open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 487/3011/24

Провадження № 1-кс/487/2409/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.04.2024 м.Миколаїв

Слідчий суддя Заводського районного суду міста Миколаєва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання дізнавача сектору дізнання Миколаївського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Миколаївській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №12023186060000188 від 31.10.2023, за ознаками кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, про тимчасовий доступ до документів, -

ВСТАНОВИВ:

Дізнавач сектору дізнання Миколаївського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Миколаївській області ОСОБА_3 за погодженням з прокурором Окружної прокуратури міста Миколаєва ОСОБА_4 звернувся до слідчого суді з клопотанням, в якому просив надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ), розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , та з можливістю вилучення належним чином завірених копій (електронних і паперових) у Миколаївському відділенні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , а саме: інформації по банківському рахунку належному ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з розшифровкою контрагентів та завірених копій наступних документів: анкети-заяви про приєднання до умов і правил надання банківських послуг у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » щодо відкриття банківської карти, паспорту громадянина України, ідентифікаційного коду власника банківської карти, карти із зразками підписів, номери телефонів, адрес, електронних адрес, фотографій, в тому числі в електронному вигляді; інформації по банківському рахунку належному ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , заперіод з вересня 2022 року по дату розгляду клопотання із вказанням суми валюти операції, залишків коштів після здійснення банківської операції, часу здійснення операції, адресами здійснення операцій, адресатами банківських терміналів та відділень банків; повну інформацію про банківські рахунки (обов`язково вказати банківську установу) із зазначенням номерів рахунків, номерів банківських карток, повних анкетних даних осіб на які зареєстровано рахунки та копій документів, на які було здійснено переведення грошових коштів з банківського рахунку належному ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , або з яких здійснювалось переведення на вказаний вище рахунок, за період з вересня 2022 року по дату розгляду клопотання; інформацію про здійснення будь-якого виду оплати з банківського рахунку належному ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за період з вересня 2022 року по дату розгляду клопотання, а саме поповнень мобільних телефонів, оплати комунальних послуг, послуг зв`язку, тощо із розшифровкою наявних даних щодо отримувачів коштів; у випадку наявності матеріали службового розслідування служби безпеки АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » по даному факту; відомості про номер телефону (фінансовий номер), на який надходять SMS повідомлення про нарахування/зняття грошових коштів з банківського рахунку належному ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та інші операції. Клопотання дізнавач обґрунтовує тим, що Миколаївським РУП ГУ НП в Миколаївській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №12023186060000188 від 31.10.2023, за ознаками кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 30.10.2023 до відділення поліції № 4 Рівненського районного управління поліції ГУНП в Рівненській області надійшла письмова заява ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жителя АДРЕСА_3 , в якій він зазначив, що 28.10.2023 невідома особа, шляхом обману та зловживання довірою, під приводом продажу одягу на сторінці інтернет-магазину « ІНФОРМАЦІЯ_4 » в соціальної мережі «Instagram» заволоділа грошовими коштами у сумі 890 грн. Грошові кошти заявник особисто переказав на банківську картку, емітовану АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » НОМЕР_2 .

Відповідно до вимог ухвали слідчого судді Березнівського районного суду Рівненської області проведено тимчасовий доступ до речей і документів, які містять банківську таємницю, та вилучено копії наявної в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » інформації по банківському рахунку НОМЕР_3 (карта № НОМЕР_2 ) емітованій для громадянина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця сщ. Коларівка (Миколаївська обл.), паспорт громадянина України (додаток « ІНФОРМАЦІЯ_6 ») НОМЕР_4 виданий (орган) 4826 від 02.08.2021, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_4 , м.н. НОМЕР_5 (фінансовий номер).

Під час проведення досудового розслідування надано доручення оперативному підрозділу Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області в порядку статті 40-1 КПК України щодо встановлення місцезнаходження громадянина ОСОБА_5 та забезпечення прибуття останнього до дізнавача для проведення слідчих дій.

02.04.2024 під час опитування громадянина ОСОБА_5 останній пояснив, що приблизно у вересні 2023 року ОСОБА_5 з метою покращення свого матеріального становища шляхом обману, за допомогою мобільного телефону в соціальній мережі Instagram створив сторінки аккаунтів під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та «_krosovki_u_k_r». На сторінках профілів вказаних вище ОСОБА_5 розміщував фотозображення товарів чоловічої одежі і взуття (копіював фото товарів у мережі Інтернет) та викладав інформацію про продаж товарів, яких в останнього не було в наявності, вказавши при цьому ціну.

Також, для того щоб отримувати грошові кошти за продаж товарів, ОСОБА_5 відкрив в банківських установах рахунки/карти, а саме: ІНФОРМАЦІЯ_7 , izibank (оформлення онлайн), ІНФОРМАЦІЯ_8 (оформлення онлайн), АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (оформлення онлайн) та АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_9 ».

Крім того, 02.04.2024 під час опитування громадянина ОСОБА_5 останній добровільно надав працівникам поліції для проведення відповідних слідчих дій свій мобільний телефон марки Apple iPhone XS (IMEI-код телефону та встановленою SIM-картою мобільного оператору lifecell Україна НОМЕР_5 .

Під час огляду додатку соціальної мережі Instagram виявлено сторінки аккаунту « ОСОБА_7 », створеної в січні 2023 року, та аккаунту « ОСОБА_8 » створену в жовтні 2022 року.

Вищевказане дає підстави вважати про вчинення шахрайських дій ОСОБА_5 з 2022 року.

У клопотанні дізнавача посилається на те, що у органа досудового розслідування виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до відомостей, що можуть становити охоронювану законом таємницю, а саме інформацію по банківським рахункам ОСОБА_5 в наступних банківських установах - АТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » ( ІНФОРМАЦІЯ_7 ), АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », AT « ІНФОРМАЦІЯ_11 » та АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( ІНФОРМАЦІЯ_12 ).

Так, на думку дізнавача, в результаті отримання інформації, яка перебуває у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », можуть бути отриманні фактичні данні, які самостійно або в сукупності з іншими, зібраними під час досудового розслідування, можуть мати доказове значення при з`ясуванні обставин вчинення кримінального правопорушення, а також, це надасть змогу встановити осіб, які були ошукані ОСОБА_5 з використанням створених останнім фейкових інтернет-магазинів.

В судовому засіданні дізнавач не був присутнім, надав до суду заяву про розгляд клопотання за його відсутності.

Відповідно до ст. 163 КПК України, клопотання розглянуто без участі особи у володінні якої знаходяться речі та документи.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов наступного.

Згідно ч. 2 ст. 93 КПК України, сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 131 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, який застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження.

Згідно з ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором (ч. 1 ст. 160 КПК України).

Порядок доступу до такої інформації регулюється положеннями ч.ч. 5, 6 ст.163 КПК України, а саме, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; а також доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Встановлено, що Миколаївським районним управління поліції Головного управління Національної поліції в Миколаївській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №12023186060000188 від 31.10.2023, за ознаками кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 30.10.2023 до відділення поліції № 4 Рівненського районного управління поліції ГУНП в Рівненській області надійшла письмова заява ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жителя АДРЕСА_3 , про те, що 28.10.2023 невідома особа, шляхом обману та зловживання довірою, під приводом продажу одягу на сторінці інтернет-магазину « ІНФОРМАЦІЯ_4 » в соціальної мережі «Instagram» заволоділа грошовими коштами у сумі 890 грн. Грошові кошти заявник особисто переказав на банківську картку, емітовану АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » НОМЕР_2 .

Відповідно до вимог ухвали слідчого судді Березнівського районного суду Рівненської області проведено тимчасовий доступ до речей і документів, які містять банківську таємницю, та вилучено копії наявної в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » інформації по банківському рахунку НОМЕР_3 (карта № НОМЕР_2 ) емітованій для громадянина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця сщ. Коларівка (Миколаївська обл.), паспорт громадянина України (додаток « ІНФОРМАЦІЯ_6 ») НОМЕР_4 виданий (орган) 4826 від 02.08.2021, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_4 , м.н. НОМЕР_5 (фінансовий номер).

Під час проведення досудового розслідування встановлено місцезнаходження громадянина ОСОБА_5 та забезпечено його прибуття для проведення слідчих дій.

02.04.2024 під час опитування громадянина ОСОБА_5 останнім було повідомлено, що приблизно у вересні 2023 року ОСОБА_5 з метою покращення свого матеріального становища шляхом обману, за допомогою мобільного телефону в соціальній мережі Instagram створив сторінки аккаунтів під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та «_krosovki_u_k_r». На сторінках профілів вказаних вище ОСОБА_5 розміщував фотозображення товарів чоловічої одежі і взуття (копіював фото товарів у мережі Інтернет) та викладав інформацію про продаж товарів, яких в останнього не було в наявності, вказавши при цьому ціну. Для отримання грошових коштів за продаж товарів, ОСОБА_5 відкрив в банківських установах рахунки/карти, а саме: ІНФОРМАЦІЯ_7 , izibank (оформлення онлайн), ІНФОРМАЦІЯ_8 (оформлення онлайн), АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (оформлення онлайн) та АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_9 ».

Крім того, 02.04.2024 під час опитування громадянина ОСОБА_5 останній добровільно надав працівникам поліції для проведення відповідних слідчих дій свій мобільний телефон марки Apple iPhone XS (IMEI-код телефону та встановленою SIM-картою мобільного оператору lifecell Україна НОМЕР_5 .

Під час огляду додатку соціальної мережі Instagram виявлено сторінки аккаунту « ОСОБА_7 », створеної в січні 2023 року, та аккаунту « ОСОБА_8 » створену в жовтні 2022 року.

Вищевказане дає підстави вважати про вчинення шахрайських дій ОСОБА_5 з 2022 року.

Враховуючи те, що досудове розслідування у даному кримінальному провадженні здійснюється за фактом шахрайських дій, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів, які містять відомості по банківським рахункам ОСОБА_5 , відкриті в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Документи, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », можуть містити фактичні данні, які самостійно або в сукупності з іншими, зібраними під час досудового розслідування, можуть мати доказове значення при з`ясуванні обставин вчинення кримінального правопорушення, а також, це надасть змогу встановити осіб, які були ошукані ОСОБА_5 з використанням створених останнім фейкових інтернет-магазинів.

З огляду на викладене, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання відповідає вимогам ст.160 КПК України, дізнавачем доведено наявність підстав, передбачених ч.ч. 5, 6 ст. 163 КПК України, отримати зазначені документи іншим способом неможливо, а тому є підстави для задоволення клопотання.

Керуючись ст. ст. 131, 159-163 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання дізнавача задовольнити.

Надати дізнавачу сектору дізнання Миколаївського районного управління поліції ГУНП в Миколаївській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 , дізнавачу сектору дізнання Миколаївського районного управління поліції ГУНП в Миколаївській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_9 , дізнавачу сектору дізнання Миколаївського районного управління поліції ГУНП в Миколаївській області майору поліції ОСОБА_10 дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄРДПОУ НОМЕР_1 ), розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , що містять такі відомості: інформацію по банківському рахунку, який належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з розшифровкою контрагентів та наступних документів: анкети-заяви про приєднання до умов і правил надання банківських послуг у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » щодо відкриття банківської карти, паспорту громадянина України, ідентифікаційного коду власника банківської карти, карти із зразками підписів, номери телефонів, адрес, електронних адрес, фотографій, в тому числі в електронному вигляді; інформацію по банківському рахунку, який належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за період з вересня 2022 року по 08 квітня 2024 із вказанням суми валюти операції, залишків коштів після здійснення банківської операції, часу здійснення операції, адресами здійснення операцій, адресатами банківських терміналів та відділень банків; повну інформацію про банківські рахунки (обов`язково вказати банківську установу) із зазначенням номерів рахунків, номерів банківських карток, повних анкетних даних осіб на які зареєстровано рахунки та копій документів, на які було здійснено переведення грошових коштів з банківського рахунку належному ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , або з яких здійснювалось переведення на вказаний вище рахунок, за період з вересня 2022 року по 08 квітня 2024; інформацію про здійснення будь-якого виду оплати з банківського рахунку належному ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за період з вересня 2022 року по 08 квітня 2024, а саме: поповнень мобільних телефонів, оплати комунальних послуг, послуг зв`язку, тощо із розшифровкою наявних даних щодо отримувачів коштів; у випадку наявності матеріали службового розслідування служби безпеки АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » по даному факту; відомості про номер телефону (фінансовий номер), на який надходять SMS повідомлення про нарахування/зняття грошових коштів з банківського рахунку належному ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та інші операції, з можливістю зробити копії цих документів у Миколаївському відділенні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », розташованого за адресою: АДРЕСА_5 .

Ухвала дійсна до 25.06.2024.

Роз`яснити положення частини 1 статті 166 КПК України, згідно яких, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 118616113
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку