open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 16 вересня 2021 року

у справі № 910/3917/20

Господарська юрисдикція

Щодо неможливості заміни членів наглядової ради акціонерів після втрати ними свого статусу

Аналогічна правова позиція висловлена

Касаційним господарським судом у складі Верховного Суду в постанові

від 11.02.2021 у справі № 924/344/20

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернулась до господарського суду з позовом до Фонду державного майна України про визнання незаконними дій відповідача щодо заміни членів наглядової ради АТ "Хмельницькобленерго" - представників акціонера держави України в особі Фонду державного майна України, що полягають в прийнятті рішення та направленні повідомлення про заміну членів наглядової ради ОСОБА_4 та ОСОБА_5 на ОСОБА_6 та ОСОБА_7.

Рішенням господарського суду в позові відмовлено.

Постановою апеляційного господарського суду рішення господарського суду скасовано, прийнято нове, яким позовні вимоги задоволено.

ОЦІНКА СУДУ

Член наглядової ради, обраний як представник акціонера, може бути замінений таким акціонером у будь-який час. Повноваження члена наглядової ради набуваються з моменту його обрання загальними зборами, а повноваження заміненого члена наглядової ради - з моменту отримання акціонерним товариством письмового повідомлення від акціонера. При цьому детальний порядок здійснення повідомлення про заміну члена наглядової ради може визначатись Статутом товариства.

Метою надання акціонеру можливості здійснювати заміну члена наглядової ради у будь-який час є дерегулювання господарської діяльності акціонерних товариств для підтримання ефективного корпоративного управління в частині заміни акціонерами членів наглядової ради, які є їх представниками, без скликання загальних зборів.

Частиною першою статті 57 Закону України "Про акціонерні товариства" визначено виключний перелік підстав для дострокового припинення повноваження члена наглядової ради без рішення загальних зборів, а саме:

  1. за його бажанням за умови письмового повідомлення про це товариства за два тижні;
  2. в разі неможливості виконання обов`язків члена наглядової ради за станом здоров`я;
  3. в разі набрання законної сили вироком чи рішенням суду, яким його засуджено до покарання, що виключає можливість виконання обов`язків члена наглядової ради;
  4. в разі смерті, визнання його недієздатним, обмежено дієздатним, безвісно відсутнім, померлим;
  5. у разі отримання акціонерним товариством письмового повідомлення про заміну члена наглядової ради, який є представником акціонера.

ВИСНОВКИ: припинення повноважень за бажанням члена наглядової ради та заміна члена наглядової ради - представника акціонера, є окремими самостійними та взаємовиключними підставами дострокового припинення повноважень члена наглядової ради акціонерного товариства.

Тобто, акціонер позбавляється права на заміну члена наглядової ради, який вже втратив свій статус у зв`язку з настанням однієї з підстав, визначеної пунктами 1-4 частини першої статті 57 Закону України "Про акціонерні товариства". Заміна членів наглядової ради акціонерів після втрати ними свого статусу, свідчить про перебирання на себе Фондом державного майна України повноважень загальних зборів в частині обрання членів наглядової ради. Це відповідно свідчить про порушення такими діями Фонду державного майна України права акціонера на участь в управлінні акціонерним товариством.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: правовий статус члена наглядової ради, підстави припинення повноважень члена наглядової ради, повноваження ФДМУ, порушення корпоративних прав, корпоративні спори

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: