open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Провадження № 1кс/712/5361/21

Справа № 712/10996/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про обрання запобіжного заходу

у вигляді тримання під вартою

06 жовтня 2021 року Слідчий суддя Соснівського районного суду м.Черкаси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши винесене в кримінальному провадженні 42020251010000030 від 26.02.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 240 КК України, прокурором Черкаської окружної прокуратури ОСОБА_3 , клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,уродженця с.Липівка Томашпільськогорайону,Вінницької області,громадянина України,українця,не працюючого,раніше несудимого,останнє відомемісце реєстрації: АДРЕСА_1 ,

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Черкаської окружної прокуратури ОСОБА_3 звернувся до суду із клопотання про обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Клопотання мотивованотим,що у провадженні слідчого відділу Черкаського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області перебуває кримінальне провадження № 42020251010000030 від 26.02.2020, за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 240 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що протоколом від 05.11.2015 за № 2015/05/11 засідання наглядової ради публічного товариства «Юрія» обрано ОСОБА_5 генеральним директором ПАТ «Юрія».

В подальшому згідно з протоколом № 2017/04\18 від 18.04.2017 та наказу № ЮЮ 000000184/1 від 19.04.2017 продовжив виконувати обов`язки Генерального директора ПАТ «Юрія» з 19.04.2017.

Протоколом № 1/2018 річних загальних зборів акціонерів ПАТ «Юрія» від 18.04.2018 змінено тип товариства з публічного акціонерного товариства «Юрія» на приватне акціонерне товариство «Юрія».

Відповідно до п. 1.2 статуту ПрАТ «Юрія» (нова редакція), затвердженого річними загальними зборами акціонерів ПрАТ «Юрія», протокол №1/2018 від 18.04.2018, та статуту ПрАТ «Юрія» (нова редакція), затвердженого річними загальними зборами акціонерів ПрАТ «Юрія», протокол №1/2019 від 16.04.2019, товариство здійснює діяльність на підставі та у повній відповідності до Конституції України, Цивільного та Господарського кодексів України, Законів України «Про акціонерні товариства», «Про цінні папери та фондовий ринок», «Про депозитарну систему» та інших законодавчих актів, які діють на території України.

Відповідно до п. 3.8.3 статуту ПрАТ «Юрія» товариство зобов`язане виконувати інші обов`язки, що передбачені чинним законодавством України.

Згідно з Розділом 9.3 «Генеральний директор» статуту ПрАТ «Юрія», виконавчим органом товариства, який здійснює керівництво його поточною діяльністю є Генеральний директор, який в межах, передбачених Статутом, самостійно приймає рішення щодо здійснення керівництва господарською діяльністю та керування поточними справами Товариства, які оформлюються у вигляді наказів та розпоряджень, що є обов`язковими для виконання усіма працівниками Товариства.

Крім того, до компетенції та повноважень Генерального директора належать: здійснення керівництва господарською діяльністю Товариства, керування поточними справами Товариства; вирішення питань організації виробництва, постачання, збуту, фінансування, кредитування, обліку і звітності, здійснення комерційних розрахунків, внутрішнього контролю, трудового розпорядку, інші питання діяльності працівників Товариства; організація виконання планів діяльності Товариства, виконання Товариством зобов`язань перед державою і контрагентами за господарськими договорами, вимог з охорони праці та техніки, вимог щодо охорони навколишнього природнього середовища; прийняття рішень про введенні в експлуатацію, виведенні з експлуатації (консервація), списання основних засобів, незалежно від їх вартості; раціональне використання всіх ресурсів Товариства для одержання максимального прибутку; затвердження внутрішніх положень підприємства, посадових інструкцій працівників, інструкцій, планів; керівництво роботою внутрішніх структурних підрозділів та забезпечення виконання покладених на них завдань; прийняття на роботу та звільнення з роботи співпрацівників Товариства, застосування заходів заохочення та накладення стягнення; всі питання, що стосуються фінансово-господарської діяльності Товариства, крім тих, які законодавством, Статутом або рішенням загальних зборів віднесені до компетенції іншого органу Товариства; видавати накази, інструкції та інші акти, які стосуються поточної та оперативної діяльності Товариства; підписувати фінансові, банківські, процесуальні та інші документи; приймати на роботу, переводити та звільняти працівників згідно чинного законодавства та ін.

Згідно з положеннями ст. 38 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" використання природних ресурсів в Україні здійснюється в порядку загального і спеціального використання природних ресурсів.

В порядку спеціального використання природних ресурсів громадянам, підприємствам, установам і організаціям надаються у володіння, користування або оренду природні ресурси на підставі спеціальних дозволів, зареєстрованих у встановленому порядку, за плату для здійснення виробничої та іншої діяльності, а у випадках, передбачених законодавством України, - на пільгових умовах.

Відповідно до ст. 39 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" до природних ресурсів загальнодержавного значення належать підземні води.

Згідно зі ст. 46 Водного кодексу України водокористування може бути двох видів - загальне або спеціальне.

Відповідно до ст. 48 Водного кодексу України спеціальне водокористування це забір води з водних об`єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв, використання води та скидання забруднюючих речовин у водні об`єкти, включаючи забір води та скидання забруднюючих речовин із зворотними водами із застосуванням каналів.

Спеціальне водокористування здійснюється фізичними та юридичними особами насамперед для задоволення питних потреб населення, а також для господарсько-побутових, лікувальних, оздоровчих, сільськогосподарських, промислових, транспортних, енергетичних, рибогосподарських та інших державних і громадських потреб.

Відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 44 Водного кодексу України водокористувачі зобов`язані здійснювати спеціальне водокористування лише за наявності дозволу.

Згідно зі ст. 49 Водного кодексу України спеціальне водокористування є платним та здійснюється на підставі дозволу на спеціальне водокористування.

Відповідно до ст. 19 Кодексу України про надра надра надаються у користування підприємствам, установам, організаціям і громадянам лише за наявності у них спеціального дозволу на користування ділянкою надр.

Згідно зі ст. 21 Кодексу України про надра надра у користування для видобування підземних вод (крім мінеральних) і розробки родовищ торфу надаються без надання гірничого відводу на підставі спеціальних дозволів, крім випадків, передбаченихстаттею 23цього Кодексу.

Відповідно до ст. 23 Кодексу України про надра землевласники і землекористувачі в межах наданих їм земельних ділянок мають право без спеціальних дозволів та гірничого відводу видобувати корисні копалини місцевого значення і торф загальною глибиною розробки до двох метрів, а також підземні води (крім мінеральних) для всіх потреб, крім виробництва фасованої питної води, за умови, що обсяг видобування підземних вод із кожного з водозаборів не перевищує 300 кубічних метрів на добу.

Згідно пп. 6 п. 8 Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України №615 від 30.05.2011, дозвіл без проведення аукціону надається у разі геологічного вивчення, в тому числі дослідно-промислової розробки, видобування підземних вод (крім мінеральних) для всіх потреб, крім виробництва фасованої питної води, за умови, що обсяг видобування питних підземних вод з водозаборів перевищує 300 куб. метрів на добу.

Отже, чинним законодавством передбачено обов`язок отримання господарюючими суб`єктами як дозволу на спеціальне водокористування, так і спеціального дозволу на користування ділянкою надр. При цьому, спеціальний дозвіл на користування надрами дає право на видобування підземних вод, а дозвіл на спеціальне водокористування - право на їх використання.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_5 , перебуваючи на посаді Генерального директора ПрАТ «Юрія», виконуючи організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції, тобто будучи службовою особою, діючи в порушення вищевказаних вимог ст. ст. 19, 21, 23 Кодексу України про надра, ст. ст. 44, 46, 48, 49 Водного кодексу України та пп. 6 п. 8 Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, в період з 30.07.2018 по 24.01.2020, знаходячись на території ПрАТ «Юрія», яке розташоване за адресою: вул. Кобзарська, 108, м. Черкаси, більш точний час у ході досудового розслідування не було встановлено, достовірно знаючи, що термін дії спеціального дозволу на користування надрами №4412 від 29.07.2013 закінчився 29.07.2018 та новий спеціальний дозвіл очолюване ним ПрАТ «Юрія» у встановленому законом порядку не отримало, умисно, з корисливих мотивів, усвідомлюючи протиправність своїх дій, будучи уповноваженим здійснювати керівництво господарською діяльністю Товариства, керувати поточними справами Товариства, вирішувати питання організації виробництва, внутрішнього контролю, трудового розпорядку, інші питання діяльності працівників Товариства, здійснив незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення (водних ресурсів підземні води), шляхом викачування води з 2 підземних свердловин глибиною 37 метрів (№1) та 34метри (№3) за період з 30.07.2018 до 24.01.2020 об`ємом 262 304 м3 підземної води, чим відповідно до висновку експерта за результатами проведення інженерно-екологічної експертизи №786/20-23 від 03.08.2020 та розрахунку розміру відшкодування збитків, обумовлених самовільним використанням водних ресурсів за відсутності дозвільних документів (дозволу на спеціальне користування надрами (підземні води), складеного Державною екологічною інспекцією Центрального округу, спричинено шкоду на загальну суму 824 946, 08 грн.

На підставі зібраних достатніх доказів ОСОБА_5 28.07.2021 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 240 КК України.

03 вересня 2021 року на адресу ПрАТ «ЮРІЯ», вул. Кобзарська, 108

м. Черкаси направлено повістки про виклик Генерального директора ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на 09 год. 00 хв. 06.09.2021, 07.09.2021 та 08.09.2021 для допиту в якості підозрюваного, про отримання яких 06.09.2021 отримано СМС повідомлення, однак останній на вказані повістки не прибув та про причини не явки не повідомив. Також, до ОСОБА_5 здійснювались телефонні дзвінки, однак останній слухавки не брав та у відповідь не передзвонював.

Крім того, 16.09.2021 та 17.09.2021 на адресу ПрАТ «Юрія», вул. Кобзарська, 108, м. Черкаси та на адресу місця реєстрації проживання ОСОБА_5 АДРЕСА_1 направлялися повістки про виклик Генерального директора ОСОБА_5 на 20.09.2021, 21.09.2021, 22.09.2022, 23.09.2021, 24.09.2021 на 10 год. 00 хв., які останнім також проігноровані.

Слідчим неодноразово здійснювалися телефонні виклики за номером телефону НОМЕР_1 , котрий належить ОСОБА_5 , проте, останній телефонні виклики проігнорував.

21.09.2021 старшим слідчим СВ Черкаського РУП ГУ НП в Черкаській області ОСОБА_6 за погодженням з прокурором Черкаської окружної прокуратури ОСОБА_3 винесено постанову про оголошення в розшук підозрюваного ОСОБА_5 , 1981 року народження.

Ухвалою Соснівського районного суду м. Черкаси від 22.09.2021 надано дозвіл на затримання ОСОБА_5 з метою приводу останнього для розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Згідно данихсистеми Аркан(інтегрованаміжвідомча автоматизованасистема обмінуінформацією зпитань контролюосіб,транспортних засобівта вантажів,які перетинаютьдержавний кордон)03.10.2021 ОСОБА_5 вБориспіль-D Україна, перетнув державний кордон України пасажирським літаком Київ-Тіват в напрямку Чорногорії та по теперішній час не повернувся.

У зв`язку з цим, постановою органу досудового розслідування від 06.10.2021 ОСОБА_5 оголошено в міжнародний розшук.

Причетність ОСОБА_5 до вчиненого злочину підтверджується зібраними в ході досудового розслідування доказами, а саме: протоколами допиту свідків, висновками експертів, вилученими на підставі ухвал суду документами, актом перевірки Державної екологічної інспекції Центрального округу та іншими доказами.

Таким чином, на даний час ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 240 КК України.

ОСОБА_5 згідно ч. 4 ст. 12 КК України підозрюється у вчиненні нетяжкого злочину, переховується від досудового розслідування, достовірно знаючи про проведення стосовно нього досудового розслідування перетнув державний кордон України у напрямку Чорногорії, оголошений у міжнародний розшук, що дає підстави для обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Як вбачається з викладеного вище, більш м`який запобіжний захід не може запобігти переховуванню ОСОБА_5 від слідства та суду.

Також, необхідність в обранні ОСОБА_5 міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою виникає з того, що останній перетнув кордон України в напрямку Чорногорії і назад не повертався, що може свідчити в тому числі і про можливий виїзд останнього на територію до інших іноземних держав, і в разі його затримання чи встановлення місцезнаходження на території іноземної держави буде застосована процедура екстрадиції.

Крім цього, з метою публікації «червоного оповіщення» (арешт з метою подальшої екстрадиції) в базах даних Генерального секретаріату Інтерполу щодо ОСОБА_5 необхідно надати на їх адресу гарантії відповідного центрального органу України при здійсненні міжнародного співробітництва під час кримінального провадження щодо направлення запиту про видачу (екстрадицію) ОСОБА_5 , а також засвідчену копію чинної ухвали слідчого судді або суду про тримання особи під вартою.

Прокурор до судового засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутність, клопотання підтримав та просив його задовольнити, та для огляду направив матеріали кримінального провадження..

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання та кримінального провадження, приходить до наступного.

Статтею 177 КПК України передбачено, що метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Відповідно до ч. 6 ст. 193 КПК України, слідчий суддя, суд може розглянути клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та обрати такий запобіжний захід за відсутності підозрюваного, обвинуваченого, лише у разі, якщо прокурором, крім наявності підстав, передбачених статтею 177 цього Кодексу, буде доведено, що підозрюваний, обвинувачений оголошений у міжнародний розшук. У такому разі після затримання особи і не пізніше як через сорок вісім годин з часу її доставки до місця кримінального провадження слідчий суддя, суд за участю підозрюваного, обвинуваченого розглядає питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або його зміну на більш м`який запобіжний захід, про що постановляє ухвалу.

ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 240 КК України, який є нетяжким злочином та за яке передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до двох років.

На даний час ОСОБА_5 оголошений у міжнародний розшук.

Таким чином, враховуючи наявність доказів того, що ОСОБА_5 переховується від органів досудового розслідування та суду, може вчинити інше кримінальне правопорушення, слідчий суддя вважає за необхідне застосувати щодо останнього запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, оскільки жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти вищезазначеним ризикам, передбачених КПК України.

Керуючись ст. ст. 40, 131, 132, 176 178, 183, 184, 194 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора Черкаської окружної прокуратури ОСОБА_3 задовольнити.

Обрати відносно підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід взяття під варту.

Після затримання ОСОБА_4 , і не пізніше як через48годин зчасу йогодоставки домісця кримінальногопровадження,доставити йогодо слідчогосудді чисуду длярозгляду питанняпро застосуванняобраного запобіжногозаходу увигляді триманняпід вартою,або йогозаміну набільш м`якийзапобіжний захід,за участюпідозрюваного йогозахисника,слідчого тапрокурора.

Виконання ухвали доручити працівникам Черкаського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області та сектору міжнародного поліцейського співробітництва ГУ Національної поліції в Черкаській області.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_7

Копію цієї ухвали мені вручено « » _____________ 2021 року о « » год. « » хв.

Одночасно роз`яснено порядок її оскарження.

Підозрюваний: ОСОБА_5

Джерело: ЄДРСР 100202638
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку