open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Єдиний унікальний номер справи 229/2583/21

Номер провадження 2-о/229/125/2021

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 вересня 2021 року м. Дружківка

Дружківський міський суд Донецької області у складі:

головуючого судді Гонтар А.Л.,

присяжних Свєтушак Т.О.,

Спориш Т.І.,

за участю секретаря

судового засідання Цукаревої К.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за заявою Дружківського дитячого будинку - інтернату, заінтересована особа Орган опіки та піклування Дружківської міської ради про визнання громадянина недієздатним,

ВСТАНОВИВ:

19 травня 2021 року заявник звернувся до суду із заявою, в якій просить визнати недієздатною особою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку м. Донецьк, що мешкає в Дружківському дитячому будинку інтернаті: АДРЕСА_1 .

Обґрунтовує свої вимоги тим, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є підопічною Дружківського дитячого будинку-інтернату та перебуває на повному державному забезпеченні з 07.12.2012 року по теперішній час. Вона є особою з інвалідністю І групи. ОСОБА_1 потребує постійного нагляду та турботи. Внаслідок хронічного, стійкого, психічного розладу вона не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, здійснювати свої права та виконувати обов`язки, самостійно вчинити будь-який правочин.

Ухвалою Дружківського міського суду Донецької області від 24травня 2021 рокувідкрито провадженняпо цивільнійсправі тапризначено судовийрозгляд на 16червня 2021 ро-ку(а.с. 17-18).

Ухвалою Дружківськогоміського судуДонецької областівід 16червня 2021 року призначено по цивільній справі за заявою Дружківського дитячого будинку-інтернату, заінтересована особа Орган опіки та піклування Дружківської міської ради про визнання громадянина недієздатною особою, судово-психіатричну експертизу.

Проведення експертизи доручено експертам КЛПУ "Обласна психіатрична лікарня м. Слов`янська", що знаходиться за адресою: вул. Нарвська, 16 м. Слов`янськ Донецькій області, 84115.

На часпроведення експертизизупинено провадженняу справі(а.с. 21-22).

28серпня 2021 року амбулаторним судово-психіатричним відділенням при КНП "ОКПЛ м. Слов`янськ" повернуто до суду після виконання матеріали цивільної справи та надано висновок судово-психіатричного експерта № 108 відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою Дружківського міського суду Донецької області від 07 вересня 2021 року провадження у справі поновлено (а.с. 31-32 ).

В судове засідання представник заявника не з`явилась. Про дату, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, проте надала заяву про розгляд справи без її участі, наполягала на задоволенні заяви.

ОСОБА_1 , відносно якої вирішується питання про визнання недієздатним, згідно висновку експерта за психічним станом, відсутністю комунікативних функцій не може прийняти участь у судовому засіданні та давати пояснення по суті справи.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився. Про дату, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, проте надала заяву про розгляд справи без її участі, не заперечувала проти задоволення заяви.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснюється на підставі ч.2ст.247 Цивільного процесуального кодексу України.

Дослідивши матеріали справи, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи, встановивши факти та відповідні їм правовідносини, суд дійшов до таких висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

За правилами ч. 3 ст. 296 ЦПК України заява про визнання фізичної особи недієздатною може бути подана членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.

Відповідно до ст. 66 ЦК України, якщо над фізичною особою, яка перебуває у навчальному закладі, закладі охорони здоров`я або закладі соціального захисту населення, не встановлено опіку чи піклування або не призначено опікуна чи піклувальника, опіку або піклування над нею здійснює цей заклад.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , згідно довідки наданої Дружківським дитячим будинком-інтернатом від 14.05.2021 року № 104, є підопічною Дружківського дитячого будинку-інтернату та перебуває на повному державному забезпеченні з 07.12.2012 року по теперішній час. Зарахована до списочного складу підопічних будинку - інтернату наказом № 27 від 07.12.2012 року (а.с. 3).

Як вбачається з довідки від 13 жовтня 2020 року серії 12 ААБ № 853900, виданої Міжрайонною медико-соціальною експертною комісією м. Слов`янськ, 13жовтня 2020 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 безстроково призначено першу А групу інвалідності. Причина інвалідності - з дитинства до 18 років. Інвалідність встановлена безстроково. Висновок про умови та характер праці: потребує постійного стороннього догляду та нагляду (а.с. 4).

З висновку судово-психіатричної експертизи №108 від 05 серпня 2021 року вбачається, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,страждає на слабоумство у вигляді глибокої розумової відсталості, синдром ОСОБА_2 . Особа за станом свого психічного здоров`я не може розуміти значення своїх дій та керувати ними. За психічним станом ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,потребує призначенняопіки (а.с. 24-28).

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за можливе визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною особою.

Так, відповідно до ч.6 ст. 300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Керуючись ст.ст. 259,263 265, 295-300, ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ:

заяву Дружківського дитячого будинку - інтернату, заінтересована особа Орган опіки та піклування Дружківської міської ради про визнання громадянина недієздатним,- задовольнити.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку м. Донецьк, що мешкає в Дружківському дитячому будинку інтернаті: АДРЕСА_1 , недієздатною особою.

Фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Встановити строк дії рішення суду про визнання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, терміном на два роки.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене учасниками справи в апеляційному порядку до Донецького апеляційного суду через Дружківський міський суд Донецької області шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня проголошення рішення.

Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Повний текст рішення виготовлено в нарадчій кімнаті 30 вересня 2021 року.

Суддя: А.Л. Гонтар

Присяжні: Т.О. Свєтушак

Т.І. Спориш

Джерело: ЄДРСР 100013751
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку