open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 387/603/20
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 02 лютого 2022 року

у справі № 387/603/20

Цивільна юрисдикція

Щодо юрисдикції спорів про повернення колишнім головою фермерського господарства бухгалтерських та інших документів стосовно діяльності юридичної особи

Аналогічна правова позиція висловлена

Великою Палатою Верховного Суду в постанові

від 11 травня 2021 року у справі № 759/9008/19

та Касаційним цивільним судом у складі Верховного Суду в постановах

від 27 жовтня 2021 року у справі № 501/2401/19

від 08 грудня 2021 року у справі № 337/2055/20

ФАБУЛА СПРАВИ

Фермерське господарство «Волков В. В.» (далі - ФГ «Волков В. В.») (правонаступником якого є Фермерське господарство «Зернопродукт») звернулось до суду з позовом до ОСОБА_1 про зобов'язання передати документацію ФГ «Волков В. В.», а саме: документацію (справи) бухгалтерського обліку (в тому числі з ведення господарської діяльності, угоди (договори) тощо) ФГ «Волков В. В.», зокрема, але не виключно, первинні бухгалтерські документи, документи з обліку доходів і витрат та інших показників, пов`язаних із визначенням об`єктів оподаткування (податкових зобов'язань), реєстри бухгалтерського обліку, головні книги та інші документи, і пов`язані з обчисленням та сплатою податків та зборів, обліком доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об`єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, документацію з ведення господарської діяльності, оригінали угод (договорів) тощо.

Суд першої інстанції рішенням у задоволенні позову відмовив.

Апеляційний суд постановою а рішення суду першої інстанції залишив без змін.

ОЦІНКА СУДУ

Обґрунтовуючи позов, ФГ «Зернопродукт» посилалось на те, що воно є правонаступником ФГ «Волков В. В.». Відповідач як колишній керівник ФГ «Волков В. В.», чинить перешкоди в діяльності господарства, зокрема чинить перешкоди у доступі до документів, пов'язаних з діяльністю господарства.

Таким чином, спір стосується питань організації діяльності фермерського господарства.

З урахуванням особливостей створення, діяльності та припинення фермерського господарства при вирішенні питання про юрисдикцію суду у спорах за його участю необхідно враховувати, що поняття фермерського господарства визначено у статті 1 Закону України «Про фермерське господарство».

Відповідно до частини четвертої статті 1 Закону України «Про фермерське господарство» фермерське господарство підлягає державній реєстрації як юридична особа або фізична особа - підприємець. Фермерське господарство діє на основі установчого документа (для юридичної особи - статуту, для господарства без статусу юридичної особи - договору (декларації) про створення фермерського господарства). В установчому документі зазначаються найменування господарства, його місцезнаходження, адреса, предмет і мета діяльності, порядок формування майна (складеного капіталу), органи управління, порядок прийняття ними рішень, порядок вступу до господарства та виходу з нього та інші положення, що не суперечать законодавству України.

Відповідно до статті 1 ГПК України підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб`єкта підприємницької діяльності (далі - підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно із встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Вирішуючи питання про те, чи є правовідносини господарськими, а відповідно, і спір - господарським, необхідно виходити з визначень, наведених у статті 2 та частині першій статті 3 ГК України, відповідно до яких як господарську діяльність розуміють діяльність суб'єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямовану на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність. Учасниками відносин у сфері господарювання є суб'єкти господарювання, споживачі, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, наділені господарською компетенцією, а також громадяни, громадські та інші організації, які виступають засновниками суб'єктів господарювання чи здійснюють щодо них організаційно-господарські повноваження на основі відносин власності.

Позов подано ФГ «Волков В.В.», правонаступником якого є ФГ «Зернопродукт», з метою захисту права щодо управління господарством, а саме вирішення ситуації, коли колишній керівник - голова фермерського господарства має передати новому керівнику всі документи фермерського господарства, які знаходяться у нього, проте не вчиняє таких дій.

Отже, колишній керівник товариства згідно з актом приймання-передачі має передати новопризначеному керівникові товариства всі документи, які знаходяться в діловодстві товариства.

З огляду на суб'єктний склад та зміст правовідносин спір між юридичною особою та фізичною особою - колишнім керівником щодо нездійснення повноважень як посадової особи і після припинення повноважень керівника цього господарства виник з корпоративних відносин.

ВИСНОВКИ: враховуючи, що позивач заявив вимоги про повернення колишнім головою фермерського господарства бухгалтерських та інших документів щодо діяльності юридичної особи і такі вимоги безпосередньо пов`язані з можливістю здійснення керівництва фермерським господарством, а самим фермерським господарством - можливістю ведення діяльності, цей спір виник з корпоративних відносин та підлягає розгляду в порядку господарського судочинства.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: критерії розмежування судової юрисдикції, господарська юрисдикція, цивільна юрисдикції, правовий статус фермерського господарства

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: