open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 202/1727/18[1]
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 10 лютого 2022 року

у справі № 202/1727/18[1]

Цивільна юрисдикція

Щодо юрисдикції спорів з приводу здійснення Фондом соціального страхування України компенсаційних виплат

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до комунального закладу «Обласний клінічний центр медико-соціальної експертизи» обласної ради (далі - КЗ «Обласний клінічний центр медико-соціальної експертизи» обласної ради) та Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України, в якому просив:

  1. зобов`язати КЗ «Обласний клінічний центр медико-соціальної експертизи» обласної ради надати йому відповіді про його здатність до трудової діяльності за основною професією волочильник дроту з відповідними роз'ясненнями, визначити можливість використання його залишкової професійної працездатності на іншій роботі нижчої кваліфікації у звичайних, спеціально створених виробничих або інших умовах праці, скласти індивідуальну програму реабілітації;
  2. скасувати рішення відповідача, встановивши йому 65 відсотків втрати професійної працездатності із урахуванням довідки центру первинної медико-санітарної допомоги;
  3. зобов`язати Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в із першого дня зарахування фінансувати йому витрати на медичну та соціальну допомогу, у тому числі на придбання ліків відповідно рішення ЛКК, організувавши цілеспрямоване та ефективне лікування;
  4. стягнути з відповідача моральну шкоду в розмірі 20 000,00 грн;
  5. зобов`язати Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України фінансувати йому різницю витрат на придбання ліків відповідно до форм пакування та приймати від нього залишки медикаментів, що залишаються від різниці форми пакування.

Рішенням суду першої інстанції у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 відмовлено.

Постановою апеляційного суду рішення суду першої інстанції скасовано, провадження у справі за позовом ОСОБА_1 закрито, оскільки такі спори підлягають розгляду судами адміністративної юрисдикції.

ОЦІНКА СУДУ

Пунктом 4 частини першої статті 18 КАС визначено, що місцевим загальним судам як адміністративним судам підсудні усі адміністративні справи щодо спорів фізичних осіб з суб'єктами владних повноважень з приводу обчислення, призначення, перерахунку, здійснення, надання, одержання пенсійних виплат, соціальних виплат непрацездатним громадянам, виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, виплат та пільг дітям війни, інших соціальних виплат, доплат, соціальних послуг, допомоги, захисту, пільг.

Частинами першою та третьою статті 17 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» передбачено, що cпори, які виникають з правовідносин за цим Законом, вирішуються в судовому порядку. Спори щодо розміру шкоди та прав на її відшкодування, накладення штрафів та з інших питань вирішуються в судовому порядку. За бажанням заінтересована особа може звернутися з питань вирішення спору до спеціальної комісії Фонду.

Пунктами 1 та 11 частини другої статті 10 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» передбачено, що Фонд зобов'язаний: забезпечувати фінансування та виплачувати матеріальне забезпечення, страхові виплати і надавати соціальні послуги, передбачені цим Законом; укладати угоди з лікувально-профілактичними закладами та окремими лікарями на обслуговування потерпілих на виробництві, а також угоди із санаторно-курортними закладами для обслуговування застрахованих осіб, що направляються безпосередньо із стаціонару лікувального закладу до реабілітаційних відділень.

Згідно частини третьої статті 42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» фонд фінансує витрати на медичну та соціальну допомогу, у тому числі на додаткове харчування, придбання ліків, спеціальний медичний, постійний сторонній догляд, побутове обслуговування, протезування, медичну реабілітацію, санаторно-курортне лікування, придбання спеціальних засобів пересування тощо, якщо потребу в них визначено висновками МСЕК та індивідуальною програмою реабілітації особи з інвалідністю (у разі її складення). Фонд організовує цілеспрямоване та ефективне лікування потерпілого у власних спеціалізованих лікувально-профілактичних закладах або на договірній основі в інших лікувально-профілактичних закладах з метою якнайшвидшого відновлення здоров'я застрахованого. Якщо внаслідок нещасного випадку або професійного захворювання потерпілий тимчасово втратив працездатність, Фонд фінансує всі витрати на його лікування.

Аналіз положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування», які визначають правові, фінансові та організаційні засади загальнообов'язкового державного соціального страхування, зокрема й компетенцію Фонду та його робочих органів, дає підстави для висновку, що у відносинах, пов'язаних із виплатою страхувальником у передбачених законодавством випадках компенсаційних виплат відповідно до Порядку виплати, ці органи не виступають на рівних засадах з іншими учасниками відповідних відносин, а здійснюють владні управлінські функції, спрямовані на забезпечення державних гарантій реалізації застрахованими особами своїх прав.

ВИСНОВКИ: спори, пов`язані із розміром компенсаційних виплат, зокрема: фінансуванням витрат на медичну та соціальну допомогу, у тому числі на придбання ліків, організація цілеспрямованого та ефективного лікування потерпілого, підлягають розгляду відповідно до правил КАС України - судами адміністративної юрисдикції як такі, що є публічно-правовими за своєю правовою природою.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: підстави набуття статусу особи з інвалідністю, розмежування цивільної та адміністративної юрисдикції, право на соціальні виплати

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: