open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 466/6161/21

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 жовтня 2021року м. Львів

Шевченківський районний суд м. Львова

в складі: головуючого судді ОСОБА_1

секретаря с/з ОСОБА_2

справа №466/6161/21, 1-кп/466/567/21

за участю прокурора ОСОБА_3

обвинуваченого ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Львова обвинувального акту у кримінальному провадженні №12021000000000835 від 01.07.2021 про обвинувачення

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Лодина Кам`янка-Бузького району Львівської області, громадянин України, з вищою освітою, одруженого, пенсіонера, несудимого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , -

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.205-1 КК України,-

встановив:

обвинувачений ОСОБА_4 маючи умисел спрямований на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, посягаючи на встановлений законодавством України порядок здійснення підприємницької діяльності та державної реєстрації суб`єктів підприємницької діяльності, за попередньою змовою групою осіб, в період часу з 15.01.2018 по 26.02.2019 здійснив внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ «Візин річ», завідомо неправдиві відомості за наступних обставин:

Усвідомлюючи противоправний характер таких дій, запропонованих йому невстановленою досудовим слідством особою, матеріали відносно якої виділені в окреме кримінальне провадження, заздалегідь знаючи про відсутність в нього навиків і досвіду для виконання обов`язків службової особи та засновника підприємства, а також, не маючи навиків та наміру здійснювати господарську діяльність, ОСОБА_4 , у зв`язку із скрутним матеріальним становищем, з метою отримання грошової винагороди та з корисливих спонукань, під час зустрічі в невстановлений точний досудовим розслідуванням час, але до 15.01.2018, в м. Львів (точного місця не встановлено), передав невстановленій досудовим слідством особі, матеріали відносно якої виділені в окреме кримінальне провадження, документи, що посвідчують його особу, а саме: свій паспорт громадянина України серія НОМЕР_1 виданий Кам`янка-Бузьким РВ УМВС України у Львівській області та довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру НОМЕР_2 , які він заздалегідь підготував для передачі невстановленій особі, висловивши при цьому свою згоду на їх використання для досягнення злочинних намірів.

На підставі наданих ОСОБА_4 документів, невстановленою досудовим розслідуванням особою, матеріали відносно якої виділені в окреме кримінальне провадження, підготовано проєкт протоколу № 3 загальних зборів учасників ТОВ «Візин Річ» від 15.01.2018, який підписано невстановленими досудовим розслідуванням особами, матеріали відносно яких виділені в окреме кримінальне провадження, та посвідчено приватним нотаріусом Полтавського міського нотаріального округу ОСОБА_5 за адресою: Полтавська область, м. Полтава, вул. Чорновола, 6, яким вирішено: призначити на посаду директора Товариства ОСОБА_4 з 16.01.2018.

16.01.2018, за попередньою змовою групою осіб, а саме, невстановленою досудовим розслідуванням особою, матеріали відносно якої виділені в окреме кримінальне провадження, яка була обізнана, що до вищевказаних документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації ТОВ «Візин річ» внесено завідомо неправдиві відомості, перебуваючи в приміщенні відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців виконавчого комітету Полтавської міської ради за адресою: Полтавська обл., м. Полтава, вул. Сапіго, 6, підписано та подано державному реєстратору заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань) щодо призначення ОСОБА_4 керівником ТОВ «Візин Річ» (ЄДРПОУ 40889560).

17.01.2018 на підставі документів, підписаних та поданих невстановленою досудовим розслідуванням особою, матеріали відносно якої виділені в окреме кримінальне провадження, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, державний реєстратор Виконавчого комітету Полтавської міської ради ОСОБА_6 здійснила реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу особи ТОВ «Візин Річ» (ЄДРПОУ 40889560), про що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців зроблено запис під № 15881070003015802, відповідно до чого керівником Товариства став ОСОБА_4 .

У подальшому, а саме 27.11.2018, з метою продовження вчинення обумовлених протиправних дій за попередньою змовою групою осіб, за вказівкою невстановленої досудовим розслідуванням особи, матеріали відносно якої виділені в окреме кримінальне провадження, ОСОБА_4 прибув до приватного нотаріуса Львівського міського нотаріального округу ОСОБА_7 за адресою: Львівська область, м. Львів, вул. Стрийська, 204, де засвідчив своїм підписом, надані йому документи, що в подальшому забезпечили перереєстрацію на ім`я ОСОБА_4 суб`єкта підприємницької діяльності - юридичну особу ТОВ «Візин річ», а саме: акт приймання-передачі частки у статутному капіталі ТОВ «Візин Річ» (ЄДРПОУ 40889560) від 27.11.2018, який містить завідомо неправдиву інформацію щодо придбання ОСОБА_4 частки у статутному капіталі ТОВ «Візин Річ» в розмірі 100%, що в грошовому виразі складає 100 000, 00 гривень, без справжнього наміру здійснювати господарську діяльність, яка передбачена статутом Товариства, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб.

30.11.2018 невстановленою досудовим розслідуванням особою, матеріали відносно якої виділені в окреме кримінальне провадження, яка була обізнана, що до вищевказаних документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації ТОВ «Візин річ» внесено завідомо неправдиві відомості, перебуваючи в приміщенні відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців виконавчого комітету Полтавської міської ради за адресою: Полтавська обл., м. Полтава, вул. Сапіго, 6, підписано та подано заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань) щодо придбання ОСОБА_4 частки у статутному капіталі ТОВ «Візин Річ».

03.12.2018 на підставі підписаних та поданих невстановленою досудовим розслідуванням особою, матеріали відносно якої виділені в окреме кримінальне провадження документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, державний реєстратор Виконавчого комітету Полтавської міської ради ОСОБА_6 здійснила реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу особи ТОВ «Візин Річ» (ЄДРПОУ 40889560), про що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців зроблено запис під № 18881050008015802, відповідно до чого засновником Товариства із статутним капіталом 100 000, 00 гривень став ОСОБА_4 .

В подальшому, 26.02.2019 ОСОБА_4 з метою подальшої реалізації злочинного умислу, за вказівкою невстановленої досудовим розслідуванням особи, матеріали відносно якої виділені в окреме кримінальне провадження, прибув до приватного нотаріуса Львівського приватного нотаріального округу ОСОБА_8 за адресою: Львівська область, м. Львів, вул. Замарстинівська, 45, де засвідчив своїм підписом, надані йому документи, а саме: рішення № 3/19 Учасника ТОВ «Візин Річ» (ЄДРПОУ 40889560) від 26.02.2019, яке містить завідомо неправдиву інформацію щодо зміни місцезнаходження ТОВ «Візин річ» за адресою: Житомирська область, м. Житомир, вул. Радонова, 5, кв. 31, та затвердження Статуту ТОВ «Візин Річ» у новій редакції.

01.03.2019 невстановленою досудовим розслідуванням особою, матеріали відносно якої виділені в окреме кримінальне провадження, яка була обізнана, що до вищевказаних документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації ТОВ «Візин річ» внесено завідомо неправдиві відомості, перебуваючи в приміщенні відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців виконавчого комітету Полтавської міської ради за адресою: Полтавська обл., м. Полтава, вул. Сапіго, 6, підписано та подано заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, щодо прийняття рішення ОСОБА_4 рішення про зміну місцезнаходження юридичної особи ТОВ «Візин річ», внаслідок чого державним реєстратором Виконавчого комітету Полтавської міської ради ОСОБА_9 здійснено реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу особи ТОВ «Візин Річ» (ЄДРПОУ 40889560).

При цьому ОСОБА_4 достовірно усвідомлював факт відсутності у нього фінансових ресурсів, навиків і досвіду для здійснення господарської діяльності в цілому, при цьому розумів, що фактично виконувати обов`язки засновника та службової особи вищезазначеного товариства наміру немає та у подальшому їх не виконував, оскільки не бажав займатись підприємницькою діяльністю, статутний капітал вказаного товариства не формував, реалізовувати права засновника та службової особи товариства, а також займатися фінансово-господарською та поточною діяльністю ТОВ «Візин річ» не планував, не мав наміру провадити фінансово-господарську діяльність або реалізовувати надані йому повноваження.

Підписання вищевказаних документів ОСОБА_4 , дало змогу невстановленій досудовим розслідуванням особі, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження, подати перелічені вище документи державним реєстраторам та здійснити проведення реєстраційних дій «Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в установчих документах» суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи ТОВ «Візин річ», про що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців зроблено відповідні записи.

Підписавши документи, ОСОБА_4 одночасно взяв на себе обов`язки передбачені ч. 6 ст. 128 Господарського кодексу України, ст. 67 Конституції України, розділу третього Закону України від 16.07.1999 № 996-ХІV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», ст. ст. 16, 47, 168 Податкового кодексу України №2755-VI від 02.12.2010 (із змінами та доповненнями), в частині ведення фінансово-господарської діяльності, організаційно - розпорядчих та адміністративно - господарських функцій по керівництву вказаним підприємством, розпорядження його майном та коштами, ведення бухгалтерського і податкового обліку, нарахування і своєчасності сплати до бюджету податків, зборів (обов`язкових платежів), усвідомлюючи при цьому покладену на нього відповідальність і настання суспільно - небезпечних наслідків, оскільки не мав наміру приймати жодної участі у подальшому веденні фінансово-господарської діяльності вказаного підприємства.

За виконання усіх вищенаведених дій, спрямованих на придбання та забезпечення функціонування підприємства ТОВ «Візин річ» з метою прикриття незаконної діяльності, ОСОБА_4 отримав від невстановленої досудовим слідством особи, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження, попередньо обумовлену суму грошової винагороди у вигляді грошових коштів в загальному розмірі 8000 грн.

Отже, ОСОБА_4 , діючи з корисливих мотивів, виконавши всі перелічені вище дії, запропоновані йому невстановленою досудовим слідством особою, матеріали відносно якої виділені в окреме кримінальне провадження, придбавши ТОВ «Візин Річ» (ЄДРПОУ 40889560), реалізував свій умисел направлений на вчинення підроблення документів, які подаються державному реєстратору.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 повністю визнав свою винуватість у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.205-1 КК України, підтвердив вказані в обвинувальних актах обставини, дав пояснення аналогічні поясненням в ході досудового слідства. Розкаявся у скоєному, просить його суворо не карати.

На підставі ч.3 ст.349 КПК України суд при визначенні обсягу доказів, що підлягають дослідженню щодо тих обставин, які ніким із учасників кримінального провадження не оспорюються, і немає сумнівів у добровільності їх позиції, обмежився допитом обвинуваченого.

Оцінюючи показання обвинуваченого, суд приходить до висновку, що винуватість ОСОБА_4 у вчиненні злочину повністю і об`єктивно доведена.

Дії обвинуваченого ОСОБА_4 слід вірно кваліфікувати за ч.2 ст.205-1 КК України, оскільки своїми умисними діями він вчинив внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, вчиненого за попередньою змовою групою осіб.

Відповідно до ст.65 КК України, особі яка вчинила злочин, має бути призначене покарання, необхідне і достатнє для її виправлення та попередження нових злочинів. Це покарання має відповідати принципам справедливості, співмірності, індивідуалізації. Для вибору такого покарання суд повинен врахувати ступінь тяжкості злочину, конкретні обставини його скоєння, форму вини, наслідки цього діяння, дані про особу, обставини, що впливають на покарання, ставлення до своїх дій, інші особливості справи, які впливають на забезпечення відповідності покарання характеру та тяжкості скоєного злочину.

У відповідності до п.1 Постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 24.10.2004р. «Про практику призначення судами кримінального покарання» при призначенні покарання в кожному випадку і щодо кожного підсудного, який визнається винним у вчиненні злочину, суди мають суворо додержуватися вимог ст.65 КК України стосовно загальних засад призначення покарання, оскільки саме через останні реалізуються принципи законності, справедливості, обґрунтованості та індивідуалізації покарання. Призначаючи покарання, у кожному конкретному випадку суди мають дотримуватися вимог кримінального закону й зобов`язані враховувати ступінь тяжкості вчиненого злочину, дані про особу винного та обставини, що пом`якшують і обтяжують покарання. Таке покарання має бути необхідним і достатнім для виправлення засудженого та попередження нових злочинів.

Згідно з п.3 вищезазначеної Постанови, визначаючи ступінь тяжкості вчиненого злочину, суди повинні виходити з класифікації злочинів (ст. 12 КК України), а також із особливостей конкретного злочину й обставин його вчинення (форма вини, мотив і мета, спосіб, стадія вчинення, кількість епізодів злочинної діяльності, роль кожного зі співучасників, якщо злочин вчинено групою осіб, характер і ступінь тяжкості наслідків, що настали, тощо).

Призначаючи обвинуваченому ОСОБА_4 міру покарання, у відповідності до ст.65 КК України, суд враховує характер і ступінь тяжкості вчиненого ним кримінального правопорушення, його наслідки, особу обвинуваченого, який раніше несудимий, пенсіонера,щиро каяття та активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення,що є пом`якшуючими покарання обставинами, обтяжують покарання обставин суд не вбачає та приходить до висновку, що ОСОБА_4 слід призначити покарання в межах санкції частини статті, за якою кваліфіковано злочини у виді штрафу без позбавлення права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю.

Цивільний позов не заявлявся.

Відповідно до ч. 2 ст. 124 КПК України, у разі ухвалення обвинувального вироку суд стягує з обвинуваченого на користь держави документально підтверджені витрати на залучення експерта.

З обвинуваченого ОСОБА_4 слід стягнути в дохід держави 9807,00гривень витрат за проведення експертизи №13-311 від 18.08.2020.

Запобіжний захід обвинуваченому ОСОБА_4 у даному кримінальному провадженні не обирався.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. ст. 370, 373, 374 КПК України, суд,-

ухвалив:

ОСОБА_4 визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.205-1 КК України, та призначити йому покарання у виді штрафу в розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - 17 000,00 (сімнадцять тисяч ) гривень, без позбавлення права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю.

Запобіжний захід обвинуваченому ОСОБА_4 у даному кримінальному провадженні не обирався.

Стягнути з засудженого ОСОБА_4 в користь держави судові витрати за проведення експертизи №13-311 від 18.08.2020 в розмірі 9087,00 (дев`ять тисяч вісімдесят сім гривень).

На вирок може бути подана апеляційна скарга до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення через Шевченківський районний суд м. Львова.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги встановленого ст.395 КПК України, якщо таку скаргу не було подано.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 100342084
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку