open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 240/10995/20
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 16 вересня 2021 року

у справі № 240/10995/20

Адміністративна юрисдикція

Щодо наслідків неналежного виконання судом обов'язку стосовно вручення стороні справи судового рішення

Аналогічна правова позиція висловлена

Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду в постанові

від 22 липня 2021 року у справі № 340/141/21

ФАБУЛА СПРАВИ

Ухвалою окружного адміністративного суду задоволено заяву Головного управління Пенсійного фонду України про роз'яснення судового рішення.

Ухвалою апеляційного адміністративного суду визнано неповажними причини пропуску Головним управлінням Пенсійного фонду України строку на апеляційне оскарження ухвали окружного адміністративного суду та відмовлено у задоволенні клопотання Головного управління Пенсійного фонду України про поновлення строку на апеляційне оскарження вказаної ухвали.

Іншою ухвалою апеляційного адміністративного суду апеляційну скаргу відповідача залишено без руху на підставі частини третьої статті 298 КАС України та запропоновано протягом десяти днів з моменту отримання копії даної ухвали, звернутися до суду апеляційної інстанції з заявою про поновлення строку на апеляційне оскарження та вказати інші підстави для поновлення строку.

Ухвалою апеляційного адміністративного суду відмовлено у задоволенні клопотання Головного управління Пенсійного фонду України про поновлення строку апеляційного оскарження ухвали окружного адміністративного суду та відмовлено у відкритті апеляційного провадження.

ОЦІНКА СУДУ

Ухвалюючи рішення щодо залишення апеляційної скарги відповідача без руху у зв'язку із пропуском строку на апеляційне оскарження та відмовляючи у відкритті апеляційного провадження, суд апеляційної інстанції проігнорував положення пункту 8 частини другої статті 296 КАС України, відповідно до якого в апеляційній скарзі зазначається дата отримання копії судового рішення суду першої інстанції, що оскаржується.

Без встановлення дати отримання відповідачем оскаржуваної ухвали неможливо оцінити дотримання відповідачем строків звернення до суду з апеляційною скаргою, встановлених статтею 295 КАС України.

З матеріалів справи вбачається, що дати отримання відповідачем копії ухвали окружного адміністративного суду у цій справі не існує, оскільки відповідач її у порядку, визначеному процесуальним законом, не отримував з вини суду першої інстанції.

Заявник не допустив необ`єктивного зволікання з поданням апеляційної скарги, а можливе, на погляд суду апеляційної інстанції, пропущення строку на апеляційне оскарження є незначним, тому перегляд судового рішення суду першої інстанції не порушить принципу res judicata.

У цій справі зазначений вище пропуск строку на апеляційне оскарження не є співмірним з таким наслідком, як відмова у відкритті апеляційного провадження. Крім того, як було встановлено судом вище, невчасне звернення відповідача з апеляційною скаргою на ухвалу окружного адміністративного суду зумовлене неналежним врученням відповідачу вказаного судового рішення судом першої інстанції.

ВИСНОВКИ: КАС України не містить обов'язку особи отримувати судове рішення безпосередньо в суді. Тобто, неналежне виконання судом обов`язку щодо вручення стороні справи судового рішення не може бути підставою для застосування до особи, яка самостійно не отримала таке рішення, негативних процесуальних наслідків.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: порядок вручення судового рішення, зловживання процесуальними правами, право на апеляційне оскарження, пропуск процесуального строку, порушення судом норм процесуального права

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: