open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 489/6043/16-а
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 16 вересня 2021 року

у справі № 489/6043/16-а

Адміністративна юрисдикція

Щодо наслідків проведення робіт з капітального ремонту без подання декларації про початок будівельних робіт

Фабула справи: Департамент житлово-комунального господарства міської ради звернувся з позовом до Управління ДАБІ про скасування постанови про накладення штрафу в сумі 130 500 грн. за скоєння правопорушення, передбаченого абз.4 п.4 ч.2 ст.2 Закону України «Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності».

В обґрунтування позовних вимог вказував, що спірне рішення відповідача винесено з порушенням законодавства, так як виконаний ним тип робіт не потребує подання декларацій про початок та про завершення будівельних робіт.

Постановою окружного адміністративного суду позов задоволено.

Постановою апеляційного адміністративного суду постанову окружного адміністративного суду скасовано та ухвалено нове рішення про відмову у задоволенні позову.

Мотивація касаційної скарги: Департамент житлово-комунального господарства міської ради посилається на порушення судом апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права.

Правова позиція Верховного Суду: державний архітектурно-будівельний контроль здійснюється у формі планових і позапланових перевірок, за його результатами посадовою особою органу державного архітектурно-будівельного контролю складається акт перевірки, а у разі виявлення порушень вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, крім акта перевірки, складається протокол разом з приписом про усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності. При цьому, підставами для проведення позапланової перевірки є, зокрема, вимога правоохоронних органів про проведення перевірки.

Відповідачем проведено позапланову перевірку об'єкта будівництва, за результатами якої виявлено виконання будівельних робіт без подачі та реєстрації декларації про початок виконання будівельних робіт щодо об'єкта ІІІ категорії складності.

Положеннями ст. 34 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» замовник має право виконувати будівельні роботи після: 1) подання замовником повідомлення про початок виконання будівельних робіт відповідному органу державного архітектурно-будівельного контролю - щодо об'єктів, будівництво яких здійснюється на підставі будівельного паспорта, які не потребують реєстрації декларації про початок виконання будівельних робіт або отримання дозволу на виконання будівельних робіт згідно з переліком об'єктів будівництва, затвердженим Кабінетом Міністрів України. Форма повідомлення про початок виконання будівельних робіт та порядок його подання визначаються Кабінетом Міністрів України; 2) реєстрації органом державного архітектурно-будівельного контролю декларації про початок виконання будівельних робіт - щодо об`єктів будівництва, що належать до I-III категорій складності; 3) видачі замовнику органом державного архітектурно-будівельного контролю дозволу на виконання будівельних робіт - щодо об`єктів будівництва, що належать до IV і V категорій складності.

Висновки: відсутність відповідної реєстрації повідомлення або декларації про початок виконання будівельних робіт та зафіксований факт проведення робіт з капітального ремонту без подання позивачем декларації про початок будівельних робіт, є порушенням вимог ст. 34 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності".

Ключові слова: право на виконання будівельних робіт, державний архітектурно-будівельний контроль, проведення позапланової перевірки

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: