open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 761/40395/20

Провадження № 1-в/761/27/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 лютого 2021 року Шевченківський районний суд м. Києва в складі:

Головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Шевченківського районного суду м. Києва подання інспектора Шевченківського РВ філії ДУ «Центр пробації» у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , про звільнення від відбування покарання

ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, громадянина України, з середньою освітою, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, засудженого вироком Хорольського районного суду Полтавської області 08.11.2019 року за ст. 335 КК України до 1 року позбавлення волі, звільненого на підставі ст. 75 КК України від відбування призначеного покарання з випробуванням та іспитовим строком 1 рік,

В С Т А Н О В И В:

до Шевченківського районного суду м. Києва надійшло подання інспектора Шевченківського РВ філії ДУ «Центр пробації» у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , про звільнення від відбування покарання ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, громадянина України, з середньою освітою, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, засудженого вироком Хорольського районного суду Полтавської області 08.11.2019 року за ст. 335 КК України до 1 року позбавлення волі, звільненого на підставі ст. 75 КК України від відбування призначеного покарання з випробуванням та іспитовим строком 1 рік.

Подання мотивоване тим, що 08.11.2019 року вироком Хорольського районного суду Полтавської області ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , засуджено за ст. 335 КК України до 1 року позбавлення волі, звільненого на підставі ст. 75 КК України від відбування призначеного покарання з випробуванням та іспитовим строком 1 рік.

Так, 13.02.2020 до Шевченківського РВ філії ДУ «Центр пробації» у м. Києві та Київській області надійшла особова справа з Хорольського РС філії ДУ «Центр пробації» у Полтавській області відносно засудженого ОСОБА_4 для подальшого виконання за територіальністю.

Того ж дня засудженого було ознайомлено з постановою про встановлення днів явки на реєстрацію, відповідно до якої ОСОБА_4 зобов`язаний з`являтися на реєстрацію до Шевченківського РВ філії ДУ «Центр пробації» у м. Києві та Київській області кожний 2-й та 4-й понеділок кожного місяця та наслідками за невиконання покладених на нього судом обов`язків або систематичного вчинення адміністративних правопорушень.

За час перебування на обліку засуджений зарекомендував себе негативно, а саме порушив обов`язки покладені на нього судом: 24.02.2020 року та 10.03.2020 року не з`явився на реєстрацію без поважної причини, за що йому 23.03.2020 було винесено застереження у вигляді письмового попередження та повторно роз`яснено умови перебування на обліку,обов`язки покладені на нього судом, дня явки на реєстрацію.

12.05.2020 року та 25.05.2020 року засуджений ОСОБА_4 не з`явився на реєстрацію, причини неявки не повідомив. 26.05.2020 року до Шевченківського районного суду м. Києва було скеровано подання про скасування звільнення від покарання з випробуванням, проте ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва в задоволенні подання було відмовлено. Особова справа разом із судовим рішенням повернулись на адресу відділу 24.09.2020 року та була прийнята до виконання.

Під час виконання судового рішення стало відомо, що засуджений ОСОБА_4 зник з місця проживання, у зв`язку з чим, 26.10.2020 року працівниками відділу було проведено першочергові розшукові заходи, проте вони не дали результату.

Відносно засудженого ОСОБА_4 було проведено оцінку ризиків вчинення повторного правопорушення, відповідно до статистичних даних оцінки ризиків вчинення повторного кримінального правопорушення має середній рівень впливу історії правопорушень на протиправну поведінку, оскільки вчинив умисний злочин пов`язаний з ухиленням від призову на строкову військову службу. Під час визначення динамічних факторів впливу на протиправну поведінку засудженого було виявлено криміногенні потреби такі як «Робота» та «Матеріальне становище» та відповідно до яких було складено індивідуальний план роботи із засудженим та ряд заходів спрямованих на вирішення криміногенних потреб, які в подальшому були виконанні повністю.

Згідно даних УІАП в м. Києві та Київській області станом на 07.10.2020 засуджений ОСОБА_4 за час перебування на обліку до кримінальної відповідальності не притягався, проте вчинив ряд адміністративних правопорушень спрямованих на порушення правил дорожнього руху, а саме: 26.02.2020 за ч. 3 ст. 122 КУпАП, 04.03.2020 за ст. 126-1 КУпАП, 06.03.2020 за ч. 1 ст. 122 КУпАП, 10.04.2020 за ст. 125-5 КУпАП, 22.04.2020 за ч. 1 ст. 122, ст. 124 КУпАП.

В обґрунтування подання інспектора Шевченківського РВ філії ДУ «Центр пробації» у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 посилається на те, що відповідно до ч.1 ст. 78 КК України та ч.2 ст. 165 КВК України після закінчення іспитового строку засуджений, який виконав покладені на нього обов`язки та не вчинив нового злочину, за поданням уповноваженого органу з питань пробації звільняється судом від призначеного йому покарання, нагляд припиняється і засуджений знімається з обліку в зазначеному органі.

Представник Шевченківського РВ філії ДУ «Центр пробації» у м. Києві та Київській області в судове засідання не з`явився, однак направив клопотання про розгляд справи у її відсутність.

Прокурор в судове засідання не з`явився, однак направив клопотання про розгляд справи у його відсутність.

Засуджений ОСОБА_4 у судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду вказаного подання повідомлений належним чином. Про причини не явки засуджений не повідомляв, жодних заяв та клопотань до суду не направляв, що не перешкоджає у відповідності до ст.539 КПК України суду розглянути клопотання по суті.

Вивчивши клопотання інспектора Шевченківського РВ філії ДУ «Центр пробації» у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 матеріали особової справи засудженого ОСОБА_5 , суд дійшов такого висновку.

Відповідно до ст. 537 КПК України, під час виконання вироків суд, визначений ч. 2ст. 539 цього Кодексу, має право вирішувати такі питання, зокрема, про звільнення від призначеного покарання з випробовуванням після закінчення іспитового строку.

Згідно ч. 5 ст. 534 КПК Українипроцесуальні питання, пов`язані з виконанням судових рішень у кримінальному провадженні, вирішує суддя суду першої інстанції.

Відповідно до ч. 1ст.539КПК України питання, які виникають під час та після виконання вироку вирішуються судом за клопотанням (поданням) прокурора, засудженого, його захисника, законного представника, органу або установи виконання покарань, а також інших осіб, установ або органів у випадках, встановлених законом.

Так, ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , засуджено вироком Хорольського районного суду Полтавської області 08.11.2019 року за ст. 335 КК України до 1 року позбавлення волі, звільненого на підставі ст. 75 КК України від відбування призначеного покарання з випробуванням та іспитовим строком 1 рік.

Інспектором Шевченківського РВ філії ДУ «Центр пробації» у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 направлено до Шевченківського районного суду м. Києва подання про звільнення ОСОБА_4 від відбування покарання по закінченню іспитового строку.

Згідно із ч. 2 ст.165КВК України передбачено, що після закінчення іспитового строку засуджений, який виконав покладені на нього обов`язки та не вчинив нового злочину, за поданням уповноваженого органу з питань пробації звільняється судом від призначеного йому покарання, нагляд припиняється і засуджений знімається з обліку в зазначеному органі.

Відповідно до ч. 1ст.78КК України після закінчення іспитового строку засуджений, який виконав покладені на нього обов`язки та не вчинив нового злочину, звільняється судом від призначеного йому покарання.

З аналізу наведених норм вбачається, що лише при наявності двох обов`язкових підстав - виконання покладених на засудженого обов`язків та не вчинення ним нових злочинів, можливо звільнити засудженого від покарання, призначеного вироком суду.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст.534, 537, 539 КПК України, ст.78 КК України, ст. 165 КВК України, суд, -

У Х В А Л И В :

подання інспектора Шевченківського РВ філії ДУ «Центр пробації» у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 про звільнення від подальшого відбування покарання у зв`язку із закінченням іспитового строку відносно ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , - задовольнити.

Звільнити засудженого ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 , від відбування покарання у виді позбавлення волі строком 1 (один) рік, призначеного вироком Хорольського районного суду Полтавської області.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Шевченківський районний суд м. Києва протягом семи днів з дня її оголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 100200797
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку