open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 926/1957/20
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 16 вересня 2021 року

у справі № 926/1957/20

Господарська юрисдикція

Щодо умов здійснення грошової оцінки вкладу учасника господарського товариства

Фабула справи: ТОВ "Мальва і Ко" звернулось з позовом до ТОВ "Чернівці поліхімбуд" про:

  1. визнання права власності на нерухоме майно;
  2. скасування державної реєстрації права власності на вказане нерухоме майно за відповідачем.

Рішенням господарського суду, залишеним без змін постановою апеляційного господарського суду, у позові відмовлено.

Мотивація касаційної скарги: ТОВ "Мальва і Ко" вважає, що відсутній висновок Верховного Суду щодо питання застосування норм матеріального права у подібних правовідносинах, а саме:

  1. ч. 1 ст. 115 ЦК України, абз. 1 ч. 2 ст. 115 ЦК України, ч. 1 ст. 12, ч. 1 ст. 13 Закону України "Про господарські товариства" у сукупності з ч.ч. 1, 2 ст. 144 ЦК України;
  2. абз. 2 ч. 2 ст. 115 ЦК України, ч. 2 ст. 13 Закону України "Про господарські товариства" у сукупності з положеннями ст. 116 ЦК України, ст. 10 Закону України "Про господарські товариства".

Правова позиція Верховного Суду: відповідно до ст. 115 ЦК України господарське товариство є власником:

  1. майна, переданого йому учасниками товариства у власність як вклад до статутного (складеного) капіталу;
  2. продукції, виробленої товариством у результаті господарської діяльності;
  3. одержаних доходів;
  4. іншого майна, набутого на підставах, що не заборонені законом.

Вкладом до статутного (складеного) капіталу господарського товариства можуть бути гроші, цінні папери, інші речі або майнові чи інші відчужувані права, що мають грошову оцінку, якщо інше не встановлено законом.

Грошова оцінка вкладу учасника господарського товариства здійснюється за згодою учасників товариства, а у випадках, встановлених законом, вона підлягає незалежній експертній перевірці.

Ч. ч. 1, 2 ст. 13 Закону України "Про господарські товариства" передбачено, що вкладом до статутного (складеного) капіталу господарського товариства можуть бути гроші, цінні папери, інші речі або майнові чи інші відчужувані права, що мають грошову оцінку, якщо інше не встановлено законом.

Грошова оцінка вкладу учасника господарського товариства здійснюється за згодою учасників товариства, а у випадках, встановлених законом, вона підлягає незалежній експертній перевірці.

Виходячи зі змісту наведених норм, щодо майна, переданого товариству учасниками, можна зробити такі застереження. По-перше, цим майном можуть бути гроші і речі, майнові права та інші права, що мають грошову оцінку. По-друге, законодавством допускається передання речей товариству не тільки у власність, а й у користування. Тому в ч. 1 ст. 115 ЦК України підкреслюється, що господарське товариство є власником майна, яке передане як вклад до статутного (складеного) капіталу. Те ж майно, яке передається товариству в користування, залишається у власності учасника, а розмір його вкладу вираховується не з вартості майна, а з вартості плати за користування ним.

Оцінка негрошового вкладу, який вноситься до статутного капіталу, є важливим моментом. Оцінка таких вкладів за загальним правилом здійснюється за взаємною згодою осіб, які вносять такі вклади, а в певних випадках - за згодою тих, хто вносить і тих, хто приймає.

Висновки: грошова оцінка вкладу учасника господарського товариства здійснюється за згодою учасників товариства, а у випадках встановлених законом, вона підлягає незалежній експертній оцінці.

При цьому в даному контексті мова йде про згоду учасників, а не загальних зборів учасників товариства. Тобто згоду повинні дати саме учасники, а не вищий орган товариства. Це принципове зауваження, оскільки якщо оцінку дають учасники, то потрібна згода кожного з них, а якщо б оцінку робили загальні збори учасників, то рішення би приймалось більшістю голосів.

Ключові слова: внесення вкладів до статутного капіталу, придбання корпоративних прав, формування статутного фонду

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: