open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 947/19546/21

Провадження № 1-кс/947/12488/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.10.2021 року

Слідчий суддя Київського районного суду міста Одеси ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_5 , погоджене прокурором відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_6 про здійснення спеціального досудового розслідування,

В С Т А Н О В И В :

15 вересня 2021 року до Київського районного суду міста Одеси надійшло клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_5 погоджене з прокурором відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_6 про здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017160000001295 від 25.09.2017 року за підозрою ОСОБА_7 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 КК України,

Як зазначається в клопотанні, в ході слідства встановлено, що ОСОБА_7 будучи службовою особою, діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою одержання неправомірної вигоди з використанням наданого йому службового становища, за попередньою змовою із заступником директора - головним природознавцем ОСОБА_8 , вчинив злочинне діяння, яке дискредитує його, як працівника служби державної охорони природно- заповідного фонду України, набуло негативного суспільного резонансу на території міста Одеси, суттєвим чином підірвало авторитет та престиж правоохоронних органів в Одеській області.

Так, на початку липня 2017 року (точна дата та час досудовим розслідуванням не встановлена) у АДРЕСА_1 (біля будівлі Приморського районного суду м. Одеси) під час зустрічі фізичної особи підприємця ОСОБА_9 з виконувачем обов`язків директора ОСОБА_10 та заступником директора парку ОСОБА_8 , останні, знаючи про намір ОСОБА_9 зайнятися діяльністю, пов`язаною з організацією перевезення по річці ОСОБА_11 осіб рибаків-любителів, звернулис до ОСОБА_9 з вимогою надання їм неправомірної вигоди на постійній основі з безперешкодне здійснення підприємницької діяльності (організації відпочинку н території Парку, в тому числі шляхом перевезення на човнах любителів-рибаків а також за не притягнення до адміністративної відповідальності за ст. 91 Кодекс України про адміністративні правопорушення. Сума неправомірної вигод обґрунтована ОСОБА_7 та ОСОБА_8 кількістю перевезени ОСОБА_9 на човнах осіб рибаків-любителів та виходить з коефіцієнту 10 (сто) гривень за одну особу.

В свою чергу ОСОБА_9 , не бажаючи надавати неправомірну вигоду поцікавився у вказаних службових осіб про можливість укладення договору, який надасть йому законні підстави для здійснення вказаної підприємницької діяльності. Після цього, ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , підтверджуючи вимог про надання їм неправомірної вигоди, повідомили про необхідність у будь-якому разі сплати коштів у сумі 100 гривень за перевезення на човні однієї особи рибака любителя, при цьому посилаючись на те, що іншим чином здійснювати безперешкодну діяльність на території Парку не можливо.

У подальшому аналогічну вимогу про надання неправомірної вигоди у сумі 50 (п`ятдесят) гривень за перевезення на човні одного рибака любителя ОСОБА_7 та ОСОБА_8 оголошено директору громадської організації «Товариство мисливців та рибалок 21 століття» ОСОБА_12 .

ОСОБА_9 та ОСОБА_12 , сприймаючи вимогу ОСОБА_7 та ОСОБА_8 як загрозу у здійсненні підприємницької діяльності і розуміючи, що реалізація їх законних прав неможлива без надання службовим особам Парку неправомірної вигоди, вимушено погодились на такі умови, про що повідомили ОСОБА_7 та ОСОБА_8

11 липня 2017 року (точний час досудовим розслідуванням не встановлено) в приміщенні кафетерію, який знаходиться на першому поверсі бізнес-центр « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_2 ОСОБА_7 обіймаючи вказану посаду та, являючись службовою особою, діючи умисно та з попередньою змовою з ОСОБА_8 , з корисливих мотивів, з метою одержання неправомірної вигоди з використанням наданого їм службового становища, під час зустрічі з ОСОБА_9 та ОСОБА_12 , підтвердили раніше висунуту ними вимогу надання неправомірної вигоди на постійній основі за безперешкодне здійснення підприємницької діяльності (організації відпочинку на території Парку та перевезення на човнах любителів-рибаків), а також за не притягнення до адміністративної відповідальності за ст. 91 КУпАП. Сума неправомірної вигоди для ОСОБА_9 обґрунтовується кількістю перевезених на човнах осіб рибаків-любителів та виходить з коефіцієнту 100 (сто) гривень за одну особу, а для ОСОБА_12 - 50 (п`ятдесят) гривень за одну особу.

В подальшому, не погоджуючись з незаконними вимогами ОСОБА_7 і ОСОБА_8 , ОСОБА_9 звернувся до правоохоронних органів із заявою про вчинене службовими особами Парку кримінальне правопорушення.

24 липня 2017 року близько 12 години 50 хвилин у приміщенні кафетерії бізнес центру «Кадорр» за адресою: м. Одеса, Французький бульвар, 66/ ОСОБА_8 , за попередньою змовою зі ОСОБА_7 , одержано від ОСОБА_9 та ОСОБА_12 частину обумовленої неправомірної вигоди у розмірі 5 200 (п`ять тисяч двісті) гривень за минулий десятиденний період, здійснення безперешкодної підприємницької діяльності та території Парку та не притягнення до адміністративної відповідальності. Вказана сума виходила з розрахунку за перевезення 32 осіб ОСОБА_9 , що по 100 гривень за особу склало 3200 гривень, та перевезення ОСОБА_12 40 осіб, що по 50 гривень за особу склало 2000 гривень.

Після одержання вказаної суми неправомірної вигоди ОСОБА_8 за попереднім узгодженням із ОСОБА_7 , запевнив ОСОБА_9 та ОСОБА_13 про відсутність необхідності укладення будь-яких офіційних договорів та про подальшу можливість здійснення безперешкодної підприємницької діяльності. Зазначена сума неправомірної вигоди в подальшому розподілена між ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , які розпорядились грошовими коштами на власний розсуд.

З метою продовження реалізації свого злочинного умислу, направленого на одержання раніше вимагаємої від ОСОБА_9 та ОСОБА_13 неправомірної вигоди, 03.08.2017 близько 12 години 59 хвилин у приміщенні кафетерію бізнес центру «Кадорр» за адресою: АДРЕСА_2 , ОСОБА_8 за попередньою змовою зі ОСОБА_7 , з метою завуалювання своїх злочинних дій та надання вигляду офіційних правовідносин, повідомив ОСОБА_9 про необхідність укладення договору про вивезення останнім сміття з території Парку. Вказаний договір слугуватиме офіційним підтвердженням права перебування ОСОБА_9 на території Парку, та придасть уяву начебто його законній діяльності. Після отримання згоди на нові умови, ОСОБА_8 одержано від ОСОБА_9 для ОСОБА_7 та самого ОСОБА_8 раніше вимагаєму частину неправомірної вигоди за ОСОБА_9 та ОСОБА_12 в розмірі 12 500 (дванадцять тисяч п`ятсот) гривень за здійснення безперешкодної підприємницької діяльності та території Парку та не притягнення до адміністративної відповідальності у період з 24.07.2017 по 03.08.2017, після чого ОСОБА_8 був затриманий безпосередньо на місці злочину співробітниками правоохоронних органів.

Обгрунтованість повідомленої підозри повністю підтверджується матеріалами досудового розслідування, а саме: показами свідка ОСОБА_9 , згідно яких встановлено механізм та детальні обставини вимагання та одержання неправомірної вигоди ОСОБА_7 за попередньою змовою з ОСОБА_8 та подальших погроз з боку ОСОБА_7 на адресу свідків; показами свідка ОСОБА_12 , у яких зазначені механізми вимагання неправомірної вигоди з боку ОСОБА_7 та штучних перешкоджань з боку останнього. Крім того, у показах ОСОБА_12 зазначається щодо відомих йому фактів передачі підозрюваним ОСОБА_7 та ОСОБА_8 неправомірної вигоди за для не вчинення штучних перешкод з боку останніх; протоколом огляду місця події від 03.08.2017 в ході якого виявлено та вилучено у ОСОБА_8 грошові кошти в сумі 12 500 гривень; результатами негласних слідчих (розшукових) дій; та іншими доказами, які в сукупності підтверджують обставини кримінального правопорушення та відповідають критерію належності та допустимості.

Крім того, встановлено, що ОСОБА_7 використавши паспорт громадянина України на своє ім`я (серія та номер НОМЕР_1 виданий 02.11.1995 Іллічівським РВ ОМУ УМВС України в Одеській області), 08.09.2017 о 11:29 год. перетнув Державний кордон України в міжнародному пункті пропуску «Готівка» на кордоні між Україною та Російською Федерацією та більше на територію України не повертався. Вказана інформація також підтверджується листом УКР ГУНП в Одеській області №2/1 - 1602 від 23.02.2018, листом Головного центру обробки інформації Державної прикордонної служби України станом на 25.08.2021, листом УСБУ в Одеській області № 65/4-7353 від 27.08.2021.

Відповідно до відомостей з Головного центу обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України, ОСОБА_7 перетнув державний кордон України у пункті пропуску «Гоптіка» 08.09.2017 об 11 годині 29 хвилин і на територію України більше не повертався. При цьому, пункт пропуску «Гоптівка» є сухопутною ділянкою місцевості на кордоні України та Російської Федерації. Згідно даних ГЦОСІ ДПСУ ОСОБА_7 на територію України більше не повертався.

Разом з тим, встановлено, що 07.09.2017 ОСОБА_7 вручено клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Того ж дня підозрюваному ОСОБА_7 вручено повістку про виклик до Приморського районного суду м. Одеси за адресою: м. Одеса, вул. Балківська, 33, щодо обрання відносно нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою об 16 годині 00 хвилин на 07.08.2017. Факт отримання підозрюваним ОСОБА_7 повістки про виклик підтверджується його підписом на корінці повістки. Однак останній до суду 07.09.2017 не з`явився.

Слідчим 07.09.2017 додатково в телефонному режимі відповідно до вимог ст. 135 КПК України ОСОБА_7 та захисника ОСОБА_14 повідомлено про необхідність явки в судове засідання на 12 годину 08.09.2017. Однак, у призначений час підозрюваний ОСОБА_7 на виклик до Приморського районного суду не прибув, про причини свого нез`явлення не повідомив, з номером телефону, якій він особисто надав слідчому не відповідає та перебуває за межами досяжності.

У подальшому, ОСОБА_7 розірвано договір з адвокатом ОСОБА_14 про надання правової допомоги та іншого захисника підозрюваний не залучав.

Судовим засіданням у слідчого судді ОСОБА_15 , яке відбулось 08.09.2017 року установлено, що підозрюваний ОСОБА_7 не з`явився, про причини своєї неявки суд чи слідчого не повідомив.

Постановою слідчого від 08.09.2017 року ОСОБА_7 оголошено у розшук, і постановою прокурора від 25.09.2017 з кримінального провадженні №42017160000000938 виділені матеріали досудового розслідування, яким присвоєно реєстраційний номер №42017160000001295.

У подальшому 29.09.2017 року досудове слідство у кримінальному провадження №42017160000001295 зупинено на підставі п. 2 ч. 1 ст. 280 КПК України.

Згідно листа Управління карного розшуку ГУНП в Одеській області №2/1 - 358 від 15.01.2018 встановлено, що в провадженні УКР ГУНП в Одеській області перебуває ОРС категорії «Розшук» №001017 відносно ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

На теперішній час слідством здобуто достатні докази вважати, ще підозрюваний ОСОБА_7 умисно переховується від органу досудового розслідування та суду з метою уникнення від кримінальної відповідальності. Вказана інформація підтверджується листом УКР ГУНП в Одеській області №2/1 - 1602 від 23.02.2018, листом Головного центру обробки інформації Державної прикордонної служби України станом на 25.08.2021, листом УСБУ в Одеській області № 65/4-7353 від 27.08.2021, тощо.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав, з підстав наведених у ньому.

Захисник підозрюваного ОСОБА_7 адвокат ОСОБА_4 заперечував щодо клопотання, зазначивши, що органом досудового розслідування не доведено того, що підозрюваний на теперішній час перебуває на території РФ, а тому клопотання заявлено передчасно.

Дослідивши матеріали клопотання, беручи до уваги думку сторін кримінального провадження, приходжу до висновку, що є підстави для здійснення спеціального досудового розслідування, виходячи за нижченаведеного.

07 вересня 2017 року ОСОБА_7 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст.368 КПК України.

Відповідно до інформації, отриманої під час виконання доручення у кримінальному провадженні, встановлено, що ОСОБА_7 використавши паспорт громадянина України на своє ім`я (серія та номер НОМЕР_1 виданий 02.11.1995 року Іллічівським РВ ОМУ УМВС України в Одеській області), 08.09.2017 року о 11:29 год. перетнув Державний кордон України в міжнародному пункті пропуску «Готівка» на кордоні між Україною та Російською Федерацією та більше на територію України не повертався.

08 вересня 2017 року постановою слідчого підозрюваного ОСОБА_7 оголошено у розшук.

За переконанням слідчого провина ОСОБА_7 у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст.368 КК України підтверджується показами свідка ОСОБА_9 , показами свідка ОСОБА_12 , протоколом огляду місця події від 03.08.20217 року в ході якого виявлено та вилучено грошові кошти в сумі 12500 грн.

Відповідно до ч 2 ст.1 КПК України кримінальне процесуальне законодавство України складається з відповідних положень Конституції України, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, цього Кодексу та інших законів України.

Згідно зі ст. 297-1 КПК України спеціальне досудове розслідування (in absentia) здійснюється стосовно одного чи декількох підозрюваних згідно із загальними правилами досудового розслідування, передбаченими цим Кодексом, з урахуванням положень глави «Особливості спеціального досудового розслідування кримінальних правопорушень».

Частиною 2 статті 297-1 КПК України визначено, що спеціальне досудове розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді у кримінальному провадженні щодо злочину, передбаченого статтею 408 КК України, стосовно підозрюваного, крім неповнолітнього, який переховується від органів слідства та суду на тимчасово окупованій території України, на території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, з метою ухилення від кримінальної відповідальності та/або оголошений у міжнародний розшук. Здійснення спеціального досудового розслідування щодо інших злочинів не допускається, крім випадків, коли злочини вчинені особами, які переховуються від органів слідства та суду на тимчасово окупованій території України, на території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, з метою ухилення від кримінальної відповідальності та/або оголошені у міжнародний розшук, та розслідуються в одному кримінальному провадженні із злочинами, зазначеними у цій частині, а виділення матеріалів щодо них може негативно вплинути на повноту досудового розслідування та судового розгляду.

Відповідно до ч.3 ст.12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» ухилення від явки на виклик слідчого, прокурора чи судовий виклик слідчого судді, суду (неприбуття на виклик без поважної причини більш як два рази) підозрюваним, обвинуваченим, який перебуває на тимчасово окупованій території України, та оголошення його у розшук є підставою для здійснення спеціального досудового розслідування чи спеціального судового провадження в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України, з особливостями, встановленими цим Законом. Вимога про оголошення у міждержавний або міжнародний розшук не поширюється на випадки, якщо вирішується питання про застосування стосовно цих осіб спеціального кримінального провадження.

Згідно зі ст.2 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» цей Закон визначає статус території України, тимчасово окупованої внаслідок збройної агресії Російської Федерації, встановлює особливий правовий режим на цій території, визначає особливості діяльності державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій в умовах цього режиму, додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина, а також прав і законних інтересів юридичних осіб.

Пунктами 2, 3 Перехідних положень Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» визначено, що закони та інші нормативно-правові акти України діють у частині, що не суперечить цьому Закону. Передбачений цим Законом правовий режим діє до повного відновлення конституційного ладу України на тимчасово окупованій території.

Враховуючи дію спеціального закону щодо підстав для надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування, зокрема оголошення підозрюваного у міждержавний та/або міжнародний розшук, необхідно дійти висновку, що положення ч.2 ст.297-1 КПК України щодо здійснення спеціального досудового розслідування за загальними правилами досудового розслідування, передбаченими цим Кодексом, з урахуванням положень цієї глави, не підлягають застосуванню, а застосуванню у цьому випадку підлягає ч.3 ст.12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», відповідно до якої вимога про оголошення у міждержавний або міжнародний розшук не поширюється на випадки, якщо вирішується питання про застосування стосовно цих осіб спеціального кримінального провадження.

Судом встановлено, що ОСОБА_7 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст.368 КПК України, підозру обґрунтовано зібраними доказами, підозрюваний переховується від органів досудового розслідування та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності, у зв`язку з чим 08.09. 2017 року останнього оголошено у розшук. Відповідно до відомостей, зібраних органом досудового розслідування на теперішній час підозрюваний ОСОБА_7 перебуває на території Російської Федерації.

Органом досудового розслідування проведені слідчі, а також негласні слідчі (розшукові) дії, спрямовані на встановлення усіх суттєвих обставин кримінального правопорушення.

Враховуючи викладене, необхідно дійти висновку про наявність підстав для задоволення клопотання про здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017160000001295 від 25.09.2017 року.

Керуючись ст.ст.297-1 297-4, 309 КПК України, слідчий суддя,

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_5 , погоджене прокурором відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_6 про здійснення спеціального досудового розслідування - задовольнити.

Надати дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування у межах кримінального провадження, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42017160000001295 від 25.09.2017 року за підозрою ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за ч.3 ст.368 КК України.

Ухвала підлягає негайному виконанню з моменту її оголошення.

Якщо підстави для проведення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні №42017160000001295 від 25.09.2017 року за підозрою ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за ч.3 ст.368 КК України перестануть існувати, органу досудового розслідування звернутися до суду із клопотанням про припинення здійснення спеціального досудового розслідування та здійснення подальшого досудового розслідування згідно із загальними правилами, передбаченими КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 100300231
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку