open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Зміст
Чинна
                             
                             
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНА САНІТАРНО-ЕПІДЕМІОЛОГІЧНА СЛУЖБА

ГОЛОВНИЙ ДЕРЖАВНИЙ САНІТАРНИЙ ЛІКАР УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
23.05.2007 N 15

Про невідкладні заходи щодо запобігання

епідемічним ускладненням

Я, Головний державний санітарний лікар України Бережнов
Сергій Петрович, у зв'язку з настанням літнього сезону, який
характеризується різким підвищенням температури навколишнього
середовища, проаналізувавши оперативні дані щодо епідситуації в
Україні, матеріали державного санітарно-епідеміологічного нагляду
щодо захворюваності на гострі кишкові та інші інфекційні
захворювання, санітарного стану харчових підприємств, об'єктів
водопостачання, зон рекреації тощо, констатую, що така ситуація є
небезпечною і може призвести до виникнення масових інфекційних
захворювань. Керуючись статтею 40 Закону України "Про забезпечення
санітарного та епідемічного благополуччя населення" ( 4004-12 ), з
метою вжиття відповідних запобіжних заходів щодо збереження
здоров'я людей, забезпечення стабільної епідемічної ситуації та
недопущення епідускладнень на інфекційні хвороби та отруєння
П О С Т А Н О В Л Я Ю:
1. Головам Ради міністрів Автономної Республіки Крим,
обласних, Київської та Севастопольської міських державних
адміністрацій, Верховної Ради Автономної Республіки Крим,
обласних, Київської та Севастопольської міських рад, органів
місцевого самоврядування рекомендувати провести засідання
надзвичайних протиепідемічних комісій, на яких розглянути питання
санітарно-епідеміологічної ситуації в регіонах та обсяг необхідних
запобіжних заходів щодо недопущення виникнення епідемічних
ускладнень та збереження здоров'я людей. При необхідності,
провести корекцію планів попередження епідемічних ускладнень в
весняно-літній період та на випадок виникнення інфекційних
захворювань. В регіонах неблагополучних щодо розповсюдження холери
та інших особливо небезпечних інфекцій забезпечити безумовне
виконання комплексних планів (програм) заходів щодо попередження
заносу і поширення інфекційних захворювань, регламентованих
правилами санітарної охорони території України.
2. Керівникам міністерств аграрної політики, внутрішніх
справ, освіти та науки, охорони навколишнього природного
середовища, палива та енергетики, з питань надзвичайних ситуацій
та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської
катастрофи, у справах сім'ї, молоді та спорту, з питань
житлово-комунального господарства, головам Ради міністрів
Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та
Севастопольської міських державних адміністрацій, Верховної Ради
Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та
Севастопольської міських рад, органів місцевого самоврядування
рекомендувати:
2.1. Привести водозабірні та очисні споруди питного
водопостачання в належний стан. Забезпечити населення питною водою
гарантованої якості та безпечною в епідемічному відношенні.
Зобов'язати власників водопроводів посилити відомчий контроль
відповідності якості питної води вимогам санітарних норм, створити
необхідні запаси реагентів і дезінфектантів на випадок погіршення
якості води у джерелах водопостачання.
2.2. Заборонити скиди недостатньо очищених та незнезаражених
стоків у водойми, які є джерелами централізованого питного
водопостачання, а також використовуються населенням у рекреаційних
цілях.
2.3. Здійснити заходи щодо приведення в належний стан місць
масового перебування та відпочинку населення. Створити в цих
місцях належні умови забезпечення питною водою, реалізації
продуктів харчування, виконання правил особистої гігієни.
Ліквідувати несанкціоновану торгівлю харчовими продуктами.
2.4. Забезпечити належне збирання та своєчасне вивезення
побутового сміття, ліквідацію несанкціонованих звалищ.
2.5. Забезпечити постійним енергопостачанням об'єкти
водопровідно-каналізаційного господарства, харчової промисловості,
оздоровчі заклади, лікувально-профілактичні установи та інші
об'єкти підвищеного епідризику.
2.6. Заборонити реалізацію населенню молока, безалкогольних
напоїв, пива на розлив з цистерн при відсутності відповідних умов.
Дозволи на реалізацію цих напоїв видавати за погодженням з
територіальними установами державної санітарно-епідеміологічної
служби.
2.7. Привести продовольчі ринки та об'єкти дрібно-роздрібної
торгівлі, незалежно від форм власності, у відповідність вимогам
санітарних правил. Вжити дієвих заходів щодо припинення торгівлі
харчовими продуктами у невстановлених місцях та ліквідації
стихійних ринків.
2.8. Забезпечити питний режим у дитячих закладах та обмежити
фізичне навантаження дітей у умовах підвищеної температури
повітря.
2.9. Систематично проводити комплексні рейдові перевірки
дотримання господарюючими суб'єктами умов виробництва,
транспортування та реалізації продуктів харчування. Вживати до
порушників заходи, передбачені чинним законодавством, припиняти
експлуатацію об'єктів, продукція яких становить загрозу здоров'ю
населення.
2.10. Забезпечити ізоляцію осіб, які не мають постійного
місця проживання та займаються бродяжництвом, для проведення серед
них профілактичних протиепідемічних заходів.
2.11. При формуванні бюджетів усіх рівнів передбачати
виділення коштів на придбання вакцин для проведення щеплень, які
проводяться на ендемічних і ензоотичних територіях та за
епідемічними показами особам, визначених наказом МОЗ України від
03.02.2006 N 48 ( z0665-06 ), зареєстрованим в Мін'юсті України
02.06.2006 N 665/12539, "Про порядок проведення профілактичних
щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних
імунобіологічних препаратів".
2.12. Забезпечити проведення два рази на рік весняної та
осінньої одночасної суцільної дератизації на території
підпорядкованих населених пунктів.
2.13. З метою попередження виникнення малярії та інших
трансмісивних хвороб, забезпечити здійснення гідротехнічних та
протикомариних заходів на водоймищах, передусім анофелогенних.
2.14. Забезпечити організацію та проведення заходів боротьби
з кліщами (переносники вірусу кліщового вірусного енцефаліту) на
територіях, які є природними вогнищами інфекції, здійснити заходи,
що спрямовані на: створення умов, несприятливих для існування кліщів
(розчищення і благоустрій ділянок лісу, звільнення від завалів,
усунення сухостою, бурелому, низькорослого чагарнику, скошування
трави тощо); недопущення виникнення сприятливих умов для існування кліщів
внаслідок виробничої або господарсько-побутової діяльності людини; знищення кліщів (хімічні методи боротьби), тобто протикліщові
обробки території сполуками та препаратами, що дозволені до
застосування в Україні; зменшення чисельності годувальників кліщів (дератизація).
2.15. Забезпечити інформування населення через засоби масової
інформації про заходи, які необхідно здійснювати для запобігання
виникненню хвороб (пам'ятки додаються).
3. Міністру охорони здоров'я Автономної Республіки Крим,
начальникам Головних управлінь охорони здоров'я Дніпропетровської,
Львівської та Харківської, Головного управління охорони здоров'я
та медицини катастроф Одеської, управлінь охорони здоров'я
обласних державних адміністрацій, Головного управління охорони
здоров'я та медичного забезпечення Київської та управління охорони
здоров'я Севастопольської міських державних адміністрацій
забезпечити:
3.1. При необхідності, розгортання або перепрофілювання ліжок
для госпіталізації хворих, залучення додаткової кількості медичних
працівників для надання допомоги населенню на дому, виділення
санітарного транспорту.
3.2. Внесення на розгляд органів виконавчої влади та
місцевого самоврядування питання щодо додаткового виділення коштів
на проведення профілактичних і протиепідемічних заходів, придбання
лікарських та медичних імунобіологічних препаратів, інших засобів
зниження захворюваності.
3.3. Готовність лікувально-профілактичних та аптечних установ
на випадок епідускладнень.
3.4. Підвищення епіднастороги медичних працівників щодо
своєчасного виявлення випадків інфекційних захворювань, в тому
числі на природно вогнищеві інфекції, лабораторне обстеження
хворих з підозрою на дане захворювання, своєчасне проведення
епідеміологічних розслідувань випадків захворювань.
3.5. Здійснення щеплень на ендемічних і ензоотичних
територіях та за епідемічними показами особам, визначених наказом
МОЗ України від 03.02.2006 N 48 ( z0665-06 ), зареєстрованим в
Мін'юсті України 02.06.2006 N 665/12539, "Про порядок проведення
профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу
медичних імунобіологічних препаратів".
4. Головним державним санітарним лікарям Автономної
Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, на водному,
залізничному, повітряному транспорті, Міністерства оборони
України, Міністерства внутрішніх справ України, Державного
комітету у справах охорони державного кордону України,
Національної гвардії України, Служби безпеки України:
4.1. Посилити державний санітарно-епідеміологічний нагляд за
об'єктами підвищеного епідемічного ризику.
4.2. Провести аналіз епідемічної і санітарно-гігієнічної
ситуації у регіоні та довести до відома голів Ради міністрів
Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та
Севастопольської міських державних адміністрацій, Верховної Ради
Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та
Севастопольської міських рад, органів місцевого самоврядування
інформацію про стан санітарної та епідемічної ситуації в регіонах
з конкретними пропозиціями щодо попередження епідемічних
ускладнень.
4.3. Систематично проводити рейдові перевірки об'єктів
підвищеного епідризику по дотриманню санітарних правил.
4.4. У випадках виявлення порушень санітарного законодавства
застосовувати адекватні до ситуації заходи адміністративного
впливу Негайно припиняти експлуатацію об'єктів у разі виявлення на
них порушень санітарного законодавства, які становлять загрозу
здоров'ю населення.
4.5. Переглянути асортимент продукції, що виробляється
підприємствами харчової промисловості, громадського харчування та
реалізується у торговельній мережі, та асортимент м'ясних, рибних,
молочних, овочевих страв у дитячих, підліткових та оздоровчих
закладах і привести його у відповідність до існуючої
матеріально-технічної бази.
4.6. Забезпечити відбір проб та лабораторне дослідження води,
в тому числі з відкритих водойм, громадських колодязів та харчових
продуктів. Провести раптове обстеження осіб, що відносяться до
груп підвищеного ризику, відповідно до встановленого порядку.
4.7. Проводити постійний моніторинг за інфекційною
захворюваністю в розрізі адміністративних територій.
Використовувати матеріали епідеміологічних та епізоотологічних
прогнозів у розробці та організації заходів з профілактики
інфекційних захворювань, в тому числі на природно вогнищеві
інфекції. Проводити епізоотичні обстеження зі збором проб з
об'єктів довкілля для комплексних лабораторних досліджень з
територій, "вільних" від природних осередків інфекційних
захворювань, в першу чергу з тих, які межують з ензоотичними і
мають спільні ландшафтно-географічні ознаки.
4.8. Встановити контроль за здійсненням щеплень, на
ендемічних і ензоотичних територіях та за епідемічними показами
особам, визначених наказом МОЗ України від 03.02.2006 N 48
( z0665-06 ), зареєстрованим в Мін'юсті України 02.06.2006
N 665/12539, "Про порядок проведення профілактичних щеплень в
Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних
препаратів".
4.9. Передбачити перевірку стану імунітету проти туляремії і
здійснювати перевірку імунного прошарку серед населення, яке
проживає на ензоотичних територіях, шляхом постановки туляринових
проб. При виявленні низького рівня імунітету (менш як 75%)
забезпечити проведення позачергової ревакцинації.
4.10. Забезпечити державний санітарно-епідеміологічний нагляд
та участь установ та закладів державної санепідслужби за
проведенням два рази на рік весняної та осінньої одночасної
суцільної дератизації та протикомариних заходів на території
підпорядкованих населених пунктів.
4.11. Проводити визначення кордонів і розмірів ділянок, на
яких слід проводити протикліщові обробки, черговість та терміни їх
проведення і здійснення контролю за їх проведенням.
4.12. Проводити систематичний облік контингентів професійного
ризику щодо вірусного кліщового енцефаліту та контроль їх
забезпеченості спеціальним захисним одягом. При здійсненні
державного санітарного нагляду періодично проводити перевірку умов
роботи професійно загрозливих контингентів, в тому числі
своєчасності і правильності використання спеціальних захисних
протикліщових костюмів, умов їх зберігання, умов для проведення
працюючими само- і взаємооглядів на наявність кліщів тощо.
Перевірка умов роботи цих контингентів повинна проводитися в
присутності представника адміністрації і профспілкової
організації.
4.13. Постійно проводити цілеспрямовану
санітарно-роз'яснювальну роботу серед населення по профілактиці
гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь
(пам'ятки додаються).
5. Департаменту державного санітарно-епідеміологічного
нагляду Міністерства охорони здоров'я України дану постанову
довести до міністерств, інших центральних органів виконавчої
влади, установ і закладів державної санітарно-епідеміологічної
служби в установленому порядку.
6. Про проведену роботу та вжиті заходи інформувати МОЗ
України 15 червня, 15 липня та 15 серпня.
7. Контроль за виконанням постанови покладаю на першого
заступника Головного державного санітарного лікаря України
Пономаренка А.М.
Головний державний
санітарний лікар України С.П.Бережнов

Додаток

ПАМ'ЯТКА

для населення про правила

поведінки в літній період

НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук
у приватних осіб. НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття
посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера,
підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування
їжі - використовувати воду питну бутильовану або з централізованих
джерел водопостачання. НЕ допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим
терміном зберігання. НЕ вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі
щодо їх недоброякісності. НЕ вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші
рослини. При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки,
екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути
профільтрована і проварена, для пиття та приготування їжі мати з
собою запас води питної. При купівлі харчових продуктів та напоїв обов'язково звертати
увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування.
Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на
упаковці, та у встановлений термін. При купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній
мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що
підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції. При здійсненні подорожі не рекомендовано брати у дорогу
продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні,
кондитерські вироби або інші продукти, що потребують охолодження
при зберіганні). На відпочинку без організованого харчування виключати
приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої
термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо). Не готувати
продукти із запасом. Приготовлені страви бажано споживати відразу,
а у випадку їх повторного споживання вони мають бути піддані
повторній термічній обробці. Зберігання виготовленої страви без
холоду не має перевищувати 2 години. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре
промити питною водою. При споживанні дітьми - обдати окропом. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо)
виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском. Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов'язково
мити руки з милом. Обов'язково мити руки після відвідування туалетів. При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з
правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни.
Для дітей молодшої вікової групи - батькам необхідно ретельно
слідкувати за тим, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та інші
продукти невизначеного походження. Для купання та відпочинку користуватися лише офіційно
відкритими для цього пляжами. У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання
терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Не
рекомендовано займатись самолікуванням. При груповому відпочинку
хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти
колективу. При тяжкому стані хворого негайно викликати швидку допомогу.
ПАМ'ЯТКА ДЛЯ ГРИБНИКІВ
При зборі грибів, навіть при наявності деяких знань і
досвіду, завжди необхідно строго дотримувати основні правила. Тоді
Ви уникнете випадкових помилок, що можуть привести до отруєнь.
Правила і поради по попередженню отруєнь грибами треба добре
пам'ятати і використовувати при зборі і готуванні грибів.
1. Збирайте в лісі тільки ті гриби, про які Ви точно знаєте,
що вони їстівні.
2. Гриби, що Ви не знаєте чи які викликають сумнів, не слід
вживати в їжу і пробувати на смак, тим більше в сирому виді.
3. Ніколи не збирайте і не їжте гриби, що у підстави ніжки
мають клубневидне стовщення, оточене оболонкою (як, наприклад, у
блідої поганки і червоного мухомора), і не пробуйте їх на смак.
4. Коли Ви збираєте гриби, особливо сироїжки, намагайтеся
брати їх з цілою ніжкою, щоб не упустити з виду важливу ознаку,
зазначену в попередньому правилі.
5. Якщо Ви збираєте в лісі печериці, звертайте особливу увагу
на колір пластинок. Ніколи не збирайте і не їжте "печериці", що
мають пластинки білого кольору. У дійсних їстівних печериць
пластинки швидко рожевіють, а потім сутеніють. У смертельно
отрутної блідої поганки, схожої по зовнішньому вигляді на
печериці, пластинки завжди білого кольору.
6. Якщо Ви збираєте для засолення волнушки, чорнушки,
білявки, грузді, підгрузді та інші гриби, що містять молочний сік,
то обов'язково перед засоленням чи відварюванням вимочіть їх, щоб
видалити гіркий смак, дратівні для шлунку речовини. Те ж саме
варто робити з валуями і сироїжками, що мають їдкий і гіркий смак.
7. При зборі зморшків потрібно завжди пам'ятати про правила
їхнього готування, недотримання яких може викликати отруєння.
Зморшки варто спочатку прокип'ятити у воді протягом 7-10 хвилин, а
відвар обов'язково вилити. Тільки після такої обробки зморшки
можна варити і жарити.
8. Ніколи не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві і
зіпсовані.
9. Не їжте гриби в сирому виді.
10. Не вірте поширеній думці про те, що отрутні гриби
викликають потемніння цибулини чи срібних предметів, якщо їх
опустити в посуд, де варяться гриби. Це неправильне уявлення!
11. Не збирайте гриби, навіть свідомо їстівні, у міських
парках, скверах, дворах, а також уздовж автомобільних і залізниць.
Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними в їжу.
12. При перших ознаках отруєння необхідно терміново
звертатися за медичною допомогою. Принесені додому гриби повинні бути в той же день розібрані
по окремих видах і знову ретельно переглянуті. Усі сумнівні, а
також переспілі, в'ялі гриби потрібно, не шкодуючи, викинути.
Нижню частину ніжки, забруднену землею, зрізують, а гриби ретельно
очищають від піску і сміття. У деяких грибів (маслюки і мокрухи)
знімають з капелюшка плівку, покриту слизом. Гриби повинні бути в
день збору чи не пізніше наступного ранку піддані кулінарній
обробці.

  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Зміст

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: