open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 134/214/20
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 20 жовтня 2021 року

у справі № 134/214/20

Цивільна юрисдикція

Щодо дотримання порядку оплати праці лікаря загальної практики - сімейного лікаря, який працює за сумісництвом на 0,5 ставки

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Комунального некомерційного підприємства «Крижопільський районний медичний центр первинної медико-санітарної допомоги» (далі - КНП «Крижопільський РМЦ ПМСД») та просила визнати незаконним наказ головного лікаря КНП «Крижопільський РМЦ ПМСД» «Про оптимальний обсяг практики первинної медичної допомоги» в частині встановлення їй як лікарю загальної практики - лікарю сімейної медицини ліміту в кількості 900 декларацій; та зобов`язати КНП «Крижопільський РМЦ ПМСД» перерахувати та виплачувати їй заробітну плату з розрахунку оптимального обсягу практики первинної медичної допомоги 1 800 пацієнтів, починаючи з січня 2020 року.

Рішенням суду першої інстанції позов задоволено.

Постановою апеляційного суду рішення суду першої інстанції скасовано та ухвалено нове судове рішення, яким у задоволенні позову ОСОБА_1 відмовлено.

ОЦІНКА СУДУ

Частиною другою статті 97 КЗпП України передбачено, що форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, ставки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються підприємствами, установами, організаціями самостійно у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими (регіональними) угодами.

За приписами статті 21 України «Про оплату праці» працівник має право на оплату своєї праці відповідно до актів законодавства і колективного договору на підставі укладеного трудового договору.

Наказом Міністерства охорони здоров`я України від 19 березня 2018 року № 504 затверджено Порядок надання первинної медичної допомоги (ПМД).

Головним завданням надавача ПМД є забезпечення населення комплексними та інтегрованими послугами зі всебічної, безперервної і орієнтованої на пацієнта ПМД, спрямованої на задоволення потреб населення у відновленні та збереженні здоров'я, попередження розвитку захворювань, зменшення потреби у госпіталізації та покращення якості життя (пункт 4 розділу І Порядку надання ПМД).

Відповідно до пунктів 3, 4, 5 розділу ІІ Порядку надання ПМД надавачі ПМД можуть утворювати групові практики ПМД для координації надання ПМД, забезпечення безперервності надання ПМД, раціонального та ефективного використання ресурсів на здійснення медичного обслуговування з надання ПМД.

Оптимальний обсяг практики ПМД становить: одна тисяча вісімсот осіб на одного лікаря загальної практики - сімейного лікаря; дві тисячі осіб на одного лікаря-терапевта; дев`ятсот осіб на одного лікаря-педіатра.

Обсяг практики може відрізнятися від оптимального залежно від соціально-демографічних, інфраструктурних та інших особливостей території, в межах якої мешкають особи, що належать до відповідної практики.

Пунктом 3 розділу ІІІ Порядку надання ПМД передбачено, що надавач ПМД має право залучати на підставі трудового або цивільно-правового договору інших осіб для забезпечення надання ПМД. Кількість таких осіб, які залучаються, та вимоги щодо їх кваліфікації визначаються самостійно надавачем ПМД.

ПМД надається пацієнтам відповідно до режиму роботи (години прийому пацієнтів лікарем з надання ПМД), який самостійно визначає надавач ПМД за погодженням із власником (пункт 2 розділу IV Порядку надання ПМД).

Особливості реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для первинної медичної допомоги на 2020 рік, тарифи та коригувальні коефіцієнти були визначені Порядком реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для первинної медичної допомоги на 2020 рік, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2018 року № 1117, пунктами 5, 8 якого передбачено, що тариф за надання медичних послуг, пов`язаних з первинною медичною допомогою, встановлюється як капітаційна ставка за обслуговування одного пацієнта, який подав декларацію, протягом календарного року. До тарифу на медичне обслуговування пацієнтів, які подали декларації понад ліміт, застосовуються коефіцієнти залежно від рівня перевищення ліміту.

ВИСНОВКИ: оскільки основним завданням відповідача як надавача ПМД є забезпечення надання якісної ПМД, яка надається пацієнтам відповідно до режиму роботи лікаря з ПМД, ураховуючи, що позивач працює у ПМСД за сумісництвом на 0,5 ставки, обґрунтованим є висновок апеляційного суду, що встановлення їй половини від кількості ліміту 1 800 на одного лікаря (оптимальний обсяг практики ПМД) відповідає умовам, на яких вона працює у відповідача.

При цьому, як правильно зазначив суд апеляційної інстанції, право позивача на оплату праці в даному випадку не порушено, оскільки згідно з оспорюваним наказом за декларації, укладені понад встановлені ліміти, оплата праці здійснюється із застосуванням відповідних коефіцієнтів, що відповідає пункту 8 Порядку реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для первинної медичної допомоги.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: оплата праці лікарів, трудові гарантії, робота за сумісництвом

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: