open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 157/483/21

Провадження №1-кп/157/99/21

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 жовтня 2021 рокумісто Камінь-Каширський

Камінь-Каширський районний суд Волинської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

потерпілої ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 16 березня 2021 року за №12021030530000075, про обвинувачення

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, громадянина України, уродженця та жителя АДРЕСА_1 , не працевлаштований, освіта професійно-технічна, раніше не судимий,

у вчиненні злочину, передбаченого ст. 126-1 КК України,

встановив:

ОСОБА_4 12 березня 2021 року близько 17 год., знаходячись за місцем свого проживання за адресою: АДРЕСА_1 , перебуваючи у стані алкогольного сп`яніння, попередньо вчинивши 12 вересня 2019 року біля 20 год. 40 хв., 28 березня 2020 року близько 12 год. та 17 лютого 2021 року о 16 год. домашнє насильство, за що його притягнуто Камінь-Каширським районним судом Волинської області 29 вересня 2019 року, 24 квітня 2020 року та 09 березня 2021 року до адміністративної відповідальності за ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, у порушення вимог ст. 28 Конституції України та Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», умисно систематично, на ґрунті особистих неприязних відносин вчиняв психологічне насильство щодо своєї сестри ОСОБА_6 , яке виразилося в образах нецензурними словами, погрозах фізичною розправою, шарпанні за одяг, намаганні нанести тілесні ушкодження, вимозі залишити будинок і яке призвело до її психологічних страждань та погіршення якості життя потерпілої, що, зокрема, виразились у втомі, фізичному дискомфорті, негативних переживаннях та емоційній напруженості, вживанні заспокійливих лікарських препаратів, а також втраті енергійності, повноцінного сну, відпочинку, самооцінки та позитивних емоцій.

Своїми умисними діями ОСОБА_4 вчинив злочин, передбачений ст. 126-1 КК України, домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення психологічного насильства щодо особи, з якою він перебуває у сімейних відносинах, що призвело до психологічних страждань та погіршення якості життя потерпілої особи.

Під час судового розгляду між потерпілою ОСОБА_6 , з однієї сторони, та обвинуваченим ОСОБА_4 , з другої сторони, за участю захисника ОСОБА_5 , укладено угоду про примирення, за умовами якої сторони угоди дійшли згоди щодо істотних для кримінального провадження обставин та узгодили покарання обвинуваченому у виді громадських робіт на строк 150 годин. В угоді передбачені наслідки її укладення та затвердження, визначені ст. 473 КПК України.

Обвинувачений ОСОБА_4 та потерпіла ОСОБА_6 у судовому засіданні угоду про примирення підтримали.

Захисник ОСОБА_5 просила укладену між обвинуваченим та потерпілою угоду про примирення затвердити, прокурор ОСОБА_3 у судовому засіданні проти затвердження такої угоди не заперечила.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим.

Згідно з частинами 1, 3 ст. 469 КПК України угода про примирення у кримінальних провадженнях щодо кримінальних правопорушень, пов`язаних з домашнім насильством, може бути укладена лише за ініціативою потерпілого, його представника або законного представника. Угода про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, нетяжких злочинів та у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення.

Провадження щодо ОСОБА_4 є кримінальним провадженням у формі приватного обвинувачення, вчинене ним кримінальне правопорушення, згідно із ст. 12 КК України, відноситься до категорії нетяжких злочинів.

Обвинувачений ОСОБА_4 беззастережно визнав свою вину у вчиненні злочину, передбаченого ст. 126-1 КК України, він не судимий, має постійне місце проживання, по місцю проживання характеризуються негативно, помирився з потерпілою і остання не має до нього претензій та ініціювала укладення угоди про примирення.

Обставини, що пом`якшують покарання, відсутні.

Обставиною, що обтяжує покарання, є вчинення кримінального правопорушення особою, що перебуває у стані алкогольного сп`яніння.

На виконання вимог ст. 474 КПК України судом з`ясовано обставини, які дають змогу впевнитися в тому, що обвинувачений усвідомлює свої права, наслідки укладення і затвердження угоди, характер обвинувачення, вид покарання, яке буде до нього застосовано, а також переконатися, що укладення угоди є добровільним.

Ухвалюючи вирок на підставі об`єктивно з`ясованих обставин, суд дійшов висновку, що мало місце діяння, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_4 .

Враховуючи, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді, її умови відповідають вимогам Кримінального процесуального кодексу України та Кримінального кодексу України, ініціатором угоди є потерпіла, суд дійшов висновку, що угоду належить затвердити, визнавши обвинуваченого ОСОБА_4 винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ст. 126-1 КК України, і призначивши йому узгоджене в угоді покарання у виді громадських робіт на строк 150 годин.

Відповідно до ст. 56 КК України громадські роботи полягають у виконанні засудженим у вільний від роботи чи навчання час безоплатних суспільно корисних робіт, вид яких визначають органи місцевого самоврядування, і відбуваються не більш як чотири години на день.

Перешкод для призначення узгодженого сторонами угоди, вищезазначеного покарання обвинуваченому суд не вбачає.

Підстав для вжиття заходів забезпечення кримінального провадження немає.

Керуючись ч. 2 ст. 373, ст. ст. 374, 474, 475 КПК України, суд

ухвалив:

Затвердити угоду про примирення від 7 жовтня 2021 року, укладену між потерпілою ОСОБА_6 , та обвинуваченим ОСОБА_4 , за участю захисника ОСОБА_5 .

ОСОБА_4 визнати винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ст. 126-1 КК України, та призначити йому покарання у виді громадських робіт на строк 150 (сто п`ятдесят) годин.

Строк відбуття покарання обчислювати з дня приведення вироку до виконання.

Вирок може бути оскаржений до Волинського апеляційного суду через Камінь-Каширський районний суд Волинської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення з підстав, передбачених ст. 394 КПК України:

- обвинуваченим виключно з підстав: призначення судом покарання, суворішого ніж узгоджене сторонами угоди; ухвалення вироку без його згоди на призначення покарання; невиконання судом вимог, встановлених ч. ч. 5 - 7 ст. 474 КПК України, в тому числі не роз`яснення наслідків укладення угоди;

- потерпілим виключно з підстав: призначення судом покарання, менш суворого, ніж узгоджене сторонами угоди; ухвалення вироку без його згоди на призначення покарання; не роз`яснення наслідків укладення угоди; невиконання судом вимог, встановлених ч. ч. 6 - 7 ст. 474 КПК України;

- прокурором виключно з підстав затвердження судом угоди у кримінальному провадженні, в якому згідно з ч. 3 ст. 469 цього Кодексу угода не може бути укладена.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Головуючий: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 100192106
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку