open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 127/6619/20
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 16 лютого 2022 року

у справі № 127/6619/20

Цивільна юрисдикція

Щодо юрисдикції спорів про оскарження наказу про призначення іншої особи виконуючим обов`язки начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України на період тимчасової непрацездатності працівника

Аналогічна правова позиція висловлена

Касаційним цивільним судом у складі Верховного Суду в постанові

від 21 липня 2021 року у справі № 553/680/19

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до Фонду соціального страхування України, треті особи: ОСОБА_2, ОСОБА_3, про скасування наказу про призначення виконуючим обов'язки начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України іншої особи на період тимчасової непрацездатності ОСОБА_1.

Ухвалою суду першої інстанції, залишеною без змін постановою апеляційного суду ,провадження у справі закрито. Судові рішення мотивовано тим, що позовні вимоги ОСОБА_1 стосуються безпосередньо правомірності дій виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України, як суб'єкта владних повноважень щодо скасування зазначеного наказу, а тому даний спір підлягає розгляду за правилами адміністративного судочинства, оскільки у даному випадку оскаржуються дії суб`єкта владних повноважень у сфері управлінської діяльності.

ОЦІНКА СУДУ

Критеріями розмежування судової юрисдикції, тобто передбаченими законом умовами, за яких певна справа підлягає розгляду за правилами того чи іншого виду судочинства, є суб`єктний склад правовідносин, предмет спору та характер спірних матеріальних правовідносин. Крім того, таким критерієм може бути пряма вказівка в законі на вид судочинства, у якому розглядається визначена категорія справ.

Відповідно до статті 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Статтею 19 КАС України визначено, що юрисдикція адміністративних судів поширюється на справи у публічно-правових спорах, зокрема: спорах фізичних чи юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи індивідуальних актів), дій чи бездіяльності, крім випадків, коли для розгляду таких спорів законом встановлено інший порядок судового провадження.

Відповідно до частини четвертої статті 8 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» керівників управлінь виконавчої дирекції Фонду призначає директор виконавчої дирекції Фонду за погодженням з правлінням Фонду. Керівники відділень управлінь виконавчої дирекції Фонду призначаються керівниками управлінь виконавчої дирекції Фонду за погодженням з директором виконавчої дирекції Фонду. Керівники управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень виконують свої повноваження на умовах контракту.

Фонд соціального страхування України є суб'єктом владних повноважень у розумінні пункту 7 частини першої статті 3 КАС України. Призначення виконуючим обов`язки начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України є реалізацією цією установою на основі законодавства публічно-владної функції з управління цим Фондом.

Відповідно до статті 21 КЗпП України трудовим договором є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов'язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Важливими ознаками трудових правовідносин є підстави їх виникнення, змінення чи припинення.

ВИСНОВКИ: після видачі наказу про прийняття позивача на роботу між сторонами виникли трудові правовідносини. Тому оскільки позивач оскаржує призначення іншої особи виконуючим обов`язки начальником управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України на період його тимчасової непрацездатності, тому цей спір є приватно-правовим та підлягає вирішенню в порядку цивільного судочинства.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: спори за участю ФСС, цивільна юрисдикція, адміністративна юрисдикція, трудові спори

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: