open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 910/8301/21
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 21 грудня 2021 року

у справі № 910/8301/21

Господарська юрисдикція

Щодо правових наслідків помилкового зазначення у тексті клопотання про звільнення від сплати судового збору назви іншої особи

ФАБУЛА СПРАВИ

ТОВ "Авангард-Експо" звернулося до господарського суду з позовом до Національного банку України, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача, - Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, про стягнення 499 623 824,00 грн.

Ухвалою господарського суду позовну заяву залишено без руху, надано позивачу строк для усунення недоліків шляхом подання доказів сплати судового збору.

Ухвала мотивована тим, що позивачем не подано доказів сплати судового збору за розгляд позовної заяви, проте подано клопотання про звільнення від сплати судового збору з посиланням на пункт 13 частини 2 статті З Закону України "Про судовий збір".

Відмовляючи у задоволенні клопотання про звільнення від сплати судового збору суд вказав, що у тексті позовної заяви позивач вказує про наявність підстав для звільнення від сплати судового збору ПАТ "Златобанк", а не ТОВ "Авангард-Експо".

ТОВ "Авангард-Експо" звернулося до суду із заявою про усунення недоліків позовної заяви, вказавши про допущену описку у назві Товариства при зверненні з клопотанням про звільнення від сплати судового збору, до якої було додано заяву про уточнення позовної заяви та клопотання про звільнення від сплати судового збору.

Ухвалою господарського суду позовну заяву повернуто заявнику - ТОВ "Авангард-Експо".

Постановою апеляційного господарського суду ухвалу господарського суду скасовано, справу направлено до місцевого господарського суду для вирішення питання про відкриття провадження у справі. Повернуто ТОВ "Авангард-Експо" з Державного бюджету України судовий збір за подання апеляційної скарги, сплачений ним відповідно до квитанції про сплату.

ОЦІНКА СУДУ

Відповідно до пункту 2 частини першої статті 164 ГПК України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Абзацом 1 частини першої статті 174 ГПК України визначено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Частиною четвертою статті 174 ГПК України передбачено, що якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Відповідно до пункту 13 частини 2 статті 3 Закону України "Про судовий збір" судовий збір не справляється за подання позовної заяви про відшкодування шкоди, заподіяної особі незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їх посадовою або службовою особою, а так само незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури або суду.

ВИСНОВКИ: саме лише помилкове зазначення ТОВ у тексті клопотання про звільнення від сплати судового збору назви іншої особи, про що позивач у подальшому повідомив місцевий господарський суд у заяві про усунення недоліків, виключало можливість суду покладати на ТОВ обов`язок по сплаті судового збору, від якого позивач звільнений законом при поданні ним позову про відшкодування шкоди, заподіяної незаконними рішеннями вказаного органу державної влади.

Відтак, неусунення ТОВ вимог ухвали, якою помилково було зобов'язано позивача сплатити судовий збір за подання позовної заяви, призвело до її неправомірного повернення в порядку частини 4 статті 174 ГПК України.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: підстави звільнення від сплати судового збору, пільги при сплаті судового збору, вимоги до позовної заяви, підстави повернення позовної заяви, надмірний формалізм

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: