open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 931/490/21

Провадження № 1-кп/931/59/21

УХ ВА ЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 жовтня 2021 року смт. Локачі

Локачинський районний суд Волинської області в складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання - ОСОБА_2 ,

за участю: прокурора - ОСОБА_3 ,

обвинуваченого - ОСОБА_4 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в смт.Локачі обвинувальний акт у кримінальному провадженні №12021035510000407, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17.07.2021, про обвинувачення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Нововолинськ Волинської області, жителя АДРЕСА_1 , одруженого, з професійно-технічною освітою, українця, громадянина України, непрацюючого, раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 254 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Обвинувачений ОСОБА_4 , будучи користувачем земельної ділянки із кадастровим номером 0722481200:02:000:0345 загальною площею 0,3632 га, з цільовим призначенням: для ведення особистого селянського господарства, в порушення вимог статей 91, 168 Земельного кодексу України, статті 35 Закону України «Про охорону земель», діючи умисно та проявляючи безгосподарність при використанні належної йому земельної ділянки, що розташована за адресою: с. Губин Володимир-Волинського (колишнього Локачинського) району Волинської області, вирішив використати її без зміни цільового призначення, переведення в землі водного фонду, отримання спеціального дозволу, і облаштувати на частині вищевказаної земельної ділянки штучну водойму для розведення риби та вигулу свійської птиці.

ОСОБА_4 , реалізуючи свій злочинний умисел, діючи умисно, на належній йому земельній ділянці, із кадастровим номером 0722481200:02:000:0345 загальною площею 0,3632 га з цільовим призначенням: для ведення особистого селянського господарства, розташованій в с.Губин Володимир-Волинського (колишнього Локачинського) району Волинської області, не маючи в наявності готового, затвердженого проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки приватної власності, цільове призначення якої змінюється, в березні 2016 року, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, за допомогою спеціальної техніки, проводив роботу, пов`язану із виїмкою (зняттям) ґрунтового покриву родючого шару (гумусу), внаслідок чого незаконно побудував (облаштував) штучну водойму (ставок) розміром 9 м х 20 м, яку незаконно утримував. Внаслідок самовільного будівництва ОСОБА_4 штучної водойми (ставка) без зміни цільового призначення земельної ділянки, було знято ґрунтовий покрив - родючого шару ґрунту на земельній ділянці з кадастровим номером 0722481200:02:000:0345, частина земельної ділянки площею 0,3632 га безпідставно, без будь-яких дозвільних документів була виведена із земель сільськокогосподарського обороту через втрату родючості, внаслідок чого порушено структуру ґрунту та виведення земель з сільськогосподарського обороту.

Дії ОСОБА_4 кваліфіковано за ч.1 ст. 254 КК України, як безгосподарське використання земель, що спричинило порушення структури ґрунту та виведення земель з сільськогосподарського обороту.

Обвинувачений ОСОБА_4 в підготовчому судовому засіданні подав клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності та закриття кримінального провадження згідно ст. 49 КК України, зазначив, що інкриміноване діяння було вчинене ним у березні 2016 року за обставин, викладених в обвинувальному акті, з того часу пройшло понад три роки, що дає підстави звільнити його від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України, погоджується на звільнення від кримінальної відповідальності за закінченням строків давності, з наслідками закриття провадження ознайомлений.

Прокурор в судовому засіданні не заперечив щодо задоволення клопотання.

Згідно з п. 2 ч. 3 ст. 314 КПК України, при прийнятті рішення у підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти рішення про закриття провадження у випадку встановлення підстав, передбачених пунктами 4-8, 10 частини першої або частиною другою статті 284 цього Кодексу.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України, кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Згідно зі п. 2 ч. 1 статті 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки: три роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі.

Як вбачається із матеріалів справи та клопотання, ОСОБА_4 в березні 2016 року вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 254 КК України, за яке передбачено, серед альтернативних видів покарань, покарання у виді обмеження волі на строк до двох років, та які, згідно ст. 12 КК України відносяться до кримінальних проступків. Із моменту вчинення ОСОБА_4 кримінального правопорушення минуло більш як 5 років.

У підготовчому судовому засіданні судом не встановлено обставин, з якими закон пов`язує переривання чи зупинення перебігу строку давності притягнення обвинуваченого до кримінальної відповідальності, передбачених частинами 2, 3 ст. 49 КК України, оскільки в матеріалах справи відсутні та прокурором не наведено обставин, що обвинувачений ухилявся від слідства або суду чи вчинив новий злочин в період часу з 2016 року по даний час.

З урахуванням вищевикладених обставин, враховуючи доводи наведені у клопотанні, беручи до уваги думку прокурора, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання обвинуваченого. Згідно ст. 49 КК України обвинувачений ОСОБА_4 підлягає звільненню від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності. Кримінальне правадження, відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України підлягає закриттю у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Керуючись ст. 49 КК України, ст.ст. 284, 286 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

Звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 254 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності, на підставі ст. 49 КК України.

Кримінальне провадження №12021035510000407, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17.07.2021, про обвинувачення ОСОБА_4 у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст. 254 КК України, закрити у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності, на підставі п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України.

Ухвала може бути оскаржена до Волинського апеляційного суду через Локачинський районний суд Волинської області протягом семи днів з дня її проголошення.

Суддя Локачинського районного суду ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 100259350
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку