open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

справа № 361/3028/20

провадження № 1-в/361/286/21

27.09.2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 вересня 2021 року м. Бровари

Броварський міськрайонний суд Київської області в складі: головуючого судді ОСОБА_1 , секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання начальника Броварського районного відділу № 2 філії Державної установи «Центр пробації» у м. Києві та Київській області підполковника внутрішньої служби ОСОБА_3 про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням та направлення в місця позбавлення волі:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,уродженця м. Київ,громадянина України, без місця реєстрації, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ,

в с т а н о в и в:

Броварським районним відділом № 2 філії Державної установи «Центр пробації» у м. Києві та Київській області до суду подано клопотання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням та направлення в місця позбавлення волі на строк, призначений вироком суду.

В обґрунтування клопотання органом з питань пробації зазначається, що на обліку Броварського районного відділу № 2 філії Державної установи «Центр пробації» у м. Києві та Київській області засуджений ОСОБА_4 перебуває з 25 червня 2020 року.

На засудженого відповідно ст. 76 КК України згідно з вироком Броварського міськрайонного суду Київської області від 18 травня 2020 року покладені наступні обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган пробації про зміну місця проживання або роботи; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

15 липня 2020 року засудженому були роз`яснені порядок та умови відбування покарання при засудженні з випробуванням. Також він був попереджений про недопущення скоєння нового кримінального правопорушення, порушення громадського порядку та виконання покладених на нього судом обов`язків, а також він був попереджений про наслідки за невиконання покладених на нього судом обов`язків.

15 липня 2020 року засудженому було винесено постанову про встановлення днів явки на реєстрацію, згідно з якою останній повинен з`являтись до відділу пробації в останню п`ятницю кожного місяця.

28 серпня 2020 року та 25 вересня 2020 року засуджений ОСОБА_4 без поважних причин не з`явився до відділу пробації на реєстрацію, за допущене порушення засудженому 04 вересня 2020 року та 30 вересня 2020 року були винесені письмові попередження та роз`яснено про наслідки у разі подальшого невиконання покладених на нього судом обов`язків.

Як вбачається з матеріалів клопотання, за ухилення від виконання обов`язків, покладених судом 01.10.2020 року, особову справу засудженого ОСОБА_4 було направлено до Броварського міськрайонного суду Київської області для вирішення питання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням та направлення останнього в місця позбавлення волі на строк, призначений вироком суду, при цьому ухвалою Броварського міськрайонного суду Київської області від 16.10.2020 року у задоволенні даного клопотання було відмовлено.

Автор клопотання зазначає, що 27.11.2020 року, 28.12.2020 року та 29.01.2021 року засуджений ОСОБА_4 , без поважних причин не з`явився до відділу пробації на реєстрацію, а також не повідомив відділ пробації про зміну місця проживання, крім того 07.12.2020 року та 17.12.2020 року останній не з`явився за викликами до відділу пробації, за допущені порушення засудженому 16.02.2021 року було винесено письмове попередження та роз`яснено про наслідки у разі подальшого невиконання покладених на нього судом обов`язків.

Не зважаючи на винесені попередження про наслідки за невиконання обов`язків, покладених на нього судом, засуджений ОСОБА_4 правильних висновків для себе не зробив та знову допустив порушення, так 30.04.2021 року та 28.05.2021 року без поважних причин не з`явився до відділу пробації на реєстрацію. За допущені порушення засудженому 24.06.2021 року повторно було винесено письмове попередження та роз`яснено про наслідки у разі подальшого невиконання покладених на нього судом обов`язків.

Крім того, відповідно до матеріалів клопотання, 19.02.2021 року та 25.02.2021 року засуджений ОСОБА_5 був притягнутий до адміністративної відповідальності, передбаченої частиною 1 статті 175-1, частиною 1 статті 178 КУпАП, а 15.03.2021 року до адміністративної відповідальності, передбаченої частиною 1 статті 178, частиною 2 статті 44-3 КУпАП.

При цьому, як вбачається з клопотання, Броварською окружною прокуратурою Київської області направлено до суду обвинувальний акт відносно ОСОБА_4 , у межах кримінального провадження № 12020115130000659 від 04.12.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 185 КК України та згідно оцінки ризиків вчинення повторного кримінального правопорушення, засуджений ОСОБА_4 має низький рівень вчинення повторного кримінального правопорушення.

У зв`язку з викладеним, орган з питань пробації просить суд скасувати звільнення від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком, призначеного вироком Броварського міськрайонного суду Київської області від 18.05.2020 р. гр. ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та направити останнього в місця позбавлення волі на строк, призначений вироком суду.

Прокурор у судове засідання не з`явився, звернувся до суду з заявою про розгляд клопотання у його відсутність, у якій просив відмовити у задоволенні клопотання.

У судове засідання представник органу пробації та засуджений не з`явились, що за правилами частини 5 статті 539 КПК України, не перешкоджає проведенню судового засідання.

Згідно частини 4 статті 107 КПК України фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів кримінального провадження, не здійснювалось, у зв`язку з неприбуттям у судове засідання осіб, які беруть участь у судовому провадженні.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступне.

Так,вироком Броварськогоміськрайонного судуКиївської областівід 18травня 2020року (справа№ 361/3028/20) ОСОБА_4 було визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого частиною 3 статті 185 КК України та призначено йому покарання у виді позбавлення волі строком на 3 (три) роки 6 (шість) місяців. На підставі статті 75 КК України ОСОБА_4 булозвільнено відвідбування покаранняз випробуванняміз встановленняміспитового термінустроком на3(три)роки. Відповідно до статті 76 КК України на засудженого були покладені обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган пробації про зміну місця проживання або роботи; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Відповідно до частини 1 статті 78 КК України після закінчення іспитового строку засуджений, який виконав покладені на нього обов`язки та не вчинив нового злочину, звільняється судом від призначеного йому покарання.

Згідно з положеннями статті 165К ВК України іспитовий строк обчислюється з моменту проголошення вироку суду. Після закінчення іспитового строку засуджений, який виконав покладені на нього обов`язки та не вчинив нового кримінального правопорушення, за поданням уповноваженого органу з питань пробації звільняється судом від призначеного йому покарання, нагляд припиняється і засуджений знімається з обліку в зазначеному органі.

Статтею 166 КВК України передбачена відповідальність осіб, звільнених від відбування покарання з випробування, а саме за:

- невиконання обов`язків, встановлених КВК України, Законом України «Про пробацію», а також покладених на засудженого судом;

- систематичне вчинення правопорушення, що тягнуть за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення,

Статтею 166 КВК України також передбачений і порядок дій уповноваженого органу з питань пробації, серед яких зокрема і внесення до суду подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного покарання.

З наданих прокурором документів щодо засудженого ОСОБА_4 судом встановлено, що у провадженні Броварського міськрйонного суду Київської області перебуває обвинувальний акт, за обвинуваченням засудженого ОСОБА_4 у ймовірному вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 185 КК України в період іспитового строку, у зв`язку з чим, іспитовий строк, визначений відносно останнього за вироком Броварського міськрайонного суду Київської області від 18 травня 2020 року може бути врахований при ухваленні вироку та призначенні покарання, у випадку визнання ОСОБА_4 винним у вчиненні кримінального правопорушення.

З урахуванням наведеного, дослідивши матеріали особової справи засудженого та надані прокурором матеріали, суд не вбачає законних підстав для задоволення клопотання.

На підставі наведеного та керуючись статтями 369, 373, 535, 537, 539 КПК України,

п о с т а н о в и в:

У задоволенні клопотання відмовити.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляції через Броварський міськрайонний суд Київської області до Київського апеляційного суду протягом 7 (семи) днів з дня її оголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 100046220
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку