ДЕРЖАВНА САНІТАРНО-ЕПІДЕМІОЛОГІЧНА СЛУЖБА УКРАЇНИ |
ПОСТАНОВА |
06.03.2014 № 7 |
Про затвердження значень гігієнічних нормативів і регламентів безпечного використання хімічних речовин
Відповідно до статті 40 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", статті 8 Закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів" та пункту 1 Положення про гігієнічну регламентацію та державну реєстрацію небезпечних факторів і Порядку оплати робіт із проведення гігієнічної регламентації та державної реєстрації небезпечних факторів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 13 червня 1995 року № 420, ПОСТАНОВЛЯЮ:
1. Затвердити Перелік значень гігієнічних нормативів і регламентів безпечного використання хімічних речовин, що додається.
2. Відділу організації адміністративних послуг Департаменту реформування та державного санітарно-гігієнічного нагляду Державної санітарно-епідеміологічної служби України дану постанову довести до органів, установ, закладів та підприємств Державної санітарно-епідеміологічної служби України, заінтересованих міністерств, відомств, інших зацікавлених установ та організацій у встановленому порядку.
ПЕРЕЛІК
значень гігієнічних нормативів і регламентів безпечного використання хімічних речовин
№ з/п | Назва хімічної речовини | ДДД, мг/кг | МДР в продуктах харчування, мг/кг (мг/л) | ГДК/ | ГДК/ | ГДК/ | ГДК/ | Регламенти безпечного використання | Клас небез- | |||
Культура | МДР | Строки | ||||||||||
очікуван. до збир. врожаю, дні | виходу на оброблені ділянки, дні | |||||||||||
руч. | мех. | |||||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
|
|
| Контроль по прохлоразу, тебуконазолу, ципроконазолу |
|
|
|
| |||||
1. | прохлораз, |
| зерно хлібних злаків | 0,1 |
|
|
|
| 40 | не потр. | 4 | Акула, КЕ |
+ | ||||||||||||
тебуконазол, | 0,2 | |||||||||||
+ | ||||||||||||
ципроконазол, | 0,05 | |||||||||||
2. | тіаметоксам, |
| зерно хлібних злаків | 0,2 |
|
|
|
| 30 | не потр. | 3 | Атака, ВГ |
3. | лямбда- цигалотрин, |
| цибуля (ріпка) | 0,1 |
|
|
|
| 14 | 10 | 4 | Брейк, МЕ1, |
морква | 0,02 | 30 | - " - | - " - | ||||||||
|
|
| Контроль по прохлоразу |
|
|
|
| |||||
4. | ципроконазол, |
| зерно хлібних злаків | 0,05 |
|
|
|
| не потр. | не потр. | не потр. | Віал Тріо, КС |
+ | ||||||||||||
тіабендазол, | 0,2 | |||||||||||
+ | ||||||||||||
прохлораз, | 0,1 | |||||||||||
|
|
| Контроль по клопіраліду і піклораму |
|
|
|
| |||||
5. | клопіралід, |
| кукурудза | 0,1 |
|
|
|
| не потр. | не потр. | 3 | Галеон, РК, |
+ | ||||||||||||
піклорам, | не доп. | |||||||||||
клопіралід, | кукурудза | 0,3 | - | - | - | |||||||
+ | ||||||||||||
піклорам, | не потр. | |||||||||||
6. | флуазифоп- |
| буряки | 0,02 |
|
|
|
| не потр. | 7 | 3 | Геміні, КЕ, |
7. | гліфосату ізопропіл- |
| землі |
|
|
|
|
| не потр. | 7 | 3 | Геубо, РК, |
8. | метамітрон, |
| буряки | 0,03 |
|
|
|
| не потр. | 7 | 3 | Голтізан 700, |
9. | клетодим, |
| буряки | 0,1 |
|
|
|
| не потр. | 7 | 3 | Грамініон, КЕ |
ріпак | 0,15 | - " - | не потр. | - " - | ||||||||
ріпак (олія) | не потр. | - | - | - | ||||||||
соя (боби) | 0,1 | не потр. | не потр. | 3 | ||||||||
соя (олія) | не потр. | - | - | - | ||||||||
10. | хлорпірифос, |
| кукурудза | 0,1 |
|
|
|
| не потр. | не потр. | 4 | Гранфос, Г / |
кукурудза | 0,1 | - | - | - | ||||||||
11. | гліфосату |
| пари |
|
|
|
|
| не потр. | 7 | 3 | Гром Некст SL, РК |
12. | азимсульфурон, | 0,03 | рис | 0,02 | /1,5 | /0,01 | 0,009/ | /0,2 | не потр. | не потр. | 3 | Гулівер, ВГ2, |
13. | дикват, 150 г/л |
| картопля | не доп. |
|
|
|
| 7 | не потр. | 3 | Дікуа ТОП, |
ріпак | 0,4 | 6 | не потр. | - " - | ||||||||
ріпак (олія) | не потр. | - | - | - | ||||||||
|
|
| Контроль по S-метолахлору і тербутилазину |
|
|
|
| |||||
14. | S-метолахлор, | кукурудза | 0,05 |
|
|
|
| не потр. | не потр. | 3 | Екстракорн, | |
+ | ||||||||||||
тербутилазин, | 0,4 | |||||||||||
S-метолахлор, | кукрудза | не потр. | - | - | - | |||||||
+ | ||||||||||||
тербутилазин, | не потр. | |||||||||||
S-метолахлор, | соняшник | 0,1 | не потр. | не потр. | 3 | |||||||
+ | ||||||||||||
тербутилазин, | 0,4 | |||||||||||
S-метолахлор, | соняшник | не потр. | - | - | - | |||||||
+ | ||||||||||||
тербутилазин, | не потр. | |||||||||||
|
|
| Контроль по імазамоксу і імазапіру |
|
|
|
| |||||
15. | імазамокс, |
| соняшник | 1,0 |
|
|
|
| не потр. | не потр. | 3 | Євро- |
+ | ||||||||||||
імазапір, | 1,0* | |||||||||||
імазамокс, | соняшник | не потр. | - | - | - | |||||||
+ | ||||||||||||
імазапір, | не потр. | |||||||||||
|
|
| Контроль по крезоксим-метилу і епоксиконазолу |
|
|
|
| |||||
16. | крезоксим-метил, |
| буряки цукрові | 0,05 |
|
|
|
| 30 | 7 | 3 | Карт, КС |
+ | ||||||||||||
епоксиконазол, | 0,1 | |||||||||||
17. | хізалофоп- |
| картопля | 0,05 |
|
|
|
| не потр. | 7 | 3 | Кіза Топ, КЕ, |
соя (боби) | 0,1 | - " - | не потр. | - " - | ||||||||
соя (олія) | не потр. | - | - | - | ||||||||
18. | клетодим, |
| ріпак | 0,15 |
|
|
|
| не потр. | не потр. | 3 | Клето Топ, КЕ, |
ріпак (олія) | не потр. | - | - | - | ||||||||
соя (боби) | 0,1 | не потр. | не потр. | 3 | ||||||||
соя (олія) | не потр. | - | - | - | ||||||||
19. | кломазон, |
| ріпак | 0,5 |
|
|
|
| не потр. | не потр. | 3 | Клома Топ, КЕ, |
ріпак | не потр. | - | - | - | ||||||||
соя | 0,4 | не потр. | не потр. | 3 | ||||||||
соя (олія) | не потр. | - | - | - | ||||||||
20. | феноксапроп- |
| зерно | 0,2 |
|
|
|
| не потр. | не потр. | 3 | Ластік |
|
|
| Контроль по тіаметоксаму і ацетаміприду |
|
|
|
| |||||
21. | тіаметоксам, |
| томати | 0,04 |
|
|
|
| 14 | 7 | 3 | Люкс Макси, КС |
+ | ||||||||||||
ацетаміприд, | 0,1 | |||||||||||
тіаметоксам, | томатний | 0,1 | - | - | - | |||||||
+ | ||||||||||||
ацетаміприд, | 0,05 | |||||||||||
тіаметоксам, | картопля | 0,08 | 28 | 7 | 3 | |||||||
+ | ||||||||||||
ацетаміприд, | 0,025 | |||||||||||
|
|
| Контроль по імідаклоприду і пенсикурону |
|
|
|
| |||||
22. | імідаклоприд, |
| картопля | 0,05 |
|
|
|
| не потр. | не потр. | не потр. | Магнум Дуо, ТН |
+ | ||||||||||||
пенсикурон, | 0,1 | |||||||||||
23. | тау-флювалінат, |
| ріпак | 0,1 |
|
|
|
| 30 | не потр. | 3 | Маврик ЕВ, |
ріпак (олія) | не потр. | - | - | - | ||||||||
зерно хлібних злаків | 0,1 | 30 | не потр. | 3 | ||||||||
буряки | 0,1 | - " - | 7 | - " - | ||||||||
|
|
| Контроль по тебуконазолу і азоксистробіну |
|
|
|
| |||||
24. | тебуконазол, |
| зерно | 0,2 |
|
|
|
| 20 | не потр. | 3 | Мірадор |
+ | ||||||||||||
азоксистробін, | 0,2 | |||||||||||
тебуконазол, | ріпак | 0,07 | 30 | - " - | - " - | |||||||
+ | ||||||||||||
азоксистробін, | 0,2 | |||||||||||
тебуконазол, | ріпак | 0,1 | - | - | - | |||||||
+ | ||||||||||||
азоксистробін, | не потр. | |||||||||||
тебуконазол, | виноград | 0,1 | 35 | 7 | 3 | |||||||
+ | ||||||||||||
азоксистробін, | 0,1 | |||||||||||
тебуконазол, | виноградний сік | 0,01 | - | - | - | |||||||
+ | ||||||||||||
азоксистробін, | 0,1 | |||||||||||
25. | трибенурон- |
| зерно | 0,02 |
|
|
|
| не потр. | не потр. | 3 | Мпауер- |
|
|
| Контроль по тебуконазолу і трифлоксистробіну |
|
|
|
| |||||
26. | тебуконазол, |
| рис | 0,05 |
|
|
|
| 50 | не потр. | 3 | Натіво 752 WG, |
+ | ||||||||||||
трифлоксистробін, | 0,05 | |||||||||||
27. | імідаклоприд, |
| зерно | 0,1 |
|
|
|
| не потр. | 3 | 1 | Нуприд 600, ТН |
капуста | 0,1 | - " - | - " - | - " - | ||||||||
томати | 0,1 | не потр. | - " - | - " - | ||||||||
томатний | 0,05 | - | - | - | ||||||||
суниця | не доп. | 35 | 3 | 1 | ||||||||
суничний | не доп. | - | - | - | ||||||||
28. | пропаргіт, |
| соя | 0,05 |
|
|
|
| 40 | не потр. | 3 | Омайт 57 %, ЕВ, |
соя | 0,1 | - | - | - | ||||||||
|
|
| Контроль по дифеноконазолу |
|
|
|
| |||||
29. | дифеноконазол, |
| зерно хлібних злаків | 0,05 |
|
|
|
| не потр. | не потр. | не потр. | Оплот, КС, |
+ | ||||||||||||
тебуконазол, | 0,2 | |||||||||||
30. | тебуконазол, |
| зерно | 0,2 |
|
|
|
| 30 | не потр. | 3 | Орбіт 250, ЕВ |
ріпак | 0,07 | 50 | - " - | - " - | ||||||||
ріпак | 0,1 | - | - | - | ||||||||
виноград | 0,1 | 30 | 7 | 3 | ||||||||
виноградний сік | 0,01 | - | - | - | ||||||||
|
|
| Контроль по міді і цимоксанілу |
|
|
|
| |||||
31. | міді хлороксид, |
| картопля | 5,0 |
|
|
|
| 14 | 7 | 3 | Ордан, ЗП1 |
+ | ||||||||||||
цимоксаніл, | 0,05 | |||||||||||
міді хлороксид, | огірки | 5,0 | - " - | - " - | - " - | |||||||
+ | ||||||||||||
цимоксаніл, | 0,05 | |||||||||||
міді хлороксид, | томати | 5,0 | - " - | - " - | - " - | |||||||
+ | ||||||||||||
цимоксаніл, | 0,1 | |||||||||||
міді хлороксид, | томатний | 5,0 | - | - | - | |||||||
+ | ||||||||||||
цимоксаніл, | 0,05 | |||||||||||
|
|
| Контроль по S-метолахлору і тербутилазину |
|
|
|
| |||||
32. | S-метолахлор, |
| кукурудза | 0,05 |
|
|
|
| не потр. | не потр. | 3 | Пандора 500 |
+ | ||||||||||||
тербутилазин, | 0,4 | |||||||||||
S-метолахлор, | кукурудза | не потр. | - | - | - | |||||||
+ | ||||||||||||
тербутилазин, | не потр. | |||||||||||
S-метолахлор, | соняшник | 0,1 | не потр. | не потр. | 3 | |||||||
+ | ||||||||||||
тербутилазин, | 0,4 | |||||||||||
S-метолахлор, | соняшник | не потр. | - | - | - | |||||||
+ | ||||||||||||
тербутилазин, | не потр. | |||||||||||
|
|
| Контроль по пропінебу і ПТС |
|
|
|
| |||||
33. | флуопіколід, |
| виноград | 0,1 |
|
|
|
| 50 | 7 | 3 | Пасадобль 70 |
+ | ||||||||||||
пропінеб, | не доп. | |||||||||||
флуопіколід, | виноградний сік | не доп. | - | - | - | |||||||
+ | ||||||||||||
пропінеб, | не доп. | |||||||||||
ПТС | виноград | не доп. | ||||||||||
виноградний | не доп. | |||||||||||
|
|
| Контроль по флуопіраму і протіоконазолу |
|
|
|
| |||||
34. | флуопірам, |
| соняшник | 0,2 |
|
|
|
| 50 | не потр. | 3 | Пропульс 250, SE, |
+ | ||||||||||||
протіоконазол, | 0,1 | |||||||||||
по протіоконазолу-дестіо | ||||||||||||
флуопірам, | соняшник | не потр. | ||||||||||
+ | ||||||||||||
протіоконазол, 125 г/л | не потр. | |||||||||||
35. | флурохлоридон, |
| нут | 0,2 |
|
|
|
| не потр. | 7 | 3 | Рейсер 25, КЕ, |
|
|
| Контроль по каптану і тебуконазолу |
|
|
|
| |||||
36. | каптан, 310 г/л |
| яблука | 0,03 |
|
|
|
| 40 | 7 | 3 | Сакура, КС, Ф |
+ | ||||||||||||
тебуконазол, | 0,05 | |||||||||||
каптан, 310 г/л | яблучний | 0,01 | - | - | - | |||||||
+ | ||||||||||||
тебуконазол, | 0,03 | |||||||||||
|
|
| Контроль по дифеноконазолу |
|
|
|
| |||||
37. | крезоксим-метил, |
| яблука | 0,05 |
|
|
|
| 30 | 7 | 3 | Самшит, КС, |
+ | ||||||||||||
дифеноконазол, | 0,1 | |||||||||||
крезоксим-метил, | яблучний | 0,05 | - | - | - | |||||||
+ | ||||||||||||
дифеноконазол, | 0,05 | |||||||||||
38. | прометрин, |
| соя | 0,1 |
|
|
|
| не потр. | не потр. | 3 | Стратег SC, КС |
соя | 0,1 | - | - | - | ||||||||
39. | тебуконазол, |
| зерно | 0,2 |
|
|
|
| 30 | не потр. | 3 | Тебу Топ, ВЕ, |
ріпак | 0,07 | 50 | - " - | - " - | ||||||||
ріпак | 0,1 | - | - | - | ||||||||
|
|
| Контроль по трибенурон-метилу |
|
|
|
| |||||
40. | трибенурон-метил, |
| зерно | 0,02 |
|
|
|
| не потр. | не потр. | 3 | Фрагма Мах, ВГ |
+ | ||||||||||||
флорасулам, | 0,01 | |||||||||||
|
|
| Контроль по хлорпірифосу |
|
|
|
| |||||
41. | хлорпірифос, |
| зерно | 0,1 |
|
|
|
| 30 | не потр. | 4 | Ципермекс Плюс 550 КЕ, |
+ | ||||||||||||
циперметрин, | 0,1 | |||||||||||
|
| Контроль по манкоцебу, металаксилу і ЕТС |
|
|
|
| ||||||
42. | манкоцеб, |
| ріпак | 0,1 |
|
|
|
| 30 | не потр. | 3 | Цілитель, ЗП, |
+ | ||||||||||||
металаксил, | 0,4 | |||||||||||
манкоцеб, | ріпак | 0,2 | - | - | - | |||||||
+ | ||||||||||||
металаксил, | 1,0 | |||||||||||
ЕТС | ріпак | 0,02 | ||||||||||
43. | бета-циперметрин, |
| зерно | 0,04 |
|
|
|
| 30 | не потр. | 4 | ЮПЛ-1, КЕ |
картопля | 0,01 | 20 | 10 | - " - | ||||||||
|
|
| Контроль по манкоцебу, металаксилу і ЕТС |
|
|
|
| |||||
44. | манкоцеб, |
| картопля | 0,1 |
|
|
|
| 20 | 7 | 3 | ЮПЛ-2, ВГ, |
+ | ||||||||||||
металаксил, | 0,05 | |||||||||||
манкоцеб, | томати | 0,5 | - " - | - " - | - " - | |||||||
+ | ||||||||||||
металаксил, | 0,5 | |||||||||||
манкоцеб, | томатний сік | 0,05 | - | - | - | |||||||
+ | ||||||||||||
металаксил, | 0,04 | |||||||||||
манкоцеб, | виноград | 0,5 | 30 | 7 | 3 | |||||||
+ | ||||||||||||
металаксил, | 0,04 | |||||||||||
манкоцеб, | виноградний сік | 0,05 | - | - | - | |||||||
+ | ||||||||||||
металаксил, | 0,04 | |||||||||||
ЕТС | картопля, | 0,02 | ||||||||||
томатний, | 0,02 |
__________ |
|
{Текст взято з сайту Держсанепідслужби України http://www.dsesu.gov.ua}