open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 947/15471/21

Провадження № 1-кс/947/13797/21

УХВАЛА

08.10.2021 рокуслідчий суддя Київського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 ,, при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Одеській області майора поліції ОСОБА_3 , в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021160000000404 від 16.03.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 190 КК України, про дозвілна тимчасовийдоступ до речей і документів,

ВСТАНОВИВ:

До Київського районного суду м. Одеси звернувся слідчий відділурозслідування особливотяжких злочинівСУ ГУНПв Одеськійобласті з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

З клопотання слідчого вбачається, що 15.03.2021 до слідчого управління надійшли матеріли УСБУ в Одеській області про те, що в жовтні 2019 року групою осіб, з метою придбання права власності на комунальне майно, шляхом обману, використовуючи завідомо підроблені документи, а саме технічний паспорт на квартиру, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 , переоформлено право власності на нежитлове приміщення (горище) будинку АДРЕСА_2 , загальною площею 343,8 кв.м., яке перебуває у комунальній власності, чим завдано майнову шкоду в особливо великих розмірах.

Встановлено, що ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 на праві приватної спільної сумісної власності належить квартира за адресою: АДРЕСА_3 та АДРЕСА_4 , які були пізніше об`єднані в одну квартиру за АДРЕСА_4 , реєстраційний номер об`єкту нерухомого майна 1246173251101, загальною площею 129,4 кв. м., в тому числі житловою площею 100,1 кв. м, розташована на останньому третьому поверсі зазначеного будинку, 13.05.2017 відомості щодо права власності були внесені та відкрито розділ реєстрації об`єкту нерухомого майна.

В жовтні 2019 року ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_8 звернулись до ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з метою отримання технічного паспорту на квартиру. 28.10.2019 отримали довідку № 1421 від 28.10.2019, за підписом інженера з інвентаризації нерухомого майна ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_9 (кваліфікаційний сертифікат АЕ 005173) та за підписом керівника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_10 про те, що загальна площа квартири № 4 збільшена на 343,8 кв.м. за рахунок проведення внутрішніх робіт, виконання яких не передбачає втручання в 1 огороджувальні та несучі конструкції та /або інженерні системи загального користування, що не передбачає прийняття в експлуатацію згідно п.1 Переліку 1 будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об`єкт підлягає прийняттю в експлуатацію (далі - Перелік), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07.06.2017 № 406, вважати площу квартири АДРЕСА_5 , загальну - 473,2 кв.м., житлову - 100,1 кв.м.

Однак, при видачі цієї Довідки, не враховано того, що у Переліку йдеться про переобладнання та перепланування жилого будинку і жилого приміщення, а також нежилого будинку, будівлі, споруди, щодо яких у особи є право володіння, користування та розпорядження, а як встановлено під час досудового розслідування у ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_8 не було прав щодо володіння та розпорядження зазначеним комунальним майном у вигляді горища будинку АДРЕСА_2 , площею 343,8 кв.м., а значить не було і права здійснювати за рахунок зазначеного нежитлового приміщення - переобладнання, перепланування, реконструкцію своєї квартири на 3 поверсі.

Також, згідно відомостей ІНФОРМАЦІЯ_2 , встановлено, що будівля за адресою: АДРЕСА_2 належить до об`єктів культурної спадщини, прийнята під охорону держави рішенням Одеського облвиконкому від27.12.1991 р. № 580, як пам`ятка архітектури та містобудування місцевого значення, рішенням Одеського облвиконкому від 25.12.1984 р. № 652, як пам`ятка історії місцевого значення,та Наказом Міністерства культури і туризму України від 20.06.2008 р. № 728/0/16-08 занесена до Державного реєстру нерухомих пам`яток України за категорією місцевого значення, охоронний номер 630-Од.

В Примітці 1 до зазначеного Переліку визначено, що «дія цього переліку не поширюється на об`єкти, що належать до пам`яток культурної спадщини».

На підставі Довідки №1421 від 28.10.2019, складеної та виданої ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », де зазначені «збільшена» площа квартири за рахунок комунального майна - нежитлового (допоміжного) приміщення (горища будинку), 28.10.2019 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » був виготовлений технічний паспорт без номеру, на квартиру АДРЕСА_5 , де замовниками зазначені ОСОБА_5 , ОСОБА_8 , ОСОБА_4 , в якому зазначене комунальне майно - нежитлове приміщення (горище будинку) зазначене як «Холл» - мансарда квартири, та загальна площа квартири зазначена 473,2 кв.м., житлова 100,1 кв.м.

В подальшому, ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_8 усвідомлюючи, що видані ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » технічний паспорт на квартиру за адресою: АДРЕСА_1 та Довідка №1421 від 28.10.2019 не відповідають дійсності, а саме приміщення, зазначене, як хол, мансарда квартири, є нежитловим приміщенням (горище) комунальної власності, звернулись до державного реєстратора ОСОБА_11 КП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » Одеської області, та надали їй зазначені документи, а ОСОБА_11 в свою чергу на підставі зазначених документів, 31.10.2019 провела реєстрацію змін розділу, та загальну площу квартири було змінено із 129,4 кв.м. на 473 кв.м., в результаті чого ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_8 вдалось заволодіти правом на комунальне майно - горище будинку АДРЕСА_2 , загальною площею 343,8 кв.м.

Згідно допиту в якості свідка ОСОБА_5 , останній вказав, що не може вказати за рахунок якого саме приміщення було проведено збільшення загальної площі квартири та проведено реєстрацію змін, та вказав, що до горища будинку АДРЕСА_2 у всіх жильців будинку є доступ в рівній мірі, горище є приміщенням загального користування та не являється технічно складовою частиною квартири АДРЕСА_4 , де його родина проживає і проходу між квартирою та горищем будинку не існує.

Враховуючи викладене, архівна інвентаризаційна справа квартир АДРЕСА_6 , АДРЕСА_5 , та архівна справа КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_2 включаючи поверхові плани - містять відомості щодо наявних площі квартири АДРЕСА_6 та АДРЕСА_7 , їх технічного стану, геометричних розмірів, конфігурації, та щодо вчинення кримінального правопорушення, якими на сьогоднішній день слідство не володіє та які мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, встановленню осіб, причетних до скоєння злочину, є речовими доказами по кримінальному провадженню, необхідні для призначення судових будівельно - технічних та будівельно - оціночних експертиз.

Відомості в зазначеній вище інформації можливо використати як доказ, оскільки вони містять фактичні данні, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлять наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

В судове засідання слідчий не з`явився, разом з тим слідчим до клопотання було долучено заяву, в якій він просив розгляд клопотання проводити за його відсутності.

Вказані документи знаходяться у володінні посадових осіб КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_8 та має можливість безповоротно її змінити або знищити. З огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації вважаю, що розгляд клопотання необхідно проводити без виклику осіб, у володінні яких знаходиться ця інформація.

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до наступного переконання.

Відповідно до ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до приписів ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Враховуючи викладене, зокрема ту обставину, що отримати зазначену у клопотанні інформацію без застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді тимчасового доступу до речей і документів не можливо, разом з тим, документи, до яких слідчий просить надати доступ можуть містити інформацію важливу для кримінального провадження та для встановлення обставин, які підлягають доказуванню в рамках кримінального провадження, зокрема для підтвердження події кримінального правопорушення та можливої причетності до його вчинення конкретних осіб, слідчий суддя приходить до переконання, що шляхом надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів може бути виконане завдання, для виконання якого сторона обвинувачення звертається з клопотанням, а потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи фізичних та юридичних осіб, про який йдеться в клопотанні.

На підставі вищевикладеного, враховуючи правове обґрунтування клопотання сторони обвинувачення, ту обставину, що речі і документи, з клопотанням про надання доступу до якої звертається сторона обвинувачення необхідні для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування зазначеного кримінального провадження, отримання документів, які як самі по собі, так і в сукупності з іншими речами та документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення обставин, які підлягають доказуванню в рамках даного кримінального провадження, слідчий суддя приходить до переконання про необхідність задоволення клопотання сторони обвинувачення.

Керуючись ст.ст. 159, 163-166 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого відділурозслідування особливотяжких злочинівСУ ГУНПв Одеськійобласті майораполіції ОСОБА_3 про дозвілна тимчасовийдоступ до речей і документів задовольнити.

Надати слідчому СУ ГУНП в Одеській області майору поліції ОСОБА_3 тимчасовий доступ до речей і документів, а саме можливість оглянути та вилучити належним чином завірені копії документів, що перебувають у володінні КП « ІНФОРМАЦІЯ_4 », за адресою: АДРЕСА_8 , а саме:

- в повному обсязі матеріали архівної інвентаризаційної справи квартири АДРЕСА_9 із усіма додатками ;

- в повному обсязі матеріали архівної інвентаризаційної справи квартири АДРЕСА_5 із усіма додатками;

- матеріали архівної справи будинку АДРЕСА_2 , включаючи поверхові плани; що перебувають у володінні КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_8 .

Визначити строк дії ухвали про тимчасовий доступ до інформації, яка містить охоронювану законом таємницю тридцять днів з дня постановлення ухвали .

Попередити посадових осіб КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_8 , що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала оскарженню не підлягає,набираєзаконної сили після їїпостановлення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 100226957
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку