open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 02 жовтня 2019 року

у справі № 826/1236/17

Адміністративна юрисдикція

Щодо законодавства, яке підлягає застосуванню при прийнятті рішення за результатами розгляду заяви про надання спеціального дозволу на користування надрами

ФАБУЛА СПРАВИ

ТОВ "АНГРО ІНВЕСТ" звернулося до окружного адміністративного суду з позовом до Державної служби геології та надр України, третя особа: обласна рада, в якій просило суд визнати протиправним рішення про відмову Державної служби геології та надр України у видачі позивачу спеціальних дозволів на користування надрами без проведення аукціону з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки родовищ вуглеводнів, з подальшим видобуванням нафти і газу, на родовищах відповідно до переліку, наведеного у позовній заяві; зобов`язати Державну службу геології та надр України видати ТОВ "АНГРО ІНВЕСТ" спеціальні дозволи на користування надрами без проведення аукціону з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки родовищ вуглеводнів, з подальшим видобуванням нафти і газу, на родовищах відповідно до переліку.

Постановою окружного адміністративного суду позов задоволено частково.

Постановою апеляційного адміністративного суду постанову окружного адміністративного суду залишено без змін.

ОЦІНКА СУДУ

На виконання вимог, зокрема, ст. 16 Кодексу України про надра постановою Кабінету Міністрів України від 30.05.2011 № 615 було затверджено Порядок надання спеціальних дозволів на користування надрами (Порядок № 615), який регулює питання надання спеціальних дозволів на користування надрами (далі - дозволи) у межах території України, її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони, а також визначає процедуру продовження строку дії, переоформлення, видачі дубліката, зупинення дії чи анулювання дозволу та внесення до нього змін.

Відповідно до п. 8 Порядку № 615 у редакції, чинній на момент звернення позивача до відповідача, для отримання дозволу без проведення аукціону заявник подає заяву разом з документами, зазначеними у додатку 1.

Постановою Кабінету Міністрів України від 06.04.2016 № 277 "Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 30.05.2011 № 594 і 615, та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України" пп. 8 п. 8 Порядку № 615 був виключений.

ВИСНОВКИ: на момент подання позивачем заяви про видачу спеціального дозволу на користування надрами (31.03.2016) пп. 8 п. 8 Порядку № 615 був чинним, а тому саме його положеннями мав керуватись відповідач під час розгляду заяви позивача. У зв`язку з цим при повторному розгляді заяв позивача також слід керуватись редакцією Порядку №615, чинною на момент подання заяв.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: дія закону у часі, принцип мовчазної згоди, принцип незворотності дії в часі законів, спори у сфері надрокористування

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: