open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 640/1313/20
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 02 серпня 2021 року

у справі № 640/1313/20

Адміністративна юрисдикція

Щодо спеціального строку звернення до суду з позовом про оскарження рішень з приводу застосування заходів у відповідь на дискримінаційні та/або недружні дії щодо України

ФАБУЛА СПРАВИ

ТОВ «Анвітрейд Плюс», ТОВ «Белойл Комодіті», ТОВ «Мартін Трейд» звернулися до суду з позовом до Кабінету Міністрів України (далі - КМУ) про визнання протиправною та нечинною постанови КМУ № 624 від 17 липня 2019 року «Питання запровадження спеціального мита на окремі товари походження з Російської Федерації, що ввозяться на митну територію України» з моменту її прийняття, зі змінами, внесеними постановою КМУ № 678 від 24 липня 2019 року.

Окружний адміністративний суд рішенням, залишеним без змін постановою апеляційного адміністративного суду, позовні вимоги задовольнив повністю.

ОЦІНКА СУДУ

КАС України передбачає можливість установлення іншими законами спеціальних строків звернення до адміністративного суду, а також спеціального порядку обчислення таких строків. Такі спеціальні строки мають перевагу в застосуванні порівняно із загальним строком звернення до адміністративного суду, визначеним частиною другою статті 122 цього Кодексу, а також скороченими строками, визначеними частиною четвертою статті 122 КАС України.

Відповідно до частини п`ятнадцятої статті 29 Закону № 959-XII рішення про застосування відповідних заходів у відповідь на дискримінаційні та/або недружні дії інших держав, митних союзів або економічних угруповань може бути оскаржено до суду протягом місяця з дня запровадження таких заходів у порядку, встановленому законами України.

Кабінет Міністрів України має спеціальну компетенцію на прийняття рішення про застосування заходів у відповідь на дискримінаційні та/або недружні дії щодо України державою, визнаною Верховною Радою України державою-агресором та/або державою-окупантом. При цьому, таке рішення приймається у формі постанови. Закон № 959-XII дозволив КМУ приймати рішення про застосування заходів у відповідь на дії держави-агресора та/або держави-окупанта без дотримання вимог частин четвертої - дев`ятої статті 29 цього Закону. Водночас, це не звільняє КМУ від обов`язку дотримуватися процедури прийняття актів нормативного характеру, встановленої Законом № 794-VII і Регламентом КМУ.

Отже, у процедурі прийняття рішень про застосування заходів у відповідь на дискримінаційні та/або недружні дії щодо України, враховуючи специфіку таких рішень, норми Закону № 959-XII є спеціальними в частині порядку прийняття таких рішень, а тому, колегія суддів вважає, що встановлення цим Законом і спеціального строку звернення до суду з позовом про оскарження такого рішення не створює непропорційність між застосованими засобами та поставленою метою, зокрема, щодо обсягу прав і обов`язків суб`єктів господарювання - учасників відносин, на які впливає постанова КМУ, прийнята відповідно до частини одинадцятої статті 29 Закону № 959-XII.

ВИСНОВКИ: загальне правило щодо строку оскарження нормативно-правового акта, визначене у частині третій статті 264 КАС України, не поширюється на спірні правовідносини, оскільки для оскарження рішення про застосування заходів у відповідь на дискримінаційні та/або недружні дії щодо України, Закон № 959-XII у частині п`ятнадцятій статті 29 встановив спеціальний строк звернення до суду, який становить один місяць, і спеціальний порядок його обчислення - з дня запровадження таких заходів.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: строки оскарження нормативно-правових актів, ЗЕД, процесуальні строки, правила обчислення процесуальних строків

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: