рілля), що знаходиться у масиві 11, ділянка № НОМЕР_4 та 0,0749 га (пасовище), що знаходиться в масиві № 2 ділянка № НОМЕР_5 , розташованих на території Мирогощанської та Молодавської сільських рад Дубенського району Рівненської області.

Апеляційна скарга подається до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не булу вручену у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду;

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Р.В. Ралець

Джерело: ЄДРСР 100374041
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку