open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 13 вересня 2019 року

у справі № 344/4760/15-а

Адміністративна юрисдикція

Щодо правових наслідків відсутності нотаріального посвідчення згоди співвласника багатоквартирного будинку на реконструкцію приміщення загального користування (горища)

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом до Виконавчого комітету міської ради, треті особи - Департамент містобудування та архітектури виконавчого комітету міської ради, Управління державної архітектурно-будівельної інспекції, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, у якому просив визнати протиправним та скасувати рішення виконавчого комітету.

В обґрунтування позовних вимог зазначив, що позивач з дотриманням всіх вимог чинного законодавства щодо початку робіт з реставрації з пристосуванням горища над своєю квартирою отримав у Департаменті містобудування та архітектури виконавчого комітету міської ради містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки. Незважаючи на це, відповідач неодноразово розглядав питання про скасування виданих позивачу містобудівних умов та обмежень. Про засідання виконкому з даного питання позивач жодного разу не був повідомлений. В оскаржуваному рішенні відсутня інша мотивація для скасування містобудівних умов та обмежень, окрім посилання на подання прокуратури. Зазначає, що Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності» не передбачено можливості скасування містобудівних умов та обмежень з наведених підстав.

Постановою суду першої інстанції залишеною без змін ухвалою апеляційного адміністративного суду, у задоволенні позову відмовлено.

ОЦІНКА СУДУ

Питання щодо згоди співвласників допоміжних приміщень на надбудову поверхів, улаштування мансард у багатоквартирних будинках, на вчинення інших дій стосовно допоміжних приміщень (оренда тощо) вирішується відповідно до законів України, які визначають правовий режим власності.

Допоміжні приміщення у багатоквартирному житловому будинку, включаючи горища, підвали, шахти та ін., належать на праві спільної власності власниками квартир такого будинку. Особливості реалізації права власності співвласниками багатоквартирного житлового будинку визначається Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» (тут і далі - у редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин).

Реалізація співвласником своїх прав не може порушувати права інших співвласників.

Пунктами 1 та 2 частини першої статті 7 цього ж Закону визначено, що співвласники зобов`язані, зокрема, забезпечувати належне утримання та належний санітарний, протипожежний і технічний стан спільного майна багатоквартирного будинку; забезпечувати технічне обслуговування та у разі необхідності проведення поточного і капітального ремонту спільного майна багатоквартирного будинку.

Частиною другою статті 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» встановлено, що кожний співвласник несе зобов`язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника.

ВИСНОВКИ: для отримання містобудівних умов та обмежень на реконструкцію об'єкта, крім свідоцтва про право власності на квартиру, має бути подано нотаріально завірену копію згоди власників суміжних приміщень, як того вимагає Положення про порядок підготовки та надання містобудівних умов та обмежень. За відсутності нотаріально завіреної копії згоди співвласників приміщення загального користування, а саме - горища над квартирою, містобудівні умови та обмеження є такими, що видані з порушенням, встановленого законодавством порядку.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: правовий режим спільної сумісної власності, правовий статус допоміжних приміщень, житлові спори, спори у сфері містобудування, недійсність правочинів

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: