Про затвердження Порядку проведення кваліфікаційної експертизи сорту
Відповідно до абзацу двадцять сьомого частини першої статті 8, статті 27 Закону України «Про охорону прав на сорти рослин», пункту 405 Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року № 1106, пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року № 124, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Порядок проведення кваліфікаційної експертизи сорту, що додається.
2. Департаменту аграрного розвитку забезпечити в установленому законодавством порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра згідно з розподілом обов’язків.
ПОРЯДОК
проведення кваліфікаційної експертизи сорту
1. Цей Порядок визначає процедуру проведення кваліфікаційної експертизи сорту (далі - кваліфікаційна експертиза), яка включає комплекс польових і лабораторних досліджень з метою встановлення відмінності, однорідності та стабільності сорту (далі - ВОС) і, у випадках, встановлених Законом України «Про охорону прав на сорти рослин» (далі - Закон), показників придатності сорту для поширення в Україні (далі - ПСП), необхідних для підготовки експертного висновку за заявкою на сорт з метою прийняття центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони прав на сорти рослин (далі - Компетентний орган), рішення про державну реєстрацію прав на сорт та/або державну реєстрацію сорту або про відмову у державній реєстрації прав на сорт та/або у державній реєстрації сорту.
2. У цьому Порядку термін вживається у такому значенні:
особистий електронний кабінет - електронний сервіс-офіс, який є компонентом автоматизованої інформаційної системи Компетентного органу для забезпечення інформаційної електронної взаємодії між Компетентним органом, експертним закладом та заявником.
Інші терміни, які використовуються у цьому Порядку, вживаються у значеннях, які наведені в Законі.
II. Організація проведення кваліфікаційної експертизи
1. Організацію та проведення кваліфікаційної експертизи, призначення експертів сорту та дотримання ними вимог з організації та проведення кваліфікаційної експертизи за відповідними методиками, затвердженими Компетентним органом, забезпечує експертний заклад.
2. Кваліфікаційна експертиза розпочинається після сплати збору за її проведення та за наявності в експертного закладу дослідних зразків сорту та офіційного зразка.
3. Сплата зборів за проведення кваліфікаційної експертизи здійснюється відповідно до Порядку сплати зборів за дії, пов’язані з охороною прав на сорти рослин, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2002 року № 1183 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 15 липня 2022 року № 798). Сплата зборів здійснюється за дослідження, які фактично проводяться експертним закладом.
4. Кваліфікаційна експертиза проводиться експертним закладом самостійно або експертний заклад:
надає заявнику дозвіл здійснювати необхідні дослідження під контролем такого експертного закладу та враховує результати таких досліджень як результати кваліфікаційної експертизи;
на вимогу заявника враховує результати досліджень, передбачених для проведення кваліфікаційної експертизи, проведених компетентним органом будь-якої іншої договірної сторони Міжнародної конвенції з охорони нових сортів рослин від 02 грудня 1961 року, до якої Україна приєднана відповідно до Закону України від 02 серпня 2006 року № 60-V «Про приєднання України до Міжнародної конвенції з охорони нових сортів рослин» (далі - Конвенція).
враховує дані дореєстраційного сортовивчення за один незалежний вегетаційний цикл як результати кваліфікаційної експертизи, якщо таке дореєстраційне сортовивчення проведено експертним закладом або заявником під контролем експертного закладу.
5. У разі врахування результатів досліджень для цілей кваліфікаційної експертизи додаткові дослідження проводяться лише на вимогу заявника.
6. Компетентний орган визначає перелік родів і видів рослин, сорти яких проходять кваліфікаційну експертизу на ПСП у експертному закладі.
Щодо сортів родів і видів рослин, не віднесених до переліку родів і видів рослин, сорти яких проходять кваліфікаційну експертизу на ПСП в експертному закладі та кваліфікаційну експертизу на ВОС на підставі інформації, наданої заявником, кваліфікаційна експертиза розпочинається після подання заявником відомостей про результати польових досліджень експертизи на ПСП та на відповідність критеріям ВОС за формою, встановленою Компетентним органом.
7. Кваліфікаційна експертиза включає проведення комплексу польових та лабораторних досліджень, які проводяться відповідно до статей 27 та 29 Закону.
Кваліфікаційну експертизу ВОС проводять у двох пунктах досліджень експертного закладу (основному та додатковому).
Кваліфікаційна експертиза на додатковому пункті дослідження здійснюється на вимогу заявника для врахування результатів досліджень другого незалежного вегетаційного циклу та на випадок виникнення форс-мажорних обставин на основному пункті дослідження відповідно до статті 141 Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні».
8. При поданні заявки на сорт заявник зазначає експертний заклад для проведення кваліфікаційної експертизи. експертний заклад визначає службову особу (службових осіб), відповідальну (відповідальних) за проведення кваліфікаційної експертизи (далі - експерти сорту), яка (які) повинна (повинні):
мати спеціальні знання для проведення кваліфікаційної експертизи;
не мати будь-якої заінтересованості у результатах розгляду заявки та кваліфікаційної експертизи (зокрема конфлікту інтересів);
здійснювати окремі експертні дії, пов’язані з виконанням завдань Компетентного органу щодо розгляду заявки на сорт;
дотримуватися вимог щодо нерозголошення інформації, яка є конфіденційною і яку вони використовують при виконанні повноважень.
9. Компетентний орган видає організаційно-розпорядчий акт, в якому зазначаються перелік філій або відокремлених підрозділів (далі - структурні підрозділи), які проводять кваліфікаційну експертизу в експертному закладі у розрізі ботанічних таксонів.
10. В залежності від типу ботанічного таксону та визначених методик експертним закладом формується програма кваліфікаційної експертизи та погоджується Компетентним органом.
11. З метою встановлення ВОС за погодженням з Компетентним органом та/або заявником, або за клопотанням заявника можуть застосовуватись додаткові біохімічні та молекулярні методи ідентифікації.
12. Результати кваліфікаційної експертизи вважаються конфіденційною інформацією. Компетентний орган організовує опублікування на своєму офіційному вебсайті щорічних даних за результатами кваліфікаційної експертизи у знеособленому вигляді.
13. Відомості про походження сорту, у тому числі методи та вихідні форми, про конфіденційність яких заявник повідомив при поданні заявки на сорт, вважаються конфіденційною інформацією та не підлягають розкриттю Компетентним органом та/або експертним закладом, крім випадків, передбачених законодавством. Доступ третіх осіб до цих відомостей забороняється.
14. Інформація щодо етапів проведення та результатів кваліфікаційної експертизи накопичується і зберігається в базі даних сортів та відображається в особистому електронному кабінеті.
15. Листування з заявником здійснюється за поштовою або електронною адресами, вказаними у заяві про визнання прав на сорт та відображається в особистому електронному кабінеті.
III. Особливості проведення кваліфікаційної експертизи в експертному закладі
1. Заявник може брати участь у розгляді питань, які виникли під час проведення кваліфікаційної експертизи. В такому випадку експертний заклад невідкладно інформує заявника про обставини, що склалися, та дії, які здійснюються в період проведення кваліфікаційної експертизи. Про результати врегулювання із заявником питань, які виникали при проведенні кваліфікаційної експертизи сорту, експертний заклад інформує Компетентний орган.
а) відвідувати структурні підрозділи, де проводиться кваліфікаційна експертиза за попереднім погодженням з експертним закладом;
б) отримувати за своїм запитом інформацію про хід та дії, які здійснюються в період проведення кваліфікаційної експертизи, в тому числі отримувати фотографії, витяги з польових журналів та іншої документації стосовно поданих ним сортів.
3. При виявленні розбіжностей між даними, зазначеними заявником в технічній анкеті сорту, та в показниках для визначення ПСП в порівнянні з отриманими даними під час проведення кваліфікаційної експертизи заявник та Компетентний орган невідкладно інформуються експертним закладом та запрошуються в пункт досліджень для узгодження та уточнення виявлених розбіжностей.
Заявник та/або його представник, Компетентний орган не пізніше п’яти днів після отримання інформування повідомляють експертний заклад про участь в оцінці встановлених розбіжностей в пункті досліджень сорту. У разі відсутності погодження (підтвердження) або відмови прийняти участь формується комісія без участі заявника або представника Компетентного органу.
детально вивчити причини розбіжностей у показниках дослідів об’єкта заявки на сорт в пункті дослідження;
здійснити огляд та візуально оцінити стан дослідів;
4. Під час проведення кваліфікаційної експертизи об’єкту заявки на сорт експертний заклад інформує Компетентний орган про необхідність направити заявнику обґрунтований запит про надання додаткових матеріалів, інформації, документів, дослідних зразків сорту для встановлення ВОС та щодо ПСП у разі, якщо результати врожайності в пункті дослідження є нижчими на 25 і більше відсотки ніж усереднена врожайність цього ж об’єкта заявки в інших пунктах досліджень тієї ж ґрунтово-кліматичної зони, такі результати зазначаються окремо та не враховуються як результати річного циклу досліджень та при формуванні експертного висновку.
5. Експерт сорту щорічно готує звіт про результати кваліфікаційної експертизи за формою, наведеною у додатку 1 до цього Порядку, з відповідними роз’ясненнями, який направляє заявнику та Компетентному органу.
6. Заявник має право направляти експертному закладу зауваження щодо результатів, отриманих під час проведення досліджень, протягом двох місяців від дати одержання такого звіту.
7. Експерт сорту розглядає зауваження, надані заявником, надає обґрунтовану відповідь заявнику та інформує Компетентний орган.
IV. Кваліфікаційна експертиза сортів, які проходять експертизу на підставі інформації, наданої заявником
1. Кваліфікаційна експертиза сортів, які проходять експертизу на підставі інформації, наданої заявником розпочинається після подання заявником відомостей про результати польових досліджень експертизи на придатність для поширення та на відповідність критеріям відмінності, однорідності та стабільності за формою, наведеною у додатку 2 до цього Порядку.
2. Результати кваліфікаційної експертизи сортів, які проходять експертизу на підставі інформації, наданої заявником експертом сорту заносяться до бази даних сортів протягом тридцяти календарних днів з дати надходження відомостей від заявника до експертного закладу та враховуються при підготовці експертного висновку.
3. У разі виникнення зауважень щодо інформації, наданої заявником стосовно результатів польових досліджень експертизи на ПСП та на відповідність критеріям ВОС експертний заклад інформує Компетентний орган про необхідність направити заявнику обґрунтований запит про надання додаткових матеріалів, інформації, документів, дослідних зразків сорту для встановлення ВОС та щодо ПСП.
V. Кваліфікаційна експертиза під контролем експертного закладу
1. Заявник може виконувати дослідження з кваліфікаційної експертизи об’єкта заявки на сорт самостійно під контролем експертного закладу.
2. Заявник повідомляє експертний заклад про намір самостійного проведення кваліфікаційної експертизи об’єкта заявки на сорт шляхом направлення заяви на проведення кваліфікаційної експертизи у заявника під контролем експертного закладу (далі - Заява) за формою, наведеною у додатку 3 до цього Порядку, не пізніше кінцевого строку постачання дослідних зразків.
3. Експертний заклад розглядає інформацію, вказану в Заяві, не пізніше двадцяти календарних днів з дня отримання Заяви приймає рішення щодо можливості забезпечення заявником самостійного проведення кваліфікаційної експертизи. Експертний заклад направляє експерта сорту до зазначених в Заяві місць проведення досліджень в межах строку, визначеного цим пунктом, для встановлення можливості проведення кваліфікаційної експертизи заявником під контролем експертного закладу.
4. У разі позитивного розгляду Заяви експертний заклад надає заявнику дозвіл на проведення кваліфікаційної експертизи під контролем експертного закладу (далі - Дозвіл) за формою, наведеною у додатку 4 до цього Порядку здійснювати необхідні дослідження з детальним зазначенням вимог до організації таких досліджень з урахуванням вимог відповідних методик та до підготовки звіту, що є обов’язковими для забезпечення виконання заявником.
5. Експерт сорту здійснює контроль та нагляд за ходом та діями, які здійснюються в період проведення кваліфікаційної експертизи безпосередньо заявником, зокрема, шляхом відвідування місць досліджень щонайменше тричі за один вегетаційний період.
6. Результати кваліфікаційної експертизи, проведеної заявником під контролем експертного закладу, заносяться експертом сорту до бази даних сортів та враховуються при підготовці експертного висновку.
7. У разі, якщо за результатами розгляду Заяви прийнято рішення про відмову у видачі заявнику Дозволу, заявник має право:
а) направити Заяву на отримання такого Дозволу повторно, усунувши причини, що стали підставою для відмови;
б) направити клопотання про проведення кваліфікаційної експертизи в експертному закладі (за умови сплати відповідного збору та забезпечення вчасного постачання дослідних зразків до експертного закладу);
в) звернутися із заявою про перенесення строку початку кваліфікаційної експертизи.
VI. Врахування результатів кваліфікаційної експертизи, проведеної компетентним органом договірної сторони Конвенції
1. Для врахування результатів кваліфікаційної експертизи, проведеної компетентним органом договірної сторони Конвенції, заявник надсилає експертному закладу клопотання про врахування результатів кваліфікаційної експертизи на відповідність сорту критеріям відмінності, однорідності та стабільності, проведеної компетентним органом договірної сторони Конвенції за формою, наведеною у додатку 5 до цього Порядку.
2. На підставі зазначеного клопотання експертний заклад надсилає запит на отримання результатів експертизи компетентному органу договірної сторони Конвенції за формою, наведеною у додатку 6 до цього Порядку. Підставою для врахування результатів кваліфікаційної експертизи, проведеної компетентним органом договірної сторони Конвенції, є інформація, надана компетентним органом договірної сторони Конвенції.
3. Результати кваліфікаційної експертизи, проведеної компетентним органом договірної сторони Конвенції, заносяться експертом сорту до бази даних сортів та враховуються при підготовці експертного висновку.
VII. Списання (бракування) польових дослідів під час проведення кваліфікаційної експертизи
1. Списання (бракування) польових дослідів під час проведення кваліфікаційної експертизи відбувається, коли отримання достовірних результатів досліджень є неможливим.
Списання дослідів не повинно впливати на результати експертизи об’єкта заявки на сорт, за виключенням обставин, за яких неможливо здійснити оцінку показників відповідно до прийнятих Компетентним органом методик.
2. У разі виявлення обставин, які свідчать про неможливість отримання результатів у пункті (пунктах) досліджень експертного закладу, керівник пункту досліджень невідкладно фіксує та у трьох денний строк з дня такого виявлення інформує та надає зафіксовані дані і фото з датою фотофіксаціїї (далі - матеріали) до експертного закладу. Матеріали мають чітко відображати стан досліду та виявлені обставини. Експертний заклад інформує Компетентний орган та заявника у трьох денний строк про отримані матеріали.
3. Експертний заклад відповідає за недотримання агротехнічних вимог, що призвели до втрати дослідів об’єкта заявки на сорт, відповідно до законодавства.
4. З метою вивчення та встановлення об’єктивних підстав списання (бракування) дослідів експертний заклад утворює комісію зі списання (бракування) дослідів (далі - Комісія) та визначає дату виїзду в пункт дослідження. До складу Комісії входять: представник експертного закладу, відповідальний за дотримання методичних вимог, який є одночасно головою комісії, експерт сорту та/або керівник структурного підрозділу пункту дослідження, представник Компетентного органу, заявник або його представник (представники).
5. Заявник та/або його представник, Компетентний орган інформуються експертним закладом про стан польових дослідів та виявлені обставини згідно з пунктом 2 цього розділу та не пізніше трьох днів після отримання інформування повідомляють експертний заклад про участь у процедурі списання (бракування) дослідів. У разі відсутності погодження (підтвердження) або відмови прийняти участь у списанні формується Комісія без участі заявника або його представника або представника Компетентного органу.
детально вивчити причини загибелі дослідів об’єкта заявки на сорт на пункті дослідження;
здійснити огляд та візуально оцінити стан дослідів, перевірити метеорологічні спостереження пункту дослідження або дані найближчої метеорологічної станції, польові журнали з відмітками про строки сівби (садіння), відомості про посівні якості насіння, технологічні карти вирощування та інші наявні документи;
підготувати необхідні документи, що фіксують результат роботи Комісії.
7. Комісія має право запитувати у спеціалістів пункту досліджень додаткову інформацію, документи, здійснювати відео та фотофіксацію.
8. За результатами роботи Комісії, у разі списання (бракування) складається акт списання (бракування) польових дослідів (далі - Акт) за формою, наведеною в додатку 7 до цього Порядку, в одному примірнику. Акт підписують усі члени Комісії. Копія Акта надається всім членам Комісії.
9. Учасники процедури списання (бракування) мають право висловити окрему думку щодо списання (бракування), яка додається до Акта.
10. Документи, які вивчаються Комісією в ході списання (бракування) польових дослідів, є невід’ємною частиною Акта.
11. Акт та необхідні підтверджуючі документи (довідка про метеорологічні спостереження пункту дослідження або дані найближчої метеорологічної станції, витяги з польових журналів з відмітками про строки сівби (садіння), посівні якості насіння, технологічні карти вирощування та фотографії, завірені підписом керівника пункту досліджень та засвідчені печаткою) (за наявності) передаються до експертного закладу не пізніше трьох робочих днів на затвердження керівнику експертного закладу.
12. У п’яти денний строк після складання Акта експертний заклад інформує заявника або його представника, Компетентний орган про списання (бракування) польових дослідів та вжиті заходи.
13. Експертний заклад щороку подає до Компетентного органу матеріали про підстави списання (бракування) польових дослідів на основі складених Актів у такі терміни:
для озимих культур - до 25 вересня поточного року;
для ярих культур - до 01 грудня поточного року.
14. Списання (бракування) досліджень, які проводяться заявником під контролем експертного закладу, здійснюються у порядку, передбаченому цим розділом.
VIII. Завершення кваліфікаційної експертизи
1. Експерт сорту після завершення кваліфікаційної експертизи формує, підписує та подає експертний висновок за заявкою на сорт за результатами проведеної кваліфікаційної експертизи на відмінність, однорідність та стабільність (ВОС) та на придатність сорту для поширення в Україні (ПСП) (далі - експертний висновок ВОС, ПСП) за формою, наведеною в додатку 8 до цього Порядку, та експертний висновок за заявкою на сорт за результатами проведеної кваліфікаційної експертизи на відмінність, однорідність та стабільність (ВОС) (далі - експертний висновок ВОС) за формою, наведеною в додатку 9 до цього Порядку, на підписання керівнику експертного закладу в трьох примірниках в паперовій або електронній формі.
2. Експертний заклад після підписання експертного висновку ВОС, ПСП та/або експертного висновку ВОС протягом п’яти робочих днів направляє:
один примірник до Компетентного органу;
Третій примірник експертного висновку ВОС, ПСП та/або експертного висновку ВОС залишається в експертному закладі.
3. У разі якщо за результатами кваліфікаційної експертизи встановлено невідповідність сорту критеріям ВОС, ПСП, заявнику та Компетентному органу направляється обґрунтований експертний висновок з пропозицією заявнику надати мотивовану відповідь щодо нього.
4. Мотивована відповідь надається заявником до Компетентного органу протягом двох місяців з дня одержання експертного висновку ВОС, ПСП та/або експертного висновку ВОС.
5. Компетентний орган має право:
врахувати отримані матеріали для прийняття рішення про державну реєстрацію сорту та державну реєстрацію прав на сорт;
повернути експертному закладу експертний висновок ВОС, ПСП та/або експертний висновок ВОС для доопрацювання або витребувати будь-які матеріали кваліфікаційної експертизи для прийняття рішення про державну реєстрацію прав на сорт та/або державну реєстрацію сорту або про відмову у державній реєстрації прав на сорт та/або у державній реєстрації сорту;
у разі виявлення порушень під час проведення кваліфікаційної експертизи прийняти рішення про скасування повністю або частково її результатів та про проведення додаткових досліджень щодо сорту. Збір за проведення додаткових досліджень не сплачується.
6. На запит заявника або договірної сторони Конвенції Компетентний орган надає відповідь на запит про отримання результатів експертизи за формою, наведеною в додатку 10 до цього Порядку, щодо сорту на який набуті права в Україні.
ЗВІТ
про результати кваліфікаційної експертизи
ВІДОМОСТІ
про результати польових досліджень експертизи на придатність для поширення та на відповідність критеріям відмінності, однорідності та стабільності
ЗАЯВА
на проведення кваліфікаційної експертизи у заявника під контролем експертного закладу
ДОЗВІЛ
на проведення кваліфікаційної експертизи під контролем експертного закладу
КЛОПОТАННЯ
про врахування результатів кваліфікаційної експертизи на відповідність сорту критеріям відмінності, однорідності та стабільності, проведеної компетентним органом договірної сторони Конвенції
ЗАПИТ
на отримання результатів експертизи
АКТ
списання (бракування) польових дослідів
ЕКСПЕРТНИЙ ВИСНОВОК
за заявкою на сорт за результатами проведеної кваліфікаційної експертизи на відмінність, однорідність та стабільність (ВОС) та на придатність сорту для поширення в Україні (ПСП)
ЕКСПЕРТНИЙ ВИСНОВОК
за заявкою на сорт за результатами проведеної кваліфікаційної експертизи на відмінність, однорідність та стабільність (ВОС)
ВІДПОВІДЬ
на запит про отримання результатів експертизи