open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 25 лютого 2021 року

у справі № 822/1928/18

Адміністративна юрисдикція

Щодо початку перебігу строку звернення до адміністративного суду з позовом про стягнення сум недоплаченої пенсії за минулий період

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Головного управління Пенсійного фонду України, в якому просив стягнути на 11027,07 грн недоплаченої пенсії за період з 01.04.2015 по 01.10.2017.

Ухвалою Хмельницького окружного адміністративного суду від 10.09.2018, яку залишено без змін постановою Сьомого апеляційного адміністративного суду від 07.12.2018, адміністративний позов залишено без розгляду.

ОЦІНКА СУДУ

Згідно з висновком, що наведений у постанові Великої Палати Верховного Суду від 24.12.2020 у справі №510/1286/16-а, визначаючи початок перебігу строку звернення до адміністративного суду, важливо встановити той момент, коли особа дізналася або могла дізнатися про порушення її прав. У спорах, що виникають з органами Пенсійного фонду, особа може дізнатися, що її права порушені, зокрема, при отриманні відповіді на надісланий запит щодо розміру пенсії, нормативно-правових документів, на підставі яких був здійснений саме такий розрахунок. Отже, в цьому випадку початок перебігу строку звернення до адміністративного суду слід пов'язувати з датою отримання листа-відповіді, листа-роз'яснення від органу Пенсійного фонду.

ВИСНОВКИ: строк звернення позивача до суду у випадку спірних правовідносин розпочав перебіг після отримання позивачем листа-відповіді від органу Пенсійного фонду, а не після отримання пенсії, а тому висновки судів попередніх інстанцій про пропуск позивачем шестимісячного строку звернення до суду з даним адміністративним позовом є безпідставними.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: процесуальні строки, пенсійні спори, правила обчислення процесуальних строків, захист соціальних прав, право на пенсійні виплати, строки перерахунку пенсій

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: