open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
В цій справі Великою Палатою Верховного Суду відступлено від інших правових висновків

Правова позиція

Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 27 вересня 2021 року

у справі № 570/2835/16-к

Кримінальна юрисдикція

Щодо матеріальної шкоди при встановленні складу кримінального правопорушення, передбаченого ст. 176 КК України

ФАБУЛА СПРАВИ

Вироком суду першої інстанції ОСОБА_1 було засуджено до покарання у виді позбавлення волі: за частиною 1 статті 176 КК - на строк 1 рік; за частиною 2 статті 176 КК - на строк 2 роки; за частиною 1 статті 361 КК - на строк 1 рік; за частиною 1 статті 361-1 - на строк 1 рік. На підставі частини 1 статті 70 КК шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим призначено остаточне покарання у вигляді позбавлення волі на строк 2 роки. На підставі статті 75 КК ОСОБА_1 звільнено від відбування призначеного покарання з випробуванням з іспитовим строком тривалістю 3 роки та покладено на нього виконання обов'язків, передбачених частиною 1 статті 76 цього Кодексу.

Апеляційний суд вирок місцевого суду залишив без змін.

ОЦІНКА СУДУ

Об`єктом посягання у статті 176 КК визначено твори науки, літератури і мистецтва, комп'ютерні програми і бази даних, виконання, фонограми, відеограми і програми мовлення та інші об'єкти авторського права і суміжних прав (далі - виключні права).

Особливістю об'єкта посягання у статті 176 КК є те, що для володільця цих прав він становить благо, матеріальна форма якого не визначає його цінності. Благом для володільця виключного права на певний об'єкт, посягання на яке заборонене статтею 176 КК, є можливість розпоряджатися ним на свій розсуд, у тому числі отримувати дохід від його використання. Така можливість для володільця існує до того часу, поки існує виключне право володільця на певний об`єкт. Таким чином, порушення такого права полягає у руйнуванні його виключності, що знищує або принаймні знижує можливість для законного володільця об'єкта виключного права отримувати вигоди від такого володіння.

ВИСНОВКИ: шкода, заподіяна володільцю виключного права порушенням його права, може виражатися у втраті або зменшенні сукупності тих благ, що володільцю надає виключне володіння. Такі вигоди можуть включати в себе певний дохід або прибуток, заради якого, власне, і створюється більшість об'єктів виключного права.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: злочини у сфері інтелектуальної власності, порушення суміжних прав, злочини з матеріальним складом, упущена вигода

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: