open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
В цій справі Великою Палатою Верховного Суду відступлено від інших правових висновків

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 21 травня 2021 року

у справі № 904/1201/15

Господарська юрисдикція

Щодо підвідомчості відкриття виконавчого провадження

ФАБУЛА СПРАВИ

Рішенням господарського суду позовні вимоги ПАТ "ВТБ Банк" до ТОВ "Фосфат" про звернення стягнення на предмет застави задоволено частково.

На виконання рішення господарським судом видано відповідні накази.

Державним виконавцем Відділу примусового виконання рішень Департаменту постановою відкрито виконавче провадження з виконання наказу господарського суду та винесено постанови про стягнення з боржника ТОВ "Фосфат" виконавчого збору та про арешт майна боржника.

ТОВ "Фосфат" звернулося до господарського суду зі скаргою на дії державного виконавця.

Господарський суд скаргу ТОВ задовольнив частково.

Справа переглядалась судами неодноразово.

За результатами нового апеляційного перегляду, апеляційний господарський суд постановою ухвалу господарського суду залишив без змін.

ОЦІНКА СУДУ

Згідно з пунктом 1 частини першої статті 3 Закону України "Про виконавче провадження" підлягають примусовому виконанню рішення на підставі виконавчих листів та наказів, що видаються судами у передбачених законом випадках на підставі судових рішень, рішень третейського суду, рішень міжнародного комерційного арбітражу, рішень іноземних судів та на інших підставах, визначених законом або міжнародним договором України.

Пунктом 5 частини першої статті 4 Закону України "Про виконавче провадження" передбачено, що у виконавчому документі зазначаються резолютивна частина рішення, що передбачає заходи примусового виконання рішень.

Тобто вчинення виконавчих дій здійснюється на підставі відповідного документа, який видається на виконання судового рішення та повинен містити резолютивну частину рішення, що передбачає заходи примусового виконання рішень.

Відповідно до пункту 4 розділу І Інструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 02.04.2012 № 512/5 (у редакції чинній, на момент винесення постанов державним виконавцем) відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України підвідомчі рішення, за якими сума зобов'язання становить п`ятдесят та більше мільйонів гривень або еквівалентну суму в іноземній валюті.

Згідно з статтями 572-593 ЦК України та Законом України "Про заставу" заставодавець відповідає перед заставодержателем за виконання боржником основного зобов'язання винятково у межах вартості предмета застави

ВИСНОВКИ: підвідомчість відкриття виконавчого провадження залежить саме від суми, яка підлягає стягненню за рішенням суду (зазначена у резолютивній частині рішення, виконавчому документі або підлягає визначенню відповідно до чинного законодавства), тобто у даному випадку виходячи з вартості предмета застави за договором застави, укладеним на забезпечення виконання зобов`язання за кредитним договором, оскільки сума заборгованості боржника обмежена вартістю заставленого майна, на яке за рішенням суду звернуто стягнення шляхом реалізації з прилюдних торгів, за ціною, встановленою на підставі оцінки майна суб'єкта оціночної діяльності - суб`єкта господарювання.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: оскарження дій виконавця, порядок відкриття виконавчого провадження, акцесорне зобов'язання

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: