open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 640/11377/20
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 09 вересня 2021 року

у справі № 640/11377/20

Адміністративна юрисдикція

Щодо юрисдикції спорів за позовом профспілкової організації про оскарження рішення Антимонопольного комітету України про реорганізацію його територіальних відділень

ФАБУЛА СПРАВИ

Первинна профспілкова організація обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України звернулась до окружного адміністративного суду в порядку адміністративного судочинства з позовом до Антимонопольного комітету України, в якому просила суд визнати протиправним і скасувати розпорядження Антимонопольного комітету України "Про реорганізацію територіальних відділень Антимонопольного комітету України".

Ухвалою окружного адміністративного суду, яку було залишено без змін постановою апеляційного адміністративного суду, відмовлено у відкритті провадження в адміністративній справі з тих мотивів, що спір не належить до юрисдикції адміністративних судів та має розв`язуватися в порядку господарського судочинства.

ОЦІНКА СУДУ

Визначальною ознакою справи адміністративної юрисдикції є суть (зміст, характер) спору. Публічно-правовий спір, на який поширюється юрисдикція адміністративних судів, є спором між учасниками публічно-правових відносин і стосується саме цих відносин.

Територіальні відділення Антимонопольного комітету України не відносяться до суб`єктів господарювання, а є органами державної влади.

За приписами ст. 1 Закону України «Про Антимонопольний комітет України» Антимонопольний комітет України є державним органом із спеціальним статусом.

Розпорядженням Антимонопольного комітету України від 23 лютого 2001 року №32-р затверджено Положення про територіальне відділення Антимонопольного комітету України.

Пунктом 1 вказаного Положення регламентовано, що територіальне відділення Антимонопольного комітету України є органом у системі органів Антимонопольного комітету України, утвореним для реалізації завдань, покладених на Комітет Законом України "Про Антимонопольний комітет України", іншими актами законодавства про захист економічної конкуренції.

Територіальні відділення Антимонопольного комітету України були утворені наказом Антимонопольного комітету України від 5 січня 1994 року N 1 з метою виконання основних завдань Антимонопольного комітету України, а також відповідно до Закону України «Про Антимонопольний комітет України».

Приймаючи Розпорядження, відповідач не міг реалізовувати «надані законом повноваження у сфері управління корпоративними правами держави», оскільки за нормами господарського законодавства України один державний орган не може мати корпоративні права щодо іншого державного органу, який перебуває у його підпорядкуванні.

Прийняття Антимонопольним комітетом України розпорядження про реорганізацію територіальних відділень є реалізацією ним державної політики та виконанням управлінської функції.

У цій справі позивач діє на захист публічного інтересу, з метою судового контролю за публічними завданнями відповідного органу влади, а, отже, спірне рішення підлягає оскарженню в порядку адміністративного судочинства.

ВИСНОВКИ: питання правомірності реорганізації одним суб'єктом владних повноважень (Комітетом) інших суб'єктів владних повноважень (територіальних відділень Комітету) не належить до юрисдикції господарського суду, а є питанням, яке належить розглядати за правилами адміністративного судочинства відповідно до ст. 19 КАС України.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: господарська юрисдикція, адміністративна юрисдикція, спори за участю АМК, повноваження АМК, правовий статус територіальних відділень АМК

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: