open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №295/13085/21

1-кс/295/6273/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.10.2021 року м. Житомир

Слідчий суддяБогунського районногосуду м.Житомира ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю: слідчого ОСОБА_3 ,

прокурора ОСОБА_4 ,

підозрюваного ОСОБА_5 ,

захисника ОСОБА_6 ,

розглянув клопотання слідчого другого слідчого відділу (з дислокацією у м. Житомирі) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому, ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих територіального управління Державного бюро розслідувань Житомирської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про відсторонення від посади підозрюваного ОСОБА_5 , винесене в кримінальному провадженні № 12021060500000176 та додані до клопотання матеріали,-

в с т а н о в и в :

Слідчий звернувся до суду з клопотанням про відсторонення підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від займаної ним посади інспектора з охорони природно-заповідного фонду 1-ої категорії Розсохівського природоохоронного науково-дослідного відділення Природного заповідника «Древлянський», строком на два місяці, в межах строків досудового розслідування.

В заявленому клопотанні зазначено, що слідчими другого слідчого відділу (з дислокацією у м. Житомирі) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12021060500000176 від 22.07.2021 року за фактом незаконної рубки дерев у заповіднику працівниками правоохоронних органів, тобто, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 28, частиною 3 статті 246 Кримінального кодексу України.

Процесуальне керівництво у вказаному кримінальному провадженні здійснюється прокурорами Житомирської обласної прокуратури.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що відповідно до наказу в.о. директора Природного заповідника «Древлянський» ОСОБА_7 № 31-к від 17.06.2013 року, ОСОБА_5 переведено з посади прибиральника службового приміщення Розсохівського природоохоронного науково-дослідного відділення ПЗ «Древлянський» на посаду інспектора з охорони природно-заповідного фонду 2-ої категорії Розсохівського природоохоронного науково-дослідного відділення ПЗ «Древлянський».

В подальшому, згідно наказу в.о. директора Природного заповідника «Древлянський» ОСОБА_7 № 31-к від 17.06.2014 року про переведення, ОСОБА_5 18.06.2014 року переведено з посади інспектора з охорони природно-заповідного фонду 2-ої категорії Розсохівського природоохоронного науково-дослідного відділення Природного заповідника «Древлянський» на посаду інспектора з охорони природно-заповідного фонду 1-ої категорії Розсохівського природоохоронного науково-дослідного відділення Природного заповідника «Древлянський».

Згідно статті 3 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» від 16 червня 1992 року (зі змінами та доповненнями), природні території та об`єкти - природні заповідники належать до природно-заповідного фонду України.

Згідно Положення про службу державної охорони природно-заповідного фонду України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 1127 від 14 липня 2000 року, служба державної охорони природно-заповідного фонду України) забезпечує охорону та збереження природних заповідників, біосферних заповідників, національних природних парків, ботанічних садів, дендрологічних парків, зоологічних парків, парків-пам`яток садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення, а також, регіональних ландшафтних парків, а згідно переліку підрозділів і посад працівників, які входять до складу служби державної охорони природно-заповідного фонду України, що є додатком вказаного Положення, посада інспектора з охорони природно-заповідного фонду входить до переліку посад працівників, які входять до складу служби державної охорони природно-заповідного фонду України.

Згідно статті 61 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» від 16 червня 1992 року (зі змінами та доповненнями), служба державної охорони природно-заповідного фонду України має статус правоохоронного органу та, відповідно до пункту 1 частини 1 статті 2 Закону України «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів» (зі змінами та доповненнями) від 23 грудня 1993 року, органи державної лісової охорони являються правоохоронними органами.

Таким чином, перебуваючи на посаді інспектора з охорони природно-заповідного фонду 1-ої категорії Розсохівського природоохоронного науково-дослідного відділення Природного заповідника «Древлянський», ОСОБА_5 являється працівником правоохоронного органу, який здійснює правозастосовні та правоохоронні функції, у тому числі, з питань охорони об`єктів природно-заповідного фонду України.

Разом з тим, діючи в порушення вимог статей 7, 15, 16 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», статей 64, 69, 93 Лісового кодексу України, статей 12, 40 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», частини 4 Положення про державну лісову охорону, частин 4-5 Положення про службу державної охорони природно-заповідного фонду України, ОСОБА_5 умисно, за попередньою змовою з начальником Розсохівського природоохоронного науково-дослідного відділення Природного заповідника «Древлянський» ОСОБА_8 , усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно небезпечні наслідки, здійснив незаконну порубку дерев у заповіднику, за таких обставин.

Так, відповідно до Указу Президента України від 11.12.2009 року № 1038 «Про створення природного заповідника "Древлянський", на території Народицького району, Житомирської області, створено природний заповідник "Древлянський", до території якого погоджено в установленому порядку включення 30 872, 84 гектара земель державної і комунальної власності, які надаються (в тому числі, із вилученням у землекористувачів) природному заповіднику в постійне користування, зокрема, 16 823, 00 гектара, що вилучаються у Державного підприємства «Народицьке спеціалізоване лісове господарство».

Відповідно до п. 1.1. Положення про природний заповідник «Древлянський», що затверджене Наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України 20.12.2011 року № 550 (у редакції наказу Міністерства екології та природних ресурсів України від 12.06.2018 року № 198), природний заповідник "Древлянський" є об`єктом природного-заповідного фонду загальнодержавного значення.

Установлено, що 21.07.2021 року у ОСОБА_5 , за попередньою змовою з начальником Розсохівського природоохоронного науково-дослідного відділення Природного заповідника «Древлянський» ОСОБА_8 , виник злочинний умисел на вчинення незаконної порубки дерев породи «сосна» у Природному заповіднику "Древлянський", поблизу села Ганнівка Коростенського району Житомирської області (територія виділу № 8 кварталу № 70 Народницького лісництва ДП «Народницьке спеціалізоване лісове господарство»).

Так, 21.07.2021 року, в достовірно невстановлений період часу, ОСОБА_8 повідомив ОСОБА_5 про те, щоб останній підготував трактор і після обідньої перерви був готовий виїхати до обходу № 3 Природного заповідника «Древлянський» (територія виділу № 8 кварталу № 70 Народницького лісництва ДП «Народницьке спеціалізоване лісове господарство»).

Цього ж дня, в достовірно невстановлений період часу, реалізуючи свій спільний злочинний умисел, ОСОБА_9 прибув до заздалегідь обумовленого місця зустрічі на тракторі марки «МТЗ-80», р.н. НОМЕР_1 , із обладнаним гідрозахватом для переміщення лісу, в який ОСОБА_8 помістив бензопилу марки «STIHL» червоного кольору та сів в трактор до ОСОБА_5 .

Після чого, ОСОБА_5 та ОСОБА_8 на тракторі марки «МТЗ-80», р.н. НОМЕР_1 , вирушили до 3-го обходу природного заповідника «Древлянський» (територія виділу № 8 кварталу № 70 Народницького лісництва ДП «Народницьке спеціалізоване лісове господарство»).

В подальшому, 21.07.2021 року, близько 15 год. 30 хв., ОСОБА_5 та ОСОБА_8 , реалізуючи свій спільний злочинний умисел, перебуваючи на території 3-го обходу Природного заповідника «Древлянський» (територія виділу № 8 кварталу № 70 Народницького лісництва ДП «Народницьке спеціалізоване лісове господарство»), в порушення вимог статей 7, 15, 16 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», статей 64, 69, 93 Лісового кодексу України, статей 12, 40 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», частини 4 Положення про державну лісову охорону, частин 4-5 Положення про службу державної охорони природно-заповідного фонду України, порушуючи встановлений порядок охорони, раціонального використання та відтворення лісу, незаконно без спеціального дозволу, який посвідчується відповідним документом (лісорубним квитком, ордером), виданим уповноваженим органом, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, достовірно знаючи про належність вказаної території до об`єктів природно заповідного фонду, керуючись корисливим мотивом, шляхом повного відокремлення стовбура від кореня у спосіб спилювання, за допомогою бензопили марки «STIHL», самовільно вчинили рубку дев`яти дерев породи «сосна», діаметром дерев біля шийки кореня: №1 46*48 см., №2 39*41 см., №3 50*48 см., №4 39*41 см., №5 50*52 см., №6 50*52 см., №7 59*59 см., №8 43*44 см., №9 45*41 см, внаслідок чого, навколишньому природньому середовищу спричинено шкоду, яку оцінено на суму 25 890 (двадцять п`ять тисяч вісімсот дев`яносто гривень 00 копійок).

Після цього, з метою зручності транспортування незаконно зрубаних дерев, ОСОБА_5 та ОСОБА_8 порізали вказані дев`ять дерев породи «сосна» на колоди, довжиною по 4 м, та переміщували їх за допомогою трактора марки «МТЗ-80», р.н. НОМЕР_1 , із обладнаним гідрозахватом, для подальшого вивезення в особистих корисливих цілях, однак, близько 15 год. 40 хв., 21.07.2021 року були зупинені працівниками ДП «Народницьке спеціалізоване лісове господарство», які, в свою чергу, викликали працівників поліції, тим самим, припинивши їх протиправні дії.

30.09.2021 року ОСОБА_5 вручено письмове повідомлення про підозру.

Наявність обґрунтованої підозри ОСОБА_5 повністю підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами.

Клопотання обґрунтоване тим, що, на теперішній час, підозрюваний ОСОБА_5 обіймає посаду інспектора з охорони природно-заповідного фонду 1-ої категорії Розсохівського природоохоронного науково-дослідного відділення Природного заповідника «Древлянський».

Перебування ОСОБА_5 на посаді інспектора з охорони природно-заповідного фонду 1-ої категорії Розсохівського природоохоронного науково-дослідного відділення Природного заповідника «Древлянський» безпосередньо сприяло йому у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 246 КК України, а саме, використовуючи службове становище, надало можливість безперешкодно мати доступ до території заповідника, використовувати знаряддя злочину в заповіднику, таким чином, вчинити незаконну рубку дев`яти дерев породи «сосна», в результаті чого, завдано шкоди навколишньому середовищу.

На даний час, у кримінальному провадженні проведений не увесь комплекс необхідних слідчих (розшукових) дій, не встановлено усіх обставин, що мають значення для досудового розслідування, не встановлено усіх співучасників злочину, місця зберігання предметів, що мають значення для кримінального провадження, що дає підстави вважати, що ОСОБА_5 , перебуваючи на посаді, з метою уникнення кримінальної відповідальності, буде намагатися знищити, сховати або спотворити вказані речові докази, які мають значення для кримінального провадження.

Підозрюваний ОСОБА_5 , у зв`язку із займаною посадою інспектора з охорони природно-заповідного фонду 1-ої категорії Розсохівського природоохоронного науково-дослідного відділення Природного заповідника «Древлянський», достеменно обізнаний про процедуру та механізми проведення рубок дерев у лісі, а також, про можливі методи укриття слідів зрубаного (спиляного) дерева, укриття фактів незаконних рубок, а, таким чином, зможе вчиняти дії, спрямовані на знищення, спотворення будь-яких речей та документів, що мають значення для досудового розслідування, що і підтверджено протоколом огляду від 16.09.2021 року, а саме мобільного телефону марки «iPhone SE» моделі «MHGE3LL/А».

Слід зазначити, що підозрюваний ОСОБА_5 має постійні стійкі зв`язки з іншими працівниками ПЗ «Древлянський» та ДП «Народицьке спеціалізоване лісове господарство», оскільки займає посаду інспектора з охорони природно-заповідного фонду 1-ої категорії Розсохівського природоохоронного науково-дослідного відділення Природного заповідника «Древлянський». Так, перебуваючи на вказаній посаді, з метою уникнення кримінальної відповідальності, зможе незаконно впливати на свідків (заявників), які вже допитані під час досудового розслідування, та які можуть бути встановлені в ході подальшого досудового розслідування.

Отже, продовжуючи на сьогодні обіймати таку посаду, в силу службових повноважень, ОСОБА_5 матиме реальну можливість вчинити дії, спрямовані на знищення чи підроблення документів, які мають значення для досудового розслідування і судового розгляду провадження, яке, на цей час, розслідується відносно нього, впливу на свідків, які, на даний час, не допитані у вказаному провадженні, а також, зможе вчиняти інші злочини. Використовуючи своє службове становище, може незаконно впливати на колег, яких необхідно допитати як свідків, а також, інших учасників кримінального провадження або протиправно перешкоджатиме кримінальному провадженню іншим чином, що не забезпечить та не сприятиме всебічному, повному і неупередженому дослідженню обставин вчинення кримінального правопорушення та прийняттю кінцевого процесуального рішення у провадженні.

В судовому засіданні слідчий та прокурор підтримали зазначене клопотання і просили його задовольнити з наведених підстав.

Підозрюваний і його захисник в судовому засіданні заперечували щодо задоволення клопотання.

Вислухавши думку осіб, які беруть участь у справі та вивчивши матеріали справи, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Відсторонення підозрюваної особи від посади вживається як захід забезпечення кримінального провадження, при наявності потреби досудового розслідування, які виправдовують ступінь втручання у права і свободи підозрюваного, з метою з`ясування обставин вчинення кримінального правопорушення, в якому така особа підозрюється, а також з метою уникнення знищення або приховування документів, що мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення та незаконного впливу на свідків, завдяки власному професійному досвіду та займаній посаді.

З огляду на викладене, докази та обставини, на які посилається слідчий в клопотанні і в судовому засіданні, дають підстави вважати, що заявлені ризики дійсно існують і заявлений слідчим захід забезпечення кримінального провадження виправдовує ступінь втручання у права і свободи підозрюваного ОСОБА_5 .

Обрання стосовно підозрюваного ОСОБА_5 запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання відповідно до ухвали слідчого судді Богунського районного суду м. Житомира від 05.10.2021 року, не усуває наявність ризиків.

З матеріалівклопотання вбачаєтьсянаявність достатніхпідстав вважати,що ОСОБА_5 ,працюючи напосаді інспектора з охорони природно-заповідного фонду 1-ої категорії Розсохівського природоохоронного науково-дослідного відділення Природного заповідника «Древлянський», в силу службових повноважень, матиме реальну можливість вчинити дії, спрямовані на знищення чи підроблення документів, які мають значення для досудового розслідування і судового розгляду провадження, яке, на цей час, розслідується відносно нього, впливу на свідків, які, на даний час, не допитані у вказаному провадженні, а також, зможе вчиняти інші злочини, використовуючи своє службове становище, може незаконно впливати на колег, яких необхідно допитати як свідків, а також, інших учасників кримінального провадження або протиправно перешкоджатиме кримінальному провадженню іншим чином, що не забезпечить та не сприятиме всебічному, повному і неупередженому дослідженню обставин вчинення кримінального правопорушення та прийняттю кінцевого процесуального рішення у провадженні.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 132, 154-157, 309 КПК України,-

у х в а л и в :

Клопотання задовольнити.

Відсторонити підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від займаної ним посади інспектора з охорони природно-заповідного фонду 1-ої категорії Розсохівського природоохоронного науково-дослідного відділення Природного заповідника «Древлянський».

Строк дії ухвали до 29.11.2021 року.

Ухвала про відсторонення від посади виконується негайно слідчим, прокурором.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Житомирського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя:

Джерело: ЄДРСР 100124711
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку