open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №601/2560/19

Провадження № 1-кп/601/23/2021

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 жовтня 2021 року Кременецький районний суд Тернопільської області

в складі : головуючого судді ОСОБА_1 ,

з участю секретарів судового засідання ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кременець кримінальне провадження внесене в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 120192101200000109 від 14.03.2019 року, що об`єднане із кримінальним провадженням № 12020210120000376 від 02.11.2020 року про обвинувачення ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Кременець Тернопільської області, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого по АДРЕСА_2 , громадянина України, з середньою спеціальною освітою, не працюючого, не одруженого, не судимого,

- обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 2 статті 307, частиною 1 статті 309, частиною 1 статті 122 та статтею 126-1 КК України,

за участю: прокурора ОСОБА_7 ,

законного представника малолітнього потерпілого ОСОБА_8 ,

захисника ОСОБА_9 ,

обвинуваченого ОСОБА_6 ,

встановив:

ОСОБА_6 05 липня 2019 року приблизно о 18 годині 00 хвилин, перебуваючи на вул. Плитниця, 2 м. Кременець Тернопільської області, умисно, керуючись корисливим мотивом, діючи всупереч вимогам ст. 7 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори», згідно якої заборонено незаконний обіг наркотичних засобів, незаконно зберігав при собі в кишені куртки два паперові згортки, наповненні подрібненою речовиною рослинного походження зеленого кольору, що є особливо небезпечним наркотичним засобом, обіг якого заборонено канабісом, з метою його подальшого збуту.

Реалізовуючи свій злочинний умисел, направлений на збут наркотичного засобу, ОСОБА_6 05 липня 2019 року приблизно о 18 годині 17 хвилин підійшов до ОСОБА_10 , який перебував на вул. Плитниця, ІІ м. Кременець Тернопільської області, та, діючи умисно, з корисливих мотивів, незаконно збув ОСОБА_10 шляхом продажу за грошові кошти в сумі 250 грн. два паперові згортки, наповнені подрібненою речовиною рослинного походження зеленого кольору, що є особливо небезпечним наркотичним засобом, обіг якого заборонено канабісом, загальна маса якого у висушеному вигляді (в перерахунку на суху речовину) становить 3,12 г.

Крім того, ОСОБА_6 в середині жовтня 2019 року, перебуваючи на вул. Замкова, м. Кременець Тернопільської області, діючи умисно, всупереч вимогам ст. 7 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори», згідно якої заборонено незаконний обіг наркотичних засобів, маючи умисел на незаконне придбання, зберігання наркотичних засобів без мети збуту, привласнив знайдений ним полімерний пакет із вмістом подрібненої речовини рослинного походження темного зелено-коричневого кольору та паперовий згорток із вмістом подрібненої речовини рослинного походження зеленого кольору, та переніс їх за місцем свого проживання, що за адресом АДРЕСА_3 , де незаконно зберігав без мети збуту.

19 листопада 2019 року під час проведення санкціонованого судом обшуку житлового будинку за місцем проживання ОСОБА_6 , що за адресом АДРЕСА_3 , працівниками поліції було виявлено та вилучено паперовий згорток із вмістом подрібненої речовини рослинного походження зеленого кольору, що є особливо небезпечним наркотичним засобом, обігякого заборонено канабісом, масою в сухому (висушеному) вигляді 2,47 г, та полімерний пакет із вмістом подрібненої речовини рослинного походження темного зелено-коричневого кольору, яка є особливо небезпечним наркотичним засобом, обіг якого заборонено канабісом, масою в сухому (висушеному) вигляді 9,626 г. Загальна масса канабісу, вилученого в житловому будинку за місцем проживання ОСОБА_6 в сухому (висушеному) вигляді становить 12,096 г.

Окрім того, ОСОБА_6 вчинив кримінальне правопорушення проти здоров`я свого пасинка ОСОБА_11 .

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 3 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» ОСОБА_6 є кривдником - особою, яка вчинила домашнє насильство у будь якій формі, а отже суб`єктом кримінального правопорушення, пов`язаного з домашнім насильством.

Так, 02 листопада 2020 року приблизно о 10 годині 30 хвилин (точного часу не встановлено) ОСОБА_6 перебував в одній із кімнат житлового будинку, що за адресою АДРЕСА_2 разом із своїм пасинком - ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , де вони спільно проживають без реєстрації. В цей час у даній кімнаті житлового будинку ОСОБА_6 розпочав словесне виховання свого малолітнього пасинка ОСОБА_11 ..

В ході вказаного словесного виховання свого малолітнього пасинка ОСОБА_11 у ОСОБА_6 виник умисел на вчинення кримінального правопорушення, спрямований на умисне завдання ОСОБА_11 тілесних ушкоджень.

Реалізовуючи свій злочинний умисел на вчинення кримінального правопорушення, ОСОБА_6 в порушення вимог ст. 28 Конституції України, яка визначає, що ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню, ст. 289 Цивільного кодексу України, фізична особа має право на особисту недоторканість; фізична особа не може бути піддана катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижують її гідність, поводженню чи покаранню, 02 листопада 2020 року приблизно о 10 годині 30 хвилин (точного часу не встановлено) ОСОБА_6 перебуваючи в одній із кімнат житлового будинку, що за адресою АДРЕСА_2 , під час словесного виховання свого малолітнього пасинка ОСОБА_11 , усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, наніс останньому декілька ударів руками в область голови та різних частин тіла. Надалі, в продовження конфлікту, ОСОБА_6 взяв ОСОБА_11 , за тіло, підняв над підлогою і надавши тілу малолітнього кінетичної енергії при падінні, шляхом прикладання фізичного зусилля, умисно кинув його на підлогу.

Внаслідок вчинених активних дій та завдання ударів малолітній ОСОБА_11 отримав тілесні ушкодження у вигляді закритої черепно мозкової травми струс головного мозку, гематоми голови, гематоми та садна обличчя, гематоми правої вушної раковини, із забиттям м`яких тканин, гематом та саден на шиї, численні садна обох верхніх кінцівок (без уточнення анатомічної локалізації) та гематоми нижньої третини правої гомілки, синців чола та ділянки гіперпігментації шкіри, що є слідом загоєння садна, правої надбрівної ділянки, синця правої підочної ділянки, синця і ділянки гіперпігментації шкіри (слід загоєння садна) лівої виличної ділянки, а також закритого перелому правої великогомілкової кістки в дистальній метаепіфізарній частині ( між тілом і нижнім кінцем кістки), який не був небезпечним для життя та у своєму клінічному перебігу супроводжувався тривалим ( більш як 21 день) розладом здоров`я і за цією ознакою належить до тілесних ушкоджень середньої тяжкості - п.п.2.2.1, 2.2.2 «Правил судово-медичного визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень» ( МОЗ України, Київ, 1995).

В результаті злочинних дій, ОСОБА_12 грубо порушено норми щодо запобігання та протидії домашньому насильству, зокрема суспільні відносини, які забезпечують дотримання правил поведінки, загальновизнані норми моралі та добропристойності у сфері сімейних правовідносин та заподіяло шкоду здоров`ю, особистим правам та інтересам малолітнього ОСОБА_11 , наданих йому Конституцією України правам на повагу до гідності, свободи та особистої недоторканості.

Також, ОСОБА_6 проживає у житловому будинку, що розташований по АДРЕСА_2 із 2018 року разом із своєю цивільною дружиною ОСОБА_13 , пасинком ОСОБА_11 , 2016 року народження та сином ОСОБА_14 , 2020 року народження.

З жовтня 2019 року у ОСОБА_6 виник умисел направлений на вчинення кримінального правопорушення, а саме: вчинення домашнього насильства щодо свого малолітнього пасинка ОСОБА_11 ..

Реалізовуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_6 в порушення вимог ст. 28 Конституції України, яка визначає, що ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню, ст. 289 Цивільного кодексу України, яка встановлює, що фізична особа має право на особисту недоторканість та не може бути піддана катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижують її гідність, поводженню чи покаранню, перебуваючи за місцем свого проживання, маючи умисел на заподіяння фізичних та психологічних страждань своєму малолітньому пасинку ОСОБА_11 , усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій та передбачаючи негативні наслідки, умисно, систематично у період з 20.10.2019 по 02.11.2020 вчиняв фізичне та психологічне насильство щодо свого малолітнього пасинка ОСОБА_11 , що призвело до фізичних та психологічних страждань, погіршення якості життя малолітнього.

Зокрема, 20 жовтня 2019 року приблизно о 10 годині 00 хвилин ОСОБА_6 , за місцем свого проживання, а саме по АДРЕСА_2 , вчинив відносно свого малолітнього пасинка ОСОБА_11 , домашнє насильство в сім`ї, а саме, умисні дії психологічного характеру, що полягали у криках та агресивних висловлюваннях в його адресу, які завдали істотної шкоди психологічному здоров`ю потерпілого та призвело до того, що ОСОБА_11 , будучи одягненим лише у футболку, трусики та резинові капчики, втік з місця свого проживання до сусіди ОСОБА_15 , жительки АДРЕСА_4 , де був знайдений працівниками поліції. При спробі повернути малолітнього ОСОБА_11 додому, останній виказував страх та не бажання повертатись по місцю свого проживання та просив не везти його додому, оскільки вдома « ОСОБА_16 » буде його бити, крім цього плакав та не відпускав ОСОБА_15 ..

Також, 08 листопада 2019 року приблизно о 10 годині 00 хвилин за місцем свого проживання, а саме по АДРЕСА_2 , ОСОБА_6 вчинив домашнє насильство в сім`ї відносно свого малолітнього пасинка ОСОБА_11 , а саме, умисні дії психологічного характеру, що полягали у криках та агресивних висловлюваннях в його адресу, а також фізичне насильство, тобто нанесення ударів та побоїв малолітньому ОСОБА_11 , що спричинили тілесні ушкодження у вигляді садна перенісся, відсутність 2-го верхнього правого зуба, садна задньої поверхні грудей з права та поперекової ділянки, садна підборіддя та обох колін, продовгуваті гематоми спини, живота, сідниць, синця носа, які згідно висновку експерта належать до легких тілесних ушкоджень і з якими потерпілий був госпіталізований в Кременецьку РКЛ в період часу з 09.11.2019 по 15.11.2019.

Крім того, протягом грудня 2019 року листопада 2019 року, ОСОБА_6 , за місцем свого проживання, а саме по АДРЕСА_2 , неодноразово вчиняв домашнє насильство в сім`ї відносно свого малолітнього пасинка ОСОБА_11 , а саме, умисні дії психологічного та фізичного характеру, що полягали у криках та агресивних висловлюваннях в його адресу, погрозах, а також завданні фізичних страждань, що завдало істотної шкоди психологічному та фізичному здоров`ю потерпілого та призвело до того, що ОСОБА_11 , перебуваючи у своєї тітки ОСОБА_17 , по АДРЕСА_5 , не хотів повертатись додому, ховався щоб не їхати по місцю свого проживання, плакав та виказував страх, оскільки розповідав що « ОСОБА_16 » його знову буде бити та сварити.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, ОСОБА_6 02 листопада 2020 року приблизно о 10 годині 30 хвилин (точного часу не встановлено), перебуваючи в одній із кімнат житлового будинку, що за адресою АДРЕСА_2 , під час словесного виховання свого малолітнього пасинка ОСОБА_11 , усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, вчинив домашнє насильство в сім`ї відносно свого малолітнього пасинка ОСОБА_11 , що виразилось у нанесенні йому ударів та побоїв, і спричиненні тілесних ушкоджень у вигляді закритої черепно-мозкової травми струс головного мозку, гематоми голови, гематоми та садна обличчя, гематоми правої вушної раковини, із забиттям м`яких тканин, гематом та саден на шиї, численні садна обох верхніх кінцівок (без уточнення анатомічної локалізації) та гематоми нижньої третини правої гомілки, синців чола та ділянки гіперпігментації шкіри, що є слідом загоєння садна, правої надбрівної ділянки, синця правої підочної ділянки, синця і ділянки гіперпігментації шкіри (слід загоєння садна) лівої виличної ділянки, а також закритого перелому правої великогомілкової кістки в дистальній метаепіфізарній частині ( між тілом і нижнім кінцем кістки), який не був небезпечним для життя та у своєму клінічному перебігу супроводжувався тривалим ( більш як 21 день) розладом здоров`я і за цією ознакою належить до тілесних ушкоджень середньої тяжкості - п.п.2.2.1, 2.2.2 «Правил судово-медичного визначення ступеня тяжкості тілесних ушкоджень» ( МОЗ України, Київ, 1995).

Зазначені дії ОСОБА_6 призвели до фізичних, психологічних страждань, розладів здоров`я та погіршення якості життя малолітнього ОСОБА_11 .

В результаті злочинних дій, ОСОБА_6 грубо порушено норми щодо запобігання та протидії домашньому насильству, загальновизнані норми моралі та добропристойності у сфері сімейних правовідносин та заподіяло шкоду здоров`ю, особистим правам та інтересам малолітнього ОСОБА_11 , наданих йому Конституцією України правам на повагу до гідності, свободи та особистої недоторканості.

Своїми умиснимидіями ОСОБА_6 вчинив кримінальніправопорушення,передбачені: ч. 2 ст. 307 КК України - незаконне зберігання без мети збуту, а також незаконний збут особливо небезпечного наркотичного засобу; ч. 1 ст. 309 КК України - незаконне придбаня, зберігання наркотичних засобів без мети збуту; ч. 1 ст. 122 КК України - умисні дії, які виразилися в умисному спричиненні середньої тяжкості тілесних ушкоджень малолітньому ОСОБА_11 , (тобто таких, які не є небезпечними для життя і не потягнули за собою наслідків, передбачених у статті 121 КК України, але спричинили тривалий розлад здоров`я) та за ст. 126-1 КК України - вчинення домашнього насильство, тобто умисного систематичного вчинення фізичного та психологічного насильства щодо іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних відносинах, що призвело до фізичних, психологічних страждань, розладів здоров`я та погіршення якості життя потерпілої особи.

В судовезасідання надійшлаугода провизнання винуватості,що укладена 08жовтня 2021року міжпрокурором Кременецькоїокружної прокуратури ОСОБА_7 та обвинуваченим ОСОБА_6 ,за згодоюіз законнимпредставником потерпілого- ОСОБА_8 ,за якоюобвинувачений ОСОБА_6 під час судового провадження беззаперечно повністю визнав свою винуватість у зазначеному діянні, щиро розкаюється. Сторони угоди дійшли згоди щодо призначення покарання ОСОБА_6 за ч. 2 ст. 307 КК України, із застосуванням ст. 69 КК України (враховуючи пом`якшуючі обставини - щире каяття, визнання вини, на утриманні малолітня дитина), перейшовши до іншого більш м"якого виду основного покарання, не зазначеного в санкції статті Особливої частини цього Кодексу за цей злочин - 3 (три) роки обмеження волі без конфіскації майна; за ч. 1 ст. 309 КК України у виді 1 (одиного) року обмеження волі; за ч. 1 ст. 122 КК України у виді 2 (двох) років обмеження волі; за ст. 126-1 КК України у виді 2 (двох) років 6 (шести) місяців обмеження волі. На підставі ч. 1 ст. 70 КК України шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим 3 (три) роки обмеження волі без конфіскації майна.

Судом встановлено, що ОСОБА_6 , цілком розуміє положення ч. 4 ст. 474 КПК України, а також усвідомлює наслідки невиконання угоди про визнання винуватості, відповідно до ст. 476 КПК України.

Судом встановлено, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.Умови угоди не суперечать вимогамКПК України та КК України, інтересам суспільства, а кримінальне провадження свідчить про наявність підстав для укладення угоди.

Обвинувачений ОСОБА_6 та його захисник адвокат ОСОБА_9 погоджуються на призначення узгодженого покарання.

У разі невиконання угоди про визнання винуватості відповідно до ст. 476 КПК України прокурор має право упродовж строків давності притягнення до кримінальної відповідальності звернутися до суду з клопотанням про скасування вироку та судового розгляду кримінального провадження в загальному порядку.

Суд, перевіривши відповідність угоди вимогам кримінального процесуального закону, враховуючи доводи учасників судового провадження вважає, що відсутні підстави для відмови в затвердженні угоди, а тому вона може бути затверджена судом.

Долю речових доказів вирішити відповідно ст. 100 КПК України.

По справіпроведено судовіекспертизи,за якііз обвинуваченогослід стягнутисолідарно вкористь державикошти всумі 4396 грн. 28 коп..

У відповідності до ч. 5 ст. 72 КК України попереднє ув`язнення зараховується судом у строк покарання у разі засудження до позбавлення волі день за день або за правилами, передбаченими у частині першій цієї статті. Відповідно до ч. 1 ст. 72 КК України одному дню позбавлення волі відповідають два дні обмеження волі.

Запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, що обраний ухвалою Кременецького районого суду Тернопільської області від 22 січня 2021 року - припинений.

Керуючись ст.ст. 374, 394, 395, 474, 475 КПК України, суд

ухвалив:

Затвердити угоду про визнання винуватості від 08 жовтня 2021 року між прокурором Кременецької окружної прокуратури ОСОБА_7 та обвинуваченими ОСОБА_6 , за згодою із законним представником потерпілого - ОСОБА_8 ..

ОСОБА_6 визнати винуватим у пред`явленому йому обвинуваченні у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 307, ч. 1 ст. 309, ч. 1 ст. 122, ст. 126-1 КК України та призначити йому покарання:

- за ч.2 ст. 307 КК України - 3 (три) роки обмеження волі без конфіскації майна, застосувавши ст. 69 КК України;

- за ч. 1 ст. 309 КК України - 1 (один) рік обмеження волі:

- за ч.1 ст. 122 КК України 2 (два) роки обмеження волі.;

- за ст. 126-1 КК України - 2 (два) роки 6 місяців обмеження волі.

На підставі ч.1 ст. 70 КК України за сукупністю злочинів, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, остаточно ОСОБА_6 визначити покарання у виді 3 (трьох) років обмеження волі без конфіскації майна, застосувавши ст. 69 КК України.

Зарахувати ОСОБА_6 у строк відбування покарання час перебування під вартою з 02 листопада 2021 року (з часу його затримання) по 05 листопада 2021 року - день за два..

Речові докази по справі:

-речовину рослинного походження зеленого кольору канабіс, яку поміщено в пакет екстреної служби № 2629252; зерна зеленого кольору схожі на коноплі, які поміщено в криміналістичний пакет екстреної служби № 2629264; речовину рослинного походження зеленого кольору канабіс, яку поміщено в сейф пакет № 1125138; подрібнену речовину рослинного походження коричневого кольору канабіс, яку поміщено в сейф пакет № 1125137, що передані на зберігання в камеру зберігання речових доказів Кременецького РВП ГУНП в Тернопільській області -знищити;

- вилучені дві купюри номіналом двісті та п`ятдесят гривень, які поміщено в криміналістичний пакет екстреної служби № 2215122 - що передані на зберігання в камеру зберігання речових доказів Кременецького РВП ГУНП в Тернопільській області - повернути власнику.

Стягнути із ОСОБА_6 в користь держави процесуальні витрати за проведення експертиз матеріалів, речовин та виробів в сумі 4 396 (чотири тисячі триста дев`яносто шість) гривень 28 (двадцять вісім) копійок.

У разі невиконання угоди про визнання винуватості відповідно до ст. 476 КПК України прокурор має право упродовж строків давності притягнення до кримінальної відповідальності звернутися до суду з клопотанням про скасування вироку та судового розгляду кримінального провадження в загальному порядку.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

На вирок може бути подана апеляція на протязі тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду через Кременецький районний суд Тернопільської області.

Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору. Копія судового рішення не пізніше наступного дня після ухвалення надсилається учаснику судового провадження, який не був присутнім в судовому засіданні.

Головуючий:

Джерело: ЄДРСР 100332013
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку