open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
В цій справі Великою Палатою Верховного Суду відступлено від інших правових висновків

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 28 вересня 2021 року

у справі № 810/2406/18

Адміністративна юрисдикція

Щодо спільного виконання податкових зобов'язань учасниками договору про спільну діяльність

ФАБУЛА СПРАВИ

Головне управління ДФС звернулося до суду з позовом, в якому просило стягнути з ТОВ Фірма «ХАС» як уповноваженої особи за договором про спільну інвестиційну та виробничу діяльність, ТОВ Фірми «ХАС», ПАТ «Укргазвидобування» солідарно кошти у розмірі податкового боргу з рентної плати за користування надрами для видобування природного газу у сумі 7918200,56 грн.

Окружний адміністративний суд рішенням, залишеним без змін постановою апеляційного адміністративного суду, адміністративний позов задовольнив частково, стягнув з рахунків у банках, обслуговуючих ТОВ Фірма «ХАС» як уповноваженої особи за договором про спільну інвестиційну та виробничу діяльність, податковий борг у сумі 7918200,56 грн. У задоволенні іншої частини позовних вимог відмовив.

ОЦІНКА СУДУ

Відповідно до підпункту 14.1.139 пункту 14.1 статті 14, пункту 64.6 статті 64 ПК України, податковий облік спільної діяльності декількох учасників як окремої особи платника податків ведеться за результатами додаткового взяття на облік учасника договору про спільну діяльність - відповідального за утримання та внесення податків до бюджету під час виконання договору або угоди.

Ведення бухгалтерського обліку спільного майна учасників може бути доручено ними одному з учасників (частина друга статті 1134 ЦК України). У відносинах із третіми особами повноваження учасника вчиняти правочини від імені всіх учасників посвідчується довіреністю, виданою йому іншими учасниками, або договором простого товариства (частина друга статті 1135 ЦК України).

Враховуючи, що пункт 87.12 статті 87 ПК України джерелом погашення податкового боргу визначає майно платників податків, що є учасниками такого договору, Суд дійшов висновку, що законодавцем встановлена спільна відповідальність учасників договору про спільну діяльність за виконання податкового обов'язку, який виник у її результаті.

На окремого учасника, як на уповноважену особу лише покладається додатковий рівень податкових обов'язків та відповідальності за утримання та сплату податків до бюджету під час виконання договору (в тому числі отримання вимоги про сплату боргу), та, водночас, встановлює відповідальність і решти учасників за результати такої діяльності перед державою.

Однак, на відміну від цивільно-правового регулювання, в податкових правовідносинах така відповідальність не є солідарною.

ВИСНОВКИ: за змістом чинного нормативно-правового регулювання, інші учасники несуть спільний обов'язок та спільну відповідальність за погашення податкового боргу.

В даних правовідносинах спосіб забезпечення погашення податкового боргу, тобто виконання податкових зобов`язань спільно всіма учасниками договору про спільну діяльність є подібним до принципу солідарної відповідальності, але відмінність полягає в тому, що метою такого забезпечення є виконання податкових зобов'язань, а не відповідальність за їх порушення.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: підстави виникнення податкового обов'язку, податковий облік результатів спільної діяльності, суб'єкти погашення податкового боргу, співвідношення податкового та цивільного законодавства

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: