open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 30 листопада 2018 року

у справі № 415/6132/16-а

Адміністративна юрисдикція

Щодо проведення перерахунку раніше призначеної пенсії за вислугу років з урахуванням винагороди за безпосередню участь в антитерористичній операції

Фабула справи: ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до Головного управління Пенсійного Фонду України (далі- ГУ ПФУ), в якому просив: визнати протиправними дії ГУ ПФУ щодо відмови в проведенні перерахунку раніше призначеної пенсії за вислугу років з урахуванням винагороди за безпосередню участь в антитерористичній операції; зобов'язати ГУ ПФУ здійснити перерахунок та виплату раніше призначеної пенсії за вислугу років у відповідності до вимог ст.ст. 43, 63 Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» з урахуванням винагороди за безпосередню участь в антитерористичній операції з 14.08.2015.

Позовні вимоги мотивовані протиправністю дій відповідача щодо відмови перерахувати пенсію позивача з урахуванням винагороди, отриманої ним за участь в АТО, за наявності обґрунтованих підстав для такого перерахунку.

Постановою міського суду, залишеною без змін ухвалою апеляційного адміністративного суду, у задоволенні позову відмовлено.

Мотивація касаційної скарги: ОСОБА_2 наголошує, що норми законодавства, на підставі яких позивач просить перерахувати йому пенсію, свідчать про зворотне, відтак винагорода за участь в АТО повинна бути включена до грошового забезпечення, з якого призначається пенсія, а тому суди попередніх інстанцій дійшли безпідставного висновку щодо відсутності підстав для задоволення позову.

Правова позиція Верховного Суду: відповідно до ч/ 2, 3 ст. 51 Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» перерахунок пенсій, призначених особам офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам, які мають право на пенсію за цим Законом, та членам їх сімей, провадиться з першого числа місяця, що йде за місяцем, в якому настали обставини, що тягнуть за собою зміну розміру пенсії. Якщо при цьому пенсіонер набув права на підвищення пенсії, різницю в пенсії за минулий час може бути виплачено йому не більш як за 12 місяців.

Перерахунок пенсій у зв'язку із зміною розміру хоча б одного з видів грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, осіб, які мають право на такий перерахунок згідно з цим Законом, або у зв'язку із введенням для зазначених категорій осіб нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій у розмірах, встановлених законодавством, не проведений з вини органів Пенсійного фонду України та/або державних органів, які видають довідки для перерахунку пенсії, провадиться з дати виникнення права на нього без обмеження строком.

Висновки: пенсія ОСОБА_2 підлягає перерахунку та виплаті з урахуванням винагороди за участь в АТО в межах 12 місячного строку, починаючи з першого числа місяця, що йде за місяцем, в якому настали обставини, що тягнуть за собою зміну розміру пенсії (звернення позивача до органу ПФУ).

Ключові слова: служба в органах внутрішніх справ, загальнообов'язкове державне соціальне страхування, обчислення розміру пенсії

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: