open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 946/8310/21

Провадження № 1-кс/946/3111/21

УХВАЛА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 жовтня 2021 року Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

в складі: головуючого слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши скаргу захисника ОСОБА_4 , діючого від імені та в інтересах ОСОБА_5 на бездіяльність відділення поліції № 1 Ізмаїльського РВП ГУНП в Одеській області та зобов`язання вчинити певні дії,-

В С Т А Н О В И В:

01.10.2021 року захисник ОСОБА_4 діючи від імені та в інтересах ОСОБА_5 звернувся до суду із скаргою, якою просив зобов`язати вповноваженихосіб відділення поліції № 1 Ізмаїльський РВП ГУНП в Одеській області внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою законного представника ОСОБА_6 , який діяв від імені та в інтересах неповнолітнього ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 про вчинення кримінального правопорушення від 27.08.2021 року.

Заявлені вимоги обґрунтовані тим, що 27.08.2021 року до відділення поліції № 1 Ізмаїльського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Одеській області надійшла заява законного представника ОСОБА_5 ОСОБА_6 про факт вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. ст. 152, 166 КК України. У зв`язку з неотриманням витягу з Єдиного державного реєстру досудових розслідувань, 20.09.2021 року законний представник звернувся з відповідною заявою до віддлення № 1 Ізмаїльського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Одеській області. 25.09.2021 року на адресу заявника надійшов лист повідомлення щодо відсутності складу кримінального карного діяння в діях ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 .

В судове засідання захисник ОСОБА_4 , діючий від імені та в інтересах ОСОБА_5 не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, надав суду заяву про розгляд справи за його відсутності, якою заявлені вимоги підтримує в повному обсязі та просив скаргу задовольнити.

Прокурор Ізмаїльської окружної прокуратури Одеської області в судовому засіданні просив відмовити в задоволенні скарги.

Заслухавши прокурора Ізмаїльської окружної прокуратури Одеської області, дослідивши матеріали скарги, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Відповідно до ст. 2 КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Відповідно до вимог ч.ч.1, 4 ст.214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

В ході розгляду скарги встановлено, що 27.08.2021 року законний представник ОСОБА_5 ОСОБА_6 звернувся до відділення поліції № 1 Ізмаїльського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Одеській області із заявою, якою просив внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального правопорушення малолітніми ОСОБА_8 та ОСОБА_8 , ОСОБА_9 за ч. 3, 4 ст. 152 КК України і про вчинення злочину ОСОБА_10 за ст. 166 КК України. А також, просив визнати ОСОБА_5 потерпілим у зазначеному кримінальному провадженні, а ОСОБА_6 законним представником потерпілого у вказаному кримінальному провадженні.

Листом від 02.09.2021 року за № 65.1/С-316 начальником відділення поліції № 1 Ізмаїльського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Одеській області законного представника малолітнього ОСОБА_5 - ОСОБА_6 повідомлено про те, що заява законного представника ОСОБА_6 , діючого від імені та в інтересах неповнолітнього ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 про вчинення кримінального правопорушення від 27.08.2021 року була зареєстрована в канцелярії відділення поліції № 1 Ізмаїльського РВП ГУНП в Одеській області за вх. С 316 від 27.08.2021 року та в журналі Єдиного обліку відділення поліції № 1 Ізмаїльського РВП ГУНП в Одеській області за № 4427 від 27.08.2021 р. та за даним фактом проведено перевірку. Зазначені матеріали були вивчені та вказано, що в даних матеріалах відсутній склад кримінального карного діяння. За результатами перевірки відносно ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 було складено адміністративний протокол за ч. 1 ст. 184 КУпАП. З громадянином ОСОБА_7 та його дітьми проведено профілактичні бесіди та попереджено про відповідальність за неналежне виконання батьківських обов`язків.

В судовому засіданні встановлено, що відомості, викладені у вищезазначеній заяві законного представника ОСОБА_6 , який діяв від імені та в інтересах неповнолітнього ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 про вчинення кримінального правопорушення від 27.08.2021 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань вповноваженими особами Ізмаїльського ВП ГУНП в Одеській області внесені не були.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Зі змісту ст.307 КПК України вбачається, що за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування слідчий суддя може винести ухвалу про: скасування рішення слідчого чи прокурора; скасування повідомлення про підозру, зобов`язання припинити дію; зобов`язання вчинити певну дію; відмову у задоволенні скарги.

Вичерпний перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, визначений ч. 1 ст. 303 КПК України. Зокрема, у відповідності до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ "Узагальненням про практику розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування" від 12.01.2017 року за № 9-49/0/4-17 роз`яснено, що якщо зі звернення особи вбачається, що вона порушує перед органом досудового розслідування питання про вчинення кримінального правопорушення, ініціюючи здійснення ним дій, визначених КПК, то навіть за умови, що результати аналізу наведених особою відомостей свідчать про відсутність ознак складу злочину, такі відомості мають бути внесені до ЄРДР з подальшим закриттям кримінального провадження відповідно до ст. 284 КПК. Обґрунтованими у зв`язку з цим є мотиви слідчих суддів, які в ухвалах зазначають таке: "органи досудового розслідування не мають змоги посилатись на необхідність проведення перевірки як причину невнесення відомостей до ЄРДР по суті заяви громадянина. Перевірка такої заяви повинна проводитись вже в рамках відкритого кримінального провадження, внесеного до ЄРДР. Лише потім, у разі, якщо посадова особа дійде висновку, що у викладеній ситуації немає ознак складу кримінального правопорушення, вона може винести постанову про закриття кримінального провадження відповідно до ст. 284 КПК.

Таким чином, з метою належного дотримання процесуальних вимог щодо розгляду скарг на бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, слідчим суддям необхідно зважати на те, що такі вимоги не передбачають здійснення оцінки обґрунтованості заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, а передбачають лише обов`язок уповноважених органів здійснити фіксацію наданих особою відомостей про кримінальне правопорушення, які вона надає усвідомлено для реалізації відповідними органами завдань кримінального провадження.

На підставівищенаведеного тавраховуючи,що вповноваженіособи відділення поліції № 1 Ізмаїльського районного відділу поліції ГУНП в Одеській області після отримання заяви про вчинення злочинів, передбачених ч. ч. 3, 4 ст. 152, ст. 166 КК України поданою законним представником ОСОБА_6 , який діяв від імені та в інтересах неповнолітнього ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 не внесли відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, слідчий суддя вважає, що скарга є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Таким чином, на підставі викладеного слідчий суддя вважає за необхідне задовольнити скаргу захисника ОСОБА_4 ,діючого відімені тав інтересах ОСОБА_5 набездіяльність відділенняполіції №1Ізмаїльського РВПГУНП вОдеській областіта зобов`язаннявчинити певнідії тазобов`язує вповноваженихосіб відділення поліції № 1 Ізмаїльський РВП ГУНП в Одеській області внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою законного представника ОСОБА_6 , який діяв від імені та в інтересах неповнолітнього ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 про вчинення кримінального правопорушення від 27.08.2021 року.

Керуючись ст.ст. 214, 303, 305, 306, 307, 309 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Скаргу захисника ОСОБА_4 ,діючого відімені тав інтересах ОСОБА_5 набездіяльність ІзмаїльськогоРВП ГУНПв Одеськійобласті тазобов`язання вчинитипевні дії задовольнити.

Зобов`язати вповноваженихосіб відділення поліції № 1 Ізмаїльський РВП ГУНП в Одеській області внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою законного представника ОСОБА_6 , який діяв від імені та в інтересах неповнолітнього ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 про вчинення кримінального правопорушення від 27.08.2021 року

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 07.10.2021 року.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 100198530
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку