open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 420/19002/21

УХВАЛА

18 жовтня 2021 року м. Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Катаєва Е.В., вивчивши адміністративний позов Головного управління Держпродспоживслужби до Обслуговуючого кооперативу «ЖЕМЧУЖИНА НА БОЛГАРСКОЙ», про стягнення штрафних санкцій,

В С Т А Н О В И В:

До Одеського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Головного управління Держпродспоживслужби до Обслуговуючого кооперативу «ЖЕМЧУЖИНА НА БОЛГАРСКОЙ», в якому просить суд стягнути з Обслуговуючого кооперативу «ЖЕМЧУЖИНА НА БОЛГАРСКОЙ» на користь державного бюджету України суму штрафних санкцій у розмірі 6 783,00 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що рішенням про накладення штрафу за правопорушення законодавства про рекламу від 10.08.2021 року №45 до ОК «ЖЕМЧУЖИНА НА БОЛГАРСКОЙ» застосовано штрафну санкцію у розмірі 1700 грн та рішенням про накладення штрафу за правопорушення законодавства про рекламу від 10.08.2021 року №39 до ОК «ЖЕМЧУЖИНА НА БОЛГАРСКОЙ» застосовано штрафну санкцію у розмірі 5083 грн.

Про своєчасність відправлення рішень від 10.08.2021 року №45 та №39 - свідчить поштове повідомлення про вручення. ОК «ЖЕМЧУЖИНА НА БОЛГАРСКОЙ» штрафні санкції до теперішнього часу, не сплатив.

Позивач звернувся до суду з даним позовом про стягнення штрафних санкцій.

Відповідно до ч.1 ст.171 КАС України суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, крім іншого, чи позов подано у строк, установлений законом (якщо позов подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до суду, то чи достатньо підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними); немає інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Дослідивши позов та надані до нього документи суд дійшов висновку, що він підлягає повернення з наступних підстав.

Відповідно до п.8 ч.4 ст.169 КАС України позовна заява повертається позивачеві, якщо позовну заяву із вимогою стягнення грошових коштів, яка ґрунтується на підставі рішення суб`єкта владних повноважень, подано суб`єктом владних повноважень до закінчення строку, визначеного частиною другою статті 122 цього Кодексу.

Згідно з ч. 2 ст. 122 КАС України для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Згідно з ч. 11 ст. 27 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» рішення у справах про порушення законодавства про рекламу можуть бути оскаржені до суду. Таким чином, спеціальним Законом встановлено право на оскарження до суду рішення без визначення спеціальних строків оскарження до суду вказаних рішень, а тому повинен бути застосований встановлений КАС України шестимісячний строк на оскарження постанов.

Рішення №45 та №39 прийняті 10.08.2021 року та направлені на адресу відповідача рекомендованим листом.

Таким чином, на час звернення позивача з даним позовом (надійшов до суду поштою 11.10.2021 року) строк для оскарження рішень №45 та №39 від 10.08.2021 року для ОК «ЖЕМЧУЖИНА НА БОЛГАРСКОЙ» визначений частиною другою статті 122 цього Кодексу не закінчився.

Згідно з абз.2 ч. 2 ст. 122 КАС України для звернення до адміністративного суду суб`єкта владних повноважень встановлюється тримісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня виникнення підстав, що дають суб`єкту владних повноважень право на пред`явлення визначених законом вимог.

Днем виникнення підстав, що дають позивачу - суб`єкту владних повноважень право на пред`явлення позовних вимог по даній справі, є перший день за спливом шестимісячного строку встановленого ч.2 ст.122 КАС України для оскарження постанов про накладення штрафу, суму якого просить стягнути позивач.

При цьому суд також враховує, що відповідно до п.7 ч.6 ст.12 КАС України до справ незначної складності відносяться справи щодо стягнення грошових сум, що ґрунтуються на рішеннях суб`єкта владних повноважень, щодо яких завершився встановлений цим Кодексом строк оскарження. Також згідно з п.4 ст.263 КАС України суд розглядає за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні) справи щодо стягнення грошових сум, що ґрунтуються на рішеннях суб`єкта владних повноважень, щодо яких завершився встановлений цим Кодексом строк оскарження та сума яких не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Отже, КАС України можливість стягнення грошових сум, що ґрунтуються на рішеннях суб`єкта владних повноважень, пов`язує чітко із завершенням встановленого КАС України строку на оскарження вказаних рішень.

З урахуванням викладеного суд вважає, що позов підлягає поверненню позивачу на підставі п.8 ч.4 ст. 169 КАС України.

Керуючись ст.55,59,169 КАС України, суд,-

У Х В А Л И В:

Адміністративний позов Головного управління Держпродспоживслужби до Обслуговуючого кооперативу «ЖЕМЧУЖИНА НА БОЛГАРСКОЙ», про стягнення штрафних санкцій - повернути позивачу без розгляду.

Роз`яснити позивачу що повернення позовної заяви не позбавляє її права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Ухвала набирає законної сили у порядку ст.256 КАС України.

Ухвала може бути оскаржена в порядку та строки встановлені ст. ст. 293-295 КАС України.

Суддя Е.В. Катаєва

Джерело: ЄДРСР 100366261
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку