open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/41059/19-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 січня 2020 року

слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва: ОСОБА_1 ,

при секретарі: ОСОБА_2 ,

за участю:

представника володільця майна адвоката: не з`явився,

слідчого: не з`явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві провадження за скаргою адвоката ОСОБА_3 , яка діє в інтересах ОСОБА_4 , на бездіяльність уповноважених осіб Головного слідчого управління Національної поліції України, яка полягає у не поверненні тимчасово вилученого майна у кримінальному провадженні № 12015000000000239 від 23.04.2015 року,

ВСТАНОВИВ:

Адвокат ОСОБА_3 (далі особа, яка подала скаргу, адвокат ОСОБА_3 ), яка діє в інтересах ОСОБА_4 , звернулась до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва зі скаргою на бездіяльність уповноважених Головного слідчого управління Національної поліції України (далі слідчий), яка полягає у не поверненні тимчасово вилученого під час обшуку 07.12.2018 року майна у кримінальному провадженні № 12015000000000239 від 23.04.2015 року.

В обґрунтування скарги адвокат ОСОБА_3 зазначає, що 07.12.2018 року на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 26.11.2018 року слідчими ГСУ НПУ проведено обшук за місцем проживання ОСОБА_4 в квартирі, що знаходить за адресою: АДРЕСА_1 , під час якого виявлено та вилучено, зокрема: тримач для сім-картки та сім-картку з номером НОМЕР_1 ; флеш накопичувач micro-SD 8Gb - MMBTR08GUBCA-ME; банківську картку VISA - НОМЕР_2 , дійсна до 07/18 (VISA QiwiWallet); банківську картку PUMB - НОМЕР_3 дійсна до 12/20; банківську картку VISA QiwiWallet - НОМЕР_4 дійсна до 04/18; банківську картку Приватбанку Platinum - НОМЕР_5 ; флеш накопичувач micro-SD 32Gb з адаптером - НОМЕР_6 ; сім-карту мобільного зв`язку YOTA з написом: НОМЕР_7 ; ноутбук DELL-SND6X962 червоного кольору; планшет SONY Модель SGP771 в чохлі синього кольору; банківські картки: VISA QiwiWallet з номером НОМЕР_8 , PrivatBank VisaPlatinum з номером НОМЕР_9 , НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , картка Приватбанк «Універсальна» НОМЕР_12 , картка НОМЕР_13 ; флеш-накопичувач Transcend ємністю 4Gb № 6397636141; мобільний телефон IphonelMEI: НОМЕР_14 (у вимкненому стані); блокнот ESbet «Мир киберспортивных ставок» з чорновими записами; футляр з двома дисками DVD-R; мобільний телефон Sony ІМЕІ: НОМЕР_15 (рожевого кольору); блокнот сіро-синього кольору з надписом «Слава Україні. Героям Слава» із зображенням герба України з чорновими записами; блокнот NotePad з чорновими записами; грошові кошти в сумі 366621 долар США та 10525 Євро.

Оскільки вилучене майно не входить до переліку речей щодо яких слідчими суддями прямо надано дозвіл на його відшукання та вилучення в ухвалах про дозвіл на проведення обшуку, воно є тимчасово вилученим майном, отже, за відсутності ухвали слідчого судді про накладення арешту, таке майно підлягає негайному поверненню володільцю.

24.01.2020 року на адресу слідчого Печерського районного суду м. Києва надійшла заява адвоката Кудрявцеа, який діє в інтересах ОСОБА_4 , про розгляд скарги за відсутності особи, яка подала скаргу, та про доручення доказів.

В судове засідання учасники судового процесу не з`явились, про час та місце розгляду скарги повідомлені належним чином.

Відповідно до ч. 3 ст. 306 КПК України, розгляд скарг на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування здійснюється за обов`язкової участі особи, яка подала скаргу, чи її захисника, представника та слідчого, дізнавача чи прокурора, рішення, дії чи бездіяльність яких оскаржується. Відсутність слідчого, дізнавача чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.

Оскільки особа, яка подала скаргу, про розгляд скарги повідомлена належним чином, просила розглядати скаргу за її відсутності, а неявка слідчого не перешкоджає розгляду скарги, враховуючи строк розгляду скарги під час досудового розслідування, встановлений КПК України, слідчий суддя визнав можливим розглянути скаргу за відсутності

Згідно ст. 27, ч. 4 ст. 107 КПК України, під час розгляду скарги фіксування провадження за допомогою технічних засобів не здійснювалось.

Слідчим суддею встановлено, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12015000000000239 від 23.04.2015 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 176, ч. 3 ст. 209 КК України.

07.12.2018 року, в рамках кримінального провадження № 12015000000000239 від 23.04.2015 року на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 26.11.2018 року, слідчими ГСУ НПУ проведено обшук за місцем проживання ОСОБА_4 в квартирі, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , під час якого, виявлено та вилучено майно, в тому числі, тримач для сім-картки та сім-картку з номером НОМЕР_1 ; флеш накопичувач micro-SD 8Gb - MMBTR08GUBCA-ME; банківську картку VISA - НОМЕР_2 , дійсна до 07/18 (VISA QiwiWallet); банківську картку PUMB - НОМЕР_3 дійсна до 12/20; банківську картку VISA QiwiWallet - НОМЕР_4 дійсна до 04/18; банківську картку Приватбанку Platinum - НОМЕР_5 ; флеш накопичувач micro-SD 32Gb з адаптером - НОМЕР_6 ; сім-карту мобільного зв`язку YOTA з написом: НОМЕР_7 ; ноутбук DELL-SND6X962 червоного кольору; планшет SONY Модель SGP771 в чохлі синього кольору; банківські картки: VISA QiwiWallet з номером НОМЕР_8 , PrivatBank VisaPlatinum з номером НОМЕР_9 , НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , картка Приватбанк «Універсальна» НОМЕР_12 , картка НОМЕР_13 ; флеш-накопичувач Transcend ємністю 4Gb № 6397636141; мобільний телефон IphonelMEI: НОМЕР_14 (у вимкненому стані); блокнот ESbet «Мир киберспортивных ставок» з чорновими записами; футляр з двома дисками DVD-R; мобільний телефон Sony ІМЕІ: НОМЕР_15 (рожевого кольору); блокнот сіро-синього кольору з надписом «Слава Україні. Героям Слава» із зображенням герба України з чорновими записами; блокнот NotePad з чорновими записами; грошові кошти в сумі 366621 долар США та 10525 Євро.

Як визначено у ст. 167 КПК України, тимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного або осіб, у володінні яких перебуває зазначене у частині другій цієї статті майно, можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним майном до вирішення питання про арешт майна або його повернення. Тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони: підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди; призначалися (використовувалися) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення або винагороди за його вчинення; є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов`язаного з їх незаконним обігом; одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від них, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено.

Згідно ч. 1 та ч. 2 ст. 168 КПК України, тимчасово вилучити майно може кожен, хто законно затримав особу в порядку, передбаченому статтями 207, 208 цього Кодексу. Кожна особа, яка здійснила законне затримання, зобов`язана одночасно із доставленням затриманої особи до слідчого, прокурора, іншої уповноваженої службової особи передати їй тимчасово вилучене майно. Факт передання тимчасово вилученого майна засвідчується протоколом. Тимчасове вилучення майна може здійснюватися також під час обшуку, огляду.

Згідно ч. 7 ст. 236 КПК України, при обшуку слідчий, прокурор має право проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення обшуканого житла чи іншого володіння особи чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати і вилучати документи, тимчасово вилучати речі, які мають значення для кримінального провадження. Предмети, які вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження. Вилучені речі та документи, які не входять до переліку, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, та не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

Отже, тимчасово вилученим майном вважаються лише речі та документи, які не входять до переліку, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку.

Оскільки в ухвалі про надання дозволу на обшук не містилось прямої вказівки на вилучення зазначеного у протоколі обшуку та у скарзі майна, то вилучене майно є тимчасово вилученим.

Згідно ч. 1 ст. 169 КПК України, Тимчасово вилучене майно повертається особі, у якої воно було вилучено: за постановою прокурора, якщо він визнає таке вилучення майна безпідставним; за ухвалою слідчого судді чи суду, у разі відмови у задоволенні клопотання прокурора про арешт цього майна; у випадках, передбачених частиною п`ятою статті 171, частиною шостою статті 173 цього Кодексу; у разі скасування арешту; за вироком суду в кримінальному провадженні щодо кримінального проступку.

Так, відповідно до ч. 5 ст. 171 КПК України, клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено.

Згідно ч. 6 ст. 173 КПК України, ухвалу про арешт тимчасово вилученого майна слідчий суддя, суд постановляє не пізніше сімдесяти двох годин із дня находження до суду клопотання, інакше таке майно повертається особі, у якої його було вилучено.

Так, прокурор звернувся до слідчого судді з клопотанням про накладення арешту на вилучене під час обшуку 17.12.2018 року майно та ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києві задоволено клопотання прокурор та накладено арешт на тримач для сім-картки та сім-картку з номером НОМЕР_1 ; флеш накопичувач micro-SD 8Gb - MMBTR08GUBCA-ME; банківську картку VISA - НОМЕР_2 , дійсна до 07/18 (VISA QiwiWallet); банківську картку PUMB - НОМЕР_3 дійсна до 12/20; банківську картку VISA QiwiWallet - НОМЕР_4 дійсна до 04/18; банківську картку Приватбанку Platinum - НОМЕР_5 ; флеш накопичувач micro-SD 32Gb з адаптером - НОМЕР_6 ; сім-карту мобільного зв`язку YOTA з написом: НОМЕР_7 ; ноутбук DELL-SND6X962 червоного кольору; планшет SONY Модель SGP771 в чохлі синього кольору; банківські картки: VISA QiwiWallet з номером НОМЕР_8 , PrivatBank VisaPlatinum з номером НОМЕР_9 , НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , картка Приватбанк «Універсальна» НОМЕР_12 , картка НОМЕР_13 ; флеш-накопичувач Transcend ємністю 4Gb № 6397636141; мобільний телефон IphonelMEI: НОМЕР_14 (у вимкненому стані); блокнот ESbet «Мир киберспортивных ставок» з чорновими записами; футляр з двома дисками DVD-R; мобільний телефон Sony ІМЕІ: НОМЕР_15 (рожевого кольору); блокнот сіро-синього кольору з надписом «Слава Україні. Героям Слава» із зображенням герба України з чорновими записами; блокнот NotePad з чорновими записами; грошові кошти в сумі 366621 долар США та 10525 Євро.

Так, 12.09.2019 року ухвалою Київського апеляційного суду було скасовано ухвалу слідчого судді Печерського районного суду від 19.12.2018 року, у задоволенні клопотання про накладення арешту на майно, яке було тимчасово вилучене 07.12.2018 під час проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , в тому числі, тримач для сім-картки та сім-картку з номером НОМЕР_1 ; флеш накопичувач micro-SD 8Gb - MMBTR08GUBCA-ME; банківську картку VISA - НОМЕР_2 , дійсна до 07/18 (VISA QiwiWallet); банківську картку PUMB - НОМЕР_3 дійсна до 12/20; банківську картку VISA QiwiWallet - НОМЕР_4 дійсна до 04/18; банківську картку Приватбанку Platinum - НОМЕР_5 ; флеш накопичувач micro-SD 32Gb з адаптером - НОМЕР_6 ; сім-карту мобільного зв`язку YOTA з написом: НОМЕР_7 ; ноутбук DELL-SND6X962 червоного кольору; планшет SONY Модель SGP771 в чохлі синього кольору; банківські картки: VISA QiwiWallet з номером НОМЕР_8 , PrivatBank VisaPlatinum з номером НОМЕР_9 , НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , картка Приватбанк «Універсальна» НОМЕР_12 , картка НОМЕР_13 ; флеш-накопичувач Transcend ємністю 4Gb № 6397636141; мобільний телефон IphonelMEI: НОМЕР_14 (у вимкненому стані); блокнот ESbet «Мир киберспортивных ставок» з чорновими записами; футляр з двома дисками DVD-R; мобільний телефон Sony ІМЕІ: НОМЕР_15 (рожевого кольору); блокнот сіро-синього кольору з надписом «Слава Україні. Героям Слава» із зображенням герба України з чорновими записами; блокнот NotePad з чорновими записами; грошові кошти в сумі 366621 долар США та 10525 Євро - відмовлено.

Ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києві від 20.02.2019 року задоволено клопотання прокурор та накладено арешт на флеш накопичувач micro-SD 8Gb - MMBTR08GUBCA-ME; банківську картку VISA - НОМЕР_2 , дійсна до 07/18 (VISA QiwiWallet); банківську картку PUMB - НОМЕР_3 дійсна до 12/20; банківську картку VISA QiwiWallet - НОМЕР_4 дійсна до 04/18; банківську картку Приватбанку Platinum - НОМЕР_5 ; флеш накопичувач micro-SD 32Gb з адаптером - НОМЕР_6 ; сім-карту мобільного зв`язку YOTA з написом: НОМЕР_7 ; ноутбук DELL-SND6X962 червоного кольору; планшет SONY Модель SGP771 в чохлі синього кольору; банківські картки: VISA QiwiWallet з номером НОМЕР_8 , PrivatBank VisaPlatinum з номером НОМЕР_9 , НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , картка Приватбанк «Універсальна» НОМЕР_12 , картка НОМЕР_13 ; флеш-накопичувач Transcend ємністю 4Gb № 6397636141; мобільний телефон IphonelMEI: НОМЕР_14 (у вимкненому стані); блокнот ESbet «Мир киберспортивных ставок» з чорновими записами; футляр з двома дисками DVD-R; мобільний телефон Sony ІМЕІ: НОМЕР_15 (рожевого кольору); блокнот сіро-синього кольору з надписом «Слава Україні. Героям Слава» із зображенням герба України з чорновими записами; блокнот NotePad з чорновими записами; грошові кошти в сумі 366621 долар США та 10525 Євро.

04.06.2019 року ухвалою Київського апеляційного суду було скасовано ухвалу слідчого судді Печерського районного суду від 20.02.2019 року, у задоволенні клопотання про накладення арешту на майно, яке було тимчасово вилучене 07.12.2018 під час проведення обшуку, зокрема, за адресою: АДРЕСА_1 , відмовлено.

Отже, оскільки арешт на майно, вилучене під час проведення обшуку 17.12.2018 року, зокрема, тримач для сім-картки та сім-картку з номером НОМЕР_1 ; флеш накопичувач micro-SD 8Gb - MMBTR08GUBCA-ME; банківську картку VISA - НОМЕР_2 , дійсна до 07/18 (VISA QiwiWallet); банківську картку PUMB - НОМЕР_3 дійсна до 12/20; банківську картку VISA QiwiWallet - НОМЕР_4 дійсна до 04/18; банківську картку Приватбанку Platinum - НОМЕР_5 ; флеш накопичувач micro-SD 32Gb з адаптером - НОМЕР_6 ; сім-карту мобільного зв`язку YOTA з написом: НОМЕР_7 ; ноутбук DELL-SND6X962 червоного кольору; планшет SONY Модель SGP771 в чохлі синього кольору; банківські картки: VISA QiwiWallet з номером НОМЕР_8 , PrivatBank VisaPlatinum з номером НОМЕР_9 , НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , картка Приватбанк «Універсальна» НОМЕР_12 , картка НОМЕР_13 ; флеш-накопичувач Transcend ємністю 4Gb № 6397636141; мобільний телефон IphonelMEI: НОМЕР_14 (у вимкненому стані); блокнот ESbet «Мир киберспортивных ставок» з чорновими записами; футляр з двома дисками DVD-R; мобільний телефон Sony ІМЕІ: НОМЕР_15 (рожевого кольору); блокнот сіро-синього кольору з надписом «Слава Україні. Героям Слава» із зображенням герба України з чорновими записами; блокнот NotePad з чорновими записами; грошові кошти в сумі 366621 долар США та 10525 Євро, скасовано, то тимчасово вилучене майно підлягає поверненню особі, у якої воно вилучено.

За таких обставин, скарга адвоката ОСОБА_3 , яка діє в інтересах ОСОБА_4 , на бездіяльність уповноважених осіб Головного слідчого управління Національної поліції України, яка полягає у не поверненні тимчасово вилученого майна у кримінальному провадженні № 12015000000000239 від 23.04.2015 року, є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 107, 100, 160-166, 167, 168, 170-174, 236, 303, 306, 307, 309, 372, 376, 532 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Скаргу адвоката ОСОБА_3 , яка діє в інтересах ОСОБА_4 , на бездіяльність уповноважених осіб Головного слідчого управління Національної поліції України, яка полягає у не поверненні тимчасово вилученого майна у кримінальному провадженні № 12015000000000239 від 23.04.2015 року, задовольнити.

Зобов`язати слідчого групи, що здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12015000000000239 від 23.04.2015 року, повернути ОСОБА_4 тимчасово вилучене під час обшуку 07.12.2018 року за адресою: АДРЕСА_2 , майно, а саме: тримач для сім-картки та сім-картку з номером НОМЕР_1 ; флеш накопичувач micro-SD 8Gb - MMBTR08GUBCA-ME; банківську картку VISA - НОМЕР_2 , дійсна до 07/18 (VISA QiwiWallet); банківську картку PUMB - НОМЕР_3 дійсна до 12/20; банківську картку VISA QiwiWallet - НОМЕР_4 дійсна до 04/18; банківську картку Приватбанку Platinum - НОМЕР_5 ; флеш накопичувач micro-SD 32Gb з адаптером - НОМЕР_6 ; сім-карту мобільного зв`язку YOTA з написом: НОМЕР_7 ; ноутбук DELL-SND6X962 червоного кольору; планшет SONY Модель SGP771 в чохлі синього кольору; банківські картки: VISA QiwiWallet з номером НОМЕР_8 , PrivatBank VisaPlatinum з номером НОМЕР_9 , НОМЕР_10 , НОМЕР_11 , картка Приватбанк «Універсальна» НОМЕР_12 , картка НОМЕР_13 ; флеш-накопичувач Transcend ємністю 4Gb № 6397636141; мобільний телефон IphonelMEI: НОМЕР_14 (у вимкненому стані); блокнот ESbet «Мир киберспортивных ставок» з чорновими записами; футляр з двома дисками DVD-R; мобільний телефон Sony ІМЕІ: НОМЕР_15 (рожевого кольору); блокнот сіро-синього кольору з надписом «Слава Україні. Героям Слава» із зображенням герба України з чорновими записами; блокнот NotePad з чорновими записами; грошові кошти в сумі 366621 долар США та 10525 Євро.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 100155465
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку