open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 604/721/21

Провадження № 2/604/375/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 вересня 2021 року сел. Підволочиськ

Підволочиський районний суд Тернопільської області у складі:

головуючого судді Сидорак Г.Б.,

за участю секретаря судового засідання Ілик Г.М.,

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду в сел. Підволочиську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Скалатської міської об`єднаної територіальної громади Підволочиського району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно, -

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_2 звернулася до суду з позовом до Скалатської міської об`єднаної територіальної громади Підволочиського району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно - земельну ділянку, площею 0,2500 га, кадастровий номер 6124686300:02:001:0157, по АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_3 . В обґрунтування позовних вимог представник позивача покликається на те, що ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , спадкоємцем щодо майна померлої є ОСОБА_1 , який спадщину прийняв, проте при зверненні до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку, йому відмовлено у вчиненні нотаріальної дії у зв`язку з тим, що відсутні правовстановлюючі документи, що підтверджують право власності спадкодавця на земельну ділянку. Враховуючи те, що в позасудовому порядку захистити свої права позивач не має можливості - просить позов задовольнити.

В судове засідання позивач не з`явився, представника позивача - ОСОБА_2 подала заяву, згідно якої позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить справу розглянути у їх відсутності.

Представник відповідача - Скалатської міської об`єднаної територіальної громади Підволочиського району Тернопільської області в судове засідання не з`явився, однак подали до суду заяву, відповідно до якої позовні вимоги визнають, просять справу розглянути без їх участі.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Згідно з ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

На підставі письмових заяв усіх сторін по справі, в зв`язку з визнанням відповідачем позову, суд вважає за можливе прийняти рішення у підготовчому засіданні на підставі наявних в матеріалах справи письмових доказів, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, в порядку, передбаченому ст.ст. 223, 247 ЦПК України.

Суд, дослідивши та оцінивши докази по справі, встановив наступні факти.

Після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим 08 лютого 2017 року виконкомом Скалатської міської ради Підволочиського району Тернопільської області, в управління майном вступили син ОСОБА_1 та дочка ОСОБА_4 .

15 квітня 2021 року між ОСОБА_1 , в інтересах якого діяла ОСОБА_2 на підставі довіреності, та ОСОБА_4 було укладено договір про поділ спадкового майна, реєстровий №192, згідно з яким 7/8 часток житлового будинку за адресою АДРЕСА_1 , земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,9356 га, та земельна ділянка для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд площею 0,2500 га (кадастровий номер: 6124686300:02:001:0157) за адресою АДРЕСА_1 , переходять до ОСОБА_1 .

Згідно з роз`ясненням приватного нотаріуса Підволочиського районного нотаріального округу №114/01-16 від 17 травня 2021 року ОСОБА_1 вступив в управління спадковим майном, проте, у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку площею 0,2500 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, що знаходиться за адресою АДРЕСА_1 , відмовлено у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів, що підтверджують право власності спадкодавця на земельну ділянку.

27 квітня 2021 року на ім`я позивача, ОСОБА_1 видано свідоцтво про право на спадщину за законом №209 на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 2,9356 га та свідоцтво про право на спадщину за законом №210 на 7/8 часток житлового будинку з надвірними будівлями АДРЕСА_1 .

Таким чином, судом встановлено, що після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , залишилось спадкове майно - земельна ділянка площею 0,2500 умовних кадастрових гектари, кадастровий номер 6124686300:02:001:0157, по АДРЕСА_1 , для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд. Позивач ОСОБА_1 , як спадкоємець за законом, спадщину прийняв, однак при зверненні до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку, йому відмовлено у вчиненні нотаріальної дії у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів, що підтверджують право власності спадкодавця на земельну ділянку.

Відповідно до ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Згідно зі ст. 1298 ЦК України свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення шести місяців з часу відкриття спадщини.

Відповідно до положень ст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Стаття 328 ЦК України зазначає, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності чи необґрунтованість активів, які перебувають у власності, не встановлені судом.

Відповідно до положень ст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

За вказаних обставин суд приходить до висновку про обґрунтованість заявлених вимог про визнання права власності на спадщину, у зв`язку з чим право позивача підлягає захисту шляхом задоволення позову.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 2, 4, 5, 7, 9, 10, 77, 79, 80, 89, 200, 211, 247, 263, 265, 273, 354, 355 ЦПК України, ст.ст. 328, 346, 392, 1218, 1223, 1268 ЦК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 , адреса проживання: АДРЕСА_1, ІПН НОМЕР_2 , до Скалатської міської об`єднаної територіальної громади Тернопільської області, юридична адреса: м. Скалат, вул. Грушевського, 2, Тернопільська область, про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , право власності на земельну ділянку, площею 0,2500 га, кадастровий номер 6124686300:02:001:0157, по АДРЕСА_1 , для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в тридцятиденний строк з дня проголошення рішення. В разі проголошення вступної та резолютивної частини або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, в той же строк з дня складання повного судового рішення.

До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Підволочиський районний суд.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Сидорак Г.Б.

Джерело: ЄДРСР 100062654
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку