open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Дата документу 08.10.2021 Справа № 554/9498/21

Справа №554/9498/2021

Провадження №1-кс/554/14030/2021

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 жовтня 2021 року м.Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1

при секретарі - ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осіб Полтавського районного управління поліції ГУНП в Полтавській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання повідомлення від 27 вересня 2021 року , -

в с т а н о в и в :

В провадженні слідчого судді перебуває скарга ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осіб ПРУП ГУНП в Полтавській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання повідомлення від 27.09.2021. В якій прохав: зобов`язати ПРУП ГУНП в Полтавській області на основі колективного повідомлення від 27.09.2021 внести відомості про кримінальні правопорушення до ЄРДР та розпочати розслідування.

В судове засідання ОСОБА_3 не з`явився, будучи у встановлений КПК України повідомленим. Надіслав суду заяву, в якій прохав проводити розгляд скарги без його участі, зазначивши, що скаргу підтримує та прохає задовольнити.

В судове засідання представник ПРУП ГУНП в Полтавській області не з`явився, будучи повідомлені у встановлений КПК України спосіб. Матеріали за повідомленням ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 від 27.09.2021 до суду не надано.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 №211 «Про запобігання поширенню на території України корона вірусу СОVІD-19»в період 28.02.2021 до 31.12.2021 на усій території України установлено карантин, з огляду на зазначене, з метою його дотримання, скарга розглядається у відсутність представника скаржника.

Клопотання про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час розгляду питання слідчим суддею від учасників процесуальної дії не надійшло, за ініціативою суду не здійснюється, що відповідає положенням ст.107 КПК України.

Дослідивши матеріали скарги, приходжу до висновку про задоволення скарги.

Встановлено, що 27.09.2021 ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 звернулися до ПРУП ГУНП в Полтавській області з повідомленням про вчинення кримінального правопорушення від 27 вересня 2021 року.

27.09.2021 ПРУП ГУНП в Полтавській області отримали повідомлення ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 від 27.09.2021.

Станом на день розгляду скарги відомості за повідомленням ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 до ЄРДР не внесено.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора: бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами ст.169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, володільцем тимчасово вилученого майна.

Відповідно до ч.1 ст.214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

Відповідно до положеньст. 214 КПК України, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до ЄРДР та розпочати розслідування.

Відповідно до ч.4 ст. 214 КПК України слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Відповідно до п.4 ч.5 ст.214 КПК України до Єдиного реєстру досудових розслідувань вносяться відомості про короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела.

За змістом цієї норми, обов`язок прийняти та зареєструвати заяву або повідомлення про кримінальні правопорушення покладено на слідчого, прокурора та інших службових осіб, що уповноважені на їх прийняття. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається, незалежно від того, чи відносяться розслідування фактів про повідомлені кримінальні правопорушення до територіальної юрисдикції або процесуальної компетенції органу до якого надійшла заява чи повідомлення.

Як вбачається з матеріалів скарги, ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 звернулися до ПРУП ГУНП в Полтавській області з повідомленням про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 173-4 КУпАП, ст.129 КК України.

Таким чином, вбачається бездіяльність уповноваженої посадової особи ПРУП ГУНП в Полтавській області, щодо невнесення відомостей до ЄРДР за повідомленням ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 від 27 вересня 2021 року.

Відповідно до ч.2 ст.307 КПК України, ухвала слідчого судді за результатами, ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про : скасування рішення слідчого чи прокурора; зобов`язання припинити дію; зобов`язання вчинити певну дію; відмову у задоволенні скарги.

На підставі викладеного, скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осіб ПРУП ГУНП в Полтавській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання повідомлення від 27.09.2021 задовольнити. Зобов`язати уповноважених осіб ПРУП ГУНП в Полтавській області внести відомості про кримінальне правопорушення до ЄРДР за заявою ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 від 27.09.2021 та розпочати досудове розслідування.

Керуючись ст.ст.107, 303, 306, 307, 309, 372, 376, 532 КПК України , -

у х в а л и в :

Скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осіб Полтавського районного управління поліції ГУНП в Полтавській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання повідомлення від 27 вересня 2021 року задовольнити.

Зобов`язати уповноважених осіб Полтавського районного управління поліції ГУНП в Полтавській області внести відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за повідомленням ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 від 27 вересня 2021 року та розпочати досудове розслідування.

Учасники справиможуть отриматиінформацію у данійсправі наофіційному вебпорталісудової владиУкраїни завеб-адресоюhttp://court.gov.ua/sud1622/з зазначенням індивідуального номеру провадження.

Ухвала набирає чинності з моменту її підписання суддею 08 жовтня 2021 року.

Повний текстухвали складено08 жовтня 2021 року.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 100250962
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку