open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06.10.2021 Справа №607/10364/21

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі головуючого судді Позняка В.М.

за участю секретаря судового засіданняСтус К.І., представника позивача ОСОБА_1 , представника відповідачаКучмія М.Я.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Тернополі в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Акціонерного товариства «Тернопільський радіозавод «Оріон» про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку , -

ВСТАНОВИВ

ОСОБА_2 звернувся в суд із позовом до Акціонерного товариства «Тернопільський радіозавод «Оріон», просить стягнути з відповідача в його користь 555123,65 грн середнього заробітку за весь час фактичного розрахунку. Позов мотивовано тим, що 25.03.2019 року він був звільнений з роботи в Акціонерному товариства «Тернопільський радіозавод «Оріон» та всупереч статті 116 КЗпП України відповідач не виплатив йому всі належні йому суми. Тому, в силу статті 117 КЗпП України просить стягнути з відповідача середній заробіток за весь час фактичного розрахунку за період з 26 березня 2019 року по 15 квітня 2021 року, з розрахунку середньоденний заробіток 1077,91 грн., кількість днів прострочення 515.

Представник Акціонерного товариства «Тернопільський радіозавод «Оріон» надав суду відзив на позов в якому просить відмовити в задоволенні позовних вимог. Вважає, що заборгованість виникла в той час, коли позивач входив до складу правління, тобто до керівного складу, та, зловживаючи своїм посадовим становищем позивач незаконно надавав собі надбавки і премії. Крім того, зауважує, що ціна позову є непропорційною сумі заборгованості, та призведе до зупинення роботи підприємства.

Ухвалою судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 14 червня 2021 року відкрито провадження у справі та призначено її до судового розгляду за правилами спрощеного позовного провадження.

В судовому засіданні представник позивача позов підтримав з підстав, викладених в ньому.

В судовому засіданні представник відповідача проти задоволення позову заперечив, з підстав, викладених в відзиві.

Розглянувши справу, судом досліджено такі докази та встановлено такі обставини.

Згідно записів у трудовій книжці, ОСОБА_2 на підставі наказу № 34 від 27.08.2013 року «ПАТ Тернопільський радіозавод «Оріон» переведений на посаду начальника відділу технічного контролю та випробування. 25.03.2019 року ОСОБА_2 звільнений з роботи за власним бажанням на підставі статті 38 КЗпП України.

Як видно із рішення Тернопільського міського районного суду Тернопільської області від 11.12.2019 року у справі №607/15952/19 з урахуванням постанови Тернопільського апеляційного суду Тернопільської області від 23 листопада 2020 року, суд ухвалив стягнути з Акціонерного товариства «Тернопільський радіозавод «Оріон» на користь ОСОБА_2 (нараховану, але не виплачену заробітну плату в сумі 42 577 (сорок дві тисячі п`ятсот сімдесят сім) гривень 02 копiйок.

Судами, під час розгляду справи між тими ж сторонами встановлено, що в день звільнення відповідач не виплатив позивачу належні йому до виплати суми в розмірі 42 577 (сорок дві тисячі п`ятсот сімдесят сім) гривень 02 копiйок.

Згідно інформації ПАТ КБ «Приватбанк» по картковому рахунку ОСОБА_2 , а також пояснень позивача та відповідача в судовому засіданні, вказану суму 42 577 (сорок дві тисячі п`ятсот сімдесят сім) гривень 02 копійок Акціонерного товариства «Тернопільський радіозавод «Оріон» перерахувало позивачу 15 квітня 2021 року.

Згідно із розрахунку позивача, з яким в судовому засіданні погодився представник відповідача, виходячи із останніх двох місяців роботи ОСОБА_2 , його середньоденний заробіток 1077,91 грн.

Розглянувши справу, суд доходить висновку, що позов підлягає до часткового задоволення, зважаючи на таке.

Статтею 116Кодексу законівпро працюУкраїни передбачено, що при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред`явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

Судом встановлено, що відповідачем в день звільнення не виплачено заробітної плати 42577,02 грн.

У разі невиконання обов`язку передбаченого статтею 116 КЗпП України щодо виплати всіх сум, наступає передбачена статтею 117 КЗпП Українивідповідальність.

Метою такого законодавчого регулювання є захист майнових прав працівника у зв`язку з його звільненням з роботи, зокрема захист права працівника на своєчасне одержання заробітної плати за виконану роботу, яка є основним засобом до існування працівника, необхідним для забезпечення його життя.

З метою захисту інтересів постраждалої сторони законодавець може встановлювати правила, спрямовані на те, щоб така сторона не була позбавлена компенсації своїх майнових втрат. Такі правила мають на меті компенсацію постраждалій стороні за рахунок правопорушника у певному заздалегідь визначеному розмірі (встановленому законом або договором) майнових втрат у спрощеному порівняно зі стягненням збитків порядку. Така спрощеність полягає в тому, що кредитор (постраждала сторона) не повинен доводити розмір його втрат, на відміну від доведення розміру збитків.

Звертаючись з вимогою про стягнення відшкодування, визначеного виходячи з середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні відповідно достатті 117 КЗпП України, позивач не повинен доводити розмір майнових втрат, яких він зазнав. Тому оцінка таких втрат працівника, пов`язаних із затримкою розрахунку при звільненні, не має на меті встановлення точного їх розміру. Суд має орієнтовно оцінити розмір майнових втрат, яких, як можна було б розумно передбачити, міг зазнати позивач.

Частина першастатті 117 КЗпП Українипереважно стосується випадків, коли роботодавець за відсутності спору свідомо та умисно не проводить остаточний розрахунок з колишнім працівником.

Частина другастатті 117 КЗпП Українистосується тих випадків, коли наявний спір між роботодавцем та колишнім працівником про належні до виплати суми та фактично охоплює два випадки вирішення такого спору.

Так, якщо між роботодавцем та колишнім працівником виник спір про розміри належних звільненому працівникові сум, то в тому разі, коли спір вирішено на користь працівника, власник або уповноважений ним орган повинен сплатити зазначене в цій статті відшкодування (тобто, зазначене в частині першійстатті 117КЗпП України). Відтак, у цьому випадку законодавець не вважає факт вирішення спору фактом виконання роботодавцем обов`язку провести повний розрахунок із колишнім працівником, що зумовлює можливість відповідальність роботодавця протягом усього періоду прострочення.

Натомість,якщо спір вирішено на користь працівника частково, то розмір відшкодування за час затримки визначає орган, який виносить рішення по суті спору.Таке правове регулювання є способом досягти балансу між захистом прав працівника та додержанням принципів справедливості і співмірності у трудових відносинах, враховуючи фактичні обставини, за яких стався несвоєчасний розрахунок та міру добросовісної поведінки роботодавця.

З огляду на наведені мотиви про компенсаційний характер заходів відповідальності у цивільному праві, виходячи з принципів розумності, справедливості та пропорційності, суд за певних умов може зменшити розмір відшкодування, передбаченого статтею 117 КЗпП України, враховуючи: розмір простроченої заборгованості роботодавця щодо виплати працівнику при звільненні всіх належних сум, передбачених на день звільнення трудовим законодавством, колективним договором, угодою чи трудовим договором, період затримки (прострочення) виплати такої заборгованості, а також те, з чим була пов`язана тривалість такого періоду з моменту порушення права працівника і до моменту його звернення з вимогою про стягнення відповідних сум; ймовірний розмір пов`язаних із затримкою розрахунку при звільненні майнових втрат працівника, інші обставини справи, встановлені судом, зокрема, дії працівника та роботодавця у спірних правовідносинах,співмірність ймовірного розміру пов`язаних із затримкою розрахунку при звільненні майнових втрат працівника та заявлених позивачем до стягнення сум середнього заробітку за несвоєчасний розрахунок при звільненні. Відповідні висновки викладені Великою Палатою Верховного Суду у постанові від 26 червня 2019 року у справі № 761/9584/15-ц., а також у постанові від 26 лютого 2020 року, у справі № 821/1083/17.

Ураховуючи, що не проведення з вини власника, або уповноваженого ним органу, розрахунку з працівником у зазначені строки є підставою для відповідальності, передбаченоїстаттею 117 КЗпП України, а саме виплати працівникові його середнього заробітку за весь час затримки по день фактичного розрахунку, у позивача наявне право на отримання відшкодування за затримку виплати заборгованості по заробітній платі на підставістатті 117 КЗпП України.

Як уже наведено вище, середньоденний заробіток позивача становить 1077,91 грн, період прострочення становить з 26 березня 2019 року по 15 квітня 2021 року 515 днів, отже, розмір середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні за цей період може становити 555123,65 грн.

Разом з тим, зважаючи на те, що на момент звільнення між роботодавцем та колишнім працівником виник спір про розміри належних звільненому працівникові сум, який частково вирішений на користь робітника, а саме задоволеного його вимогу в розмірі 42577,02 грн. з 88829,15 грн., а також зважаючи розмір простроченої заборгованості, період прострочення, ймовірний розмір пов`язаних із затримкою розрахунку при звільненні майнових втрат працівника, співмірність ймовірного розміру пов`язаних із затримкою розрахунку при звільненні майнових втрат працівника, те, що причиною прострочення, в тому числі був і майновий стан відповідача, деякий період прострочення виник в період відстрочки відстрочення виконання рішення суду про стягнення заборгованості на підставі ухвали від 22.02.2021 року, а тому суд вважає, що виплати згідно статті 117 КЗпП України слід зменшити до 50000 гривень. Із вказаної суми слід вирахувати податки і збори. Таке зменшення відповідатиме принципу пропорційності у цивільному судочинстві.

Тому позов підлягає до часткового задоволення.

Оскільки позов задоволено частково, а саме 50000 грн . з 555123,65 грн., тобто на 9%, в силу статті 141 ЦПК України, з відповідача в користь позивача слід стягнути судовий збір пропорційно задоволеним позовним вимогам в розмірі 81,72 грн (9% з 908 грн.)

Керуючись ст.ст.4,5,12,13,81,223,263-265,268,273,354 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_2 до Акціонерного товариства «Тернопільський радіозавод «Оріон» задовольнити частково.

Стягнути з Акціонерного товариства «Тернопільський радіозавод «Оріон» в користь ОСОБА_2 середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні в розмірі 50000 гривень з вирахуванням з цих сум податків та зборів.

В задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Стягнути з Акціонерного товариства «Тернопільський радіозавод «Оріон» в користь ОСОБА_2 81,72 сплаченого судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошеннядо Тернопільського апеляційного суду або через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Реквізити сторін:

Позивач: ОСОБА_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Акціонерне товариство «Тернопільський радіозавод «Оріон», місце знаходження: вул. 15 Квітня, 6, м. Тернопіль, РНОПП 22607719.

Повний текст рішення виготовлено 11 жовтня 2021 року.

Головуючий суддяВ. М. Позняк

Джерело: ЄДРСР 100332541
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку