open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 910/13397/20
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 26 серпня 2021 року

у справі № 910/13397/20

Господарська юрисдикція

Щодо процедури надання, передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 15.07.2020 № 611 "Деякі питання сплати орендної плати за державне майно під час дії карантину", звільнень і знижок

Фабула справи: Державне підприємство "Міжнародний аеропорт "Бориспіль" (далі - ДП "МА "Бориспіль") звернулося з позовом до ПрАТ "Авіакомпанія "Міжнародні Авіалінії України" (далі - ПрАТ "МАУ") про стягнення заборгованості у сумі 3 188 811,50 грн, з яких: 3 061 482, 12 грн основного боргу, 101 477, 51 грн пені, 22 342, 99 грн 3 % річних, 3 508, 88 грн інфляційних втрат.

Позов обґрунтовано неналежним виконанням відповідачем зобов'язань за договором оренди нерухомого майна, що належить до державної власності в частині своєчасної сплати орендної плати за період лютий-липень 2020 року.

Рішенням господарського суду позов задоволено повністю.

Постановою апеляційного господарського суду рішення господарського суду змінено шляхом викладення п.п. 1, 2 резолютивної частини рішення суду першої інстанції у такій редакції:

"1. Позов ДП "МА "Бориспіль" до ПрАТ "МАУ" задовольнити частково.

2. Стягнути з ПрАТ "МАУ" на користь ДП "МА "Бориспіль" 1 872 595, 46 грн основного боргу, 72 648, 15 грн пені, 15 615, 19 грн 3 % річних, 2 494, 69 грн інфляційних втрат та 29 450, 30 грн судового збору. В іншій частині в позові відмовити";

у решті рішення господарського суду залишено без змін.

Мотивація касаційної скарги: ДП "МА "Бориспіль" посилається на відсутність висновку Верховного Суду щодо питання застосування норми права у подібних правовідносинах, а саме положень п. 2 постанови Кабінету Міністрів України від 15.07.2020 № 611 "Деякі питання сплати орендної плати за державне майно під час дії карантину" (далі - Постанова № 611) та п.1 додатку № 2 до Постанови № 611.

Правова позиція Верховного Суду: Постановою № 611 врегульовані деякі питання щодо звільнення орендарів від орендної плати, а також щодо нарахування орендної плати за користування нерухомим державним майном, зокрема у пункті 1 цієї постанови передбачено, що на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2:

  1. звільняються від орендної плати орендарі за переліком згідно з додатком 1;
  2. нарахування орендної плати за користування нерухомим державним майном, розрахованої відповідно до Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.1995 № 786, здійснюється у розмірі:

50 відсотків суми нарахованої орендної плати для орендарів за переліком згідно з додатком 2;

25 відсотків суми нарахованої орендної плати для орендарів за переліком згідно з додатком 3.

За змістом п.1 додатку № 2 до Постанови № 611 "Перелік орендарів, для яких нарахування орендної плати за користування нерухомим державним майном здійснюється у розмірі 50 відсотків", до цього переліку включено орендарів, які використовують нерухоме державне майно для розміщення транспортних підприємств з перевезення пасажирів.

Отже, колегія суддів погоджується з висновком апеляційного суду, що відповідач як орендар, який використовує нерухоме державне майно для розміщення транспортного підприємства з перевезення пасажирів, відповідно до п.2 Постанови № 611, має право на зниження орендної плати на 50 відсотків.

Відповідно до п. 2 Постанови № 611 зобов`язано орендодавців державного майна забезпечити нарахування орендної плати орендарям згідно з п. 1 цієї постанови починаючи з дати встановлення карантину.

З огляду на положення Постанови № 611 нарахування орендної плати орендарям у розмірах, передбачених п. 1 цієї постанови, є державним регулюванням такої плати.

Висновки: оскільки Постанова Кабінету Міністрів України від 15.07.2020 № 611 "Деякі питання сплати орендної плати за державне майно під час дії карантину" не встановлює будь-якої процедури надання передбачених нею звільнень і знижок, у тому числі не передбачає необхідності отримання погоджень або укладення додаткових угод, колегія суддів дійшла висновку, що нарахування орендної плати орендарям у розмірах, передбачених п. 1 цієї постанови, є державним регулюванням такої плати, а тому отримання погодження щодо звільнення або знижки орендної плати, так само як і внесення змін до договору оренди цією постановою не вимагається.

Ключові слова: дія надзвичайних обставин, підстави звільнення від сплати оренди, наслідки неналежного виконання обов‘язків орендодавцем, особливості оренди державного майна

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: