open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
Нечинна

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

17.01.2011  № 7

Про затвердження Методологічних положень з організації державних статистичних спостережень щодо надходження сільськогосподарської продукції на переробні підприємства

{Із змінами, внесеними згідно з Наказами Державної служби статистики
№ 248 від 13.08.2013
№ 15 від 26.01.2016}

Відповідно до статей 8, 12, 13, 14 Закону України "Про державну статистику" та з метою забезпечення доступності, гласності та відкритості статистичної інформації, її джерел і методології складання НАКАЗУЮ:

1. Затвердити схвалені Комісією з питань удосконалення методології та звітної документації Держкомстату Методологічні положення з організації державних статистичних спостережень щодо надходження сільськогосподарської продукції на переробні підприємства (далі - Методологічні положення), що додаються.

2. Департаменту статистики сільського господарства та навколишнього середовища (Прокопенко О.М.):

2.1. Здійснювати організаційне керівництво щодо застосування на практиці Методологічних положень, затверджених цим наказом.

2.2. Довести Методологічні положення, затверджені цим наказом, до відома територіальних органів державної статистики.

3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Остапчука Ю.М.

Голова комісії з проведення
реорганізації Держкомстату -
перший заступник Голови





В.О. Піщейко


ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного комітету
статистики України
17.01.2011  № 7

МЕТОДОЛОГІЧНІ ПОЛОЖЕННЯ
з організації державних статистичних спостережень щодо надходження сільськогосподарської продукції на переробні підприємства

{У тексті Методологічних положень слова "сукупність звітних одиниць" в усіх відмінках замінено словами "сукупність одиниць" у відповідних відмінках; слово "Держкомстат"   в  усіх  відмінках  замінено словами "Держстат України" у відповідних відмінках згідно з Наказом Державної служби статистики № 248 від 13.08.2013}

{У тексті Методологічних положень слова "Держстат України" у всіх відмінках замінено словом "Держстат" у відповідних відмінках; слова "організаційно-правова форма господарювання" у всіх відмінках замінено словами "організаційна форма суб'єкта економіки" у відповідних відмінках; літери "КОПФГ" замінено літерами "СКОФ"; слова "Класифікація організаційно-правових форм господарювання" замінено словами "Статистичний класифікатор організаційних форм суб'єктів економіки"; слова "Автономна Республіка Крим, області, міста Київ та Севастополь" замінено словами "регіони України"; слова "територіальні органи державної статистики" замінено словами "територіальні органи Держстату"; слова "худоба", "худоба та птиця", "худоба, птиця, кролі" у всіх відмінках замінено словами "сільськогосподарські тварини" у відповідних відмінках; слова "молоко та молочні продукти" у всіх відмінках замінено словом "молоко" у відповідних відмінках; цифри, знаки та слова "1-зерно (піврічна, місячна)", "1-зерно (місячна)" замінено цифрою, знаком та словом "1-зерно"; слова "переробка винограду" у всіх відмінках замінено словами "перероблення винограду" у відповідних відмінках; слова "юридичні особи, їхні відокремлені підрозділи" у всіх відмінках і формах замінено словами "юридичні особи, відокремлені підрозділи юридичних осіб" у відповідних відмінках і формах згідно з Наказом Державної служби статистики № 15 від 26.01.2016 - зміни вводяться в дію з 01 лютого 2016 року}

{У тексті Методологічних положень слова цифри та знаки "категорії господарств", "№ 4-заг (місячна)", "№ 4-заг", "4-заг", "цукрові буряки" у всіх відмінках виключено згідно з Наказом Державної служби статистики № 15 від 26.01.2016 - зміни вводяться в дію з 01 лютого 2016 року}

I. Загальні положення

Ці Методологічні положення визначають:

- порядок організації, методологію проведення державних статистичних спостережень щодо надходження основних видів продукції тваринництва (сільськогосподарські тварини, молоко) і рослинництва (зернові та олійні культури,  виноград) на переробні підприємства, надходження зернових і олійних культур на підприємства, що здійснюють їхнє зберігання;

- порядок розробки вищезазначених державних статистичних спостережень і поширення їх результатів;

- принципи формування сукупностей одиниць, які охоплюються державними статистичними спостереженнями за формами № 11-заг (квартальна), № 13-заг (квартальна), № 1-зерно і № 1-виноград (річна).

Методологічні положення ґрунтуються на нормах Господарського кодексу України, Цивільного кодексу України, законів України "Про інформацію", "Про державну статистику", "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", постанови Кабінету Міністрів України від 22.01.96 № 118 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22.06.2005 № 499) "Про затвердження Положення про Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України", наказів Держкомстату від 16.12.2009 № 481 "Про затвердження Положення про Реєстр статистичних одиниць та формування основ сукупностей одиниць статистичних спостережень за діяльністю підприємств" і від 29.12.2009 № 498 "Про затвердження структури плану статистичного спостереження та глосарія до нього".

{Абзац п'ятий розділу I із змінами, внесеними згідно з Наказом Державної служби статистики № 248 від 13.08.2013}

II. Визначення термінів і основних понять

Для цілей цих Методологічних положень терміни вживаються у тлумаченнях, визначених глосарієм до плану статистичного спостереження, Положенням про Реєстр статистичних одиниць та формування основ вибірки сукупностей одиниць статистичних спостережень за діяльністю підприємств, а також у значеннях:

Переробне підприємство - юридична особа, відокремлений підрозділ юридичної особи, які мають власні переробні потужності або їх орендують, та здійснюють перероблення певних видів придбаної (закупленої, давальницької сировини) або власно виробленої сільськогосподарської продукції.

Зберігаюче підприємство - юридична особа, відокремлений підрозділ юридичної особи, які мають власні потужності або їх орендують для зберігання певних видів сільськогосподарської продукції.

Надходження сільськогосподарської продукції на переробні підприємства - отримання переробним підприємством певного виду сільськогосподарської продукції шляхом її закупівлі, на давальницьких засадах або власного виробництва з метою її перероблення.

{Абзац п'ятий розділу II виключено на підставі Наказу Державної служби статистики № 15 від 26.01.2016 - зміни вводяться в дію з 01 лютого 2016 року}

III. Методологічні та практичні етапи організації та проведення державних статистичних спостережень

3.1. Мета й основні характеристики державних статистичних спостережень

Метою проведення державних статистичних спостережень щодо надходження сільськогосподарської продукції на переробні підприємства є отримання статистичної інформації про обсяги основних видів сільськогосподарської продукції, що надійшли на переробні підприємства, середні ціни закупівлі та якість сировини, а також про обсяги запасів зернових і олійних культур на підприємствах, що здійснюють їхнє зберігання і перероблення, визначення питомої ваги окремих регіонів у загальному обсязі надходжень, перероблення та зберігання в країні.

Основні принципи організації державних статистичних спостережень щодо надходження сільськогосподарської продукції на переробні підприємства базуються на єдиних методологічних підходах, які забезпечують співставну динаміку інформації про надходження, перероблення основних видів сільськогосподарської продукції та зберігання зернових і олійних культур на підприємствах, що здійснюють їхнє зберігання і перероблення.

Результатом проведення державних статистичних спостережень щодо надходження сільськогосподарської продукції на переробні підприємства є первинна й узагальнена інформація, яку використовують для відстеження обсягів та динаміки надходження на переробку сільськогосподарської продукції за її видами, напрямами надходжень; перероблення та наявності зернових та олійних культур за їхніми видами; визначення якості сільськогосподарської продукції, а саме: середньої ваги сільськогосподарських тварин, ґатунків молока, видів та класів зернових і олійних культур.

{Абзац пункту 3.1 розділу III із змінами, внесеними згідно з Наказом Державної служби статистики № 15 від 26.01.2016 - зміни вводяться в дію з 01 лютого 2016 року}

Державні статистичні спостереження щодо надходження сільськогосподарської продукції на переробні підприємства мають такі основні характеристики:

Вид державних статистичних спостережень:

- за ступенем охоплення одиниць: суцільні;

- за часом реєстрації даних: поточні.

Організаційна форма державних статистичних спостережень: статистична звітність.

Спосіб державних статистичних спостережень: документальний облік.

Одиниця державних статистичних спостережень: місцева одиниця за видом економічної діяльності.

Респондент державних статистичних спостережень: юридична особа, відокремлений підрозділ юридичної особи, що має власні переробні потужності або їх орендує та здійснює закупівлю та перероблення сільськогосподарської продукції, а також має власні потужності для зберігання зернових і олійних культур або їх орендує.

Органи, які здійснюють державні статистичні спостереження: Держстат, територіальні органи Держстату.

Місце проведення державних статистичних спостережень: регіони України.

Національні класифікації, що використовуються при проведенні державних статистичних спостережень:

КВЕД - Класифікація видів економічної діяльності;

СКОФ - Статистичний класифікатор організаційних форм суб'єктів економіки;

КОАТУУ - Класифікатор об'єктів адміністративно-територіального устрою України.

3.2. Інструментарії та програми державних статистичних спостережень

Державні статистичні спостереження щодо надходження основних видів продукції тваринництва і рослинництва на переробні підприємства та надходження зернових і олійних культур на зберігаючі підприємства здійснюються за формами №№ 11-заг, 13-заг, 1-зерно, 1-виноград на основі інструкцій щодо їх заповнення.

Підставою для заповнення цих форм є приймальні, складські квитанції, прості, подвійні складські свідоцтва та інші первинні документи бухгалтерського обліку, що підтверджують надходження продукції на переробне чи зберігаюче підприємство.

3.2.1. Державні статистичні спостереження щодо надходження сільськогосподарських тварин та молока на переробні підприємства.

Ці державні статистичні спостереження здійснюються за формами № 11-заг "Звіт про надходження сільськогосподарських тварин на переробні підприємства" (квартальна) і № 13-заг "Звіт про надходження молока сирого на переробні підприємства" (квартальна).

Бланк державного статистичного спостереження за формою № 11-заг містить показники, які характеризують надходження на переробні підприємства сільськогосподарських тварин живих для забою за видами тварин та джерелами надходжень за звітний квартал.

Бланк державного статистичного спостереження за формою № 13-заг містить показники, які характеризують надходження молока сирого на переробні підприємства за джерелами надходжень та якістю закупленого молока сирого коров'ячого у підприємств і населення за ґатунками за звітний квартал.

{Підпункт 3.2.1 пункту 3.2 розділу III в редакції Наказу Державної служби статистики № 15 від 26.01.2016 - зміни вводяться в дію з 01 лютого 2016 року}

3.2.2. Державне статистичне спостереження щодо наявності та надходження зернових і олійних культур.

Це державне статистичне спостереження здійснюється за формою № 1-зерно "Звіт про надходження зернових і олійних культур на перероблення та зберігання" (місячна).

Бланк державного статистичного спостереження за формою № 1-зерно містить показники наявності (обсяги запасів) на кінець звітного періоду культур зернових та зернобобових і насіння культур олійних та показники за період із початку року щодо надходження та перероблення цих культур за основними видами і класами. Крім того, форма № 1-зерно відображає інформацію щодо загальної потужності одночасного зберігання зернових і олійних культур на кінець звітного року.

{Підпункт 3.2.2 пункту 3.2 розділу III в редакції Наказу Державної служби статистики № 15 від 26.01.2016 - зміни вводяться в дію з 01 лютого 2016 року}

{Підпункт 3.2.3 пункту 3.2 розділу III виключено на підставі Наказу Державної служби статистики № 15 від 26.01.2016 - зміни вводяться в дію з 01 лютого 2016 року}

3.2.3. Державне статистичне спостереження щодо перероблення винограду на виноматеріали.

Це державне статистичне спостереження здійснюється за формою № 1-виноград "Звіт про перероблення винограду на виноматеріали" (річна).

Бланк державного статистичного спостереження за формою № 1-виноград містить показники, які заповнюються раз на рік за період із 1 грудня попереднього до звітного року до 30 листопада звітного року. Показники характеризують обсяг винограду, що надійшов на переробне підприємство та перероблений на виноматеріали (за сортами винограду); середню масову концентрацію цукрів у винограді; виробництво виноматеріалів у груповому асортименті виноматеріалів; використання та залишки спирту.

{Підпункт 3.2.3 пункту 3.2 розділу III в редакції Наказу Державної служби статистики № 15 від 26.01.2016 - зміни вводяться в дію з 01 лютого 2016 року}

3.3. Процедури проведення та розробки державних статистичних спостережень, поширення їх результатів

Форми державних статистичних спостережень №№ 11-заг, 13-заг, 1-зерно, 1-виноград складають:

- юридичні особи щодо безпосередньо своєї діяльності на відповідній території та окремо щодо кожного з відокремлених підрозділів, не виділених на самостійний баланс і розташованих в іншій області, районі, місті;

- відокремлені підрозділи юридичної особи, що виділені на окремий баланс й розташовані в іншій області, районі, місті, які здійснюють перероблення основних видів сільськогосподарської продукції.

Звіти подають на паперових носіях органу державної статистики за місцем здійснення діяльності у терміни, визначені на бланках форм. Якщо зазначені форми державних статистичних спостережень респондент надсилає як електронні звіти, їх подання органам державної статистики здійснюється відповідно до встановленого порядку.

{Абзац четвертий пункту 3.3 розділу III із змінами, внесеними згідно з Наказом Державної служби статистики № 248 від 13.08.2013}

Після отримання цих форм у розрізі респондентів на всіх рівнях обробки органи державної статистики здійснюють аналіз первинних даних, уведення у відповідний комплекс електронної обробки статистичної інформації, логічний і арифметичний контролі (як вхідного, так і вихідного масиву даних) та передачу вивіреної інформації на вищий рівень розробки.

Результати цих державних статистичних спостережень органи державної статистики формують у розрізі:

- на районному рівні: зведена інформація за районом у цілому;

- на регіональному рівні: зведена інформація за регіоном у цілому та у розрізі районів;

- на державному рівні: зведена інформація по країні у цілому, за регіонами (регіони України).

{Абзац п'ятий пункту 3.3 розділу III виключено на підставі Наказу Державної служби статистики № 15 від 26.01.2016 - зміни вводяться в дію з 01 лютого 2016 року}

При поширенні даних користувачам органи державної статистики здійснюють контроль дотримання правил конфіденційності даних.

Основними статистичними публікаціями щодо надходження сільськогосподарської продукції на переробні підприємства є:

- експрес-випуск: "Перероблення винограду та виробництво виноматеріалів";

- статистичні бюлетені: "Надходження продукції тваринництва на переробні підприємства", "Надходження зернових та олійних культур на підприємства, що займалися їхнім зберіганням та переробленням";

- статистичні збірники: "Україна в цифрах", "Статистичний щорічник України", "Сільське господарство України", "Баланси та споживання основних продуктів харчування населенням України";

- доповідь "Про соціально-економічне становище України".

{Абзац шостий пункту 3.3 розділу III в редакції Наказу Державної служба статистики № 15 від 26.01.2016 - зміни вводяться в дію з 01 лютого 2016 року}

На запити користувачів органи державної статистики статистичну інформацію за формами №№ 11-заг, 13-заг, 1-зерно, 1-виноград можуть надавати у паперовому вигляді, на магнітних, електронних носіях, засобами зв'язку (у т.ч. розміщення на веб-сайті), шляхом безпосереднього виписування у порядку та умовах, визначених Держстатом.

IV. Загальна схема й організація робіт із формування сукупностей одиниць державних статистичних спостережень

Формування сукупностей одиниць державних статистичних спостережень щодо надходження продукції сільського господарства на переробні підприємства здійснюється на центральному рівні щорічно. Джерелами інформації для формування сукупностей одиниць є:

- Реєстр статистичних одиниць (РСО);

- перелік одиниць за формою № 1-виноград за попередній рік;

- перелік одиниць за формами № 11-заг, № 13-заг, № 1-зерно за 11 місяців звітного року.

{Абзац перший розділу IV в редакції Наказу Державної служби статистики № 15 від 26.01.2016 - зміни вводяться в дію з 01 лютого 2016 року}

Сукупності одиниць за формами №№ 11-заг, 13-заг, 1-зерно, 1-виноград формуються для проведення державних статистичних спостережень у році, наступному за звітним.

До сукупностей одиниць за вищевказаними державними статистичними  спостереженнями  включають  об'єкти, які мають такі ідентифікаційні та класифікаційні ознаки:

№ п/п

Критерії формування сукупності

Класифікації

Ознака критеріїв формування

1.

Інституційний сектор економіки

КІСЕ

S.11

2.

Тип статистичної одиниці

Довідник типів статистичних одиниць

місцева одиниця за видом економічної діяльності (7)

3.

Організаційна форма суб'єкта економіки

СКОФ

незалежно від організаційної форми суб'єкта економіки

4.

Вид економічної діяльності

КВЕД

основний або другорядний вид діяльності відноситься до класу:

ф. № 11-заг

10.11,
10.12,

ф. № 13-заг

10.51

ф. № 1-зерно

10.41,
10.61,
10.91,
11.01,
11.06,
52.10

ф. № 1-виноград

01.21,
11.02,
11.04

5.

Територіальні одиниці

КОАТУУ

відповідно до адміністративно-територіального устрою

6.

Розмір підприємства

Довідник ознак розміру підприємств

незалежно від розміру

7.

Ознака економічної діяльності

х

активне

{Таблиця частини третьої розділу IV із змінами, внесеними згідно з Наказами Державної служби статистики № 248 від 13.08.2013, № 15 від 26.01.2016 - зміни вводяться в дію з 01 лютого 2016 року}

Крім того, до сукупності одиниць державних статистичних спостережень за формами № 11-заг і № 1-зерно включаються об'єкти з видами економічної діяльності, не вказаними у вищезазначеній таблиці, але щодо яких є інформація про здійснення ними діяльності з перероблення продукції сільського господарства, пов'язаної із забоєм тварин сільськогосподарських живих чи зберіганням, переробленням зернових та олійних культур. У той же час до сукупності одиниць державних статистичних спостережень за формою № 1-зерно не включаються одиниці, які включені до сукупності статистичних одиниць за формами № 21-заг (місячна, річна).

{Розділ IV доповнено новим абзацом згідно з Наказом Державної служби статистики № 15 від 26.01.2016 - зміни вводяться в дію з 01 лютого 2016 року}

Формування сукупностей одиниць відбувається відповідно до Положення про Реєстр статистичних одиниць та формування основ вибірки сукупностей одиниць статистичних спостережень за діяльністю підприємств. При цьому за кожним об'єктом у вигляді таблиці відбираються такі реквізити:

1) ідентифікаційний код ЄДРПОУ підприємства;

2) найменування;

3) місцезнаходження;

4) телефон;

5) код території місцезнаходження за КОАТУУ;

6) код організаційної форми суб'єкта економіки за СКОФ;

7) код інституційного сектору економіки за КІСЕ;

8) код основного виду економічної діяльності за КВЕД на початок обстеження й ознака його визначення;

9) види економічної діяльності;

10) середня кількість найманих працівників;

11) обсяг реалізованої продукції, робіт, послуг;

12) ознака розміру підприємства;

13) чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг);

14) ознака підприємства, створеного у звітному році.

Після відбору об'єктів за Реєстром статистичних одиниць здійснюється співставлення та відповідне уточнення інформації з Реєстром "АГРО", переліками підприємств за формами №№ 11-заг, 13-заг, 1-зерно, 1-виноград, 1-П (місячна), 1П-НПП (річна), чинним наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України щодо розподілу між суб'єктами господарювання обсягів поставки цукру квоти "А" на внутрішній ринок та формуються сукупності одиниць, які будуть безпосередньо охоплені державними статистичними спостереженнями щодо надходження сільськогосподарської продукції на переробні підприємства.

Формування сукупностей одиниць статистичних спостережень щодо надходження продукції на переробні підприємства здійснюється на основі переліку одиниць за формами № 1-виноград за попередній рік, формами № 11-заг, № 13-заг, № 1-зерно за 11 місяців звітного року шляхом їх актуалізації та доповнення активними статистичними одиницями із РСО.

{Абзац в редакції Наказу Державної служби статистики № 15 від 26.01.2016 - зміни вводяться в дію з 01 лютого 2016 року}

При розгляді змін у демографії підприємства дотримуються такі підходи:

- у разі реструктуризації переробного підприємства дані щодо обсягів надходження сільськогосподарської продукції на переробку в таких підприємствах (без розподілу надходження сільськогосподарської продукції до реструктуризації) залишаються в базі даних протягом усього звітного року;

- новостворені підприємства, які утворилися у звітному році, у т.ч. на базі одиниць (основного масиву) шляхом їх реорганізації (поділу підприємства на декілька, виділу у нове, злиття підприємств в одне тощо), включаються до сукупності одиниць за умови дозволу Держстату;

- ліквідовані підприємства, підприємства-банкрути, а також підприємства, які припинили (тимчасово або повністю) свою діяльність із будь-яких інших причин, залишаються у сукупності одиниць із відповідною відміткою, а обсяги сільськогосподарської продукції, що надійшли на переробку - у базі даних протягом усього звітного року.

{Частина шоста розділу IV в редакції Наказу Державної служби статистики № 248 від 13.08.2013}

ЛІТЕРАТУРА

1. Закон України "Про державну статистику" від 17.09.92 № 2614-XII.

2. Положення про Реєстр статистичних одиниць та формування основ сукупностей одиниць статистичних спостережень за діяльністю підприємств, Держкомстат, 2009.

3. Глосарій до плану статистичного спостереження, Держкомстат, 2009.

4. Термінологічний словник / [наук. керівник О.О.Васєчко]. - 1-е вид. - К.: ІВЦ Держкомстату України, 2004. - 140 с.

5. Статистика: підручник / [С.С.Герасименко, А.В.Головач, А.М.Єріна та ін.]; за наук. ред. С.С.Герасименка. - [2-ге вид.]. - К.: КНЕУ, 2000. - 467 с.

{Перелік літератури із змінами, внесеними згідно з Наказом Державної служби статистики № 15 від 26.01.2016 - зміни вводяться в дію з 01 лютого 2016 року}

  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: