open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 551/579/20

Провадження № 1-в/551/31/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 жовтня 2021 року Шишацький районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

секретаря ОСОБА_2 ,

за участю прокурора - ОСОБА_3

представника органу пробації ОСОБА_4 ,

засудженого ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду селища Шишаки Полтавської області подання Миргородського РС № 3 філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням та направлення для подальшого відбування покарання за вироком суду

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Розпашне Чутівського району Полтавської області, проживаючого без реєстрації по АДРЕСА_1 , громадянина України, українця, з середньою базовою освітою, неодруженого, непрацюючого, засудженого вироком Шишацького районного суду Полтавської області від 06 жовтня 2020 року за ч.3 ст. 185 КК України до 4 років позбавлення волі, звільненого на підставі ст. 75 КК України від відбування призначеного покарання з випробуванням з іспитовим строком 2 (два) роки,

ВСТАНОВИВ:

04 жовтня 2021 року до Шишацького районного суду Полтавської області надійшло подання начальника Миргородського РС № 3 філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області ОСОБА_6 про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням та направлення для подальшого відбування покарання за вироком суду засудженого ОСОБА_5 , як такого, що не виконав умови звільнення з випробуванням.

Подання мотивовано тим, що за час іспитового строку засуджений шість разів притягувався до адміністративної відповідальності, в тому числі після оголошення йому письмового попередження, у визначені дні реєстрації 10 та 24 вересня 2021 року не з`явився без поважних причин до органу пробації, 16 вересня 2021 року не з`явився за викликом органу пробації.

Представник органу пробації в судовому засіданні подання підтримав з мотивів наведених у ньому.

В судовому засіданні засуджений ОСОБА_5 повідомив, що дійсно вчиняв адміністративні правопорушення та двічі не з`явився у визначені йому дні реєстрації до органу пробації без поважних причин. Про неможливість явки на реєстрацію орган пробації не повідомляв.

Заслухавши думку прокурора, який подання підтримав, дослідивши матеріали особової справи засудженого, суд приходить до висновку про те, що подання є обґрунтованим та підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Вироком Шишацького районного суду Полтавської області від 06 жовтня 2020 року, який 16 листопада 2021 року набрав законної сили, ОСОБА_5 засуджено за ч.3 ст. 185 КК України до 4 років позбавлення волі. На підставі ст. 75 КК України його звільнено від відбування призначеного покарання з випробуванням з іспитовим строком 2 (два) роки.

У відповідності з вимогами ст. 76 КК України на нього покладено обов`язки:

- періодично з`являтись для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти у повноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання;

- не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

04 грудня 2020 року засудженого ОСОБА_5 поставлено на облік Шишацького РС з питань пробації (назва органу пробації на той час).

Постановою Шишацького РС з питань пробації від 11 грудня 2020 року встановлено дні явки засудженого ОСОБА_5 на реєстрацію до органу пробації другої та четвертої п`ятниці кожного місяця. Дана постанова доведена до відома засудженого під підпис (а.о.с.17).

Того ж дня від засудженого відібрано письмову підписку про ознайомлення його з встановленими днями явки на реєстрацію та іншими обов`язками, покладеними на нього судом, а також наслідки невиконання даних обов`язків у вигляді можливості скасування звільнення з випробуванням та направлення для відбування призначеного покарання (а.о.с.18-20).

12 січня 2021 року Шишацьким ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_5 притягнуто до адміністративної відповідальності за ч.1 ст. 178 КУпАП накладено стягнення у вигляді попередження (а.о.с. 63).

13 січня 2021 року Шишацьким ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_5 притягнуто до адміністративної відповідальності за ч.2 ст. 44-3 КУпАП накладено стягнення у вигляді 170 грн. штрафу (а.о.с. 64). Того ж дня тим самим органом його притягнуто до відповідальності за ч.1 ст. 175-1 КУпАП та накладено стягнення у вигляді попередження (а.с.65).

18 січня 2021 року Шишацьким ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_5 притягнуто до адміністративної відповідальності за ч.2 ст. 178 КУпАП (штраф 102 грн) та за ст. 76 КУпАП (штраф 51 грн) (а.о.с. 66-67).

30 квітня 2021 року ОСОБА_5 письмово попереджено про наслідки невиконання умов звільнення від відбування покарання з випробуванням у вигляді можливості скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням та направлення засудженого для відбування призначеного покарання (а.о.с 68-69).

11 червня 2021 року Шишацьким районним судом Полтавської області ОСОБА_5 притягнуто до відповідальності за ч.1 ст. 187 КУпАП та накладено стягнення у вигляді 85 грн. штрафу. Зі змісту постанови встановлено, що правопорушення вчинено ним 18 квітня 2021 року (а.о.с. 95-96).

08 вересня 2021 року ОСОБА_5 Миргородським РВП ГУНП в Полтавській області притягнуто до відповідальності за ст. 183 КУпАП.

10 вересня 2021 року засуджений ОСОБА_5 не з`явився на періодичну реєстрацію до органу пробації (встановлена йому друга п`ятниця місяця), в зв`язку чим йому направлено письмовий виклик до вказаного органу на 09-00 год. 16 вересня 2021 року.

За даним викликом засуджений ОСОБА_5 також не з`явився (а.с.98). В зв`язку з цим провідним інспектором Миргородського РС № 3 філії ДУ «Центр пробації» в Полтавській області ОСОБА_4 здійснено виїзд до місця його проживання по АДРЕСА_1 . На момент перевірки засуджений був відсутній за місцем проживання (а.о.с. 100-102)

Також засуджений ОСОБА_5 не з`явився на реєстрацію до органу пробації 24 вересня 2021 року (встановлена йому четверта п`ятниця місяця).

29 вересня 2021 року засуджений ОСОБА_5 прибув до органу пробації та надав письмові пояснення з приводу обізнаність з наслідками невиконання умов звільнення, а також з приводу його неявок на реєстрацію у визначені дні 16 та 24 вересня 2021 року. Зокрема вказав, що перебував у родичів в с. Розпашне Чутівського району Полтавської області та не мав коштів для того щоб приїхати до органу пробації. (а.о.с 104-105).

29 вересня 2021 року ОСОБА_5 письмово попереджено про наслідки невиконання умов звільнення від відбування покарання з випробуванням.

01.10.2021 Миргородський РС № 3 філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області звернувся до суду із поданням про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням та направлення для подальшого відбування покарання за вироком суду засудженого ОСОБА_5 , як такого, що не виконав умови звільнення з випробуванням.

Згідно ч.3 ст. 75 КК України суд ухвалює звільнити засудженого від відбування призначеного покарання, якщо він протягом визначеного іспитового строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки. Тривалість іспитового строку та обов`язки, які покладаються на особу, звільнену від відбування покарання з випробуванням, визначаються судом.

Згідно ст. 76 КК України (редакція набрала чинності з 08.10.2016) у разі звільнення від відбування покарання з випробуванням суд покладає на засудженого такі обов`язки:

1) періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

2) повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Згідно з ч.2 ст. 78 КК України якщо засуджений не виконує покладені на нього обов`язки або систематично вчинює правопорушення, що потягли за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, суд направляє засудженого для відбування призначеного покарання.

Згідно з ст. 163 КВК України нагляд за поведінкою осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням, протягом іспитового строку здійснюється уповноваженим органом з питань пробації за місцем проживання засудженого

Відповідно до приписів ч.3 ст. 164 КВК України звільнені від відбування покарання з випробуванням зобов`язані: виконувати обов`язки, які покладені на них судом; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання; з`являтися за викликом до зазначеного органу.

Згідно з ч.1 ст. 165 КВК України іспитовий строк обчислюється з моменту проголошення вироку суду.

Відповідно до ч.ч. 1-2 ст. 166 КВК України якщо засуджений не виконує обов`язки, встановлені цим Кодексом, Законом України «Про пробацію», а також покладені на нього судом, або систематично вчиняє правопорушення, що тягнуть за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, уповноважений орган з питань пробації вносить до суду подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного покарання.

Подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного покарання вноситься до суду після застосування уповноваженим органом з питань пробації до засудженого письмового попередження про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення для відбування призначеного покарання.

Систематичним вчиненням правопорушень, що тягнуть за собою адміністративні стягнення і свідчать про небажання стати на шлях виправлення, є вчинення засудженим протягом іспитового строку трьох і більше таких правопорушень (абз.2 ч.3 ст. 166 КВК).

Як встановлено судом, засуджений ОСОБА_5 , будучи письмово ознайомленим з покладеними на нього судом та визначеними законом обов`язками під час звільнення від відбування покарання з випробуванням, а також неодноразово письмово попередженим про наслідки порушення умов звільнення з випробуванням, покладені на нього обов`язки не виконав, зокрема, протягом іспитового строку систематично (7 разів протягом 9 місяців) вчиняв адміністративні правопорушення, що потягли накладення на нього адміністративних стягнень, двічі допустив неявки на реєстрацію до органу пробації без поважних причин.

Будь-які документально підтверджені об`єктивні обставини, що фактично позбавляли засудженого можливості виконувати покладені на нього обов`язки судом не встановлені.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що засуджений ОСОБА_5 своєю поведінкою свідчить про не бажання ставати на шлях виправлення, а отже подання органу пробації про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення його для відбування призначеного покарання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 75-76, 78 КК України, ст.ст. 163-166 КВК України та ст.ст. 537, 539 КПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Подання Миргородського РС № 3 філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням та направлення для подальшого відбування покарання за вироком суд засудженого ОСОБА_5 задовольнити.

Скасувати звільнення від відбування покарання з випробуванням ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та направити його для подальшого відбування покарання у вигляді 4 (чотирьох) років позбавлення волі за вироком Шишацького районного суду Полтавської області від 06 жовтня 2020 року.

Ухвала може бути оскаржена протягом семи діб з дня її проголошення шляхом подачі апеляції до Полтавського апеляційного суду через Шишацький районний суд Полтавської області.

Головуючий - суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 100293612
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку