ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬТЕХНІЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТА СПОЖИВЧОЇ ПОЛІТИКИ
Н А К А З
12.06.2008 N 192
Про затвердження національних стандартів,змін до національних стандартів,
скасування нормативних документів
та внесення змін до наказів Держспоживстандарту
від 03.08.2006 р. N 230, від 10.11.2006 р. N 322,
від 25.12.2006 р. N 364, від 27.12.2006 р. N 374,
від 27.12.2006 р. N 375, від 05.05.2008 р. N 140
та від 16.05.2008 р. N 154
{ Із змінами, внесеними згідно з Наказами Державногокомітету України з питань технічного регулювання
та споживчої політики
N 270 ( v0270609-08 ) від 04.08.2008
N 424 ( v0424609-08 ) від 26.11.2008
N 478 ( v0478609-09 ) від 28.12.2009
N 496 ( v0496609-09 ) від 30.12.2009
N 47 ( v0047609-10 ) від 18.02.2010
N 107 ( v0107609-10 ) від 24.03.2010 }
Відповідно до Закону України "Про стандартизацію" ( 2408-14 )
та на виконання Плану національної стандартизації Н А К А З У Ю:
1. Затвердити зміну до національного стандарту України з
наданням чинності з 1 вересня 2008 р.:
зміна N 1 ДСТУ 4282:2004 Солод пивоварний ячмінний. Загальнітехнічні умови
2. Затвердити національні стандарти України з наданням
чинності а) з 1 січня 2009 р.:
ДСТУ 5004:2008 Какао-масло. Загальні технічні умови- Вперше
ДСТУ 5005:2008 Замінники какао-масла. Загальні технічні умови- Вперше (зі скасуванням в Україні
ГОСТ 28931-91)
ДСТУ 5006:2008 Какао терте. Загальні технічні умови- Вперше
ДСТУ 5007:2008 Замінники какао-масла. Метод визначання масовоїчастки твердих тригліцеридів
- Вперше (зі скасуванням в Україні
ГОСТ 28929-91)
ДСТУ 5008:2008 Рідини парфумерно-косметичні. Методи визначанняоб'ємної частки етилового спирту
- Вперше
ДСТУ 5009:2008 Вироби парфумерно-косметичні. Правилаприймання, відбирання проб, методи
органолептичних випробувань
- Вперше (зі скасуванням в Україні
ГОСТ 29188.0-91)
ДСТУ 5010:2008 Продукція парфумерно-косметична. Пакування,маркування, транспортування і зберігання
- Вперше (зі скасуванням в Україні
ГОСТ 27429-87, ГОСТ 28303-89)
ДСТУ 5011:2008 Кокони шовковичного шовкопряда племінні.Технічні умови
- Вперше
ДСТУ 5012:2008 Шовківництво. Терміни та визначення понять- Вперше
ДСТУ 5013:2008 Водорості та трави морські. Номенклатурабіологічна і товарна
- Вперше
ДСТУ 5014:2008 Ентомофаги та акарифаги шкідниківсільськогосподарських культур.
Номенклатура зоологічна і товарна
- Вперше
ДСТУ 5015:2008 Волокно лляне коротке. Технічні умови- Вперше (зі скасуванням в Україні
ГОСТ 9394-76)
ДСТУ 5016:2008 Ентомологічні препарати трихограми.Загальні технічні умови
- Вперше
ДСТУ 5017:2008 Метрологія. Державна повірочна схема длязасобів вимірювання параметрів шорсткості
R , R і R в діапазоні
a max z
від 0,025 мкм до 1600 мкм
- Вперше (зі скасуванням ГОСТ 8.296-78)
ДСТУ-Н 5018:2008 Метрологія. Системи для вимірювання витрати,об'єму та маси води автоматизовані. Типова
програма державної метрологічної атестації
методики виконання вимірювання
- Вперше
ДСТУ 5019:2008 Торф. Терміни та визначення понять- Вперше
{ Підпункт "а" пункту 2 із змінами, внесеними згідно з Наказом
Державного комітету України з питань технічного регулювання та
споживчої політики N 270 ( v0270609-08 ) від 04.08.2008 }
б) з 1 липня 2009 р.:
ДСТУ 5020:2008 Концентрати харчові. Методи визначання домішокі зараженості шкідниками зерна
- Вперше (зі скасуванням в Україні
ГОСТ 15113.2-77)
в) з 1 липня 2010 р.:
{ Позицію підпункту "в" пункту 2 вилучено на підставі Наказу
Державного комітету України з питань технічного регулювання та
споживчої політики N 496 ( v0496609-09 ) від 30.12.2009 }
{ Позицію підпункту "в" пункту 2 вилучено на підставі Наказу
Державного комітету України з питань технічного регулювання та
споживчої політики N 496 ( v0496609-09 ) від 30.12.2009 }
{ Підпункт "в" пункту 2 із змінами, внесеними згідно з Наказами
Державного комітету України з питань технічного регулювання та
споживчої політики N 270 ( v0270609-08 ) від 04.08.2008, N 107
( v0107609-10 ) від 24.03.2010 }
г) з 1 січня 2010 р.:
ДСТУ 5023:2008 Вироби кондитерські борошняні. Метод визначанняздатності до намокання
- Вперше (зі скасуванням в Україні
ГОСТ 10114-80)
ДСТУ 5024:2008 Вироби кондитерські. Методи визначаннякислотності та лужності
- Вперше (зі скасуванням в Україні
ГОСТ 5898-87)
ДСТУ 5025:2008 Вироби кондитерські. Метод визначання масовоїчастки загальної сірчистої кислоти
- Вперше (зі скасуванням в Україні
ГОСТ 26811-86)
{ Позицію підпункту "г" пункту 2 вилучено на підставі Наказу
Державного комітету України з питань технічного регулювання та
споживчої політики N 47 ( v0047609-10 ) від 18.02.2010 }
ДСТУ 5027:2008 Протипожежна техніка. Установки водяногопожежогасіння автоматичні. Зрошувачі для
водяних завіс. Загальні технічні вимоги та
методи випробовування
- Вперше
{ Позицію підпункту "г" пункту 2 вилучено на підставі Наказу
Державного комітету України з питань технічного регулювання та
споживчої політики N 478 ( v0478609-09 ) від 28.12.2009 }
{ Підпункт "г" пункту 2 із змінами, внесеними згідно з Наказами
Державного комітету України з питань технічного регулювання та
споживчої політики N 424 ( v0424609-08 ) від 26.11.2008, N 47
( v0047609-10 ) від 18.02.2010 }
д) з 1 липня 2010 р.:
ДСТУ Соя. Ідентифікація генетично модифікованих
5021.1:2008 організмів. Частина 1. Методи відбирання таправила готування проб
- Вперше
ДСТУ Соя. Ідентифікація генетично модифікованих
5021.2:2008 організмів. Частина 2. Метод визначаннягенетично модифікованих організмів
- Вперше
{ Позицію підпункту "д" пункту 2 виключено на підставі Наказу
Державного комітету України з питань технічного регулювання та
споживчої політики N 107 ( v0107609-10 ) від 24.03.2010 }
{ Пункт 2 доповнено підпунктом "д" згідно з Наказом Державного
комітету України з питань технічного регулювання та споживчої
політики N 496 ( v0496609-09 ) від 30.12.2009; із змінами,
внесеними згідно з Наказом Державного комітету України з питань
технічного регулювання та споживчої політики N 47 ( v0047609-10 )
від 18.02.2010 }
д) з 1 червня 2010 р.
ДСТУ 5028:2008 Яйця курячі харчові. Технічні умови- Вперше
(зі скасуванням в Україні ГОСТ 27583-88)
{ Пункт 2 доповнено підпунктом "д" згідно з Наказом Державного
комітету України з питань технічного регулювання та споживчої
політики N 478 ( v0478609-09 ) від 28.12.2009 }
е) з 1 липня 2010 р.:
ДСТУ 5026:2008 Просо. Технічні умови- Вперше
(зі скасуванням чинності в Україні
ГОСТ 22983-88){ Пункт 2 доповнено підпунктом "е" згідно з Наказом Державного
комітету України з питань технічного регулювання та споживчої
політики N 107 ( v0107609-10 ) від 24.03.2010 }
3. Скасувати чинність нормативних документів а) з 1 січня 2009 р.:
ГОСТ 28931-91 Заменители масла какао. Технические условия
ГОСТ 28929-91 Заменители масла какао. Метод определениямассовой доли твердых триглицеридов
ГОСТ 29188.0-91 Изделия парфюмерно-косметические. Правилаприемки, отбор проб, методы органолептических
испытаний
ГОСТ 27429-87 Изделия парфюмерно-косметические, жидкие.Упаковка, маркировка, транспортирование и
хранение
ГОСТ 28303-89 Изделия косметические. Упаковка, маркировка,транспортирование и хранение
ГОСТ 9394-76 Волокно льняное короткое. Технические условия
ГОСТ 8.296-78 ГСИ. Государственный специальный эталон иобщесоюзная поверочная схема для средств
измерений параметров шероховатости
R и R в диапазоне 0,025/1600 мкм
max z
{ Підпункт "а" пункту 3 із змінами, внесеними згідно з Наказом
Державного комітету України з питань технічного регулювання та
споживчої політики N 270 ( v0270609-08 ) від 04.08.2008 }
б) з 1 липня 2009 р.:
ГОСТ 15113.2-77 Концентраты пищевые. Методы определенияпримесей и зараженности вредителями хлебных
запасов
в) з 1 січня 2010 р.:
ГОСТ 10114-80 Изделия кондитерские мучные. Метод определениянамокаемости
ГОСТ 5898-87 Изделия кондитерские. Методы определениякислотности и щелочности
{ Позицію підпункту "в" пункту 3 вилучено на підставі Наказу
Державного комітету України з питань технічного регулювання та
споживчої політики N 47 ( v0047609-10 ) від 18.02.2010 }
ГОСТ 26811-86 Изделия кондитерские. Метод определениямассовой доли общей сернистой кислоты
{ Позицію підпункту "в" пункту 3 вилучено на підставі Наказу
Державного комітету України з питань технічного регулювання та
споживчої політики N 478 ( v0478609-09 ) від 28.12.2009 }
г) з 1 червня 2010 р.
ГОСТ 27583-88 Яйца куриные пищевые.Технические условия{ Пункт 3 доповнено підпунктом "г" згідно з Наказом Державного
комітету України з питань технічного регулювання та споживчої
політики N 478 ( v0478609-09 ) від 28.12.2009 }
д) з 1 липня 2010 р.
ГОСТ 22983-88 Просо. Требования при заготовкахи поставках.
{ Пункт 3 доповнено підпунктом "д" згідно з Наказом Державного
комітету України з питань технічного регулювання та споживчої
політики N 47 ( v0047609-10 ) від 18.02.2010; із змінами,
внесеними згідно з Наказом Державного комітету України з питань
технічного регулювання та споживчої політики N 107 ( v0107609-10 )
від 24.03.2010 }
4. Внести зміну до наказу Держспоживстандарту України від
3 серпня 2006 р. N 230 ( v0230609-06 ) "Про затвердження
національних стандартів України", а саме: термін надання чинності
ДСТУ ISO 6579:2006 та ДСТУ ISO 18593:2006 замінити слова та цифри
з "1 липня 2007 р." на "1 жовтня 2008 р.".
5. Внести зміну до наказу Держспоживстандарту від
10 листопада 2006 р. N 322 ( v0322609-06 ) "Про надання чинності в
Україні міждержавним стандартам, змінам до міждержавних стандартів
та скасування нормативних документів", а саме: у пункті 1
запровадити перехідний період одночасної дії
ДСТУ ГОСТ 12.4.041:2006 та ГОСТ 12.4.041-89 терміном на 3 роки.
6. Внести зміну до наказу Держспоживстандарту України від
25 грудня 2006 р. N 364 ( v0364609-06 ) "Про затвердження
національних стандартів України та скасування нормативних
документів", а саме: термін надання чинності ДСТУ ISO 658:2006
замінити з "1 січня 2008 р." на " 1 жовтня 2008 р.".
7. Внести зміну до наказу Держспоживстандарту від 27 грудня
2006 р. N 374 ( v0374609-06 ) "Про затвердження національних
стандартів України та скасування нормативних документів", а саме: - термін надання чинності ДСТУ ISO 771:2006, ДСТУ
ISO 5511:2006, ДСТУ ISO 7847:2006 замінити слова та цифри з
"1 січня 2008 р." на "1 жовтня 2008 р."; - у пункті 1 підпункту "а" ДСТУ ISO 7847:2006 словосполучення
"дієновою кислотою" замінити на словосполучення "дієновою
структурою".
8. Внести зміну до наказу Держспоживстандарту України від
27 грудня 2006 р. N 375 ( v0375609-06 ) "Про затвердження
національних стандартів та скасування нормативних документів", а
саме: термін надання чинності ДСТУ ISO 542:2006 замінити з
"1 січня 2008 р." на "1 жовтня 2008 р.".
9. Внести зміну до наказу Держспоживстандарту України від
5 травня 2008 р. N 140 ( v0140609-08 ) "Про затвердження
національних стандартів, змін до національних стандартів,
скасування нормативних документів та внесення змін до наказу
Держспоживстандарту від 26.12.2006 р. N 372", а саме: у пункті 1 підпункту "б" слова та цифри "ДСТУ 4986:2008
"Матка бджолина української степової породи" (зі скасуванням в
Україні ГОСТ 23127-78) замінити на слова та цифри "ДСТУ 4986:2008
(зі скасуванням в Україні ГОСТ 23127-78, в частині української
степової породи)".
10. Внести зміну до наказу Держспоживстандарту України від
16 травня 2008 р. N 154 ( v0154609-08 ) "Про затвердження
національних стандартів, змін до національних стандартів та
скасування нормативних документів", а саме: у пункті 2 підпункту "б" слова та цифри "зміна N 1
ДСТУ 3226-95 (ГОСТ 10882-98)" замінити на слова та цифри
"національна зміна N 1 ДСТУ 3226-95 (ГОСТ 10882-98)".
11. Керівникам центрів стандартизації, метрології та
сертифікації Держспоживстандарту у встановленому порядку
забезпечити перевірку та приведення зареєстрованих технічних умов
у відповідність до вимог національних стандартів, що затверджені
цим наказом.
12. Державному підприємству "Український науково-дослідний і
навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості"
(Цициліано О.Д.) забезпечити: опублікування цього наказу у черговому виданні щомісячного
інформаційного покажчика "Стандарти"; видання не пізніше, ніж за 90 днів до набрання чинності
затверджених цим наказом національних стандартів.
13. Контроль за виконанням цього наказу покласти на
заступника Голови Черепкова С.Т.
Голова Л.Лосюк
Джерело:Офіційний портал ВРУ