open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 24 листопада 2020 року

у справі № 2240/3066/18

Адміністративна юрисдикція

Щодо права членів фермерського господарства на приватизацію земельної ділянки, наданої у користування фермерському господарству

Аналогічна правова позиція висловлена

Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду в постанові

від 01.10.2020 у справі № 120/4116/19-а

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом до Головного управління Держгеокадастру, в якому просив:

  1. визнати протиправною відмову відповідача у наданні позивачу дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) для ведення фермерського господарства за межами населених пунктів;
  2. зобов'язати відповідача надати позивачу дозвіл на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) для ведення фермерського господарства за межами населених пунктів.

Рішенням окружного адміністративного суду, яке залишене без змін постановою апеляційного адміністративного суду, у задоволенні позову відмовлено повністю.

ОЦІНКА СУДУ

Згідно зі статтею 12 Закону України "Про фермерське господарство" (надалі - Закон №973-IV), землі фермерського господарства можуть складатися із:

  1. земельної ділянки, що належить на праві власності фермерському господарству як юридичній особі;
  2. земельних ділянок, що належать громадянам - членам фермерського господарства на праві приватної власності;
  3. земельної ділянки, що використовується фермерським господарством на умовах оренди.

Права володіння та користування земельними ділянками, які знаходяться у власності членів фермерського господарства, здійснює фермерське господарство.

Частинами 1-2 статті 13 Закону №973-IV передбачено, що члени фермерського господарства мають право на одержання безоплатно у власність із земель державної і комунальної власності земельних ділянок у розмірі земельної частки (паю). Членам фермерських господарств передаються безоплатно у приватну власність із раніше наданих їм у користування земельні ділянки у розмірі земельної частки (паю) члена сільськогосподарського підприємства, розташованого на території відповідної ради. Земельні ділянки, на яких розташовані житлові будинки, господарські будівлі та споруди фермерського господарства, передаються безоплатно у приватну власність у рахунок земельної частки (паю).

Аналогічні норми закріплені у статтях 31-32 Земельного кодексу України (надалі - ЗК України).

ВИСНОВКИ: норми частини 2 статті 13 Закону №973-IV необхідно розуміти як такі, що надають членам фермерського господарства право на приватизацію земельної ділянки, наданої у користування фермерському господарству. Іншими словами, не лише особа, якій раніше була надана у користування земельна ділянка для ведення фермерського господарства, має право на отримання її у власність, оскільки така земельна ділянка була йому відведена саме з метою створення фермерського господарства

КЛЮЧОВІ СЛОВА: підстави набуття прав на землю, правовий режим земель фермерського господарства, землекористування

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: