open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 751/1948/19

Справа№751/1948/19

Провадження №1-в/751/134/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 жовтня 2021 року місто Чернігів

Новозаводський районний суд міста Чернігова

у складі: головуючого-судді ОСОБА_1

секретаря судового засідання ОСОБА_2

з участю: прокурора ОСОБА_3 , представника Новозаводського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області ОСОБА_4 , засудженого ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні суду м. Чернігова подання Новозаводського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області про направлення засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , звільненого від покарання з випробуванням, для відбування покарання, -

ВСТАНОВИВ:

23 червня 2021 року до Новозаводського районного суду м. Чернігова надійшло подання Новозаводського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області про направлення засудженого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , звільненого від покарання з випробуванням, для відбування покарання, призначеного вироком Новозаводського районного суду м. Чернігова від 18 квітня 2019 року.

В обґрунтування подання зазначив, що ОСОБА_5 засуджений за ч. 2 ст. 186 КК України до 4 років позбавлення волі, на підставі ст. 75 КК України звільнений від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком на 3 роки. Під час перебування на обліку із засудженим постійно проводились соціально-виховна та профілактично-роз`яснювальна робота, в ході якої роз`яснювались наслідки, які настають в разі невиконання обов`язків покладених на нього вироком суду, вчинення засудженим адміністративних правопорушень та повторного кримінального правопорушення. Незважаючи на те, 13.06.2020 ОСОБА_5 був притягнутий до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 127 КУпАП. Крім того, 24.11.2020 ОСОБА_5 не з`явився для реєстрації до Новозаводського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області без поважних причин, за що останньому 01.12.2020 було винесено попередження про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення для відбування призначеного покарання. Також 27.04.2021, 11.05.2021, 25.05.2021, 08.06.2021 ОСОБА_5 не з`явився на реєстрацію до уповноваженого органу з питань пробації. Засуджений самостійно з`явився для реєстрації 22.06.2021 та в усній формі повідомив, що не має документів, які б підтверджували поважність неявки на реєстрацію, не має постійного місця проживання. Посилаючись на ч. 2 ст. 78 КК України просить направити ОСОБА_5 , звільненого від покарання з випробуванням, для відбування покарання, призначеного вироком суду.

Представник Новозаводського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області у судовому засіданні подання підтримав, просив задовольнити з підстав, викладених у ньому. Зазначив, що засуджений не виконував покладені на нього обов`язки, притягувався до адміністративної відповідальності. Також засуджений не повідомив про зміну місця свого проживання.

Засуджений ОСОБА_5 у судовому засіданні заперечував проти задоволення клопотання, пояснив що у вказані дні не з`явився на відмітку, оскільки хворів, звертався до медичної установи. Однак, відсутні докази на підтвердження звернення до лікаря.

У судовому засіданні прокурор підтримав подання, просив його задовольнити.

Заслухавши пояснення представника Новозаводського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області, засудженого, думку прокурора, дослідивши матеріали даного провадження, матеріали особової справи, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 2 ст. 78 КК України якщо засуджений не виконує покладені на нього обов`язки або систематично вчиняє правопорушення, що потягли за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, суд направляє засудженого для відбування призначеного покарання.

Статтею 166 Кримінально-виконавчого кодексу України встановлено, що у разі ухилення засудженого, звільненого від відбування покарання з випробуванням, від виконання обов`язків, які покладені на нього судом, або порушення громадського порядку, за яке його було притягнуто до адміністративної відповідальності, кримінально-виконавча інспекція застосовує до нього застереження у виді письмового попередження про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направленням для відбування покарання.

Якщо засуджений не виконує покладені на нього обов`язки або систематично вчиняє правопорушення, що потягли за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, кримінально-виконавча інспекція вносить до суду подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного покарання.

Новозаводський районний суд м. Чернігова вироком від 18 квітня 2019 року визнав винним ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 186 КК України, і призначив йому покарання у виді 4 (чотирьох) років позбавлення волі. На підставі ст. 75 КК України звільнив ОСОБА_5 від відбуття покарання у виді позбавлення волі з іспитовим строком три роки, якщо він протягом визначеного іспитового строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки. Поклав на ОСОБА_5 обов`язки, передбачені ст. 76 КК України: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання, не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації (а.с.136-142).

Даний вирок суду набрав законної сили 13.11.2019 року (а.с.207).

ОСОБА_5 з 02.12.2019 перебуває на обліку в Новозаводському районному відділі філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області.

06 грудня 2019 року засудженому, під підпис, було роз`яснено про порядок і умови відбування іспитового строку, про відповідальність за невиконання цих умов, про обов`язки покладені на нього вироком суду, складена підписка, винесена постанова про встановлення днів явки на реєстрацію.

Постановою про встановлення днів явки на реєстрацію ОСОБА_5 зобов`язано з`являтися на реєстрацію до Новозаводського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області другого й четвертого вівторка щомісяця.

Згідно листа реєстрації ОСОБА_5 без поважної причини не з`явився для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації 24.11.2020, 27.04.2021, 11.05.2021, 25.05.2021, 08.06.2021.

Постановою від 13.06.2020 ОСОБА_5 притягувався до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 127 КУпАП.

Інспектором Новозаводського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області ОСОБА_6 01 грудня 2020 року відносно ОСОБА_5 винесено попередження про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням.

22.06.2021 ОСОБА_5 відмовився від надання письмового пояснення щодо допущених неявок на реєстрацію до уповноваженого органу з питань пробації в установлений день та відмовився від підпису у поясненні, складеному зі слів засудженого.

Поважними причинами неявки засудженої особи за викликом уповноваженого органу з питань пробації у призначений строк можна визнати необізнаність із встановленим органом пробації днем явки, хворобу та інші обставини, які фактично позбавляють її можливості своєчасно прибути (документально підтверджені).

Саме засуджений має довести ту обставину, що він не з`являвся на реєстрацію з поважних причин.

Засуджений ОСОБА_5 не надав підтвердження поважності причин неявки для реєстрації у вищезазначений час до уповноваженого органу пробації, не надав таких доказів останній і суду.

Така поведінка засудженого вказує на те, що він свідомо не бажає ставати на шлях виправлення, а його поведінка свідчить про те, що останній знехтував, покладеними на нього вироком, обов`язками.

Саме сумлінною поведінкою засуджена особа доводить успішність процесу виправлення без реального відбування призначеного судом покарання.

З огляду на зазначене, суд дійшов висновку про достатність підстав згідно із ст. 166 КВК України для скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням та направлення засудженого для відбування призначеного покарання, а тому клопотання обґрунтоване та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. 78 КК України, ст. ст. 370-372, 395, 537, 539 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Подання Новозаводського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області задовольнити.

Скасувати засудженому ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , звільнення від відбування покарання з випробуванням та направити його для відбування призначеного вироком Новозаводського районного суду м. Чернігова від 18 квітня 2019 року покарання за ч.2 ст.186 КК України у виді чотирьох років позбавлення волі.

Початок строку відбування покарання засудженому ОСОБА_5 обчислювати з дня його фактичного затримання.

На ухвалу суду протягом семи днів з дня її оголошення може бути подана апеляційна скарга до Чернігівського апеляційного суду через Новозаводський районний суд м. Чернігова.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 100191835
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку